Textivals programpunkt flyttas fram till 15 mars

Textivals programpunkt ”Glaskupolernas ekande skrik mot nedstänkta tak”, som skulle ha ägt rum 19 januari på Sagabion i Åmål, tvingas flyttas fram till 15 mars på grund av sjukdom.

Så här skriver Textival med anledning av det skedda: ”Vi ber om ursäkt för kort varsel och hoppas istället att vi ses den 15 mars på Saga Åmål för läsningar och ett samtal om att vilja texta det oigenkännliga, och återkalla det osagda alfabetets retorik och minnen. Vi ställer oss frågor kring vilka meningar som formas när vi letar bland rötterna i den undertryckta minneslunden, och om vi någonsin kan ge ord åt det känslohav som rider på bristningen av de högsta av vågor? ⁠
Medverkar gör Magnus William-Olsson och Victor Ville Johannesson. Samtalsledare är Peter Henning.⁠
Programpunkten genomförs i samverkan med Bokdagar i Dalsland.⁠
Eventet är gratis men ett begränsat antal platser gäller, boka din biljett via länk i vår bio eller klicka här:⁠

Textival gästar Åmål och Sagabion med ny litterär turné i samarbete med Bokdagar i Dalsland

Under sex kvällar från januari till mars 2022 bjuder litterära arrangören Textival in lokala utövare och relevanta aktörer som tangerar och utforskar olika aspekter av tematiken röst för att lyfta hur orden kan användas till att ljuda, göra sig hörd och ta plats – eller lära sig hålla andan och tvingas in trång tystnad till nya litterära scener på orter runt om i Västra Götalandsregionen. 19 januari kommer turnén till Dalsland, Åmål och Sagabiografen.  Programpunkten är döpt till ”Glaskupolernas ekande skrik mot nedstänkta tak” och sker i samarbete med Bokdagar i Dalsland.

Textivals programserie Flyktsoda vill skapa utrymme och forum för att lyfta de olika aspekter och ingångar, dialekter och uttryck som det mångfacetterade spann av rösterna i vår region innebär – och ge desamma utrymmet att porla, skrika, vidga och spränga de glaskupor som omger dem.

Under sex kvällar bjuder Textival in lokala utövare och relevanta aktörer som tangerar och utforskar olika aspekter av tematiken röst för att lyfta hur orden kan användas till att ljuda, göra sig hörd och ta plats – eller lära sig hålla andan och tvingas in trång tystnad till nya litterära scener på orter runt om i Västra Götalandsregionen.

19 januari från klockan 17.30 bjuder man in till läsningar och ett samtal om att vilja texta det oigenkännliga, och återkalla det osagda alfabetets retorik och minnen. Frågor ställs kring vilka meningar som formas när vi letar bland rötterna i den undertryckta minneslunden, och om vi någonsin kan ge ord åt det känslohav som rider på bristningen av de högsta av vågor.

Medverkar gör mångsidiga poeten och litteraturkritikern Magnus William-Olsson och Åmålsbördiga författaren och konstnären Victor ”Ville” Johannesson, känd i sociala medier genom sin skapelse ”Depressiva Döden” och som medverkat vid flera av Bokdagar i Dalslands evenemang och mottog Dalslands Sparbanks litteraturpris 2018. Samtalsledare vid programpunkten på Sagabiografen är Peter Henning, lektor vid institutionen för kultur- och medievetenskaper på Umeå universitet.

Programpunkten är helt gratis, men måste förbokas och har ett begränsat besöksantal. Den genomförs i samverkan med Bokdagar i Dalsland, vars verksamhetsledare Victor Estby kommer att finnas på plats och presentera kollegan och samarbetspartnern Textival och programpunkten.

På grund av rådande pandemi följer arrangören Folkhälsomyndighetens rekommendationer, bland annat genom en meters avstånd mellan sällskap om max åtta personer och begränsar antalet platser i eventets lokaler. Besökare som har symptom ombeds stanna hemma och publiken uppmanas att respektera både rekommendationer och varandra under programmet.

Textival är en litterär förening som har funnits sedan 2007. Man arrangerar programserier, festivaler, textmässor, residensprogram, konsthändelser och olika samarbetsprojekt med författaruppläsningar, samtal, kulturdebatt, workshops, utställningar och konstvandringar. Man besöker och samarbetar med litteraturhus, författarutbildningar, bibliotek, biennaler, konsthallar, festivaler, gallerier och olika kulturaktörer där man tvärkulturellt strävar efter att skapa nya former för hur, var och när litteratur kan synas och höras.

Till sin form kan Textivals utåtriktade verksamhet beskrivas som nomadisk; man har ingen fast scen, utan arrangerar i samarbete med en rad olika lokala aktörer på de platser vi besöker. Föreningens kontor finns i Göteborg och i Mollaryd, vilket innebär att en stor del av arrangemangen förläggs till olika stadsdelar och områden i dessa orter.

Textival verkar för en bred, diversifierad och tillgängliggjord litteraturscen av hög kvalitet i Göteborg och Västra Götaland. Med sin programverksamhet skapar organisationen sammanhang där aktuella och angelägna frågor i den samtida litteraturen och kulturdebatten får möjlighet att möta ett brett litteraturintresse. Textival verkar i spänningsfältet mellan konst och litteratur och undersöker hur curatoriella och konstnärliga metoder kan tillämpas i nya, oväntade rum.

Mer information och biljetter hittar du här: https://billetto.se/users/textival

Författare från Belarus inleder helt nytt stipendiatprogram i Åmål

Mångsidiga författaren Zmicier (Dzmitry) Vishniou från Belarus gästar Bokdagar i Dalsland och Nordiska Litteraturhuset i Åmål i januari genom regionala projektet AIR Litteratur Västra Götaland. Han är född 1973 i Ungern och är poet, performancekonstnär, litteraturkritiker och redaktör för Litteraturtidskriften Teksty. Sedan 2007 leder han tillsammans med Michas Bashura det belarusiska  bokförlaget Galiafy. Han är också en av grundarna av den avantgardistiska rörelsen Bum-Bam-Lit, har varit författarstipendiat i Berlin och deltog i augusti 2021 på den stora internationella poesifestivalen Days of Poetry and Wine i Slovenien. Han är en av sex författarstipendiater som besöker Västra Götaland i ett helt nytt stipendiatprogram med start kring årsskiftet 2021/2022.

Zmicier (Dzmitry) Vishniou har studerat filologi och journalistik i Belarus huvudstad Minsk, där han numera också bor. Han är en av de författare som format den belarusiska litteraturens unga författargeneration och har gett ut ett tiotal egna poesi- och prosaböcker, varav flera getts ut på tyska.

Zmicier Vishniou är Bokdagar i Dalslands första helt egna AIR Litteratur Västra Götaland-stipendiat, genom nya projektprogrammet AIR Litteratur plats och kultur. Efter att ha samarbetat med Åmåls kommun och Åmåls bibliotek kring ett tjugotal nordiska författarstipendiater i det regionala författarstipendiatprogrammet sedan 2016 har Bokdagar i Dalsland tillsammans med fem fria kulturaktörer till valts ut att pröva att vara värd för varsin författarstipendiat mellan november 2021 och januari 2022. Intresset för stipendiatprogrammet är stort – 160 ansökningar har kommit in till Förvaltningen för kulturutveckling. Bokdagar i Dalsland fick välja bland ett urval på fyra svenska och internationella författare och valde ut Vishnou.

– Det var inte svårt, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Dels är han en spännande litterär person, med en stor bredd och betydelse för sitt lands och sitt språks litterära utveckling. Dels känns det förstås viktigt om man kan att ge möjlighet för en författare som verkar i ett land med extremt svåra förutsättningar att arbeta att få verka, om blott för en begränsad tid. Vi hoppas också att han vill framträda inför publik under sin vistelse, så att han och vår dalsländska publik får möta varandra.

I Åmål kommer Zmicier Vishniou mellan 3 och 31 januari arbeta vidare på en experimentell bok, en fortsättning på antiromanen ”Om man tittar närmare – Är Mars blå”, vilken han arbetat på i två år. Men på grund av den politiska krisen i Belarus senaste året har han slutat skriva, eftersom han känner det som att han fångats i en osynlig fälla. Nu befinner han sig vid en skiljeväg: Hur ska han utveckla karaktärer och perspektiv vidare i sitt litterära projekt? Han skriver i stipendieansökan: ”För mig skulle den här residenstiden vara en mycket viktig möjlighet att för en kort tid bryta upp från den belarusiska verkligheten och ägna mig helt åt att fördjupa mig i mitt arbete.”

Bokfyndare trotsade Nobeldagens kyla och snöstorm

 Snöstorm och bister kyla fick många att stanna hemma på Nobeldagen, men gamla och nya volontärer på plats hade inte korkat upp cider och ställt fram pepparkakor förgäves när Bokdagar i Dalsland höll sitt traditionella öppet hus med Nobelquiz.

När pandemirestriktionerna lättat har vi kunnat hålla öppet igen i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål. Öppet hus-kvällen på Ljusfesten i september blev en succé – med rekordmånga 102 besökare och lika många sålda antikvariska böcker. Många efterfrågade fler tillfällen att besöka Litteraturhuset och vårt antikvariat. Enligt den populära traditionen på Nobeldagen 10 december höll vi öppet. Som vanligt blev det två adventsmysiga öppet hus-timmar mellan kl 16 och 18, med Nobelquiz, där besökare kunde vinna biljetter till Bokdagar i Dalsland 2022. Snöstorm och bister kyla fick många att stanna hemma, men gamla och nya volontärer på plats hade inte korkat upp cider och ställt fram pepparkakor förgäves.

Åmålsbon Eva Storåkern trotsade vädret och fyndade i vårt fem rum stora och alltmer välfyllda antikvariat. Hon fick benägen assistans av vår volontär Agneta Gip med swishuppgifter när det var dags att betala.

Nu ser vi tyvärr att smittspridningen tar fart i Sverige och Dalsland igen och restriktionerna blir förstås strängare, men så fort vi kan kommer vi att hålla öppet igen. Vi vet att suget efter att besöka vårt hus och botanisera bland alla böcker är stort. Vilket vi är väldigt glada för.

 

Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Nobeldagsöppet i Nordiska Litteraturhuset 10 december!

Äntligen kan vi hålla öppet igen i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål, på Kyrkogatan 14! Öppet hus på Ljusfesten i september blev en succé – med rekordmånga 102 besökare och lika många sålda antikvariska böcker. Många efterfrågade fler tillfällen att besöka Litteraturhuset och vårt antikvariat. Därför är vi extra glada att kunna ordna detta. Den här gången blir helt enligt den populära traditionen på Nobeldagen 10 december! Som vanligt blir det två adventsmysiga öppet hus-timmar mellan kl 16 och 18, med Nobelquiz, där du kan vinna biljetter till Bokdagar i Dalsland 2022.

Vi bjuder också på alkoholfritt bubbel med enklare tilltugg. Och du kan förstås botanisera i vårt fem rum stora antikvariat och skaffa de mest hållbara och innehållsrika julklappar man kan tänka sig till dig själv eller någon annan. Till fyndpris!

Svara på Nobelquizet och vinn biljetter till sommarens Bokdagar i Dalsland! Bli en lika lycklig vinnare som Solweig Johansson, som vann quizet 2018 och konstruerar årets Nobelquiz!

Författarkväll: Folklig Bokdagarveteran och tung poetdebutant

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Håkan Nesser och Elnaz Baghlanian på Åmåls stadshotell.

Elnaz Baghlanian har tidigare jobbat på Svenska Pen och som litterär chef på bokförlaget Atlas. Hon är idag verksamhetschef för Författarcentrum Öst. Hon debuterade i augusti 2021 med den lyriska berättelsen ”Prologer”. Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn. Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration.
Boken har fått en rad hyllande recensioner.
”/…/ en fin skildring av den svåra kombinationen rotlöshet och graviditet, båda ett slags uppluckrande tröskeltillstånd i språkets gränstrakter.” skrev Svenska Dagbladet.
Expressen skrev bland annat:
’Prologer’ har inga förstlingssvackor utan definieras av erfaren, avklarnad ton. Varje mening verkar få sidornas stora vita områden att lysa av undertext.”
Och:
”Här finns även en stark, klassmässig igenkänning. Hur man som uppkomling förbryllat iakttar, nästan spionerar på, de hemmastaddas obekymrade elegans. Men starkast fångar ’Prologer’ hur tidens gång eroderar den gamla och nya familjen till två kammarspel.”
Håkan Nesser arbetade som högstadielärare i Uppsala innan han blev författare på heltid. Han debuterade 1988 med kärleksromanen ”Koreografen”. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veteeren, uppväxtskildringarna ”Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö” och ”Piccadilly Circus ligger inte i Kumla” och ”Skuggorna och regnet”, den filosofiska thrillern ”Flugan och evigheten”, brevromanen ”Kära Agnes!”, novellsamlingarna ”Barins triangel” och ”Från doktor Klimkes horisont”, New York-romanen ”Maskarna på Carmine Street”, London-romanen ”Himmel över London” samt kvintetten om kommissarie Gunnar Barbarotti i Kymlinge, varav den femte och sista boken i serien, ”Styckerskan från Lilla Burma”, utkom i september 2012.
Därefter har ”Levande och döda i Winsford” (2013), ”Elva dagar i Berlin” (2015), ”Eugen Kallmanns ögon” (2016), ”De vänsterhäntas förening” (2018) och ”Halvmördaren” (2019) utkommit.
Boken ”Intrigo”, innehållande novellerna ”Rein”, ”Kära Agnes”, ”Ormblomman från Samarien”, ”All information i fallet” och den nyskrivna kortromanen ”Tom”, utkom 2018. Dessa noveller ligger till grund för Intrigo-trilogin, internationella storfilmer regisserade av Daniel Alfredson och med bland andra Ben Kingsley och Tuva Novotny i rollerna. Sommaren 2020 utkom ”Den sorgsne busschauffören från Alster”, som innebar en återkomst för Gunnar Barbarotti.
Håkan Nessers böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Hösten 2020 tilldelades han Crimetime Award i kategorin Årets hederspris: … Med en alldeles egen ton och ett finurligt språk har denna deckargigant trollbundit både kritiker och läsare i över trettio år … I år vill vi hylla en gudabenådad berättare och stilist som låter filosoferandet och det goda samtalet ta minst lika stor plats som de väl konstruerade intrigerna. I år går Årets hederspris till Sveriges deckarkung: Håkan Nesser.
Om aktuella ”Schack under vulkanen” skrev Norrbottens-kuriren:
”Det hela genomsyras av en djup humanism och en mild humor. Hans språk är exakt och närvarande, levande på ett alldeles personligt sätt. […] som alltid efter att ha läst en bok av Nesser känner jag en fördjupad livskänsla, och det är det inte så många av spänningslitteraturens företrädare som lyckas med. Där är han utan tvekan en av de bästa.”
Han har framträtt flera gånger hos oss, bland annat fick vi smygsläppa ”De vänsterhäntas förening” sommaren 2019.
Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.
Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Elnaz Baghlanian berättar om och läser ur sin aktuella debutdiktbok ”Prologer”. Därefter framträder Håkan Nesser med sin aktuella roman ”Schack under vulkanen”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.
Ställ gärna frågor till författarna!
Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Håkan Nessers ”Schack under vulkanen” och Elnaz Baghlanians ”Prologer” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.

Dalslands bokskåp fyrdubblar utlåningen! 22 skåp med drygt 2700 utlån totalt under 2021.

Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev en succé 2019 med invigning av nio nya skåp och nästan 700 utlånade böcker, vilket uppmärksammades i radio, tidningar och SVT:s Rapport. 2020 utökades satsningen med fler skåp och i alla kommuner i landskapet utom i Färgelanda och Vänersborg och totalt nästan 1400 utlånade böcker. I Västerås har bokhyllor satts upp för allmänheten i ett köpcentrum och boktelefonkiosker har öppnats i Strömstad med inspiration av Dalslands bokskåp. 2021 har tio nya bokskåp satts upp i Dalsland, två av dem i Färgelanda kommun. De totalt 22 skåpen har haft sammanlagt drygt 2700 boklån under året – alltså en fyrdubbling på två år.

Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening gör så mycket mer än bara Bokdagar i Dalslands sommarlitteraturfestival. Förutom välbesökta författarkvällar, ett nordiskt litteraturhus, skrivkursprojektet Nya Röster, nystartade Poesidagar i Dalsland och Sveriges största och äldsta novellfestival, Nordiska Novelldagarna, har man tillsammans med dalsländska samarbetspartners (kommuner, föreningar och näringsställen) sedan 2017 spridit litteratur gratis över i stort sett hela Dalsland.

2020 lånades totalt nästan 1400 böcker ut via skåpen. Tack vare det stora intresset för idén och nya och utvecklade samarbeten har antalet skåp nästan fördubblats från och med 2021 och utlåningssiffran har fyrdubblats på två år – från närmare 700 till drygt 2700 utlån.

– Det hela började med att Bokdagar i Dalsland tog emot allt fler böcker till sitt antikvariat i Nordiska Litteraturhuset i Åmål. Istället för att kasta böcker efter dödsbon och flyttar och urvuxna hyllor lämnade dalslänningarna och andra in dem till Bokdagar i Dalsland, som tacksamt tog emot dem. Allt färre återvinningsställen tar emot begagnade böcker och Bokdagars antikvariat fylldes till brädden. En idé blev att pröva att sommartid sätta upp ett skåp utanför Nordiska Litteraturhuset. Skåpet sattes upp 2017 och blev väldigt uppmärksammat och uppskattat, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. En gedigen hållbarhetsinsats dessutom!

Flera kommuner och näringsidkare och föreningar hörde av sig och ville ha bokskåp, de med. Så i juli 2019 fick skåpet på Ida Bäckmanns plats i Åmål sällskap av nio nya bokskåp runt om i Dalsland. I ett uppmärksammat samarbete med Bengtsfors kommun, Melleruds kommun, Åmåls kommun, Åmåls stadshotell och Not Quite har man gjort litteraturen ännu mer tillgänglig.

– Dessutom inspirerades fler att göra liknande satsningar runt om i landet. Exempelvis hörde Västmanlands Författarsällskap av sig för att informera sig om vår satsning. Det resulterade sedermera i att sällskapet tillsammans med ett shoppingcenter och Ikea placerade ut bokhyllor i centret. I år har vi nåtts av att man i Strömstad gjort om gamla telefonkiosker till bokutlåningsrum och att det är inspirerat av vår bokskåpssatsning. Så väldigt roligt! Dalslandslitteraturen fortsätter att entusiasmera, säger Victor Estby.

– Vi har också märkt att skåpen och böckerna blivit ännu mer populära och behövda under pandemin. Ett perfekt smittsäkert sätt att ta till sig annan kultur än strömmade filmer och TV-serier. Dessutom hamnade många av våra volontärer, som en hel del är i riskgrupp, i en isolerad situation och kände sig undanskuffade och obehövda av samhället. Nu fick de en viktigt och smittsäker uppgift och vi har ökat på antalet volontärer från 15 till drygt 60, mycket tack vare bokskåpsverksamheten.

Den 1 oktober monterades Dalslandsskåpen ner för säsongen och 1 maj 2022 sätts de upp igen för lässugna att återigen botanisera bland böckerna. Var helst man ser ett bokskåp i Dalsland är man mer än välkommen att låna böcker, läsa på plats, lämna vidare eller ta hem.

Nya bokskåpssamarbeten 2021 har inletts med Dalslands Sparbank (fyra skåp), Antikvariat Stockrosen i Dals Rostock, Upperud 9:9, Dalslands Kanal/Visit Dalsland (två skåp), Nättjebacka bygdeförening, Erikstads bygdeförening.

-Och intresset ökar, säger Victor Estby. Det är inte omöjligt att det blir ännu fler bokskåp från och med 2022!

26 nov – 27 nov, Saga Bio i Åmål Nordiska Novelldagarna 2021: Novellradio, nordiska noveller och ”Tove”

26-27 november äger Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar rum för trettonde gången. Festivalen, som brukar pågå i mars, har på grund av pandemin tvingats skjutas upp till sista helgen i november.
Många nordiska författare har här mött en svensk publik för första gången. Senast festivalen hölls, i mars 2019, slog den publikrekord med sina närmare 400 besökare.

 

Vi bjuder som vanligt på den noblaste nordiska novellkonsten. I år inleds festivalen med en direktsänd inledning i samarbete med Sveriges Radios Radionovellredaktion och när det ordinarie programmet är slut visar vi och Åmåls Konstförening, Konstbild 82, Finlands Oscarsbidrag – Tove. Den bygger på en av Nordens främsta författares och konstnärers, Tove Janssons, liv.

På Nordiska Novelldagarna möter du skådespelaren Alma Pöysti, som gestaltar denna nordiska novellistikon i filmen och som läser klassiska Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om detta gestaltande. Oförglömliga dagar och kvällar väntar.

Mer information och biljetter hittar du här.

Efterlängtad uppföljare och uppmärksammad debutant – höstens näst sista författarkväll på Åmåls stadshotell

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Susanna Alakoski och Wanda Bendjelloul på Åmåls stadshotell.

Wanda Bendjelloul är journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV4 och Dagens Nyheter. Hon är uppvuxen i Enskededalen. Hon debuterade hösten 2020 med romanen ”Dalenglitter: en roman om hårt arbete”, där hon skriver om en ung kvinnas uppväxt i Enskededalen i södra Stockholm. Det är en skarp och medryckande debutroman om hårt arbete och om vad klass och ursprung gör med oss.

Om romanen skrev Aftonbladet i sin recension: »en Stockholmsskildring med rastlös nukänsla, situationskomisk tonträff och roliga dialoger. Alla som är förtjusta i rå arbetarklasshumor: Läs!«

Dagens Nyheter menade bland annat att: »Bendjelloul beskriver det enformiga arbetet med underskruvad humor och den lidelsefulla grundligheten hos en som möjligen är på väg att förlora förståndet … För detta, om ni inte hade förstått det vid det här laget, är inget annat än en bildningsroman. Därtill faktiskt en synnerligen charmig och känslig sådan.«

Susanna Alakoski debuterade 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset. 2010 kom hennes andra roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010). Hon har dessutom givit ut två dagboksessäer: Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015).

2019 utkom Bomullsängeln, första boken i en kvinnohistorisk romansvit där vi får följa fyra generationer kvinnor – mödrar och döttrar i Finland och Sverige. Andra delen i sviten, Londonflickan, utkom i augusti 2021.

Skrivet om Bomullsängeln:

”Ljuvlig epik”
Kulturnyheterna, SVT

”Det är ett imponerande forskande arbete som Alakoski måste ha gjort både i Finland och Sverige /…/ Det är egentligen inte personerna som är centrum i boken, utan det samhälle som skapas, ändå fäster man sig vid dem. Romanen beskriver stor kärlek och trofast vänskap”
Dagens Nyheter

Med Londonflickan fortsätter Susanna Alakoski den svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan under nittonhundratalet, som inleddes med den kritikerrosade Bomullsängeln. Det är en berättelse om arbete, kärlek och vänskap där vardagsliv och världspolitik är trådar i samma väv.

Ur recensioner av ”Londonflickan:

”Jag tycker att Susanna Alakoskis projekt är det bästa tänkbara. Varpen mellan Finland och Sverige är tät, det löper många bomullstrådar mellan länderna.”
P1 Kultur

”Att skriva en kollektivroman kräver inte bara en oerhörd kunskap, utan även förmågan att uppbåda engagemang för de mest disparata levnadsöden. På så sätt skapas en kalejdoskopisk bild av efterkrigstidens samhälle. Framför allt förundras jag över hur Alakoski lyckas fånga en värld där full sysselsättning råder. […]  Som läsare märker jag att författaren både gjort ett hästjobb i arbetarrörelsens arkiv och framför skrivmaskinen, för att omvandla kunskaperna till stil.”
Aftonbladet

”Texten dånar, sjunger och viskar av lust när Susanna Alakoski gestaltar åtrå, bildning och politisk kamp. Det är det bästa jag har läst av henne. […] det här är rik och stark litteratur.”
Sydsvenskan

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Wanda Bendjelloul berättar om och läser ur sin aktuella debutroman ”Dalenglitter”. Susanna Alakoski framträder med sin aktuella roman ”Londonflickan”, uppföljaren till hyllade och älskade ”Bomullsängeln”, på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Susanna Alakoskis ”Londonflickan” och Wanda Bendjellouls ”Dalenglitter” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.

Omsusad självbiografi och undergångspoesi – ny författarkväll på Åmåls stadshotell

Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Kristina Sandberg (med pianisten Birgitta Henriksson) och Malte Persson på Åmåls stadshotell.

Malte Persson debuterade 2002 med romanen ”Livet på den här planeten”, som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Sedan dess har han gett ut fem diktsamlingar, två romaner och en prosa bok. Persson har nominerats till Augustpriset och tilldelats en rad priser, exempelvis: Göteborgs-Postens litteraturpris och Karin Boyes litterära pris, Karl Vennbergs pris, Tegnérpriset, Svenska barnboksinstitutets Lennart Hellsing-pris, Svenska Akademiens stipendium ur Gerard Bonniers donationsfond och De Nios översättningspris. Han är också verksam som kritiker, främst i Expressen, och översättare.

”Undergången” är en diktsamling som handlar om framtiden och det förflutna, och om mänskligheten som kläms mellan dem. Den innehåller bland annat tre formstränga sonettsviter om gudar och människor, och en lång dikt som på blankvers berättar världens historia baklänges, från corona till big bang. Tillsammans bildar de en lika lekfull som fruktansvärd färd genom rum och tid, på väg mot det tankens bråddjup där allt försvinner.
“ett odiskutabelt och högst ovanligt mästerverk”, skrev Sydsvenskan och Svenska Dagbladet: ”Det finns mycket mer att säga om ’Undergången’ än vad en recension rymmer. Och det är som sagt nu, aldrig sedan, som den kan läsas. Gör det.”

Kristina Sandberg debuterade 1997. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik (”Att föda ett barn”, 2010; ”Sörja för de sina”, 2012 och ”Liv till varje pris”, 2014) fick ett enormt genomslag hos både kritiker och läsare. Hon vann Augustpriset 2014 och samma år belönades hon med en rad stipendier och priser. 2019 fick hon motta Selma Lagerlöfs litteraturpris för sitt författarskap.
Hon är också verksam som skribent och kritiker, främst i Svenska Dagbladet, och har gjort flera uppmärksammade intervjuer med författaren Jamaica Kincaid.

Om ”En ensam plats”, som väckt stort engagemang hos läsare och kritiker: Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen ”Liv till varje pris” två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall, och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningens frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.
Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Och strax efter detta kommer hennes egen dom: aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.
Kristina Sandbergs självbiografiska skildring av denna tid är en stark, djupt gripande och inträngande text. Den blickar också tillbaka på uppväxten i 1970-talets Sundsvall. På trådarna bakåt i släkten och allt som går förlorat när hon tillsammans med sin syster måste sälja det som också varit faderns föräldrahem. Men framför allt handlar det om hur cancersjukdomen placerar henne på en mycket ensam plats. Där andras bemötande och tystnader drabbar, där orden inte når fram.

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell.

Kl 18 serveras soppmåltid (inkluderad i priset) på Åmåls stadshotell.
Kl 19 Malte Persson berättar om och läser ur sin aktuella diktsamling ”Undergången”. Kristina Sandberg och pianisten Birgitta Henriksson framträder kring Sandbergs aktuella självbiografiska skildring ”En ensam plats” på Åmåls stadshotell. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Ställ gärna frågor till författarna!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, med kort eller swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.
Kristina Sandbergs ”En ensam plats” och Malte Perssons ”Undergången” går förstås även att skaffa signerad vid författarkvällen på Åmåls stadshotell.