Nobeldagsöppet i Nordiska Litteraturhuset 10 december!

Äntligen kan vi hålla öppet igen i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål, på Kyrkogatan 14! Öppet hus på Ljusfesten i september blev en succé – med rekordmånga 102 besökare och lika många sålda antikvariska böcker. Många efterfrågade fler tillfällen att besöka Litteraturhuset och vårt antikvariat. Därför är vi extra glada att kunna ordna detta. Den här gången blir helt enligt den populära traditionen på Nobeldagen 10 december! Som vanligt blir det två adventsmysiga öppet hus-timmar mellan kl 16 och 18, med Nobelquiz, där du kan vinna biljetter till Bokdagar i Dalsland 2022.

Vi bjuder också på alkoholfritt bubbel med enklare tilltugg. Och du kan förstås botanisera i vårt fem rum stora antikvariat och skaffa de mest hållbara och innehållsrika julklappar man kan tänka sig till dig själv eller någon annan. Till fyndpris!

Svara på Nobelquizet och vinn biljetter till sommarens Bokdagar i Dalsland! Bli en lika lycklig vinnare som Solweig Johansson, som vann quizet 2018 och konstruerar årets Nobelquiz!

Författarkväll: Folklig Bokdagarveteran och tung poetdebutant

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Håkan Nesser och Elnaz Baghlanian på Åmåls stadshotell.

Elnaz Baghlanian har tidigare jobbat på Svenska Pen och som litterär chef på bokförlaget Atlas. Hon är idag verksamhetschef för Författarcentrum Öst. Hon debuterade i augusti 2021 med den lyriska berättelsen ”Prologer”. Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn. Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration.
Boken har fått en rad hyllande recensioner.
”/…/ en fin skildring av den svåra kombinationen rotlöshet och graviditet, båda ett slags uppluckrande tröskeltillstånd i språkets gränstrakter.” skrev Svenska Dagbladet.
Expressen skrev bland annat:
’Prologer’ har inga förstlingssvackor utan definieras av erfaren, avklarnad ton. Varje mening verkar få sidornas stora vita områden att lysa av undertext.”
Och:
”Här finns även en stark, klassmässig igenkänning. Hur man som uppkomling förbryllat iakttar, nästan spionerar på, de hemmastaddas obekymrade elegans. Men starkast fångar ’Prologer’ hur tidens gång eroderar den gamla och nya familjen till två kammarspel.”
Håkan Nesser arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen ”Koreografen”. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” och ”Skuggorna och regnet”, den filosofiska thrillern ”Flugan och evigheten”, brevromanen ”Kära Agnes!”, novellsamlingarna ”Barins triangel” och ”Från doktor Klimkes horisont”, New York-romanen ”Maskarna på Carmine Street”, London-romanen ”Himmel över London” samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, ”Styckerskan från Lilla Burma”, utkom i september 2012.
Därefter har ”Levande och döda i Winsford” (2013), ”Elva dagar i Berlin” (2015), ”Eugen Kallmanns ögon” (2016), ”De vänsterhäntas förening” (2018) och ”Halvmördaren” (2019) utkommit.
Boken ”Intrigo”, innehållande novellerna ”Rein”, ”Kära Agnes”, ”Ormblomman från Samarien”, ”All information i fallet” och den nyskrivna kortromanen ”Tom”, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Sommaren 2020 utkom ”Den sorgsne busschauffören från Alster”, som innebar en återkomst för Gunnar Barbarotti.
Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades han Crimetime Award i kategorin Årets hederspris: … Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.
Om aktuella ”Schack under vulkanen” skrev Norrbottens-kuriren:
”Det hela genomsyras av en djup humanism och en mild humor. Hans språk är exakt och närvarande, levande på ett alldeles personligt sätt. […] som alltid efter att ha läst en bok av Nesser känner jag en fördjupad livskänsla, och det är det inte så många av spänningslitteraturens företrädare som lyckas med. Där är han utan tvekan en av de bästa.”
Han har framträtt flera gånger hos oss, bland annat fick vi smygsläppa ”De vänsterhäntas förening” sommaren 2019.
Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.
Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Elnaz Baghlanian berättar om och läser ur sin aktuella debutdiktbok ”Prologer”. Därefter framträder Håkan Nesser med sin aktuella roman ”Schack under vulkanen”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.
Ställ gärna frågor till författarna!
Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Håkan Nessers ”Schack under vulkanen” och Elnaz Baghlanians ”Prologer” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.

Dalslands bokskåp fyrdubblar utlåningen! 22 skåp med drygt 2700 utlån totalt under 2021.

Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev en succé 2019 med invigning av nio nya skåp och nästan 700 utlånade böcker, vilket uppmärksammades i radio, tidningar och SVT:s Rapport. 2020 utökades satsningen med fler skåp och i alla kommuner i landskapet utom i Färgelanda och Vänersborg och totalt nästan 1400 utlånade böcker. I Västerås har bokhyllor satts upp för allmänheten i ett köpcentrum och boktelefonkiosker har öppnats i Strömstad med inspiration av Dalslands bokskåp. 2021 har tio nya bokskåp satts upp i Dalsland, två av dem i Färgelanda kommun. De totalt 22 skåpen har haft sammanlagt drygt 2700 boklån under året – alltså en fyrdubbling på två år.

Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening gör så mycket mer än bara Bokdagar i Dalslands sommarlitteraturfestival. Förutom välbesökta författarkvällar, ett nordiskt litteraturhus, skrivkursprojektet Nya Röster, nystartade Poesidagar i Dalsland och Sveriges största och äldsta novellfestival, Nordiska Novelldagarna, har man tillsammans med dalsländska samarbetspartners (kommuner, föreningar och näringsställen) sedan 2017 spridit litteratur gratis över i stort sett hela Dalsland.

2020 lånades totalt nästan 1400 böcker ut via skåpen. Tack vare det stora intresset för idén och nya och utvecklade samarbeten har antalet skåp nästan fördubblats från och med 2021 och utlåningssiffran har fyrdubblats på två år – från närmare 700 till drygt 2700 utlån.

– Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon och flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna och andra in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tar emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. En gedigen hållbarhetsinsats dessutom!

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats i Åmål sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig.

– Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig för att informera sig om vår satsning. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. I år har vi nåtts av att man i Strömstad gjort om gamla telefonkiosker till bokutlåningsrum och att det är inspirerat av vår bokskåpssatsning. Så väldigt roligt! Dalslandslitteraturen fortsätter att entusiasmera, säger Victor Estby.

– Vi har också märkt att skåpen och böckerna blivit ännu mer populära och behövda under pandemin. Ett perfekt smittsäkert sätt att ta till sig annan kultur än strömmade filmer och TV-serier. Dessutom hamnade många av våra volontärer, som en hel del är i riskgrupp, i en isolerad situation och kände sig undanskuffade och obehövda av samhället. Nu fick de en viktigt och smittsäker uppgift och vi har ökat på antalet volontärer från 15 till drygt 60, mycket tack vare bokskåpsverksamheten.

Den 1 oktober monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2022 sätts de upp igen för lässugna att återigen botanisera bland böckerna. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2021 har inletts med Dalslands Sparbank (fyra skåp), Antikvariat Stockrosen i Dals Rostock, Upperud 9:9, Dalslands Kanal/Visit Dalsland (två skåp), Nättjebacka bygdeförening, Erikstads bygdeförening.

-Och intresset ökar, säger Victor Estby. Det är inte omöjligt att det blir ännu fler bokskåp från och med 2022!

26 nov – 27 nov, Saga Bio i Åmål Nordiska Novelldagarna 2021: Novellradio, nordiska noveller och ”Tove”

26-27 november äger Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar rum för trettonde gången. Festivalen, som brukar pågå i mars, har på grund av pandemin tvingats skjutas upp till sista helgen i november.
Många nordiska författare har här mött en svensk publik för första gången. Senast festivalen hölls, i mars 2019, slog den publikrekord med sina närmare 400 besökare.

 

Vi bjuder som vanligt på den noblaste nordiska novellkonsten. I år inleds festivalen med en direktsänd inledning i samarbete med Sveriges Radios Radionovellredaktion och när det ordinarie programmet är slut visar vi och Åmåls Konstförening, Konstbild 82, Finlands Oscarsbidrag – Tove. Den bygger på en av Nordens främsta författares och konstnärers, Tove Janssons, liv.

På Nordiska Novelldagarna möter du skådespelaren Alma Pöysti, som gestaltar denna nordiska novellistikon i filmen och som läser klassiska Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om detta gestaltande. Oförglömliga dagar och kvällar väntar.

Mer information och biljetter hittar du här.

Efterlängtad uppföljare och uppmärksammad debutant – höstens näst sista författarkväll på Åmåls stadshotell

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Susanna Alakoski och Wanda Bendjelloul på Åmåls stadshotell.

Wanda Bendjelloul är journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV4 och Dagens Nyheter. Hon är uppvuxen i Enskededalen. Hon debuterade hösten 2020 med romanen ”Dalenglitter: en roman om hårt arbete”, där hon skriver om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm. Det är en skarp och medryckande debutroman om hårt arbete och om vad klass och ursprung gör med oss.

Om romanen skrev Aftonbladet i sin recension: »en Stockholmsskildring med rastlös nukänsla, situationskomisk tonträff och roliga dialoger. Alla som är förtjusta i rå arbetarklasshumor: Läs!«

Dagens Nyheter menade bland annat att: »Bendjelloul beskriver det enformiga arbetet med underskruvad humor och den lidelsefulla grundligheten hos en som möjligen är på väg att förlora förståndet … För detta, om ni inte hade förstått det vid det här laget, är inget annat än en bildningsroman. Därtill faktiskt en synnerligen charmig och känslig sådan.«

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, Londonflickan, utkom i augusti 2021.

Skrivet om Bomullsängeln:

”Ljuvlig epik”
Kulturnyheterna, SVT

”Det är ett imponerande forskande arbete som Alakoski måste ha gjort både i Finland och Sverige /…/ Det är egentligen inte personerna som är centrum i boken, utan det samhälle som skapas, ändå fäster man sig vid dem. Romanen beskriver stor kärlek och trofast vänskap”
Dagens Nyheter

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Ur recensioner av ”Londonflickan:

”Jag tycker att Susanna Alakoskis projekt är det bästa tänkbara. Varpen mellan Finland och Sverige är tät, det löper många bomullstrådar mellan länderna.”
P1 Kultur

”Att skriva en kollektivroman kräver inte bara en oerhörd kunskap, utan även förmågan att uppbåda engagemang för de mest disparata levnadsöden. På så sätt skapas en kalejdoskopisk bild av efterkrigstidens samhälle. Framför allt förundras jag över hur Alakoski lyckas fånga en värld där full sysselsättning råder. […]  Som läsare märker jag att författaren både gjort ett hästjobb i arbetarrörelsens arkiv och framför skrivmaskinen, för att omvandla kunskaperna till stil.”
Aftonbladet

”Texten dånar, sjunger och viskar av lust när Susanna Alakoski gestaltar åtrå, bildning och politisk kamp. Det är det bästa jag har läst av henne. […] det här är rik och stark litteratur.”
Sydsvenskan

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Wanda Bendjelloul berättar om och läser ur sin aktuella debutroman ”Dalenglitter”. Susanna Alakoski framträder med sin aktuella roman ”Londonflickan”, uppföljaren till hyllade och älskade ”Bomullsängeln”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Susanna Alakoskis ”Londonflickan” och Wanda Bendjellouls ”Dalenglitter” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.

Omsusad självbiografi och undergångspoesi – ny författarkväll på Åmåls stadshotell

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Kristina Sandberg (med pianisten Birgitta Henriksson) och Malte Persson på Åmåls stadshotell.

Malte Persson debuterade 2002 med romanen ”Livet på den här planeten”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Sedan dess har han gett ut fem diktsamlingar, två romaner och en prosa bok. Persson har nominerats till Augustpriset och tilldelats en rad priser, exempelvis: Göteborgs-Postens litteraturpris och Karin Boyes litterära pris, Karl Vennbergs pris, Tegnérpriset, Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris, Svenska Akademiens stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond och De Nios översättningspris. Han är också verksam som kritiker, främst i Expressen, och översättare.

”Undergången” är en diktsamling som handlar om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem. Den innehåller bland annat tre formstränga sonettsviter om gudar och människor, och en lång dikt som på blankvers berättar världens historia baklänges, från corona till big bang. Tillsammans bildar de en lika lekfull som fruktansvärd färd genom rum och tid, på väg mot det tankens bråddjup där allt försvinner.
“ett odiskutabelt och högst ovanligt mästerverk”, skrev Sydsvenskan och Svenska Dagbladet: ”Det finns mycket mer att säga om ’Undergången’ än vad en recension rymmer. Och det är som sagt nu, aldrig sedan, som den kan läsas. Gör det.”

Kristina Sandberg debuterade 1997. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (”Att föda ett barn”, 2010; ”Sörja för de sina”, 2012 och ”Liv till varje pris”, 2014) fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier och priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.
Hon är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet, och har gjort flera uppmärksammade intervjuer med författaren Jamaica Kincaid.

Om ”En ensam plats”, som väckt stort engagemang hos läsare och kritiker: Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen ”Liv till varje pris” två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.
Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.
Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Malte Persson berättar om och läser ur sin aktuella diktsamling ”Undergången”. Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson framträder kring Sandbergs aktuella självbiografiska skildring ”En ensam plats” på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Kristina Sandbergs ”En ensam plats” och Malte Perssons ”Undergången” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.

Författarkväll med Åmåls första danska författarstipendiat

Bokdagar i Dalsland, Åmåls kommun och Förvaltningen för kulturutveckling i Västra Götalandsregionen presenterar en författarkväll med Åmåls första danska författarstipendiat, Annette Herzog, på Åmåls bibliotek.

 

Bokdagar i Dalsland och Åmål har gästats av tjugo nordiska AIR Litteratur Västra Götaland-författarstipendiater sedan 2016. Flera av dem har gett ut böcker de skrivit på i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål. Tre exempel är:

 • Petronella Simonsbackas deckare ”Morden på Kungsberget”, som släpptes på årets Bokdagar i Dalsland på Kungsberget.
 • Eija Hetekivi Olssons avslutande del av rosade och älskade romantrilogin om Miira, ”De unga vi dödar”, som hon medverkade med på sommarens Bokdagar och som nu i höst uppmärksammats stort och fått lysande recensioner.
 • Färöiska Marjun Syderbø Kjelnaes ”Sum Rótskot”, som nominerats till Nordiska Rådets Litteraturpris.

Under pandemin har residensverksamheten legat nere och AIR Litteratur Västra Götaland och Västra Götalandsregionens förvaltning för kulturutveckling har omgrupperat sin stipendiatverksamhet. En idé är att regionens bibliotek ska ta emot stipendiater, en annan att fria kulturaktörer också ska göra det. Åmåls bibliotek kommer tillsammans med Bokdagar i Dalsland tar emot danska författaren (Dalslands första danska författarstipendiat) Annette Herzog i oktober. Hon sitter och arbetar i Nordiska Litteraturhuset; och Åmåls bibliotek och Bokdagar i Dalsland arrangerar tillsammans en författarkväll på biblioteket 28 oktober med stöd från Västra Götalandsregionen.

Kl 19 Victor Estby, Bokdagar i Dalsland och Malin Öhman, Åmåls bibliotek inleder och hälsar välkommen. Michael Karlsson, Åmåls kommuns kommunalråd, inviger kvällen, stipendiatsamarbetet och Åmåls nystart som författarresidensstad.  Sedan presenterar Malin Öhman Annette Herzog, som i samtal med Victor Estby berättar om sitt författarskap, stipendiattiden i Åmål och om sin bild av Åmål och Dalsland. Vi bjuder på alkoholfritt bubbel och enklare snacks. Fri entré. Men man behöver hämta sin fribiljett via Tickster.com, Åmåls bibliotek eller Åmåls bokhandel. Begränsat antal biljetter. Kvällen slutar cirka kl 20.

Ställ gärna frågor till författaren!

Annette Herzog arbetar i Åmål på en grafisk barnbok om konflikter. Hon har gett ut ett drygt tjugotal böcker, skriver barn- och ungdomsböcker på både tyska och danska, är översatt till svenska, finska och nederländska och har fått många priser och en nominering till Nordiska Rådets Barnlitteraturpris och den prestigefyllda Deutscher Jugendliteraturpreis, båda 2017. Fyra av hennes böcker finns översatta till svenska: ”Nästa gång du reser”, ”Spökhotellet”, ”Pssst!” och ”Hjärtestorm”. ”Hjärtestorm” är den senast utkomna på svenska (2019) och är en fristående fortsättning på den prisbelönade ”Pssst!”. Här får vi följa den nu cirka 14-åriga Viola och den lika gamla Storm, där bägge två virvlar runt i ett virrvarr av känslor och frågor. De upplever den första kärleken och samtidigt den första hjärtesorgen. Vad är kärlek? Hur uppstår den, varför känns den så överväldigande, och vem blir man kär i? Med hjälp av klassisk seriestil, collage, sångtexter och svärmande bilder får vi följa hur förälskelsen kan delas och ändå upplevas så olika. Boken kan nämligen läsas från två håll. Medan Katrine Clante visar kärlekshistorien från Violas synvinkel, leder Rasmus Bregnhøi oss igenom samma historia, så som Storm upplever den. Boken är den som blev till nominerad Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2017.
Dessutom skriver hon på både danska och tyska. Hon är uppvuxen i DDR, det handlar hennes senaste bok – en vuxenbok, ”Det der var”, om; hur det är att ha växt upp i DDR.

I januari 2022 är Bokdagar i Dalsland ensam värd för en AIR Litteratur Västra Götalandförfattarstipendiat, som  också kommer att arbeta i stipendiatrummet i Nordiska Litteraturhuset under en månad.

Bokdagar i Dalsland arrangerar Ronjadag på Sagabion i Åmål 17 juli i samband med invigningen av nya Vandra i Ronjaland-lederna

Fredagen den 16 juli inviger Föreningen Vandra i Ronjaland sina vandringsleder i Fröskog och Fengersfors. Dagen efter, lördagen den 17 juli på eftermiddagen, anordnar Bokdagar i Dalsland ett litterärt och cineastiskt program på Sagabiografen i Åmål. Medverkar gör: Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, Åmålsillustratören och författaren Peter Bergting, sångaren och skådespelaren Claes Janson, regissören Catti Edfeldt och ordföranden för Föreningen Vandra i Ronjaland, Roy Andreasson, lokala sångerskan Ulla Olsson och en lokal kör sammansatt och ledd av körledaren Johanna Friberg. Förhoppningen är att samarbetet mellan Föreningen i Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland ska bli återkommande och därigenom återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland permanent.

Eftermiddagen inleds med att en lokal kör, hopsatt särskilt för tillfället och dirigerad av Johanna Friberg, sjunga rövarsånger ur långfilmen ”Ronja Rövardotter”. Filmen kommer också att visas för publiken på plats. Men innan dess blir det ett samtal om boken ”Ronja Rövardotter” med barnbokskritikern Lotta Olsson, som samtalar med Åmålsförfattaren och illustratören Peter Bergting, som illustrerat en version av Ronjaboken. Samtalet leds av Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Därefter sjunger kören fler rövarsånger ur filmen.

Efter filmen blir det ett panelsamtal om filmen och filminspelningen med Föreningen Vandra i Ronjalands styrelseledamot Roy Andreasson, som var med och hjälpte filmteamet med inspelningsplatser, filmens regiassistent Catti Edfeldt och sångaren Claes Janson, som medverkar i filmen, som en av Mattisrövarna. Även det samtalet leds av Victor Estby. Programpunkten blir också ett fint tillfälle att informera ordentligt om Föreningen Vandra i Ronjaland och dess fantastiska projekt och hårda arbete för att skapa Vandra i Ronjaland-lederna.

Evenemanget avslutas med att lokala sångerskan Ulla Olsson sjunger ”Vargsången” ur filmen, till eget gitarrackompanjemang.

Evenemanget kommer att vara gratis för den publik på plats som får rum, enligt rådande pandemirestriktioner. Fribiljetter kommer att kunna hämtas i Åmåls bokhandel från 1 juli. Ingen kommer att släppas in utan biljett.

De som inte får tag i någon biljett kan uppleva Ronjadagen gratis via livesändningar på Facebook och Youtube.

– Eftermiddagen och samarbetet mellan Föreningen Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland blir ett sätt att återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Vi hoppas att samarbetet mellan föreningarna kan leda till bland annat ett gemensamt, årligt evenemang i Fengersfors/Fröskog och Åmål. Men kanske mer i vitsippstider från och med nästa år. Vi har många spännande idéer som åter gör boken, filmen och Astrid Lindgren till våra. Och förhoppningsvis att det förblir så.

Läs mer om evenemanget

Hela årets Bokdagar-program klart!

Årets Bokdagar i Dalsland blir – pandemin till trots – det maffigaste programmet någonsin. Med femdagars dalsländsk bokfest 28 juli-1 augusti på Not Quite i Fengersfors, litterär Pilgrimspop i Upperud, ett litterärt och musikaliskt program på Tollebols kvarn med ett isländskt boksläpp, boksignering i Bengtsfors bokhandel, författarfrukost på Kupén i Åmål, två dagars författarmöten i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål och ett avslutande boksläpp på Kungsberget i Åmål på söndagsförmiddagen. Biljetterna släpps vecka 25. Endast förköp gäller. Allt för att följa pandemirestriktionerna och inte riskera att skapa trängsel.

Årets utökade Bokdagar – med publik på plats äger rum 28 juli-1 augusti runt om i Dalsland. Fredagen och lördagen är som vanligt koncentrerade till Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Foto Basel Khalas

Här är hela årets Bokdagar i Dalsland-program:

 • Onsdag 28 juli kl 10-12, smygstart på Not Quite i Fengersfors. Författaren, journalisten och debattören Göran Greider är aktuell med sin dokumentärroman om Dan Andersson och Märta Larssons kärlekshistoria: Hon vars hjärta var som mitt. Greider framträder med den på Not Quite i Fengersfors. Där kommer han också samtala med fotografen José Figueroa om dennes fotobok Från Kiruna till Trelleborg, som Greider skrivit förordet till. Figueroa har cyklat från Kiruna till Trelleborg på 48 dagar, med kameran monterad på pakethållaren. Resultatet är nämnda bok, som är en exposé över Sveriges landsbygd, från norr till söder. Figueroa ställer ut bilder ur boken på Not Quite.

 

 • Onsdag 28 juli kl 15-19, Bokdagar i Dalslands litterära Pilgrimspop i Upperud i samarbete med Kulturrepubliken Dalsland. Medverkar gör poeterna Sara Garib, Louise Halvardsson, Maria ”Vildhjärta” Westerberg (i samarbete med musikern Johannes Söderqvist) och Bengt Berg. Medverkar gör även Franska Trion. Konstnären Funny Livdotter medverkar med konst på plats.

 

 • Torsdag 29 juli kl 10.30 signerar Agneta Arnesson Westerdahl och Majgull Axelsson sina aktuella böcker Offergudar och Inställd resa till Sabarmati i Bengtsfors bokhandel.

 

 • Torsdag 29 juli kl 13-17, Bokdagar i Dalsland på Tollebols kvarn. Medverkar gör isländska författaren Eirikur Örn Norddahl och översättaren John Swedenmark. De samtalar med förläggaren för nobelpristagaren Louise Glücks svenska förlag, Rámus, förläggare Per Bergström. De passar också på att släppa Örn Norddahls på svenska nya roman, Spången mitt i Tangagata, i översättning av Swedenmark. Dalslandskopplade författaren Agneta Arnesson Westerdahl samtalar med Yukiko Duke om sin nya roman Offergudar, som är tredje delen i hennes populära Vikingaserie. Lokala sångerskan och synnerligen Bokdagarbekanta Ulla Olsson framför litterärt präglade sånger, några Dalslandsanknutna – bland andra Claes Erikssons Hymn till Dalsland. Hon ackompanjeras av musikanten Robert Henriksson på klaviatur och kontrabas. Eftermiddagen avslutas med ett samtal mellan Majgull Axelsson och Yukiko Duke, med tyngdpunkt på Axelssons senaste roman, Inställd resa till Sabarmati.

 

 • Fredag 30 juli kl 10-17, Bokdagar i Dalsland i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Victor Estby inleder, hälsar välkommen och presenterar presentatörerna Yukiko Duke och Gunnar Källström. Yukiko och Gunnar tar över. Benny Marcel, direktör för Nordiska Kulturfonden, inviger. Utdelning av Dalslands Sparbanks skrivarstipendium. Vinnaren Youdy Olewi läser vinnartexten. Utdelning av Dalslands Sparbanks litteraturpris. Pristagaren Lars Åke Augustsson berättar. Författaren Ola Larsmo berättar om sitt arbete med hyllade boken Översten. Lokala författarna Petronella Simonsbacka – AIR Litteratur Västra Götalands-stipendiat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål 2019, Åmålsbördiga Frida Gråsjö och Strömstads kulturchef Tove Meyer – samtalar med Daniel Sjölin om sina feel good-författarskap och om att skriva böcker direkt för ljud. Suad Ali, statsvetare som arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket och gjorde ett mycket uppskattat sommarprat 2018 samtalar med Yukiko Duke om sin debutroman Dina händer var fulla av liv. Författaren och TV-producenten Bodil Tingsby samtalar med Daniel Sjölin om sin aktuella bok om Emelie Flygare-Carlén, som hon också gjort en TV-dokumentär om. Tomas Bannerhed samtalar med Svante Weyler om sin aktuella bok En vacker dag.

 

 • Lördag 31 juli, kl 8.30, Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost på Kupéns uteservering i Åmål: Britt-Marie Mattsson berättar om sin aktuella bok Kvinnorna som byggde välfärden.

 

 • Lördag 31 juli kl 11-17, Bokdagar i Dalsland i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål. Aino Trosell berättar om sina två aktuella böcker, spänningsromanen Gränsmark och historiska romanen Varvsslammer, om kvinnorna som arbetade på varven i Göteborgs hamn. Eija Hetekivi Olsson samtalar med Yukiko Duke om alldeles innan Bokdagarna nyutkomna och avslutande delen i romantrilogin om Mira, som inleddes med prisade och hyllade Ingenbarnsland. Nya romanen, De unga vi dödar, påbörjades i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus 2017, under den månad Hetekivi Olsson var AIR Litteratur Västra Götalandsstipeniat i Åmål. Flerprisnominerade romandebutanten Donia Saleh och prisade och hyllade författaren och journalisten Patrik Lundberg samtalar med Daniel Sjölin om sina aktuella böcker Ya Leila och Fjärilsvägen. TV-trädgårdsprofilen och författaren Gunnel Carlson skulle ha medverkat redan 2020, men debuterar nu på Bokdagarna och berättar om sina aktuella böcker. Anna-Karin Palm, som framträdde med sin Augustnominerade biografi om Selma Lagerlöf på förra årets Bokdagar återkommer med sin hyllade och älskade nya bok om sin mamma, Jag skriver över ditt ansikte. Hon samtalar med Yukiko Duke.

 

 • Söndag 1 augusti, kl 11-12, Bokdagar i Dalsland på Kungsberget i Åmål. Petronella Simonsbacka samtalar med Yukiko Duke om sin spänningsroman Morden på Kungsberget, som Simonsbacka skrev i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus under sin AIR Litteratur Västragötalandsstipendievistelse i Åmål 2019. Bokens handling utspelar sig i Åmål i allmänhet och på Kungsberget i synnerhet. Det blir också släpp av pappersversionen av boken.

Saleh, Lundberg, Bannerhed och Hetekivi Olsson till sommarens Bokdagar – och Mattsson ersätter Lövestam vid författarfrukosten

En Augustprisad Bokdagarveteran, en pristung Dalslandsförfattarstipendiat och två hyllade och prisade nya favoriter kommer till sommarens Bokdagar i Dalsland. Populär språkvetare och spänningsförfattare ersätts av en av Sveriges mest prisade och meriterade journalister och mångsidigaste författare.

Donia Saleh. Foto: Märta Thisner

Donia Saleh har gått masterprogrammet i litterär gestaltning vid Akademin Valand. Ya Leila är hennes debut. Den har nominerats till såväl Katapultpriset som Borås tidnings debutantpris.

En av alla kritikerhyllingar av boken är Annina Rabes i Sveriges Radios Kulturnytt: ”I den tonårsvärld där Salehs Leila och Amila befinner sig är vänskapen mittpunkten, det nav som allting utspelar sig kring. Och redan på första sidan etablerar Donia Saleh det speciella sken som omger dem när de är tillsammans. Det är sinnligt och magiskt, skildrat med en drömsk språkväv … Salehs vällustigt elaka skildring av den privilegierade och aningslösa kulturmedelklassen är väldigt rolig … En av Salehs främsta styrkor är hur subtilt hon beskriver känslan av att attraheras och repelleras på en och samma gång.”

Patrik Lundberg. Foto: Stefan Tell

Patrik Lundberg är författare och journalist. Han har arbetat för Helsingborgs Dagblad och varit krönikör på Aftonbladet och Expressen och är nu reporter och krönikör på Dagens Nyheter. Han har nominerats till Stora Journalistpriset och är 2020 års mottagare av Publicistklubbens pris Guldpennan. Han har skrivit flera böcker, bland annat den uppmärksammade ungdomsromanen Gul utanpåFjärilsvägen är hans första roman för vuxna. Hans sommarprat i Sveriges Radio P1 2020, som handlade om bakgrunden till Fjärilsvägen – om hans och hans systers uppväxt som adopterade med en ensamstående lågutbildad mamma som dör utsliten 67 år gammal, blev ett av årets mest uppmärksammade.

Saleh och Lundberg kommer att framträda tillsammans på Bokdagarna. Programpunkten är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa.

Tomas Bannerhed. Foto: Sofia Runarsdotter

Tomas Bannerhed är fil kand i medie- och kommunikationsvetenskap, statsvetenskap och sociologi och har arbetat som universitetslärare, utredare och redaktör.

Hans skönlitterära debut Korparna utkom 2011 och tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris.

Romanen har översatts till bulgariska, danska, engelska, estniska, franska, holländska, norska, turkiska och tyska och har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Filmen hade världspremiär på festivalen i Toronto i september 2017 och svensk biopremiär månaden efter.

Hösten 2015 gav han ut fågelprosasamlingen I starens tid tillsammans med fotografen Brutus Östling. Den har översatts till tyska och också legat till grund för den uppmärksammade radioserien Bannerheds bevingade vänner i P1.

Tomas Bannerheds senaste bok är romanen Lugnet, en berättelse om ensamhet, skuld och begär i millennieskiftets Stockholm. Den utkom i september 2018 och blev nominerad till Sveriges Radios romanpris.

Han har framträtt på både Bokdagar i Dalslands sommarfestival tidigare och senast på en av Bokdagar i Dalslands och Forum för poesis författarkvällar i Åmål 2018.

Till sommarens Bokdagar i Dalsland kommer han med nya naturprosaboken En vacker dag. Om den samtalar han på scenen med legendariska bokförläggaren Svante Weyler. Ett efterlängtat återseende för den Bokdagarpublik som upplevde deras scensamtal om I starens tid på 2015 års Bokdagar i Dalsland.

Eija Hetekivi Olsson Foto: Jerker Andersson

Eija Hetekivi Olsson är författare och gymnasielärare och debuterade 2012 med uppväxtskildringen Ingenbarnsland. Romanen belönades bland annat med Stig Sjödinpriset, Wästswänska Teaterns stipendium och Katapultpriset och nominerades till Augustpriset och Sveriges Radios Romanpris.

Boken har översatts till finska och norska och dramatiserats och satts upp på Göteborgs Stadsteater.

2014 utgav hon, tillsammans med fotograf Jerker Andersson, Fuck skolan, en samling röster från elever i nian. Boken skickades till samtliga riksdagspolitiker. 2016 kom uppföljaren till Ingenbarnsland, romanen Miira som belönades med Aftonbladets litteraturpris och ABF:s litteratur- och konststipendium samt nominerades till Svenska Dagbladets litteraturpris och Årets författare i Väst.

2018 hade Hetekivi Olssons dramatiska verk, monologen Nationalsången, premiär på Teatern under bron i Stockholm. Pjäsen spelades även på Folkteatern i Göteborg. Nationalsången gavs ut som e-bok och ljudbok med originaltext och 2019 trycktes den som pappersbok till Bonniers stora adventskalender. Författaren har själv läst in alla sina böcker till ljudböcker.

Hetekivi Olsson debuterade som sommarvärd i P1 2019, där hon bland annat berättade om sitt möte med Bokdagar i Dalslands kursdeltagare i projektet Nya Röster, som hon träffade när Hetekivi Olsson var AIR Litteratur Västra Götalands-författarstipendiat i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål våren 2018. Där arbetade hon med manuset till sin tredje, helt fristående och avslutande romanen om Miira, De unga vi dödar. Den ges ut 27 juli 2021, bara några dagar innan hon framträder vid årets Bokdagar i Dalsland.

Britt-Marie Mattsson. Foto: Erik Fägerwall

Tyvärr har Sara Lövestam på grund av sjukdom tvingats ställa in sin medverkan vid den traditionella författarfrukosten på lördagsmorgonen på Bokdagarna. Hon ersätts av prisbelönta journalisten och författaren Britt-Marie Mattsson, som arbetat för Göteborgs-Posten i femtio år och skrivit en rad böcker i de mest olika genrer. Hon är sedan tidigare en Bokdagarfavorit efter ett bejublat framträdande 2012 och är aktuell med nyligen utkomna Kvinnorna byggde välfärden, där hon berättar personligt om både den egna uppväxten och sin långa erfarenhet av yrkeslivet. Här finns även intervjuer med forskare, experter och politiker som bidrar med djupare kunskaper, liksom en lång rad kvinnor som berättar om sina liv under denna tid som var så omvälvande för den svenska samhällsutvecklingen.

”Britt-Marie Mattsson skriver pedagogiskt och lättflytande, en snabbrepris av svenskt kvinnoliv och kvinnokamp under hundra år, till stor del byggd på intervjuer med experter och vanliga kvinnor.” skrev Jenny Aschenbrenner i Svenska Dagbladet om boken.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens utökade Bokdagar.
Tidigare tillkännagivna medverkande till årets utökade Bokdagar i Dalsland 28 juli-1 augusti är: Suad Ali, José FigueroaGöran GreiderAino Trosell, Ola Larsmo och Petronella Simonsbacka.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i juni, då det också kommer att gå att börja boka biljetter till evenemanget.

OBS! Självklart följer vi pandemiutvecklingen och alla restriktioner. Programmet kan komma att ändras.