Bokdagar i Dalsland 2023

Biljetter
Plats
Dalsland
Datum
26 juli - 30 juli

Nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program, till Pilgrimspopen på onsdagen i Upperud, till fredagen och lördagen i Åmål, till lördagens författarfrukost med Marie Lundström och boktravarfikat med Gunnar Wetterberg på Åmålstravet på söndagsförmiddagen. Till Pilgrimspopen, Tollebols kvarn, författarfrukosten och boktravarfikat köper man som vanligt separata biljetter, till fredagens och lördagens program köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där – inklusive förmiddagsprogrammet  på fredagen med Tidningen Skriva – kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass. Onsdagens invigningsförmiddag på Baldersnäs herrgård, liksom första timmen i Gamla kyrkan i Åmål på fredagen och Barnens Bokdagar har fri entré.

Köp biljett

Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.

Medverkande på fredag/lördag:

För fredagens och lördagens program i Gamla kyrkan, på Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors och Åmåls hembygdsmuseum:

Karin Smirnoff, Elisabeth Åsbrink, Jimmy Alm, Peter Mohlin & Peter Nyström, Ingrid Elam, Marcus Haraldsson, Joseph Knevel, Einar Kárason (IS), John Swedenmark, Patrik Lundberg, Johan Svedjedal, Paulina Helgeson, Kenneth Hermele, Anna Grinzweig Jacobsson, Lisa Bjurwald, Liza Alexandrova-Zorina, Elinor Torp, Vera Efron, Kerstin Bergman, Frida Gråsjö, Gunilla Lundgren, Yukiko Duke, Emilia Söelund, Eva Petrén, Frida Naemi Persson, Ulla Olsson, Not Quites Sloydtrukk, ”Knutar och Spökeri med Alfons Åberg” med Comedy Art Theatre. Presentatörer Gamla kyrkan och Åmåls stadshotell: Björn Skoog och Emilia Söelund

För att läsa mer om programmet i sin helhet, se nedan.

Program

Onsdag förmiddag, 26 juli, Baldersnäs Herrgård, Dals långed

Invigning på Baldersnäs herrgård, fri entré

För första gången invigs Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival i Bengtsfors kommun, på Baldersnäs herrgård. Det blir på förmiddagen onsdagen den 26 juli. Årets invigningstalare är Joakim Albrektson, huvudkoordinator för Göteborg Unesco Litteraturstad. Därefter följer en programpunkt med konstnären Karin Broos, författaren och ledamoten i Svenska Akademien, Jila Mossaed och samtalsledaren Yukiko Duke. De kommer att samtala om Broos konstnärskap, som presenteras i den största utställningen med hennes någonsin på Liljevalchs konsthall i Stockholm och den nyutkomna boken Ögonblick av liv, som är den första stora boken med och om hennes verk. Förmiddagen den 26 juli på Baldersnäs har fri entré.

Medverkande:

  • Karin Broos
  • Jila Mossaed
  • Yukiko Duke

Läs mer om invigningen

10.00-11.30

Invigning
Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder.
Joakim Albrektson, ansvarig Göteborg Unesco Litteraturstad, inviger årets Bokdagar.
Karin Broos och Jila Mossaed i scensamtal med Yukiko Duke.

Onsdag eftermiddag, 26 juli, Upperudsslussen, Håverud

Bokdagar i Dalsland med Pilgrimspop i Upperud

På onsdagseftermiddagen 26 juli till tidig kväll återskapar Bokdagar i Dalsland och Kulturrepubliken Dalsland samarbetet från senaste två årens slutsålda musiklitterära Pilgrimspop i Upperudsskogarna. Vi bjuder återigen på en oförglömlig poetisk och musikalisk vandring på pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen. Återkommer till Bokdagar i Dalsland gör Augustvinnaren Marit Kapla, aktuell med sin andra bok efter succédebuten ”Osebol”, ”Kärlek på svenska”. Sällskap på pilgrimsleden får hon av värmländska scenpoesifenomenet Ismael Ataria och Så mycket bättre-aktuella Marit Bergman med band.

Medverkande:
Marit Kapla, Ismael Ataria, Marit Bergman med band

Läs mer om evenemanget

Vägbeskrivning till Upperudsslussen

14:30

Samling för dig som ska delta. Vandringen sker längs Pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen.

15.00-19.00

Pilgrimspop med Marit Kapla, Ismael Ataria, Marit Bergman + Band i Upperud.

Torsdag, 27 juli, Tollebols kvarn

Bokdagar i Dalsland på Tollebols kvarn

Bokdagar i Dalslands torsdagseftermiddag 27 juli bjuder, liksom tidigare år, på ett späckat litterärt program intill det vackra vattenfallet vid Tollebols kvarn, strax utanför Åmål. Det blir litterära samtal, hyllade poesiläsningar, två ledamöter av Svenska Akademien, föreläsning om Sveriges första deckarförfattare och ett spanskt-värmländskt bokskläpp. Och självklart ingår även i år Matografiskas och Tollebols kvarncafés högklassiga och i hela Norden berömda fika i inträdespriset.

Medverkande på Tollebols kvarn:
Johan Jönson, Sara Abdollahi, Ellen Mattson, Dick Claésson, Jila Mossaed, Yukiko Duke, Bengt Berg samt presentatör: Malin Öhman

Läs mer om evenemanget

Vägbeskrivning till Tollebols Kvarn, Åmål.

13.00

Inledning: Victor Estby, Ellionor Moberg
Presentatör: Malin Öhman tar över eftermiddagen

13.10

Johan Jönson samtalar med Sara Abdollahi om sin hyllade, aktuella diktsamling ”Nollamorfa” och läser ur den.

13.50

Ellen Mattson samtalar med Dick Claésson om Emilie Flygare-Carlén.

Fikapaus

15.00

Jila Mossaed läser ur sin senaste diktsamling ”Orden är försenade” och ur antologin ”Dikter för Ukraina” och samtalar med Yukiko Duke.

15.30

Bengt Berg släpper sin nya spansk-svenska diktsamling ”Oigo el aire (Jag hör luften)”

Avslutning: Victor Estby

Fredag, 28 juli Gamla kyrkan, Dalslands skafferi och Åmåls hembygdsmuseum i Åmål

Författarframträdanden i Åmål - Fredag

Fredag 28 juli kl 10-17, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål

Tre scener med ett ljuvligt program att ta del av:

  • Gamla kyrkan, Åmål
  • Skafferiscenen på Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål.
  • Dalslandsscenen på Åmåls hembygdsmuseum i Åmål.
Gamla kyrkan
10.00 - Första timmen i Gamla kyrkan har som vanligt fri entré!

Björn Skoog och Emilia Söelund inleder och presenterar fredagens och lördagens programpunkter och tar över dagarnas program i Gamla kyrkan.

Utdelning av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Vinnaren Kajsa Lindqvist läser vinnartexten.

Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Pristagarna Peter Mohlin & Peter Nyström berättar om hur det är att motta priset.

Släpp av Dalslands Litteraturförenings nya romska Nya Röster-antologi ”Nya Röster – Romska Röster” med kursdeltagarna Nadja Eriksson Sjöberg, Susanna Hedman och Valeria Redjepagic, kursledaren Tove Berggren, projektledaren Victor Estby, författaren och nestorn bland romska skrivfrämjare Gunilla Lundgren.

Programpunkten har fri entré.

11.00

Ingrid Elam om sin bok Romanens segertåg

12.00 - Programpunkten har fri entré.

Marcus Haraldsson i scensamtal med Joseph Knevel om Haraldssons bok Barnen som ville rädda världen. Programpunkten har fri entré.

13.00

Lunchpaus

14.00

Elisabeth Åsbrink i scensamtal med Ingrid Elam om Åsbrinks bok Mitt stora vackra hat: En biografi över Victoria Benedictsson.

15.00 - Programpunkten har fri entré.

Bröllopspogromen och judiskt motstånd under Förintelsen - Anna Grinzweig Jacobsson och Kenneth Hermele om sina aktuella böcker ”Bröllopspogromen” och ”Inte som lamm till slakt” i scensamtal med Yukiko Duke. Programpunkten har fri entré.

16.00

Einar Kárason (IS), som släpper sin nya roman, Öppet hav, på svenska, i scensamtal med bokens översättare, John Swedenmark.

17.00

Dalslands deckarkungar Peter Mohlin & Peter Nyström i scensamtal med Yukiko Duke om sin nya spänningsroman ”Den tysta fågeln”.

--------
Skafferiscenen
10.00-13.00 SkrivaSpåret ingår i heldagsbiljetten för fredagen och i tvådagarsbiljetten för fredagen och lördagen.

Tidningen Skrivas nya programförmiddag - SkrivaSpåret - på Bokdagar i Dalsland under tre späckade timmar på Skafferiscenen i Åmål. SkrivaSpåret ingår i Bokdagar i Dalsland tvådagarsbiljett för fredagen och lördagen och i heldagsbiljetten för fredagen och programmet ser ut så här:

10.00. Välkommen!

10.05. Kom igång med din bok! Skrivas chefredaktör Tobias Regnell ger steg för steg-tipsen som tar dig från en vag idé om att »skriva något« till en påbörjad bok – och en plan för hur den påbörjade boken ska bli färdig.

10.30. Skriv ett liv. Författaren och journalisten Patrik Lundberg visar hur han skapade Fjärilsvägen, från idé till genomförande. Om dramaturgi och om att litterärt gestalta sin egen mamma. Och om konsten att göra det personliga till något allmängiltigt.

11.15. Att skriva om verkligheten. Elisabeth Åsbrinks hyllade böcker kombinerar gedigen faktakunskap med djupt personliga erfarenheter. Här berättar hon om sin arbetsmetod, från research till färdiga böcker som Och i Wienerwald står träden kvar, Smärtpunkten och Mitt stora vackra hat, en biografi över Victoria Benedictsson.

12.00. Att skriva tillsammans. Deckarduon Mohlin & Nyström skrev en deckare ihop redan som tioåringar. 25 år senare tog de upp tråden – och gjorde succé. Här ger Peter Mohlin och Peter Nyström grundläggande råd för den som vill skriva en kriminalroman – och förklarar varför två hjärnor tänker bättre än en.

12.40. Så blir din berättelse en bok. Alla böcker bör inte ges ut av de stora, kända förlagen. Skrivas chefredaktör Johanna Wiman berättar om olika vägar för att förverkliga bokdrömmen, och vad du själv kan göra för att nå ut till läsarna.

14.00-14.30

Dalslands deckardrottningar Frida Gråsjö och Kerstin Bergman om sina aktuella spänningsromaner ”Vatten över huvudet” och ”Ekarvet” i scensamtal med Yukiko Duke

14.30-16.00

Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.

16.00-16.30

Gunilla Lundgren om Nobel i Rinkeby och Tensta.

16.30-17.00

Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.

Lördag, 29 juli, Stadshotellet i Åmål

Författarfrukost med Marie Lundström

Lördag 29 juli, kl 8.30, Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost i Åmåls Stadshotells festsal med Marie Lundström 09.30

8.30

Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost på Åmåls stadshotell i Åmål.

9.30

Marie Lundström framträder och berättar om och läser ur sin aktuella roman ”Alla måste söderut”

Lördag, 29 juli, Gamla kyrkan, Dalslands skafferi och Åmåls hembygdsmuseum i Åmål

Författarframträdanden i Åmål - Lördag

Lördag 29 juli kl 10-18, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål.

Tre scener med ett ljuvligt program att ta del av:

  • Gamla kyrkan, Åmål
  • Skaffariscenen på Dalslands skafferi/Dalsland Outdoors i Åmål.
  • Dalslandsscenen på Åmåls hembygdsmuseum i Åmål.
11.00

Patrik Lundberg i samtal med Yukiko Duke om sin aktuella bok Adoptionerna.

12.00

Ukraina och Ryssland - kvinnor, krig och motstånd - Lisa Bjurwald, författare till boken ”Slava Ukraini!: kvinnors motstånd under Rysslands krig” och Vera Efron, författare till ”I huvudet på Putin” i scensamtal med Joseph Knevel.

13.00

Lunchpaus.

14.00

Kommunpoeten, Dalslandsförfattaren Jimmy Alm, i scensamtal med Emilia Söelund.

15.00

Sveriges parallellsamhällen, om arbetarna som bär upp vårt land i det dolda – Liza Alexandrova-Zorina, författare till ”Imperiets barn” och Elinor Torp, författare till ”Rent åt helvete” i scensamtal med Lisa Bjurwald.

16.00

Första stora biografin om Harry Martinson – författaren till boken, Johan Svedjedal, i scensamtal med Paulina Helgeson från Litteraturbanken.

17.00

Karin Smirnoff i scensamtal med Yukiko Duke om Smirnoffs första del i Millenniumserien, ”Havsörnens skrik”.

-------
Skafferiscenen
10.00-13.00

Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.

14.00-17.00

Lokala författare och förlag presenterar sina aktuella böcker.

-------
Söndag 30 juli Åmålstravet, Åmål

Boktravarfika på Åmålstravet med Gunnar Wetterberg

På årets Bokdagarsöndag på Åmålstravet är Gunnar Wetterberg tillbaka i Dalsland och debuterar därmed på sommarens Bokdagar i Dalsland. I år blir det boktravarfika i samband med evenemanget.

I sin senaste bok följer Gunnar Wetterberg samspelet mellan församlingarna och deras herdar genom århundradena. Maktspråk varvas med innerlighet, tron formar människornas vardag och deras liv. Varför slog kristendomen igenom? Hur kunde kyrkan överleva Gustav Vasas plundringar? Vad betydde prästfruarna för kulturspridningen? Och var stod kyrkan i 1900-talets stora strider?

Läs mer om evenemanget

10.00

Boktravarfika serveras på Åmåls travrestaurang i Åmål.

10.30

Gunnar Wetterberg föreläser om sin aktuella bok ”Prästerna”.

11.30

Gunnar Wetterberg signerar sin bok vid Åmåls bokhandels signeringsbord.

28-29 juli Kulturparken Åmål (Bredvid Gamla kyrkan)

Barnens Bokdagar, fri entré

Bägge dagarna kan du gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, pröva att slöjda i trä och svetsa saker relaterade till böcker och litteratur hos Not Quites Sloydtrukk, vara med på Bokdagars bokgympa och prova bokvikning och blackout poetry.

Fredag 28 juli
11.30

Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält

13.00

Författaren Eva Petrén från Dals Rostock berättar om och läser ur sina böcker ”Vad ska lilla nallen göra nu?”, ”Varför är stora apan så arg?” Och ”Får ekorren vara med?” (för små och stora barn från 0-100 år), bibliotekets berättartält.

14.30

Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält.

Lördag 29 juli
11.00

Sagostund med rungande rim! Författaren Frida Naemi Persson, uppvuxen i Ödskölt och Bengtsfors, berättar om och läser ur sina böcker "Alla våra vagnar!" och "Rysligt mysigt Halloween".

13.00

”Knutar och Spökeri med Alfons Åberg” med Comedy Art Theatre.

Vilka medverkar?

Karin Smirnoff

Elisabeth Åsbrink

Jimmy Alm

Ellen Mattson

Marie Lundström

Peter Mohlin & Peter Nyström

Ingrid Elam

Marcus Haraldsson

Einar Kárason (IS)

John Swedenmark

Marit Kapla

Ismael Ataria

Marit Bergman med band

Bengt Berg

Jila Mossaed

Johan Jönson

Sara Abdollahi

Yukiko Duke

Karin Broos

Malin Öhman

Dick Claésson

Gunnar Wetterberg

Johan Svedjedal

Paulina Helgeson

Patrik Lundberg

Frida Gråsjö

Kerstin Bergman

Anna Grinzweig Jacobsson

Kenneth Hermele

Liza Alexandrova-Zorina

Elinor Torp

Lisa Bjurwald

Gunilla Lundgren

Ulla Olsson

Eva Petrén

Frida Naemi Persson

Not Quites Sloydtrukk

”Knutar och Spökeri med Alfons Åberg” med Comedy Art Theatre

Joseph Knevel

Emilia Söelund

Björn Skoog

Funderar du på något mer?