Publikrekordet för Bokdagar i Dalslands författarkvällar genom tiderna innehas av omåttligt populära och folkliga historikern Gunnar Wetterberg. 2019 lockade han 153 besökare till Bokdagar i Dalslands författarkväll på Upperud 9:9. Då var han aktuell med boken ”Träd” och nu med ”Prästerna”. På årets Bokdagarsöndag på Åmålstravet är han tillbaka i Dalsland och debuterar därmed på sommarens Bokdagar i Dalsland. I år blir det boktravarfika i samband med evenemanget. ”En mer storslagen avslutning på våra Bokdagar har jag svårt att föreställa mig”, säger verksamhetsledaren Victor Estby. ”Förra årets samtal med Tom Alandh blev ju episkt och det lär det här också bli”, tillägger han.

I sin senaste bok följer Gunnar Wetterberg samspelet mellan församlingarna och deras herdar genom århundradena. Maktspråk varvas med innerlighet, tron formar människornas vardag och deras liv. Varför slog kristendomen igenom? Hur kunde kyrkan överleva Gustav Vasas plundringar? Vad betydde prästfruarna för kulturspridningen? Och var stod kyrkan i 1900-talets stora strider?

Gunnar Wetterberg innehar publikrekord för Bokdagar i Dalslands författarkvällar. Han framträder med sin aktuella bok Prästerna på Åmålstravet på Bokdagarsöndagens avslutande boktravarfika. Foto: Viktor Fremling

Gunnar Wetterberg är historiker och författare, ursprungligen diplomat. Han har varit ansvarig för Finansdepartementets långtidsutredningar 1992 och 1995, direktör i Kommunförbundet och samhällspolitisk chef på Saco. Han har tagit emot Hertig Karls pris för sin biografi om Axel Oxenstierna och Kunskapspriset 2008. Han blev hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Lunds universitet 2009 och är ledamot av Kungl. Vetenskapsakademien och Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien. Han är även ledamot av Utrikespolitiska institutets styrelse.

2022 belönade Kungl. Gustav Adolfs Akademien Gunnar Wetterberg med Bureuspriset för hans djuplodande historiska forskning och samma år nominerades han till Stora Fackbokspriset. 2023 belönades han med utmärkelsen Guldkvisten för boken Träd. Priset delas ut för insatser i den svenska skogssektorn av Föreningen Skogen.

Han har vunnit TV-programmet På spåret två gånger och sitter med i expertpanelen i mycket populära Fråga Lunds nysatsning.

Och nu gästar han alltså sommarens Bokdagar i Dalsland och Åmålstravet på söndagsförmiddagen den 30 juli.

Biljetter kan man skaffa här. Förmiddagsfika ingår i priset.