Bokdagar i Dalslands torsdagseftermiddag 27 juli bjuder, liksom tidigare år, på ett späckat litterärt program intill det vackra vattenfallet vid Tollebols kvarn, strax utanför Åmål. Det blir litterära samtal, hyllade poesiläsningar, två ledamöter av Svenska Akademien, föreläsning om Sveriges första deckarförfattare och ett spanskt-värmländskt bokskläpp. Och självklart ingår även i år Matografiskas och Tollebols kvarncafés högklassiga och i hela Norden berömda fika i inträdespriset.

Johan Jönson. Foto: Johan Jönson

En efterfrågad återvändare i Bokdagarsammanhang är kontroversiella, uppmärksammade arbetarpoeten Johan Jönson, som framträdde på en författarkväll hos oss 2009. Han är vårens mest hyllade poet, har jämförts med August Strindberg och är aktuell med diktsamlingen Nollamorfa, om en man som gått i pension från sin tjänst på ett vaktmästeri och hemsöks av parkinsondemens . I denna poesibok i A3-format låter Jönson montagetekniken möjliggöra monologer och dialoger som utgår från den demenssjuke mannen, hans vårdare och hans anhöriga. Han debuterade 1992 och har sedan dess gett ut ett drygt tjugotal böcker, han har mottagit en rad priser, bland andra Aftonbladets litteraturpris och Sveriges Radios lyrikpris och har nominerats till såväl Augustpriset som Nordiska rådets litteraturpris. Kuriosa: Han är en återkommande fiktiv karaktär i Lars Keplers spänningsromaner.

Sara Abdollahi. Foto: Privat

Han samtalar med Sara Abdollahi, författare, kritiker och kulturskribent. Hon har bland annat varit chefredaktör för tidskrifterna Författaren Ottar och drivit flera litteraturpoddar. Hon är ledamot i bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris, där hon 2021 valdes till ordförande och har senaste åren medverkat på Expressens, Dagens Nyheters, Svenska Dagbladets och Göteborgs-Postens kultursidor. Abdollahi har tilldelats stipendium från Svenska Akademien och suttit i juryn för Svenska Fotobokspriset. Hon har också varit del av TV-programmet Babels författarpanel och kommenterar återkommande Nobelpriset och Augustpriset. Abdollahi spelar sig själv som kritiker i TV-serien Kärlek och anarki.

Ellen Mattson. Foto: Kristin Lidell

Ellen Mattson är född i Uddevalla och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Den svarta månens år, hösten 2021, är den senaste.) Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid.

Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriver inga två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011. ”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Den svarta månens år, 2021. En man söker något som gått förlorat, i en värld som inte sällan tycks styras av drömmens absurdistiska logik. Nominerad till Augustpriset 2021.

Ellen Mattson har också skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Dessutom skriver hon kritik i GP. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk. Sedan 2019 innehar hon stol nummer 9 i svenska Akademien. På årets Bokdagar i Dalsland kommer hon att framträda och berätta om Emelie Flygare-Carlén, bland annat känd som Sveriges första framgångsrika spänningsförfattare och som har viss Dalslandsanknytning. Programpunkten görs i samarbete med Litteraturbanken.

Jila Mossaed. Foto: Eva Bergström

Veteran i Bokdagarsammanhang är Jila Mossaed, iransk-svensk författare, poet och ledamot av Svenska Akademien. Senast medverkade hon under pandemin vid Bokdagar i Dalslands digitala sändningar 2020 från Tingshuset i Mellerud i samtal med Yukiko Duke och Stina Ekblad.

Hennes första litterära genombrott kom när hon som sjuttonåring fick ett antal dikter publicerade i litteraturtidskriften Khoshe. Efter att ha studerat i både USA och Iran arbetade hon som manusförfattare på iransk radio och TV.

Till följd av den iranska revolutionen 1979 blev det allt svårare för fria kulturutövare att verka i landet och Mossaed flydde därför till Sverige 1986, tillsammans med sin dotter och son. De bosatte sig i Hagfors. Samma år som hon lämnade Iran publicerades hennes diktsamling Ghazālān-i chālāk-i khātòirah(Minnets snabba gaseller).

Jila Mossaeds första bok på svenska, Månen och den eviga kon, utkom 1997. Hon har tidigare givit ut två romaner och fem diktsamlingar på persiska. Ett återkommande tema i Mossaeds poesi är. Hon har främst ägnat sig åt poesi men även skrivit annan litteratur. Hon har hittills gett ut åtta diktsamlingar i Sverige

Hon utsågs till 2013 års västsvenska författare av Författarcentrum Väst och Västsvenska författarsällskapet. Hon har även bland annat mottagit Aftonbladets litteraturpris och Gustaf Frödingsällskapets lyrikpris.

Den 5 oktober 2018 meddelade Svenska Akademien att Mossaed utsetts till ny ledamot. Hon tog sitt inträde 2018 och efterträdde då Kerstin Ekman på stol nr 15.

Hon är aktuell med dikter i konstnären Karin Broos inom kort utkommande debutbok, Ögonblick av liv, som Mossaed och Broos framträder med vid invigningen av årets Bokdagar i Dalsland, 26 juli på Baldersnäs herrgård, i antologin Dikter – en antologi för Ukraina och sin senaste diktsamling Orden är försenade.

Bengt Berg. Foto: Privat

Bengt Berg är författare och förläggare. Har gett ut ett fyrtiotal egna böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer. Hans dikter finns översatta till över tjugo språk. Belönad med en lång rad priser, som: Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris, Ferlinpriset och De Nios Vinterpris. Har sin utgångspunkt i värmländska Fensbol. En av de författare som medverkat vid flest Bokdagar i Dalsland-evenemang genom åren. Senast på Bokdagar i Dalsland 2021 års Pilgrimspop.

På Tollebols kvarn avslutar han eftermiddagens program med ett svenskt boksläpp av sin nya spansk-svenska diktsamling Oigo el aire (Jag hör luften), som hittills bara haft release i Spanien.

Malin Öhman. Foto: Privat

Presentatör för eftermiddagen på Tollebols kvarn är Malin Öhman, bibliotekarie på Åmåls bibliotek, som är med i vår planeringsgrupp för Bokdagar i Dalsland sedan flera år. Hon har även ingått i vår planeringsgrupp för Barnens Bokdagar och presenterade vår och AIR Litteratur Västra Götalands danska residensförfattare Annette Herzog vid hennes framträdande på biblioteket i oktober 2021. Öhman har deltagit på Barnens Bokdagar många gånger, men det här är hennes debut på Bokdagar i Dalslands sommarscen.

Läs mer om sommaren Bokdagar i Dalsland och skaffa biljetter till Tollebols kvarn och andra programdelar här.

Bokdagar i Dalslands torsdagseftermiddag äger som vanligt rum vid vattenfallet på Tollebols kvarn utanför Åmål. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media