Bokdagar i Dalsland 2023

Biljetter
Plats
Gamla kyrkan Kulturmagasinet, Åmål
Datum
26 jul - 30 jul

Nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program på fredagen och lördagen i Åmål. Till fredagen och lördagen köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass.

Köp biljett

Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter när de släpps – senast i maj. Då kommer också hela programmet för alla fem dagarna att presenteras. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.

Hittills presenterade medverkande

För fredagens och lördagens program:

  • Karin Smirnoff
  • Elisabeth Åsbrink
  • Jimmy Alm
  • Ellen Mattson
  • Marie Lundström
  • Peter Mohlin & Peter Nyström

För att läsa mer om dessa, se sektionen medverkande här nedanför.

Medverkande

Karin Smirnoff

Karin Smirnoff är bosatt i Hertsånger Västerbotten och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hem. Sviten om jana kippo har sålt i över en halv miljon exemplar. Våren 2021 kom Sockerormen ut. I november 2022 utkom Havsörnens skrik, den sjunde boken i Millenniumserien. 2019 debuterade hon på Bokdagar i Dalsland, i maj 2022 medverkade hon vid en av våra författarkvällar i Bengtsfors och i juli återkommer hon till sommarlitteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland med just Havsörnens skrik.

Elisabeth Åsbrink

Författare och journalist, tidigare anställd på Sveriges Television. Hon debuterade 2009 med Smärtpunkten, om Lars Norén och polismorden i Malexander. 2011 kom Och i Wienerwald står träden kvar, om en pojke som levde i Sverige under andra världskriget, åtskild från sina föräldrar i Wien. Boken riktade också ljuset mot Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. 1947 från 2016 är en krönika över ett år där vår samtid formades, och Orden som formade Sverige (2018) är en exposé över svenska ord, uttryck, talesätt, värderingar. Elisabeth Åsbrink har nominerats till Augustpriset tre gånger och vunnit det en gång, för Och i Wienerwald står träden kvar. Nu är hon aktuell med sin kritikerrosade biografi över författaren Victoria Benedictsson, Mitt stora vackra hat. Med vilken hon debuterar vid Bokdagar i Dalslands evenemang.

Jimmy Alm

Poet, uppväxt i dalsländska Stigen. Blev 2021 rikskänd som Sveriges första kommunpoet. Hans uppdrag har sedan dess varit att gestalta Tranemo kommun i en serie dikter baserade på mötet med kommunens olika beståndsdelar. Dikterna har presenterats på nya sätt och tillsammans med aktörer som vanligtvis inte associeras med poesi. Allt konstnärligt material som produceras i projektet har bildat ett porträtt av kommunen. Sommaren 2022 debuterade han med vem bor i Uddebo? – dikter om invånare i en by. Hösten 2022 kom så boken Sveriges första kommunpoet, som presenterar och gestaltar projektet Kommunpoesi och de omfattande reaktionerna på det. Han medverkade vid Bokdagar i Dalslands Poesidagar i Dalsland våren 2022 och debuterar nu på vår sommarlitteraturfestival Bokdagar i Dalsland.

Ellen Mattson

Född i Uddevalla och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Den svarta månens år, hösten 2021, är den senaste.) Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid.

Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriver inga två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011. ”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Den svarta månens år, 2021. En man söker något som gått förlorat, i en värld som inte sällan tycks styras av drömmens absurdistiska logik. Nominerad till Augustpriset 2021.

Ellen Mattson har också skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Dessutom skriver hon kritik i GP. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk. Sedan 2019 innehar hon stol nummer 9 i svenska Akademien. På årets Bokdagar i Dalsland kommer hon att framträda och berätta om Emelie Flygare-Carlén, bland annat känd som Sveriges första framgångsrika spänningsförfattare och som har viss Dalslandsanknytning. Programpunkten görs i samarbete med Litteraturbanken.

Marie Lundström

Journalist på Sveriges Radio och leder Lundströms Bokradio i P1. Hösten 2020 debuterade hon med romanen Sanningens kalas, en dråplig och drabbande bok om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter. Hon är nu aktuell med sin andra roman Alla måste söderut, en varm och vemodig skildring av kärlek och sorg, och om den identitetskris som ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv.

”Sanningens kalas är en drastisk och hjärtevärkande berättelse om kärlek med förhinder. Marie Lundström lyckas baka ihop både en uppväxthistoria, en medelålders uppgörelse med mamman och ett dråpligt drama om förbjuden passion på jobbet på 263 fartiga sidor. Inte dåligt för en 53-årig romandebutant!” skrev Aftonbladet i sin recension av debutromanen Sanningens kalas.

”Ett sätt att beskriva romanen är att den arbetar för att få ihop Eva till en person igen. Den processen är drabbande att följa”, skrev Dagens Nyheters recensent om Alla måste söderut.

Marie Lundström debuterar i Bokdagarsammanhang på sommarens Bokdagar i Dalsland.

Peter Mohlin & Peter Nyström

Författarparet är uppväxt i Åmål och kommer i maj med tredje delen i spänningsromanserien om FBI-agenten John Adderley. Första boken, ”Det sista livet”, kom 2020 och med den medverkade de på våra digitala Bokdagar. Våren 2021 kom ”Den andra systern”, som vi fick äran att officiellt släppa i samarbete med Norstedts förlag på en gemensam turné mellan Dalslands bokhandlar. Böckerna har sålt i över 200 000 exemplar och till mer än tjugo länder. 2020 mottog de Crime Time Awards för årets debut på Bokmässan i Göteborg. De har berättat att de skrev sin första deckare tillsammans på Södra skolan i Åmål, när de gick i fjärde klass. Mohlin har en bakgrund som journalist och Nyström jobbar som manusförfattare och regissör. Med Den tysta fågeln medverkar de för första gången på våra Bokdagar helt utan pandemirestriktioner.