Invigning på Not Quite i Fengersfors, med Författarcentrum Västs ordförande Hanna Jedvik på onsdagen. Åmålsbördiga kompositören Christofer Elgh och Dals Edsbördiga poeten och konstnären Leif Holmstrand gör ett poetiskt, konstnärligt och musikaliskt program ihop. Därtill blir det smygsläpp av Beata Hanssons och Vesna Prekopics reportagebok ”Papporna, sönerna, våldet” och samtal om den med kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson. Därutöver ett samtal mellan Yukiko Duke och Carlsson om dennes författarskap och nya Hallandssvit.

Dals Edsbördige Leif Holmstrand framträdde på allra första Bokdagar i Dalsland. Nu återkommer den produktiva och egensinniga poeten och konstnären till Bokdagar i Dalsland med dikter och konstverk skapade för årets Bokdagar. Foto: Privat
Åmålsbördige omåttligt produktiva och prisade kompositören Christofer Elgh debuterar i Bokdagarsammanhang och har specialkomponerat flera verk till årets Bokdagar i Dalsland.

I år sker för första gången invigningen av Bokdagar i Dalsland på Not Quite i Fengersfors, på onsdagsförmiddagen. Författarcentrum Västs nya ordförande, författaren Hanna Jedvik, inviger och lokala storheterna, kompositören Christofer Elgh från Åmål och poeten och konstnären Leif Holmstrand från Dals Ed för första gången gör ett poetiskt, konstnärligt och musikaliskt program tillsammans. De kommer också att skapa inslag kring flera av platserna där Bokdagar i Dalslands programdelar äger rum.

Beata Hansson och Vesna Prekopic smygsläpper sin första bok tillsammans, ”Papporna, sönerna, våldet”, vid invigningen av årets Bokdagar i Dalsland på Not Quite i Fengersfors. Foto: Anders Frick-Meijer

Dessutom blir det smygsläpp av Beata Hanssons och Vesna Prekopics reportagebok ”Papporna, sönerna, våldet”, som lyfter fram papporna i relationen till dagens gängkriminalitet och våld i Sverige. Mammorna är redan i fokus, nu är det också pappornas – och sönernas – tur att komma till tals.

Om Papporna, sönerna, våldet:

Media visar upp bilder på mammor som nattvandrar, mammor som uppvaktar politiker, mammor som skapar nätverk. Mammor som försöker skydda sina barn. För varje skjutning växer mammornas börda av vanmakt, sorg och kanske även skam.
Men var är papporna? Var är männen, de unga pojkarnas förebilder? Vad har papporna för roll för det våldsförebyggande arbetet? Vi vet att de finns och att de är minst lika förtvivlade. Men de hörs inte.
I reportageboken Papporna, sönerna, våldet får pappor komma till tals utan att vi avbryter dem. Gamla som unga, några med kriminell bakgrund, andra har aldrig trampat på fel sida om lagen. Några är födda i Sverige, andra inte. Men varje pappa har sin historia att berätta. Även söner, forskare, poliser, socialarbetare, myndighetspersoner och eldsjälar kommer till tals. Och vi ställer samma fråga till dem alla. Vilken betydelse har papporna, männen, för sina söners liv?

Beata Hansson bor i Järfälla och har jobbat i tjugo år som frilansjournalist. 2011 skrev hon tillsammans med Deanne Rauscher Mille-biografin, om en serbisk gangster och porrklubbsägare som påstod sig ha bilder av Kungen på strippklubb. 2013 skrev hon faktaboken Kromosom nummer nio som berättar om sjukdomen Friedreichs taxi och om hur det är att vara ung och leva med denna obotliga, progressiva neurologiska fiende. Idag är hon chefredaktör för litteraturtidskriften KLASS.   

Vesna Prekopic kommer från Norrköping, men är bosatt i Stockholm. Sedan 2014 är hon verksam som frilansjournalist och skriver för bland annat DN Kultur. Mellan 2014 och 2020 var hon ledarskribent på Dagens Arena och under 2019-2021 var hon pressekreterare på Unizon (riksförbund för kvinno-, tjej- och ungdomsjourer). Hon har även 12 års erfarenhet av att arbeta som lärare och skolledare. Papporna, sönerna, våldet är hennes första bok.

Författarna diskuterar boken med kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson, som bland annat mottagit Svenska Deckarakademins pris Årets Bästa Svenska Kriminalroman, Spårhunden för Årets Bästa Svenska Barn- och Ungdomsdeckare och Stockholms universitets pedagogiska pris för Årets Lärare.

Prisade kriminologen och deckarförfattaren Christoffer Carlsson debuterar som både samtalsledare och författare under årets Bokdagar i Dalsland. Foto: Emelie Asplund

Utöver detta kommer Yukiko Duke att samtala med Carlsson om dennes författarskap och nya Hallandssvit, i synnerhet senaste boken, Brinn mig en sol, om Sverige i chocken efter mordet på Olof Palme – en kriminalroman om sanning, skuld och ansvar i en tid då Sverige förändras bortom igenkänning. På eftermiddagen klockan 15 signerar Christoffer Carlsson Brinn mig en sol i Bengtsfors bokhandel.

Populära Bokdagarmedarbetaren sedan många år, Yukiko Duke, leder samtal under onsdagens, fredagens och lördagens Bokdagar i Dalsland. Första insatsen blir onsdagsförmiddagens möte med Christoffer Carlsson om hans författarskap och senaste kriminalroman, Brinn mig en sol. Foto: Niklas Eriksson, Ingemar Media

Läs mer och skaffa biljetter här.