Torsdagseftermiddagen 28 juli bjuder, liksom förra året, på ett späckat litterärt program intill det vackra vattenfallet vid Tollebols kvarn, strax utanför Åmål. Det blir litterära samtal, hyllade poesiläsningar, mångprisad arbetarlitteratur och en norsk Bokdagarfavorit, som dessutom sommarpratar i P1 strax innan. Och självklart ingår även i år Matografiskas och Tollebols kvarncafés högklassiga och i hela Norden berömda fika i inträdespriset.

Jerker Sagfors. Foto: Cato Lein
Johan Lindblom. Foto: Cato Lein

Här besöker Trollhättans poesifestival Bokdagar i Dalsland – poeterna Jerker Sagfors och Johan Lindblom, som leder Trollhättans Poesifestival samtalar om varför poesin är motståndets språk och spelar en viktig roll i oroliga tider. De läser också ur sina senaste diktsamlingar Sakrament (Johan Lindblom) och Att lämna sitt hus (Jerker Sagfors). Sagfors var Månadens diktare i Sveriges Radio i januari och Lindblom har framträtt på hundratals scener med sin poesi. Programpunkten är en del av samarbetet inom Bokdagar i Dalslands, Trollhättans Poesifestivals och Göteborgs Romanfestivals nya festivalnätverk.

Sjuttonåriga hyllade poetiska stjärnskottet Aya Kanbar kommer till Tollebols kvarn. Foto: Severus Tenenbaum

Sjuttonåriga poetiska debutsjärnskottet Aya Kanbar framträder och läser dikter ur sin tokhyllade diktsamling Hyperverklighet, som fått såväl kritiker som läsare på fall. Med den har hon framträtt på i stort sett varenda scen runt om i Sverige sedan boken kom ut i höstas. Hyperverklighet är ett samtidsdokument i fem akter, där poeten villigt och motvilligt deltar i allt som är surrealistiskt och pretentiöst. Diktsamlingen har nominerats till en rad priser – bland andra Borås Tidnings Debutantpris och Sveriges Radios Lyrikpris.

Kjell Johansson. Foto Sofia Runarsdotter

Vi bjuder även på ett samtal mellan mångprisade författaren Kjell Johansson, som slog igenom för en stor läsekrets med De utsatta – Huset vid Flon, Sjön utan namn, Rummet under golvet och Det var inte jag – en serie böcker som skildrar människor i samhällets utkant, de som lever en marginaltillvaro och sällan syns, än mindre räknas. Johanssons böcker har översatts till ett tiotal språk och belönats med en rad priser, bland andra båda Ivar Lo-priserna, Selma Lagerlöfs litteraturpris, Tidningen VI:s Litteraturpris och Aftonbladets Litteraturpris. 2011 satte Stockholms Stadsteater upp en dramatisering av Huset vid Flon. Boken, en av de stora, moderna arbetarlitterära klassikerna är även årets Stockholm läser-bok. Inom Stockholm läser, som drog igång 2002 och drivs av Författarcentrum Öst och Stockholms stadsbibliotek, utser en jury en viss bok, som stockholmarna ska kunna läsa och samtala om, och bokcirklar och andra evenemang skapas kring detta. Johansson samtalar på eftermiddagen vid Tollebols kvarn med sin förläggare sedan många år, Bokdagarfavoriten Svante Weyler, om Johanssons nya roman, Dåligt folk, där han återvänder till tematiken och miljöerna i södra Stockholm där flera av hans mest älskade romaner utspelat sig. Det handlar om barnets utsatthet och livets grymhet, men också om den försoning som kan komma från oväntat håll. Och om allt som kan rymmas i en vikarierande vaktmästares inre.

Vigdis Hjorth samtalar med Tara Moshisi under Bokdagar i Dalsland 2019. Foto: Basel Khalas

Framträder vid Tollebols kvarn under torsdagseftermiddagen gör även Bokdagarfavoriten norska Vigdis Hjorth om Sverigeaktuella Är mor död?, ett slags fortsättning på succéromanen Arv och miljö, som skapat stor debatt i Norge, var en av de mest sålda böckerna i Sverige 2019 och framträdandet med den var ett av de mest populära programpunkterna på Bokdagar i Dalsland samma år. Vigdis Hjorth har gett ut ett tjugotal romaner och ett halvdussin ungdomsböcker, har mottagit en hel del priser i både Norge och Sverige, däribland Cappelenpriset, Aschehougpriset, Bokhandlarpriset samt Brageprisets hederspris i Norge och Doblougska priset  från Svenska Akademien. Hjorth är sommarvärd i Sveriges Radio P1 den 19 juli.

Vattenfallet vid Tollebols kvarn. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Läs mer och skaffa biljetter här.