Ronjadag på Sagabion

Fredagen den 16 juli inviger Föreningen Vandra i Ronjaland sina vandringsleder i Fröskog och Fengersfors. Dagen efter, lördagen den 17 juli på eftermiddagen, anordnar Bokdagar i Dalsland ett litterärt och cineastiskt program på Sagabiografen i Åmål.

Medverkar gör: Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, Åmålsillustratören och författaren Peter Bergting, sångaren och skådespelaren Claes Janson, regissören Catti Edfeldt och ordföranden för Föreningen Vandra i Ronjaland, Roy Andreasson, lokala sångerskan Ulla Olsson och en lokal kör sammansatt och ledd av körledaren Johanna Friberg. Förhoppningen är att samarbetet mellan Föreningen i Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland ska bli återkommande och därigenom återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland permanent.

Eftermiddagen inleds med att en lokal kör, hopsatt särskilt för tillfället och dirigerad av Johanna Friberg, sjunga rövarsånger ur långfilmen ”Ronja Rövardotter”. Filmen kommer också att visas för publiken på plats. Men innan dess blir det ett samtal om boken ”Ronja Rövardotter” med barnbokskritikern Lotta Olsson, som samtalar med Åmålsförfattaren och illustratören Peter Bergting, som illustrerat en version av Ronjaboken. Samtalet leds av Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Därefter sjunger kören fler rövarsånger ur filmen.

Efter filmen blir det ett panelsamtal om filmen och filminspelningen med Föreningen Vandra i Ronjalands styrelseledamot Roy Andreasson, som var med och hjälpte filmteamet med inspelningsplatser, filmens regiassistent Catti Edfeldt och sångaren Claes Janson, som medverkar i filmen, som en av Mattisrövarna. Även det samtalet leds av Victor Estby. Programpunkten blir också ett fint tillfälle att informera ordentligt om Föreningen Vandra i Ronjaland och dess fantastiska projekt och hårda arbete för att skapa Vandra i Ronjaland-lederna.

Evenemanget avslutas med att lokala sångerskan Ulla Olsson sjunger ”Vargsången” ur filmen, till eget gitarrackompanjemang.

Evenemanget kommer att vara gratis för den publik på plats som får rum, enligt rådande pandemirestriktioner. Fribiljetter kommer att kunna hämtas i Åmåls bokhandel från 1 juli. Ingen kommer att släppas in utan biljett.

De som inte får tag i någon biljett kan uppleva Ronjadagen gratis via livesändningar på Facebook och Youtube.

– Eftermiddagen och samarbetet mellan Föreningen Vandra i Ronjaland och Bokdagar i Dalsland blir ett sätt att återta Ronja Rövardotter och Astrid Lindgren till Åmål och Dalsland, säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Vi hoppas att samarbetet mellan föreningarna kan leda till bland annat ett gemensamt, årligt evenemang i Fengersfors/Fröskog och Åmål. Men kanske mer i vitsippstider från och med nästa år. Vi har många spännande idéer som åter gör boken, filmen och Astrid Lindgren till våra. Och förhoppningsvis att det förblir så.

Bilden till evenemanget är Peter Bergtings omslagsbild till Astrid Lindgrens bok ”Ronja Rövardotter”. Versionen av boken är utgiven 2012

Bokdagar i Dalsland 2021

I sommar är det dags för den 21:a upplagan av Bokdagar i Dalsland. Årets författarlista består av spännande och aktuella författare, där några besöker oss för första gången och andra kommer på kärt återbesök. Gemensam nämnare för alla framträdanden och samtal – hög kvalitet!

I år äger festivalen rum i Fengersfors, Upperud, vid Tollebols kvarn, i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan, på Kupén och på Kungsberget i Åmål. På Not Quite i Fengersfors framträder författaren Göran Greider och fotografen José Figueroa på förmiddagen 28 juli och på eftermiddagen blir det litterär Pilgrimspop i samarbete med Kulturrepubliken Dalsland, med Sara Garib, Louise Halvardsson, Maria ”Vildhjärta” Westerberg & Johannes Söderqvist, Bengt Berg, Funny Livdotter och Franska trion. Det blir litterärt och musikaliskt program på Tollebols kvarn på eftermiddagen 29 juli, med Yukiko Duke, Eirikur Örn Norddahl, John Swedenmark, Per Bergström, Agneta Arnesson Westerdahl, Ulla Olsson & Robert Henriksson och Majgull Axelsson.

I år blir det enbart författarframträdanden inne i Kulturmagasinet/Gamla kyrkan i Åmål 30-31 juli, det blir inga författare eller förlag som säljer böcker utanför, inte heller Dalslands Litteraturförenings bokbord, heller inga Barnens Bokdagar. På plats finns Åmåls Bokhandel, där författarna signerar sina böcker på ett smittsäkert sätt. Det blir också författarfrukost med Britt-Marie Mattsson på Kupén lördagen den 31 juli. I Tösse Bokcafé kan du äta och fika med rejäla avstånd mellan borden och utan köer och trängsel.

Vi önskar er välkomna till fem nya, säkra, fantastiska och minnesvärda dagar i Dalsland!

2016 BARNENS BOKDAGAR 29-30 juli

Barnens bokdagar 16Hej alla barn & välkomna till Åmål 29–30 juli
Vi har fyllt årets upplaga av Barnens Bokdagar med att fira Bamse fyller som fyller 50 år med pyssel, tipspromenad och Bamsemeny. Abbellis Magiska teater gästar oss med sin teaterbuss och spelar dockteater, det blir sago- och sångstunder, serie-workshop med Peter Bergting, musik, pyssel, måleri, bokstavsarmband… och mellan varven kan du fika i hos Tösse Bokcafés glada damer och titta in i Åmåls Bok & pappershandel. Eller mysa i barnens tält.
De något äldre i sällskapet kan förstås passa på att ta del av ett antal författarframträdanden inne på Kulturmagasinets scen.
Kom och var med på Barnens Bokdagar nära Kulturmagasinet i Åmål!

Barnens folder2

 

Fredag

14.00–17.00  Bamse fyller 50 år! Vi firar med tipspromenad där du kan vinna en Bamseprenumeration och vi bjuder på en Bamsemeny Pyssla, måla och gör egna bokstavsarmband.

15.00–15.40  Abellis Magiska Teater ”Den förtrollade sparven” Abellis magiska teater har besökt Barnens Bokdagar tidigare och föreställningarna i teaterbussen har varit fullsatta!
Nu kommer de tillbaka med bussen och med en dockteater bestående av japanska bunrakudockor, en teknik som är mer än 400 år gammal. 

16.00 Sagoläsning med Kerstin Grundberg Kerstin läser ofta sagor som en av sagotanterna i Allas barnbarn – som läser för förskolebarn i kommunen.


Lördag

11.00–16.00  Pyssla, måla och gör bokstavsarmband
11.00–13.00  Tipspromenad med Bamsemeny

11.00–11.40  Abellis Magiska Teater ”Den förtrollade sparven”

12.00 Musikstund med Kapten Krigge

13.15–14.00 Teckna Serier – Workshop med Peter Bergting

12.45 och 14.15  Sång och saga med Birgitta Fernström som sjunger och berättar ur sina böcker om Ebba, Pyttepojken och Pysen.Barnen får ett eget blad med några bokfigurer, som de själva kan måla. Från 4 år.

14.45 Musikstund  med Kapten Krigge

15.15   Prisutdelning Bamses Tipspromenad!

15.30–16.10  Abellis Magiska Teater Den förtrollade sparven


VI MEDVERKAR PÅ BARNENS BOKDAGAR:
Kom o var med när Birgitta Fernström läser sagor och sjunger sånger. Birgitta skriver sagor för små o stora människor, hon debuterade 2010 som författare och har givit ut flera böcker o vishäften. Passar barn från ca 4 år.
Lördag 12.45 och14.15

Kapten Krigge från Vänersborg är trubadur och lite av en spelevink. Att spela gitarr och skoja med barn gillar han. Han har övat på sina egna små flickor som varit hårda domare och hjälpt till att välja låtrepertoar så att alla barn kan sjunga med. Sång, skratt och bus blir det när Kapten Krigge bjuder på sångstund i Barntältet. Lördag kl 14.45

Abellis magiska teater har besökt Barnens Bokdagar tidigare och föreställningarna i teaterbussen har varit fullsatta! Nu kommer de tillbaka med bussen och med en dockteater bestående av japanska bunrakudockor, en teknik som är mer än 400 år gammal.
Följ med på ett spännande äventyr i soluppgångens land och sagans förtrollade värld där allt är möjligt!
Abellis Magiska Teater bildades 1979 och turnerar regelbundet i hela Sverige men har också gästspelat på dockteaterfestivaler och scener i hela Europa, USA, Indonesien, Kina och Japan. Föreställningarna framförs i teaterbussen som har scen och salong med plats för femtio barn. Målgrupp 5-12 år o familjer.
Fredag kl 15.00
Lördag  kl 11.00 och 15.30

Teckna serier – workshop med illustratören och författaren Peter Bergting som är uppväxt i Åmål, författare till tre serieromaner och sex fantasyromaner, medförfattare till ett tjugotal verk och illustratör till böcker av bland annat Astrid Lindgren, J.K. Rowling och J.R.R. Tolkien. 2015 mottog Bergting Adamsonstatyetten av Svenska Serieakademin. För närvarande jobbar han som serietecknare åt förlaget Dark Horse Comics i USA

Sagoläsning med Kerstin Grundberg Kerstin läser ofta sagor som en av sagotanterna i Allas barnbarn – som läser för förskolebarn i  Åmåls kommun.

Åmåls Bibliotek låna böcker, gör bokstavsarmband och pyssla litegrann!

 

Bokdagarprogram 2016

Författarpresentationer Bokdagar 2016

 Nu släpper vi årets författarlista! En lista bestående av spännande och aktuella författare där några besöker oss för första gången och andra kommer på kärt återbesök. Gemensam nämnare för alla – hög kvalité!

Torsten Wahlund tilldelas Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016

Torsten Wahlund foto Åsa CarlssonJuryns motiveringen till priset: ”En röst vi alla känner, en läsfrämjare som sprider den goda litteraturen till oräkneliga lyssnare och en inbiten sommardalslänning – Torsten Wahlund – får Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2016. Han har förgyllt många Bokdagar i Dalsland med uppläsningar, både för vuxna och för barnen på Barnens Bokdagar. Med sina 100-tals ljudboksinläsningar når han ständigt nya grupper av läsare och skapar litteraturupplevelser i nya sammanhang.”


Johanne Hildebrandt Författare, kolumnist, journalist

JohanneHildebrandt foto Anna-LenaAhlströmJohanne Hildebrandt följde under många år krigen i Irak och Afganistan och framförallt de svenska truppernas arbete och liv i utlandstjänst. Hon har egna kolumner i Aftonbladet och SvD. 2012 blev Johanne Hildebrandt ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien. Här hemma är hon känd för sina berättelser om kvinnorna i Valhalla. Först kom Freja, Idun, Saga sedan kom Sigrid som följs i höst av Estrid. Böckerna bygger på kärlekshistorien mellan vikingatidens mest mytomspunna drottning och kung: Sigrid Storråda och Svend Tveskägg.

http://media.bonnierforlagen.se/forfattarfoton/tif/182262.jpg
http://www.forum.se/bocker/svensk-skonlitteratur/e/estrid/


Ebba Witt-Brattström Professor i nordisk litteratur, författare

Ebba Witt-Brattström foto Sara Mac KeyEbba Witt-Brattström är en välkänd författare och debattör. Hon var drivande i den svenska feministrörelsen redan på 70-talet och genusinriktningen har varit tydlig i hennes författarskap. Hon har skrivit ett antal bibliografier, bl. a om Moa Martinsson och Edit Södergran. 1991 fick Ebba Witt-Brattström Moa-priset, vilket är ett av många litterära priser hon fått.

Hennes två senaste böcker har väckt stor uppmärksamhet. Den senaste, Århundradets kärlekskrig, har väckt starka känslor både i litterära kretsar och bland allmänheten.

http://bilder.norstedts.se/bilder/person/tif/witt-brattström_ebba_11.tif


Tove Folkesson Författare, sångerska.

Tove Folkesson foto Sofia RunarsdotterDebuterade 2014 med Kalmars jägarinnor, del ett i en trilogi med en viss självbiografisk bakgrund. Handlar om ett kaxigt tonårsgäng som tar plats och osäkrar småstaden i varje intensiv sekund. Nominerades till en rad priser, bl.a. Katapultpriset och Sveriges Radios romanpris. Del två, Sund, utkom 2015 och handlar om den smärtsamma frigörelsen. För den fick hon Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Som ett soundtrack till den gav hon ut en EP,  Falköga. Nu skriver hon på del tre under arbetsnamnet Ölandssången. Bakom trilogin finns tanken att böckerna ska representera ett vi, ett jag och ett du.

http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/tove-folkesson_1_(copyright_sofia-runarsdotter).jpg
http://www.weylerforlag.se/pressbilder/omslag/kj-+-sund.jpg


Lennart Hagerfors Författare, litteraturvetare

Lennart Hagerfors foto Sofia RunarsdotterVäxte upp som missionärsbarn i Kongo. Har skrivit flera romaner om Afrika och fick sitt stora genombrott 1985 med Valarna i Tanganyikasjön. Han betraktar sig som en författare som ständigt är på väg och som prövar olika genrer som barn- och ungdomsböcker och dikter. Har varit litteraturkritiker i Aftonbladet och Expressen och redaktör för BLM. Har fått flera priser,  t.ex. De nios vinterpris och Karl Vennbergs pris. 2014 kom romanen Underjord. Ett porträtt av en man i djup sorg, beredd att göra vad som helst för att få återse sin dotter  som han  förlorat kontakt med.

http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/lennart-hagerfors_1_(copyright_sofia-runarsdotter).jpg
http://www.weylerforlag.se/pressbilder/omslag/manniskosonen.jpg


Josefin Olevik Journalist, författare, föreläsare

Josefin Olevik foto Sofia RunarsdotterSkriver för helgbilagorna i DN och GP, är krönikör i Turist. Hon skriver om böcker, film, forspaddling och toppturer. Arbetar mycket  för Fokus och har vikarierat där som bl.a.  kulturredaktör. Hon  debuterade  som författare med Campingland: en  berättelse om flintastek, flukthål och förtältsromantik. 2016 kom Den befriade familjen om hennes erfarenhet av att få ett barn på  egen hand. För fyra år sedan besökte hon Storkkliniken i Danmark och födde sedan sonen Abbe. Det har hon nu skrivit om. Det är alltså en fackbok där hon dokumentärt använder sin egen upplevelse och också undersöker  inseminationsdebatten i Sverige  och  i andra länder.

http://www.weylerforlag.se/forfattare/josefin-olevik/
http://www.weylerforlag.se/pressbilder/omslag/den-befriade-familjen.jpg
http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/josefin-olevik_1_(copyright_sofia-runarsdotter).jpg


Hans Rosenfeldt Författare, skådespelare, programledare

Hans Rosenfeldt AppendixfotografiBörjade som skådespelare, blev programledare i Radio och TV, senare nöjeschef på TV. Medverkat i bl.a. På spåret och i På minuten. Manusförfattare till den flerfaldigt prisbelönade Bron. Tillsammans med Michael Hjorth har han skrivit flera kriminalromaner, senast De underkända 2015, den femte om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Serien är såld till 30 länder och såld i över 2 miljoner ex.

 

http://bilder.norstedts.se/bilder/person/tif/rosenfeldt_hans_14.tif
http://bilder.norstedts.se/bilder/omslag/TIF/13073194_O_1.TIF


Mustafa Can Journalist, författare och förläsare

Mustafa Can foto Åsa CarlssonMustafa Can är välkänd för sina starka berättelser och skildringar av livet i skuggan av krig och terror. Han är också en flitig debattör och skribent. Han fängslar åhörarna på sina föreläsningar med sitt engagemang i svåra politiska frågor om krigets fasor i gränstrakterna i Norra Irak. Mustafa Can är född i Kurdistan, kom till Sverige i femårsåldern och växte upp i Skövde. Mustafa säger själv att han är från Skövde och blev 2006 utsedd till Årets Skaraborgare. F ö har han mottagit flera kända priser bl.a. Stora Journalistpriset.


Inger Edelfeldt Författare, illustratör, översättare

Inger Edelfeldt foto Gustav MårtenssonSkriver romaner, barn- och ungdomsböcker, novell- och diktsamlingar och seriealbum. Hon är en driven stilist som har läsare i alla åldrar. Hennes konstnärskap låter sig inte fångas i ett  fack. Hon gör även bokomslag och bokillustrationer, bl.a. till Tolkien. Sköra människor, andlighet, feminism är några ord som använts om innehållet i hennes romaner. I år utkom romanen Fader vår. Handlar om våra föreställningar om Gud och om längtan efter kärlek. Den är också en spännande berättelse om sanning och lögn .Hon har fått en rad priser t.ex Nils Holgersson-plaketten och Frödingstipendiet.

http://bilder.norstedts.se/bilder/person/tif/edelfeldt_inger_11.tif
http://bilder.norstedts.se/bilder/omslag/TIF/13066981_O_1.TIF


Helena von Zweigbergk Journalist, författare

Helena von Zweigbergk foto ÅsaCarlsson BiDHelena von Zweigbergk, har skrivit barnböcker, romaner samt en reportagebok om prostitution. Hon har recenserat film i tidningar som Dagens Nyheter och Amelia. Hon är känd från radions program Spanarna och från TV programmet På spåret. Hennes senaste böcker är romanen Än klappar hjärtan och novellen Som det ser ut som.
2015 kom hennes bok Kärleken till livet, en berättelse om artisten Marie Fredriksson och hennes liv, skriven i ett samarbete mellan författare och artist.

http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2016/Host/zweigbergk_helena-von-fly_for_livet-pocket/


Negar Naseh Författare, läkare

Negar Naseh foto Åsa Carlsson BiDDebuterade 2013 med kritikerrosade Under all denna vinter. Romanen handlar om ett mor-dotter förhållande, men innehåller också en arbetsdagbok om skrivprocessen. Om denna roman berättade hon i Åmål 2014. De fördrivna hennes andra roman har nu kommit. Ett ungt par flyttar till Sicilien. De verkar både lyckade och lyckliga. Men världsläget, flyktingarna på Lampedusa, värmen och kanske  i viss mån isoleringen förändrar dem. Det är en tät roman om den sommar då deras lilla paradis börjar vittra sönder. De blir isolerade i sina liv.

http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/negar-naseh-de-fordrivna/


Qaisar Mahmood Författare, kulturchef

Qaisar Mahmood foto Lorna BartramQaisar Mahmood kom till Sverige från Pakistan när han var sju år. Han har arbetat på en rad svenska myndigheter under åren och är nu verksam som kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. Mahmood deltar flitigt i den svenska kulturdebatten. Han kom 2012 med sin första bok Jakten på svenskheten. Han reste 900 mil i Sverige på motorcykel för att söka svenskheten och den svenska identiteten. Nu har Mahmood kommit med sin andra bok Halva Liv, en berättelse om en far och en son, ett då och ett nu och tråden som löper mellan dem. Boken kom i april 2016 och har fått ett lysande mottagande.

https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Forfattare/?a=1846 https://www.nok.se/Allmanlitteratur/Press/Bildsok/


Björn Ranelid Författare, lärare, föredragshållare

Björn Ranelid foto Christer MolanderBjörn Ranelid besökte Bokdagar i Dalsland i Håverud 2007. Sedan dess har han kommit ut med 8 romaner. Under de här åren har han etablerat ett helt nytt språk i den svenska litteraturen ”ranelidska”. Hans sätt att hantera det svenska språket är mycket speciellt och han väcker ofta starka känslor genom sin framtoning och sitt språk. Han har fått motta aggressiva påhopp som få andra samtida författare, men han är också älskad och respekterad av en stor läsekrets. Björn Ranelids senaste bok, Överbefälhavarens hemlighet kom i mars i år.

http://media.bonnierforlagen.se/forfattarfoton/tif/241076.jpg
http://media.bonnierforlagen.se/bokbilder/tif/9789100156411.jpg

Författarpresentationer

ADAlva Dahl

Alva Dahl Sverige

Alva Dahl, novellist, f 1985 översättare från engelska och norska, samt doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet. Hennes forskning handlar om interpunktionens roll i skönlitterär prosa. Som översättare har hon hyllats för sina tolkningar av bland andra David Foster Wallace och Zadie Smith.
Dahl är även verksam som kulturskribent och redaktör – och var dessutom med och grundade förlaget Novellix 2011. Hon har skrivit novellen Allt har sin tid för Novellix.

 fredag fr kl 19.30 


Ringell-Susanne foto anderslarssonSR Guiden

Susanne Ringell Finland

Susanne Ringell novellist och författare, f 1955 i Helsingfors.. Ringells roman Katt begraven utkom 2006. Hennes novell Mellan sylta och kompott ur En god Havanna, nominerades till Sveriges Radios Novellpris 2007. År 2010 fick Ringell Svenska YLEs litteraturpris för sin novellsamling Vattnen med motiveringen ”varje ord är slipat till perfektion och varje enstaka mening är laddad”. 2013 utkom novellsamlingen På utvägen var jag en annan, som Sveriges Radio valde till månadens bok i juli samma år. Susanne har tidigare besökt Nordiska Novelldagarna 2008 och 2011.

fredag fr kl 20.00 

foto Anders Larsson


Henriksen-Levi_Foto-Rolf-M-AagaardLH Julnoveller

Levi Henriksen Norge

Författare, journalist, musiker, f 1964 i Kongsvinger. Han har gett ut novellsamlingar och romaner, samt essäsamlingar och antologier. Han debuterade 2002 med novellsamlingen Feber. Sedan följde fler novellsamlingar och 2004 fick han sitt stora genombrott med romanen Snö ska falla över snö som fallit. Senaste romanen kom 2014, Ett kärntema i hans författarskap är musik, han är basist och låtskrivare.

2013 kom novellsamlingen Når plutselig en natt. 2014 kom romanen Harpesang som handlar om syskonen Thorsen, skildrade med värme, kanske kan man kalla den för en ”feelgood-roman”.

fredag fr kl 20.30 

foto Rolf M Aagaard


norborg_kerstin foto Sara MacKeyKN

Kerstin Norborg Sverige

Kerstin Norborg, författare, f 1961 och uppvuxen i Lund. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen Vakenlandet, som 1998 följdes av en prosadiktsamling. 2001 kom hennes första roman, Min faders hus, August-nominerad och tilldelad Sveriges Radios romanpris. 2005 kom novellsamlingen Missed abortion. Flera av novellerna handlar om barn och barnlöshet Kerstin Norborg har i flera böcker utforskat kvinnors kroppsliga erfarenheter, känslor av främlingskap och kärlekslängtan. Detta märks även i hennes senaste roman Marie-Louise, 2015.

lördag fr kl 11.00 

foto Sara MacKey


Cecilia Davidsson foto cato lein.CD höga berg...

Cecilia Davidsson Sverige

Cecilia Davidsson, författare, journalist, f 1963. Uppvuxen i Småland, men är nu bosatt i Stockholm. Hon debuterade1994 med novellsamlingen En av dessa nätter, som hon fick Katapultpriset för som bästa debutant. Hon har skrivit ytterligare tre novellsamlingar samt två romaner. Hennes berättelser befolkas av ett brett persongalleri. Den gemensamma nämnaren är ofta kontaktlösheten och misstron människor emellan. Den senaste novellsamlingen kom 2015, Höga berg och djupa dalar. Flera texter är korta, kryddade med såväl absurditeter som diffusa obehagskänslor. Något har hänt, men vad?

 lördag fr kl 11.30 

foto Cato Lein


David Eriksson foto PATRIK PETTERSSONDE

David Ericsson Sverige

David Ericsson, författare och långtradarchaufför, f 1966, bosatt i Stockholm. Hans första bok, novellsamlingen Truck stop, kom 1999. Därefter har han skrivit tre romaner, bland annat Redlight, och otaliga krönikor och reportage. I april 2015 kom novellsamlingen Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? I den novellsamlingen får vi möta några ur Europas brokiga befolkning. Den kvinnliga EU byråkraten, den prostituerade rumänska kvinnan, vi får uppleva en alldeles speciell natt i Venedig och möta en nattchaufför som ser döden på sin resa genom Tyskland.Han har bland annat tilldelats LO:s författarpris, våren 2008.

 fredag fr kl 12.00 

foto Patrik Pettersson


laila_stien_Tine PoppeLayout 1

Laila Stien Norge

Laila Stien, författare och översättare, f 1958. Hon är född i Nordland och har bott i norska Finnmark. Laila har studerat samisk etnografi vid Oslo Universitet. Hon har utmärkt sig som en kräsen och stilsäker novellist och har mottagit ett stort antal priser. för samlingar som Nyveien, Sånt som skjer, I det fri, Gjennom glass, Svømmetak, Veranda med sol
I flera av sina böcker har hon hämtat stoff från nordnorsk och samisk miljö. Laila Stien mottog, för novellen Besök, NRKs pris för årets bästa novell 2015. Hennes noveller är inte översatta till svenska.

 lördag fr kl 13.30 

foto Tine Poppe


airLVG fb

AIR Litteratur Västra Götaland Johanna Lindström

Kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat att ge Strömstad i uppdrag att etablera ett författar- och översättarresidens med satelliter i Västra Götaland. Satelliterna är Åmål, Alingsås och Partille. Huvudort och satelliter kommer att ta emot svenska och utländska författare och översättare under kortare perioder och ge dem möjlighet att bo och arbeta i en lugn och inspirerande miljö.
Åmål kommer att välkomna sin första Artist in Residence under våren 2016.

 lördag fr kl 14.00 


Peter-Sandstrom foto Robert SegerPS Transp

Peter Sandström Åland

Peter Sandström, författare, journalist, f 1963 på Åland, debuterade 1998 med novellsamlingen Plebejerna. 2002 fick han Svenska Litteratur-sällskapets pris för novellsamlingen Syster Måne. Tryggt vallas vi genom hans sökande skildringar av den finländske pojken och mannen. 2012 kom novellsamlingen Till Dig Som Saknas. Den skildrar relationer mellan mödrar, fäder och söner. Romanen Transparante Blanche, 2014, handlar också om mannen och mannens problematik. Boken nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris.

 lördag fr kl 14.30 

foto Robert Seger


Åsa Foster foto Caroline AnderssonÅF

Åsa Foster Sverige

Åsa Foster, författare, f 1976, bor i Skåne. I sin debutbok Man måste inte alltid tala om det, en novellsamling från 2014, är miljön Sydafrika. Hon känner landet väl efter att ha studerat
där. Novellerna binds samman av ett tema. De handlar om ögonblicket då något övergår till något annat. Ofta är det män som hotar tillvaron, både för sig själva och andra. Nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hennes senaste novellsamling, Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden utspelar sig i Skåne. Åsa Foster är en av de nya svenska novellförfattarna och definitivt en författare att räkna med.

 lördag fr kl 15.00 

foto Caroline Andersson


bengt berg foto staffan jofjell4224

Bengt Berg Sverige

Bengt Berg, författare och poet, f 1946 i Torsby i norra Värmland. Han har skrivit ett stort antal böcker, poesi och prosa som är översatta till många språk. Han har turnerat kors och tvärs i Norden samt deltagit i olika internationella poesifestivaler bl. a i Colombia, Nicaragua. Bengt Berg är en folkkär författare som har mottagit många priser och stipendier. Han har bl a skrivit Mellan Nordkap och Syrakusa, Värmland-Världen tur & retur och 2014, Dikter genom 40 år som är ett urval av hans stora samling poesi. År 2015 utsågs Bengt Berg till årets värmlänning av Värmländska sällskapet, NWT och Provinsbanken Värmland.

 fredag fr kl 15.30 

foto Staffan Jofjell


 

2016 BOKDAGAR 29–30 juli

Den 29–30 juli 2016 öppnar vi porten ännu en gång till Kulturmagasinet i Åmål för sommarens Bokdagar.
Biljetter börjar säljas här på hemsidan den 22 juni via tickster.
Läs om författarna här
Gilla oss gärna på fb så får du uppdateringar även där! 

Bokdagarprogram 2016

2016 Nordiska Noveller 20–21 maj

Affisch A3 NN 2016

20-21 maj 2016 anordnar Bokdagar i Dalsland Nordiska Novelldagar för 9:e gången. I år startar vi redan på kvällen den 20e maj med invigning och tre framträdanden.

Först ut är Alva Dahl, forskare i Nordiska språk vid Uppasala Universitet och novellist. Alva kommer att berätta om novellen som litterär konstform och läsa en av sina noveller.

Därefter är det Susanne Ringell på scenen, hon är uppväxt på Åland men bor numera i Finland. Susanne har besökt oss tidigare och många av våra besökare har frågat efter en repris!

Fredagskvällen avslutas med Levi Henriksen från Norge. Också han en gammal bekant. Levi är en i Norge mycket känd och omtyckt novellist och det är med glädje vi hälsar honom välkommen.

På lördag den 21e maj är det ett härligt flöde av novellister från Sverige, Norge och Finland. Kerstin Norborg är först ut, därefter Cecilia Davidsson, som också besökt oss tidigare. David Eriksson från Uppsala är inte bara novellist, han är även långtradarchaufför och i det rollen har han fångat mycket av innehållet till sina noveller.Nästa norska novellist är Laila Stien, framstående norsk novellist följd av Peter Sandström från Finland och Åsa Foster från Sverige. Kanske kommer ytterligare en gästande novellist, men det kommer vi i så fall att informera om inom ett par veckor.

Vi kommer att vara på Bokdagars hemmascen Kulturmagasinet och biljetter kommer att säljas via hemsidan från den 18 april och i vår biljettkassa vid Kulturmagasinet i samband med evenemanget.


webb Noveller 2016

Gilla oss gärna på fb så får du uppdateringar även där! 

2015 Barnens Bokdagar 31/7–1/8

5Bilder från Barnens Bokdagar 31/7-1/8 2015. Nedanför bilderna kan du läsa mer om vad som hände!

För våra yngre besökare bjuder vi på ett program med högläsning av barnboksförfattaren Malin Eriksson och pappersslöjd med konstnären Mie Felth som handledare. Pappersslöjdande är ett populärt inslag från fjol som vi kör i repris. Detta pågår i barntältet utanför Kulturmagasinet parallellt med författarframträdanden inne i Kulturmagasinet. Ta med barn och barnbarn, ta en fika med hembakt på Tösse Bokcafé, fynda lite böcker på Bokbordet och bara ta del av dagen. Varmt välkommen!

Slöjdklubben foto BiD Åsa Carlsson

PROGRAM

Malin läser om Malva, en lässtund för de lite yngre barnen
Barntältet fredag 31 juli kl 11.00, 14.00 

Författaren Malin Eriksson läser ur sina böcker Malva och hästarna och Malva börjar rida samt svarar på frågor och samtalar med barnen efteråt.
För barn 4–9 år samt deras föräldrar. Fri entré

Malin Eriksson foto privatME-omsl

 

 

 

 

Pappersslöjd med Mie Felth, Slöjdklubben i Åmål
Det var en gång… Klipp!
Barntältet lördag 1 aug  kl 11–13.00 och kl 15–17.00
mie-feldtwebbFörändra berättelsen med hjälp av saxen tills den passar dig. Slöjda i böcker på Bokdagarna! Prova på och undersök den traditionella pappersslöjdens möjligheter på icke traditionella sätt. Slöjdhandledare är Mie Felth från Slöjdklubben i Åmål.
För barn 7–14 år. Fri entré

 

 

2015 Litteraturtorget 31/7–1/8

Området vid sidan av Kulturmagasinet förvandlas under två dagar till Litteraturtorget!

Litteraturtorget är naturligtvis öppet för alla fredag och lördag 31 juli–1 augusti kl 9–18.00
Där finns biljettförsäljning och information om Dalslands Litteraturförening, Åmåls Bokhandel med boksignering efter varje författarframträdande, Tösse Bokcafés glada damer med bl a kaffe, hembakt, frallor och varmkorv.
Dalslands Litteraturförenings bokbord med begagnade böcker kan du fynda och prata böcker med försäljarna och i barntältet pågår Barnens Bokdagar. Välkommen!

Litteraturtorget2014

 

2015 Bokdagar 31/7–1/8

Femtonde upplagan av Bokdagar i Dalsland gick av stapeln 31/7-1/8 2015. Nedan ser du ett bilder från evenemanget och nedanför bilderna kan du läsa mer.

Det är med glädje vi konstaterar att vi gått från femhundra besökare på två dagar, tills nu, när vi välkomnar fyrahundra besökare till flera enskilda författarframträdanden! 

Men vi vill inte växa ur Kulturmagasinet. Vi vill behålla vårt format som det är och alla nysatsningar handlar om kvalitet och nytänkande och inte om kvantitet och stagnation.  

Åmål är en utmärkt liten stad för oss och här frodas kulturlivet, mycket beroende på den positiva attityd till kultur som finns här. Det uppmuntrar oss att fortsätta att göra vårt yttersta för att ni, publiken, ska godkänna oss och kanske till och med längta efter Bokdagarnas sommarprogram. 

Här är nu programmet! Vi är stolta över att kunna presentera dessa författare, som har valt att avbryta sin egen ledighet, rest långt och som nu finns här för oss att ta till oss. Resa deras resor, äta deras favoritmat, njuta av kärlekens välbehag och rysa av mord och intriger. Förundras över den fantasi och verklighet som finns innanför böckernas pärmar.

Vi önskar er två fantastiska dagar här vid Vänerstranden.
Bokdagar i Dalsland / Anita K Alexanderson 

BID15affisch

Bokdagarprogrammet är fastställt och biljetterförsäljningen är öppen! Klicka på bilden nedan så kommer du till vår biljettportal Tickster. Obs! Begränsat antal platser.

Tickster Bokdagar biljettförsäljning

PROGRAM läs om författarna här

Fredag 31 juli

10.15 Invigning av årets Bokdagar i Dalsland Anita K Alexanderson BiD Benny Marcel direktör, Nordisk Kulturfond, Köpenhamn Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015 till Sigrid Combüchen (fri entré)

Presentarörer Björn Skoog och Moa Björnson Dalslands Litteraturförening

11.00 Sigrid Combüchen
12.00   Gunilla Linn Persson
13–14.00 Lunchpaus
14.00 Tomas Bannerhed och Svante Weyler scensamtal
15.00 Claus Beck Nielsen
16.00 Astrid Seeberger och Svante Weyler scensamtal
17.00 Lars Lerin och Mustafa Can scensamtal

 Lördag 1 augusti 

10.00 Mustafa Can
11.00 Kristina Sandberg
12.00 Pooneh Rohi och Mustafa Can scensamtal
13–14.00 Lunchpaus
14.00 Hans Gunnarsson
15.00 Martina Montelius och Mustafa Can scensamtal
16.00 Arne Dahl
17.00 Kristina Kappelin
18.00 Avslutning Lars Nordström 1:e vice ordförande, Kulturnämnden, Västra Götalandsregionen (fri entré)

BILJETTPRISER
1 Författarframträdande Vuxen 100 kr / t o m 18 år 50 kr
1 heldag Vuxen 500 kr / t o m 18 år 250 kr

KÖP BILJETT
HÄR PÅ HEMSIDAN
Nordiska Litteraturhuset, Kyrkogatan 14 mån 27 juli–tor 30 juli kl 10–12
Biljettkassan vid Kulturmagasinet 31 juli–1 augusti kl 9–18

BARNENS BOKDAGAR (fri entré)
fredag kl 11.00, 14.00  Högläsning med barnboksförfattaren Malin Eriksson
lördag kl 11–13.00, 15–17.00 Pappersslöjd med Mie Felth, Slöjdklubben i Åmål 

LITTERATURTORGET fredag och lördag kl 9–18.00
Biljettförsäljning
Åmåls Bokhandel med boksignering
Tösse Bokcafé
Dalslands Litteraturförenings bokbord

Med reservation för ev ändringar.