Dalslands poesipris tilldelas under Poesidagar i Dalsland en poet som uppfyller kravet att hen måste vara född i Dalsland eller någon annanstans. Priset delas ut av Dalslands Litteraturförening och består av ett inramat diplom, 10 000 kronor och äran att få skriva en dikt om Dalsland att framföra vid prisutdelningen. Mottagare hittills är: Claes Eriksson, Tua Forsström och Athena Farrokhzad.

Juryn består av: Victor Estby, Gunnar Källström och Olav Magnusson.

Tua Forsström, 2022 års mottagare av Dalslands Litteraturpris. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturföreing instiftade 2020 ett litterärt pris till vår poesifestival, Poesidagar i Dalsland, som har ägt rum två gånger på Baldersnäs herrgård i Dals Långed. Första festivalen ägde rum precis innan pandemin bröt ut i Sverige 2020 och festivalen arrangeras vartannat år och priset delas ut under festivalen. Första poesiprisvinnaren blev Galenskaparnas Claes Eriksson, med motiveringen: ”För att i decennier med allsköns alster ha visat sina Bara B:n, gjort kväll efter kväll till en Kjell Brel-kväll, gett den lilla svalan en talan i pratet om klimatet och envisats med att göra poesin och ordglädjen till allas.”

Andra prisvinnaren var Tua Forsström, med motiveringen: ”För långsamhetens lov, tiden som måste ges att lära sig, för det stillsamma angelägna tilltalet och konsten att hålla upp sin bild mot det underjordiska dånet. Visst är det alltid en bit som blir över, men ur det grönskuggade vattnet dras en håv full av färgglada fiskar och vad du såg idag har ingen annan sett. Någonstans ligger en kvarglömd bok i gräset. Dalslands poesipris 2022 går till Tua Forsström. Fritt fram nu att odla potatis och anmäla sig till en utfärd!”

Priset delas ut av Dalslands Litteraturförening.

Här kan man se och höra Claes Eriksson framföra sin dikt han skrev till Dalsland och framförde vid prisutdelningen på festivalen 2020: Dalslandsdikten ”Hymn till Dalsland” av Claes Eriksson – YouTube.

Och Tua Forsström på festivalen 2024: Tua Forsström Till Dalsland (youtube.com)

Athena Farrokhzad får priset 2024 med motiveringen: ”Juryn för Dalslands poesipris, sa: Vi vill förära Athena Farrokhzad vårt pris. Hon är en av Sveriges mest spännande och betydande poeter de senaste
decennierna. Juryn sa: Hon har också varit inspirationskälla och dörröppnare för en otalig rad
av spännande, betydande, nya litterära röster. Juryn sa: Hennes poesi är i ständig rörelse i en
vitsvit i åsnans år. Juryn sa: Hon ger världens främsta författare plats på en av landets mest
intressanta litterära scener. Athena Farrokhzads dikter sa: Berör och förstör.”