På onsdagseftermiddagen 26 juli till tidig kväll återskapar Bokdagar i Dalsland och Kulturrepubliken Dalsland samarbetet från senaste två årens slutsålda musiklitterära Pilgrimspop i Upperudsskogarna. Vi bjuder återigen på en oförglömlig poetisk och musikalisk vandring på pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen. Återkommer till Bokdagar i Dalsland gör Augustvinnaren Marit Kapla, aktuell med sin andra bok efter succédebuten ”Osebol”, ”Kärlek på svenska”. Sällskap på pilgrimsleden får hon av värmländska scenpoesifenomenet Ismael Ataria och Så mycket bättre-aktuella Marit Bergman med band.

Marit Kapla. Foto: Cato Lein

Kärt återseende längs med pilgrimsleden blir det med Marit Kapla, som tagit hem en hel del litterära utmärkelser – bland dem Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris – för debutboken Osebol, som gavs ut 2019. Boken har översatts till flera språk. Hennes författarskap har jämförts med storheters som Edgar Lee Masters, Stig Sjödins och Svetlana Aleksijevitjs.

Kapla är redan välkänd i Bokdagarsammanhang och har framträtt på både en av våra och Forum för poesi och prosas författarkvällar och Poesidagar i Dalsland. Men nu debuterar hon på sommarens Bokdagar i Dalsland med uppföljaren till debutsuccén, kritikerrosade och lovordade Kärlek på svenska. Boken bygger på intervjuer gjorda av filmaren Staffan Julén under arbetet med en dokumentärfilm med samma titel som boken. Ett trettiotal personer i olika åldrar från hela landet har fått tala fritt över ämnet ”kärlek”. Genom tidpunkten för projektet avspeglas också konsekvenserna av den pågående coronapandemin. Författaren kallar verket för ”en lyrisk dokumentär”.

När hon fick inbjudan till vår litterära pilgrimspop svarade hon: ”Jag är ju uppvuxen vid pilgrimsleden längs Klarälven, känner extra mycket för alla pilgrimsleder!”

Ismael Ataria. Foto: Helene Grynfarb

Ny i Bokdagarsammanhang, men knappast ny som författare eller på scenen är värmländska extraordinära scenpoetiska naturbegåvningen Ismael Ataria, som gett ut tre diktsamlingar på Heidruns förlag, flera skivor, framfört ett pärlband av krönikor i P4 Värmland och framträtt på scenen under många år, turnerat med egna spoken wordföreställningar och bland annat också med Sophia Stinnerbom från Västanå teater.

Han har mottagit Region Värmlands litteraturstipendium två gånger och landstingets Frödingstipendium. Han är som klippt och skuren för vår litterära och musikaliska pilgrimspop.

Marit Bergman. Foto: Linda Bjärenstam

Finalen på årets musiklitterära Pilgrimspop är som tidigare år en enastående musikalisk upplevelse med litterär prägel. Nämligen popartisten, gitarristen, pianisten och låtskrivaren Marit Bergman med band. Hon albumdebuterade med Candysuck och har sedan dess gett ut ytterligare sex stycken.

Hon har tagit hem tre P3 guld-priser och två grammisar – en för årets kvinnliga artist och en för årets kompositör; hon har också mottagit Ulla Billquist-stipendiet. Vidare har hon vunnit i SVT:s realityserie ”Maestro”, varit Sommarvärd i P1, skribent i tidningen Darling och medverkat i kultförklarade antologin Fittstim. Tillsammans med föreningen Rockparty startade Bergman 2003 Popkollo, ett musikläger för tjejer i ålder 12–16 år. År 2016 kom hennes första album på svenska, Molnfabriken.

Hon deltog med framgång i vårens omgång av ”På spåret” i SVT och 2023 är hon aktuell med nya skivan Här kommer vargen och medverkar i TV4:s ”Så mycket bättre”.

Läs mer och skaffa biljetter här.