Bokdagar i Dalsland 2022

Biljetter
Plats
Dalsland
Datum
27 jul - 31 jul

Nu är hela programmet till årets Bokdagar i Dalsland spikat. Också i år blir sommarens Bokdagar i Dalsland en fem dagars bokfest i tre olika kommuner.

Fem dagar med författarmöten med nya och gamla bekantskaper på Not Quite i Fengersfors, Pilgrimsleden i Upperud, Bengtsfors bokhandel, Tollebols kvarn, Gamla kyrkan i Åmål, Åmåls stadshotell och Åmålstravet. Lägg därtill Barnens Bokdagar, som återkommer efter två års uppehåll i Kulturparken utanför Gamla kyrkan. Och äntligen utan pandemirestriktioner och publikbegränsningar! Det gör festivalen till den mest omfattande i Bokdagar i Dalslands 22-åriga historia.

Det blir också flera boksläpp under festivalen: Den första barnboken i en serie av Dalslandsförfattaren Pia Hagmar och Åmålsillustratören Peter Bergting, Vesna Prekopics och Beata Hanssons reportagebok om det svenska  gängvåldet ”Papporna, sönerna, våldet” och Bodil Jönssons ”Guldkorn”, en vacker presentbok med Bodils bästa tankar, som alltid tätt sammanflätade med Robert Nybergs träffsäkra illustrationer. En del av boken är också nyskriven och handlar om de senaste åren som passerat.

Medverkande

Leif Holmstrand

Dals Eds bördige Leif Holmstrand framträdde på allra första Bokdagar i Dalsland. Nu återkommer den produktiva, prisade och egensinniga poeten och konstnären till Bokdagar i Dalsland med dikter och konstverk speciellt skapade för årets Bokdagar.

Vi har sammanfört honom med Åmålsbördige och lika produktiva och egensinnige kompositören Christofer Elgh. Tillsammans har de skapat verk som kommer att framföras vid onsdag-förmiddagens invigning på Not Quite. De har också utformat inslag kring flera av platserna där Bokdagar i Dalslands programdelar äger rum.

Not Quite Onsdag 27 juli kl. 10-13

Christofer Elgh

Åmålsbördige, omåttligt produktiva och prisade kom- positören som debuterar i Bokdagar sammanhang och har specialkomponerat flera verk till årets Bokdagar i Dalsland.

Vi har sammanfört honom med Åmålsbördige och lika produktiva och egensinniga poeten och konstnären Leif Holmstrand. Tillsammans har de skapat verk som kommer att framföras vid onsdagförmiddagens invigning på Not Quite. De har också utformat inslag kring flera av platserna där Bokdagar i Dalslands programdelar äger rum.

Not Quite Onsdag 27 juli kl. 10-13

Beata Hansson

Jobbat i tjugo år som frilansjournalist. 2011 skrev hon och Deanne Rauscher Mille­biografin, om en gang­ ster och porrklubbsägare som påstod sig ha bilder av Kungen på strippklubb. 2013 skrev hon faktaboken Kromosom nummer nio. Chefredaktör för litteraturtidskriften KLASS.

På Bokdagarna medverkar hon i programpunkten om klass i litteraturen och smygsläpper sin och Vesna Prekopics bok Papporna, sönerna, våldet. De samtalar om den med kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson.

Not Quite Onsdag 27 juli kl. 10-13
Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 16.00

Vesna Prekopic

Sedan 2014 är hon verksam som frilansjournalist och skriver för bland annat DN Kultur. Arbetar även som moderator och är en av de drivande bakom bokförlaget Lil’Lit och podden Kejsaren är naken.

Hon har också tolv års erfarenhet av att arbeta som lärare och skol-ledare. Papporna, sönerna, våldet är hennes första bok, som hon skrivit tillsammans med Beata Hansson och som de smygsläpper under årets Bokdagar. De samtalar om boken med kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson.

Not Quite Onsdag 27 juli kl. 10-13

Christoffer Carlsson

Kriminolog och deckarförfattare, som mottagit Svenska Deckarakademins pris Årets Bästa Svenska Kriminalroman, Spårhunden för Årets Bästa Svenska Barn­ och Ungdomsdeckare och Stockholms Universitets pedagogiska pris för Årets Lärare.

Samtalar om Papporna, sönerna, våldet med Beata Hansson och Vesna Prekopic under invignings-förmiddagen på Not Quite. Och med Yukiko Duke om sin aktuella kriminalroman, Brinn mig en sol. På eftermiddagen signerar Carlsson i Bengtsfors bokhandel.

Not Quite Onsdag 27 juli kl. 10-13

Olivia Bergdahl

Ny för Bokdagarpubliken är scenpoeten Olivia Bergdahl, som deltog i SM i Poetry Slam redan vid tolv års ålder och kommit fyra i världsmästerskapen i Poetry Slam. Hon har också tagit hem Sveriges Radios Novell-pris och Samfundet De Nios julpris och Augustnominerades 2019 för sonettkransen Barnet. Därutöver har hon gett ut kritikerhyllade romanen Efter ekot och är aktuell med romanen Vård & omsorg. Hon är en av årets pilgrimspopspoeter.

Pilgrimspop Upperud Onsdag 27 juli kl. 15-19

Kristina Issa + band

Svensksyrisk multiartist som uppträtt på scener runt om i Europa och skrivit musik för teater, radio och film. Släppt poplåtar med sitt band på albumen Afraid of Whales
och Ocean Unknown och satt upp föreställningarna Arabic Spring och Queen Zenobia.

Haft en huvudroll i Håkan Hellström­musikalen på GöteborgsOperan. Aktuell med albumet Where do we go. Med mäktig röst levererar hon berättelser om uppbrott, utanförskap och längtan till något nytt.

Bandet består av Kristina Issa, Malte Zeberg, Sofia Andersson, Emil Blommé och Fredrik Brändström.

Pilgrimspop Upperud Onsdag 27 juli kl. 15-19

Rosanna Fellman (FI)

En återkommande Bokdagarfavorit till den litterära Pilgrimspopen blir också finlandssvenska, prisade och hyllade scenpoeten Rosanna Fellman, som medverkade och gjorde succé vid Poesidagar i Dalsland 2020 med debutdiktsamlingen Strömsöborna. Har bland annat tagit hem en rad poetry slam­utmärkelser och var nominerad till Yles litteraturpris Tanssiva Karhu 2020. Hon är aktuell med nya diktverket Republikens president.

Pilgrimspop Upperud Onsdag 27 juli kl. 15-19

 

Daniel Boyacioglu

Scenpoetlegendaren Daniel Boyacioglu blev mångas stora scenupplevelse under Bokdagar i Dalsland 2017. Han har vunnit SM i Poetry Slam två gånger, gett ut sex rosade och älskade diktsamlingar och en lärobok, utkommit med fem musik­album i olika genre, senast som frontman i supergruppen Daniel4ever. Dessutom har han framträtt på de flesta av Sveriges scener – inklusive Dramaten. Nu gör han ett efterlängtat återbesök i Dalsland. Denna gång som pilgrimspopspoet.

Pilgrimspop Upperud Onsdag 27 juli kl. 15-19

Aya Kanbar

Sjuttonåriga poetiska debut­ sjärnskottet Aya Kanbar framträder och läser dikter ur sin tokhyllade diktsamling Hyperverklighet, som fått kritiker och läsare på fall. Hon har framträtt på i stort sett varje scen runt om i Sverige sedan boken kom i höstas.

Hyperverklighet är ett samtidsdokument i fem akter, där poeten villigt och motvilligt deltar i allt som är surrealistiskt och pretentiöst. Diktsamlingen har nominerats till en rad priser – bland andra Borås Tidnings Debutantpris och Sveriges Radios Lyrikpris.

Tollebols Kvarn Torsdag 28 juli kl. 13-16

Kjell Johansson

Mångprisad författare, slog igenom med De utsatta – Huset vid Flon, Sjön utan namn, Rummet under golvet och Det var inte jag – en serie böcker om människor i sam- hällets utkant. Han är över- satt till ett tiotal språk och har belönats med båda Ivar Lo-priserna, Selma Lagerlöfs litteraturpris, Tidning- en VI:s Litteraturpris och Aftonbladets Litteraturpris. Stockholms Stadsteater har satt upp en dramatisering av Huset vid Flon, som även är årets Stockholm läser­bok. Johansson samtalar vid Tollebols kvarn med sin för- läggare Svante Weyler om nya romanen Dåligt folk.

Tollebols Kvarn Torsdag 28 juli kl. 13-16

Johan Lindblom

Poet och en av ledarna för Trollhättans poesifestival. Här besöker Trollhättans poesifestival Bokdagar i Dalsland – samtalar med Jerker Sagfors om varför poesin spelar en viktig roll i oroliga tider. De läser också ur sina senaste diktsamlingar Sakrament (Johan Lindblom) och Att lämna sitt hus (Jerker Sagfors). Sagfors var Månadens diktare i Sveriges Radio i januari och Lindblom har framträtt på hundratals scener med sin poesi.

Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Trollhättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festival-nätverk.

Tollebols Kvarn Torsdag 28 juli kl. 13-16

Jerker Sagfors

Poet och en av ledarna för Trollhättans poesifestival. Här besöker Trollhättans poesifestival Bokdagar i Dalsland – samtalar med Johan Lindblom om varför poesin spelar en viktig roll i oroliga tider. De läser också ur sina senaste diktsamlingar Sakrament (Johan Lindblom) och Att lämna sitt hus (Jerker Sagfors). Sagfors var Månadens diktare i Sveriges Radio i januari och Lindblom har framträtt på hundratals scener med sin poesi.

Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Troll- hättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festival-nätverk.

Tollebols Kvarn Torsdag 28 juli kl. 13-16

Vigdis Hjorth (NO)

En av Nordens främsta författare. Sverigeaktuell med Är mor död, ett slags fort- sättning på succéromanen Arv och miljö, som skapat stor debatt i Norge, och var en av de mest sålda böckerna i Sverige 2019. Stod för ett av de mest populära framträdandena på Bok- dagarna samma år. Gett ut ett tjugotal romaner och ett halvdussin ungdomsböcker, mottagit priser i Norge och Sverige, som: Cappelenpriset, Bokhandlarpriset samt Brageprisets hederspris i Norge och Doblougska priset från Svenska Akademien. Sommarvärd i Sveriges Radio P1 den 19 juli.

Tollebols Kvarn Torsdag 28 juli kl. 13-16

Magnus Västerbro

Författare och journalist. Mottog Augustpriset i facklitterära klassen 2018 för boken Svälten – Hungeråren som formade Sverige. 2021 Augustnominerades Tyrannens tid. Om Sverige under Karl XII, hans sjätte bok, i klassen Årets fackbok. Om Tyrannens tid skrev DN i sin recension bland annat: ”En fenomenal skildring av ett rike i sönderfall och av den svenska stormaktens döds- ryckningar.” Han samtalar med Daniel Sjölin om boken på fredagen i Gamla kyrkan.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 11.00

Mattias Hagberg, Martin Engberg, Jessica Schiefauer Och Elin Boardy

Det Gränsar Till Galenskap

Författarkvartetten som har en litterär podd tillsammans. Det gränsar till galenskap vidgar och fördjupar det litterära samtalet. Med den gästar författargruppen, varav alla utom Engberg är välkända för Bokdagarpubliken, årets Bokdagar i Dalsland. Rubriken för samtalet är: ”Hur man blir en känd samtidsförfattare på en vecka” och utgår från de fyras vägar till författarskapet.

Författarna hälsar: ”Det blir också ett tillfälle att prata om hur branschen ser ut idag, med en allt större egenutgivning. Underförstått är det många idag som utlovar en enkel väg till ett författarskap, medan verkligheten är lite mer komplicerad.” Samtalet spelas in och kommer att sändas och kunna avnjutas även i efterhand där poddar finns.

Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Troll- hättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festivalnätverk.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 12.00

Daniel Sjölin

Författare, programledare och litteraturkritiker som under sju år var programledare för litteraturprogrammet Babel i SVT. Har varit litteraturkritiker för SvD, Expressen och BLM, samt redaktör för Lyrikvännen. Arbetar nu för Lundströms Bokradio i Sveriges Radio. Fått Borås Tidnings Debutantpris och nominerats till Augustpriset. Har nyligen tävlat i SVT:s Kulturfrågan Kontrapunkt. 2021 kom romanen Erövraren och han är nu aktuell med nyutkomna Underskottet. Framträder med den och leder två samtal i Gamla kyrkan.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 14.00 – framträdande
Är även en av årets samtalsledare.

Anna Grinzweig Jacobsson

Teknologie doktor i fysik, skribent och leder Judiska salongen i Göteborg. Flykten till Marstrand är hennes bokdebut. Det är en levande berättelse om traumatiska och okända händelser med stark koppling till samtiden. Grinzweig Jacobsson har även skapat en utställning som hon turnerat med i hela Västra Götaland. Den kommer att visas i Åmål i samband med årets Bokdagar i Dalsland. Hennes framträdande är också starten på ett nytt samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Judiska salongen och Åmåls Försvarsutbildarförening.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 15.00

Åsa Arping

Professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet och intresserar sig i sin forskning särskilt för relationen mellan litteratur och samhälle. Har skrivit en rad artiklar om klass
i samtidslitteraturen och böcker om svensk 1800­tals- litteratur, samt medverkat
i flera litteraturhistoriska översiktsverk. Aktuell med nyutkomna Att göra klass: Nedslag i svensk samtids- prosa. Hur skildras klass
i svensk samtidslitteratur och vad kan det lära oss om dagens samhälle?

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 16.00

Anders Teglund

Pianist och förläggare, och driver Teg Publishing tillsammans med brodern Jonas Teglund, som gett ut Marit Kaplas Augustvinnare Osebol. Har bland annat gett ut flera instrumentala pianoskivor som fått gott mottagande och gjort turnéer med pianokonserter i folks vardagsrum. Hösten 2021 släppte han uppmärksammade debutboken Cykelbudet, om hur pandemin tvingade honom att ta jobb som cykelbud i Göteborg och om villkoren för dem i dagens Sverige som transporterar hem mat till dem som har råd.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 16.00

Daniel Bergman

Har regisserat spelfilmer som Söndagsbarn och dokumentärer som Prioritet ett, om ambulanspersonal i Malmö. En film som fick honom att byta yrke. Bokdebuten Hjärtat är en berättelse om ett liv med överraskande vändningar: från en filmkarriär till en som livräddare, som behöver livräddas. Han drabbas av MS och ett allvarligt hjärtfel. Boken är skriven till en älskad dotter, men är också historien om ett ensamt konstnärsbarn som drabbas av filmens magi; om kärleken till filmskapandet och en ökande motvilja mot ytligheten och stressen kring. Och ett
porträtt av två egensinniga konstnärs-föräldrar.

Gamla Kyrkan Fredag 29 juli kl. 17.00

Pia Hagmar

Lokal författare som återkommer till Barnens Bokdagar med en skrivworkshop. Den författare som medverkat mest vid Bokdagar i Dalslands evenemang och är en av Sveriges mest produktiva och lästa författare. Det blir även boksläpp av första boken i en ny serie av Pia Hagmar och Peter Bergting, Maggot & Molly: Rädda hunden. Hon ingår i juryn för vårt skrivarstipendium för unga, Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, och kom- mer ihop med Peter Bergting dela ut stipendiet till vinnaren på årets Bokdagar.

Barnens Bokdagar 29 juli kl 11.00 Boksläpp.

30 juli kl 11.00
Skrivarworkshop Kulturparken vid Gamla kyrkan i Åmål

Peter Bergting

Lokal författare och illustratör som återkommer till Barnens Bokdagar med en teckna fantasy­workshop. Har varit Augustnominerad två gånger. Ingår i juryn för vårt skrivarstipendium för unga, Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, och kommer tillsammans med Pia Hagmar att dela ut stipendiet till vinnaren under fredagsmorgonen på årets Bokdagar. Det blir även boksläpp av första boken i en ny serie av Pia Hagmar och Peter Bergting, Maggot & Molly: Rädda hunden.

Barnens Bokdagar 29 juli kl 11.00 Boksläpp.
29 juli kl 14.00 Skrivar- och teckna fantasy-workshop Kulturparken vid Gamla kyrkan i Åmål

Ulla Olsson

Har rötter i värmländska Svanskog. Numera boende både i Stockholm och Värmland, med den professionella musikaliska arenan på båda ställena. Har tidigare med- verkat på flera av Bokdagar i Dalslands evenemang, på förra årets Bokdagar tolkade hon litterärt präglade sånger. Hennes sjung med­stunder med litterära sånger för små och stora barn på Barnens Bokdagar är mycket efterfrågade. Hon bjuder alla sångsugna till Barnens Bokdagar-tältet en stund på förmiddagen och en på eftermiddagen under fredagen på årets Bokdagar.

Barnens Bokdagar 29 juli kl 11.15 29 juli kl 15.00 Kulturparken vid Gamla kyrkan i Åmål

Malin Eriksson Sjögärd

Lokal författare som återkommer till Barnens Bokdagar. Har blivit alltmer favoritförfattare hos barnen i och utanför Dalsland. Har på fredagen en aktivitet varje halvtimme med start kl. 12.00. I anslutning till Bibliotek Dalslands bokbuss samlar hon små och stora barn och berättar om boken Kattvännen, sitt författarskap och håller workshops. Boken handlar om glesbygdens utmaningar och förändringar, utifrån Malins perspektiv som uppvuxen i Dalsland.

Barnens Bokdagar 29 juli kl 12-14 varje halvtimme. Kulturparken vid Gamla kyrkan i Åmål

Teater Twiga

Äntligen är Mamma Mu & Kråkan tillbaka i Dalsland och på Barnens Bokdagar! De gjorde stor succé 2018 med föreställningen Är du min vän? Nu återvänder de med en interaktiv föreställning, Mamma Mu & Kråkan sjunger med barnen, med många av de välkända sångerna blandat med historier från ladugården. Föreställning är cirka 35 minuter lång och passar alla från två år och uppåt.

Sara Lövestam

Ihop med Patrik Hadenius utgör hon Språkakuten
i TV4:s Nyhetsmorgon. Ständig domare i Lantz-kampen i P1, och har gjort flera språkprogram för TV. Utkommit med drygt tio romaner som alla älskats och rosats. Med grammatikboken Grejen med verb nådde hon många nya språkintresserade läsare. Den har följts av fler språkböcker. Hennes ena aktuella bok är omåttligt populära Handbok för språkpoliser. Den andra är Nu levande, tredje boken i senaste romansviten.
Med den går hon i mål med hyllade och älskade Monika­
trilogin.

Åmåls Stadshotell i Åmål
Lördag 30 juli
kl. 8.30

Mats Jonsson

Har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner, senast i aktuella När vi var samer, som nominerades till Augustpriset i höstas. Han skriver också barnböcker, bland annat Blod i gruset (2019) om skotten i Åda- len. Han bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serie-form. Hans sommarprat i P1 2021 blev ett av årets mest lyssnade och hyllade. Han har skapat en hel del debatt kring den aktuella frågan om alternativ till att leva i storstäder, i synnerhet Stockholm.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 11.00

Lilian Perme

Litteraturvetare och pedagog med läroböcker, skrivarhandledningar och antologier på meritlistan. Styrelseledamot i Dalslands Skrivarförening. Belönats med Svenska Akademiens svensklärarpris och skrivit en rosad biografi om Hilma Angered­ Strandberg,
i början av 1900­-talet en av Sveriges mest lästa författare. Permes senaste bedrift är Litteraturkartan över Dalsland. Årets Dalslands Sparbanks Litteraturpristagare. Hon och Litteraturkartans redaktör Paulina Helgeson har en programpunkt där de presenterar kartan.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 12.00

Paulina Helgeson

Har arbetat för Litteraturbanken.se sedan 2013, från 2015 som redaktör. Hon har tidigare varit verksam som litteraturkritiker på Svenska Dagbladet, och gav 2017 ut en översättning av Jane Austens brev. Samma år startade hon, tillsammans med Dick Claésson, bokförlaget Ekphrasis.

En av redaktörerna för Litteraturkartan, som kartlägger litteraturen i Sverige, hittills Västsverige, däribland Dalsland, och Blekinge. Samtalar med Dalslandskartans författare Lilian Perme på Bokdagarna.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 12.00

Agnes Lidbeck

Romandebuten Finna sig blev 2017 en av de mest omtalade och tilldelades Borås Tidnings debutant- pris. Nästa två romanerna, Förlåten (2018) och Gå förlorad (2019), blev varmt mottagna. Äntligen kan vi välkomna henne – med ännu en hyllad roman, Nikes bok. Hon medverkar ofta i DN och SVT:s Babel. Nikes bok är ett detaljerat porträtt av en tid och en plats. Generationer kopplas ihop och frigör sig, ljuger och längtar. I bakgrunden sker de stora samhällsförändringarna. Motsättningarna skärps, dörrar öppnas. Och så finns de som hittar hem. Som hittar rätt.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 14.00

Zanyar Adami

Författare, föreläsare och filmregissör. Har en bakgrund som prisbelönt tidningsmakare (Gringo) och filmskapare (Gerillasonen). Glaspojken är hans debutroman, hans självbiografiska uppväxtskildring berättad ur barnets perspektiv, för vilken han nominerades till Adlibrispriset 2021.
En roman om längtan och livsgnista, utsatthet och styrka, svek och kärlek. Den berättar han om på Bokdagarlördagen.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 15.00

Victor "Ville" Johannesson

Dalslandsbördig bildkonstnär och författare. Mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2017. Driver Instagram­ och Facebook-kontona Depressiva Döden med över 60 000 följare totalt. Depressiva Döden: Lite kort om kärlek är hans tredje egna utgivna verk. Han har också gett ut en bok tillsammans med Mathias ”Villfarelser” Leclér, som smygsläpptes på Bokdagar i Dalslands Nordiska Novell- dagar 2019 och har haft flera egna utställningar, och några ihop med Leclér, runt om i Sverige.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 16.00

Johanna Gustafsson-Ahlzén

Serietecknare och illustratör. Gett ut barnserieboken Stora och Lilla Björn. I aktuella boken Mina bokmärken får ett älskat format ny form och mening. Johanna Gustafsson ­Ahlzéns bokmärken liknar inget du tidigare sett. Här möter vi vita brevduvor med inkassobrev, storkar som älskar människokött och änglar som trakasserar varandra sexuellt. AIR Litteratur Västra Götalands författarstipendiat i vårt Nordiska Litteraturhus i Åmål i september 2019.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 16.00

Bodil Jönsson

Blev vän med svenska folket genom programmet Fråga Lund, där hon svarade på kluriga frågor om fysik. Därpå kom boken Tio tankar om tid, som sålde i över 650 000 exemplar. Utöver sin vetenskapliga produktion har hon skrivit ett tiotal böcker för den breda läsekretsen, på teman som samtid, stress och arbete. Hon är en av våra mest folkkära föreläsare, upplysare och författare. Guldkorn är en vacker presentbok med Bodils bästa tankar. En del av boken är nyskriven. I samband med samtalet på Bokdagarna släpps Guldkorn.

Gamla Kyrkan Lördag 30 juli kl. 17.00

Tom Alandh

En av Sveriges främsta journalister och dokumentärfilmare. Hans intervjuer är ett pärlband av klassiker, med skildringar av kungligheter, livstidsdömda, artister, utsatta barn, idrottslegender, egnahemsbyggare och människor utan hem. För Åmålspubliken är han extra kär efter filmen om sin biologiska pappa, Mörtfors-Tarzan. På Boktravarlunchen bjuder han på sina bästa boktips. Han berättar även om biografin Drömmar och verklighet: en biografi om Tom Alandh, som släpptes under pandemin, och förstås om sitt travintresse.

Åmålstravet Söndag 31 juli kl. 10.30

Yukiko Duke

Moderator, översättare, författare och programledare.

Var konstnärlig ledare för Stockholm Literature och har varit redaktör för Vi Läser. Anlitas av stora litterära sammanhang i Norden, som Littfest, Norsk Litteraturfestival och Augustpris-galan. Ledamot i Svenska Deckarakademin. Har en populär Youtubekanal där hon recenserar aktuella böcker. Har gjort strålande insatser vid Bokdagar i Dalslands evenemang senaste åren och är i år samtalsledare på Not Quite på onsdagen och i Gamla kyrkan på fredagen och lördagen.

Är en av årets presentatörer och samtalsledare.

Emilia Söelund

Kulturredaktör på Jönköpings-Posten
Bördig från Dalsland, var inbokad som presenta-
tör redan 2021, men var tvungen att ställa in sin medverkan eftersom hon skulle bli mamma. En av grundpelarna för SmåLit:s litteraturfestival, inte minst som presentatör och samtalsledare. Därutöver inblandad i det mesta av litteraturutvecklingen i Jönköpingstrakten. Under årets Bokdagar i Dalsland sköter hon presentationerna på torsdagen vid Tollebols kvarn och tillsammans med Victor Estby i Gamla kyrkan under fredagen och lördagen.

Är en av årets presentatörer och samtalsledare.

Dorotea Bromberg

Grundade Brombergs Bokförlag tillsammans
med sin pappa Adam Bromberg 1975. De arbetade tillsammans fram till Adam Brombergs död 1993. Förlaget har gett ut framgångsrika böcker av en lång rad svenska och utländska författarskap, däribland flera Nobelpristagare. Dorotea Bromberg har medverkat på Bokdagar i Dalsland ett antal gånger och samtalat med förlagets författare på scenen. I år framträder hon tillsammans med Bodil Jönsson i samband med det officiella släppet av Jönssons nya bok, Guldkorn.

Är en av årets presentatörer och samtalsledare.

Svante Weyler

Tidigare förläggare, författare och journalist. Idag ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism. Har varit Sveriges Radios korrespondent i Berlin, redaktör på Ord&Bild, ordförande för Kulturrådet, kulturskribent på Expressen och Sydsvenskan. Han var tidigare förläggare och förlagschef på Norstedts och drev från 2007 till pensionen 2018 Weyler förlag. Har medverkat flera gånger på Bokdagar i Dalsland. Samtalar i år med Kjell Johansson om dennes aktuella bok Dåligt folk på Tollebols kvarn.

Är en av årets presentatörer och samtalsledare.

Program

Onsdag 27 juli Not Quite i Fengersfors

Bokdagar i Dalsland på Not Quite i Fengersfors

Onsdag, 27 juli klockan 10-13. Invigning av årets festival. Victor Estby, Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare, inleder. Hanna Jedvik, författare och ordförande Författarcentrum Väst, inviger årets Bokdagar.

Leif Holmstrand, författare och konstnär uppväxt ibland annat Dals Ed och Christofer Elgh, kompositör, uppväxt i Åmål, framför sitt första gemensamma litterära, konstnärliga och musikaliska konstverk tillsammans.

Beata Hansson och Vesna Prekopic i scensamtal med Christoffer Carlsson.

Christoffer Carlsson i scensamtal med Yukiko Duke.

Läs mer om evenemanget

Vägbeskrivning till Not Quite

Onsdag 27 juli

Bokdagar i Dalsland i Bengtsfors

15.00-16.00 Christoffer Carlsson och Victor ”Ville” Johannesson signerar sina aktuella böcker i Bengtsfors bokhandel.

Onsdag 27 juli Upperud

Bokdagar i Dalsland med Pilgrimspop i Upperud

Bokdagar i Dalslands litterära Pilgrimspop i Upperud i samarbete med Kulturrepubliken Dalsland.
Vandring längs Pilgrimsleden som utgår från Upperudsslussen. Samling från 14.30.

Vägbeskrivning till Upperudsslussen

Läs mer om evenemanget

15.00-19.00
Pilgrimspop med Olivia Bergdahl, Rosanna Fellman, Daniel Boyacioglu, Kristina Issa + Band i Upperud.
Torsdag 28 juli Tollebols kvarn, Åmål

Bokdagar i Dalsland på Tollebols kvarn, Åmål

13.00-16.30

Inledning: Victor Estby Presentatör: Emilia Söelund Emilia Söelund, kulturredaktör Jönköpings-Posten, uppväxt i Dals Långed, inleder och presenterar eftermiddagens programpunkter.

Aya Kanbar läser ur sin hyllade debutdiktsamling ”Hyperverklighet”. Kjell Johansson i scensamtal med Svante Weyler om sin aktuella roman ”Dåligt folk”. Poeterna och konstnärliga ledarna för Trollhättans poesifestival Johan Lindblom och Jerker Sagfors samtalar om poesi och läser ur sina senaste diktsamlingar ”Sakrament” och ”Att lämna sitt hus”.

Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Trollhättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festivalnätverk. Vigdis Hjorth om sin aktuella roman ”Är mor död?”. Avslutning: Victor Estby

Läs mer om evenemanget

Vägbeskrivning till Tollebols Kvarn, Åmål.

Fredag 29 juli Gamla kyrkan, Åmål

Författarsamtal i Åmål

Fredag 29 juli kl 10-17, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål

10.00
Victor Estby och Emilia Söelund inleder och presenterar fredagens och lördagens programpunkter. Utdelning av Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Vinnaren Shahad Ali Mohamed läser vinnartexten. Utdelning av Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Pristagaren Lilian Perme berättar om arbetet med sin bok ”Hilma Angered-Strandberg – En levnadsteckning” och om Dalslands Skrivarförening. Solweig Johansson, ordförande för nybildade Ida Bäckmann-sällskapet, berättar om Ida Bäckmann och sällskapet. Smygsläpp av Pia Hagmars och Peter Bergtings bok ”Maggot & Molly: Rädda hunden”.
11.00
Magnus Västerbro i scensamtal med Daniel Sjölin
12.00
 Det gränsar till vansinne, litterärt poddsamtal – Jessica Schiefauer, Elin Boardy, Mattias Hagberg och Martin Engberg. Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Trollhättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festivalnätverk.
13.00
Lunchpaus
14.00
Daniel Sjölin
15.00
Anna Grinzweig Jacobsson i scensamtal med Yukiko Duke
16.00
Klass i Litteraturen – Beata Hansson, Åsa Arping och Anders Teglund i scensamtal med Daniel Sjölin
17.00
Daniel Bergman i scensamtal med Yukiko Duke
30 juli Åmåls Stadshotell, Åmål

Författarfrukost i Åmåls stadshotells festsal

Lördag 30 juli, kl 8.30, Bokdagar i Dalslands traditionella författarfrukost i Åmåls Stadshotells matsal med Sara Lövestam. Frukost ingår i biljettpriset och serveras från kl 08.30. Författarframträdandet börjar kl 09.30.

Lördag 30 juli Gamla kyrkan, Åmål

Författarsamtal i Åmål

Lördag 30 juli kl 11-17, Bokdagar i Dalsland i Gamla kyrkan i Åmål

11.00
Mats Jonsson
12.00
Litteraturkartan – Lilian Perme i scensamtal med Paulina Helgeson
13.00
Lunchpaus
14.00
Agnes Lidbeck i scensamtal med Yukiko Duke
15.00
Zanyar Adami
16.00
Victor ”Ville” Johannesson och Johanna Gustafsson-Ahlzén i scensamtal med Yukiko Duke
17.00
Bodil Jönsson i scensamtal med Dorotea Bromberg
Söndag 31 juli Åmålstravet, Åmål

Bokdagar i Dalsland på Åmålstravet, Åmål

Boktravarlunch, författarsamtal på Åmålstravets travrestaurang i Åmål

10.30
Tom Alandh samtalar med Victor Estby om Johan Kellman Larssons biografi ”Drömmar och verklighet: en biografi om Tom Alandh”, om sitt läsintresse, favoritförfattare, favoritböcker och sitt travintresse.
11.30
Tom Alandh signerar biografiboken.
12.00-13.00
Boktravarlunchbuffé serveras
Fredag 29 juli - Lördag 30 juli Kulturparken

Program Barnens Bokdagar 29-30 juli, Kulturparken Åmål

Bägge dagarna kan du gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, skriva en egen berättelse på skrivmaskin och göra dockteaterföreställningar i Barnens Bokdagar-tältet.

Fredag 29 juli
11.00
Boksignering. Pia Hagmars och Peter Bergtings bok i en helt ny serie: Maggot & Molly: Rädda hunden, som smygsläpps, Åmåls bokhandels tält
11.15
Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, Barnens Bokdagar-tältet
12.00-14.00
Malin Eriksson Sjögärd har en aktivitet vid bokbussen varje halvtimme med start kl. 12.00. I anslutning till Bibliotek Dalslands bokbuss, intill Barnens Bokdagar-tältet, samlar hon små och stora barn och berättar om boken Kattvännen, sitt författarskap och hålla workshops. Kattvännen handlar om glesbygdens utmaningar och förändringar, utifrån Malins perspektiv som uppvuxen i Dalsland.
14.00
Peter Bergting håller skrivar- och teckna fantasy-workshop, Barnens Bokdagar-tältet. Gratisbiljetter hämtas på Åmåls bibliotek fram till och med 28 juli. OBS! Begränsat antal platser.
15.00
Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, Barnens Bokdagar-tältet
Lördag 30 juli
11.00
Pia Hagmar håller skrivarworkshop, Barnens Bokdagar-tältet. Gratisbiljetter hämtas på Åmåls bibliotek fram till och med 28 juli. OBS! Begränsat antal platser.
13.00
Teater Twiga: Mamma Mu & Kråkan – ”Mamma Mu sjunger med barnen”
15.00
Prisutdelning tipspromenaden, Bibliotek Dalslands bokbuss