Sedan 2016 har Bokdagar i Dalsland tagit emot tjugo residensförfattare i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål. Oftast har de arbetat här i en månad. Vi har tagit emot författare från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna, men vi har även gästats av författare från Litauen och Belarus.

Antalet utgivna böcker som skrivits här är nästan lika många som antalet författare vi haft som residensgäster. De allra flesta av böckerna finns i vårt referensbibliotek i Litteraturhuset.

Hösten 2022 tog vi emot vår första residensförfattare i samarbete med Kroppefjäll B&B i ett särskilt inrett författarrum på Kroppefjäll. I samband med residensförfattarnas besök hos oss har i stort sett alla framträtt offentligt för att berätta om sina författarskap, sina upplevelser av Dalsland och om vad de arbetat med under sina residensvistelser.

Från och med 2023 har vårt vanliga residensarbete en paus. Vi arbetar för att i höst försöka gästas av en författare som på grund av krig och förföljelse är i akut behov av residensplats via Swedish Artist Residence Network, SWAN. Är du författare i akut behov av residensplats på grund av krig och förföljelse – ansök via SWAN om plats hos oss.