En av Sveriges främsta och mest välkända litteraturkännare tillika författare, kritiker och kulturjournalist, en av Islands mest framstående och prisade kultförfattare, Sveriges främsta översättare av isländsk litteratur och en dalsländsk mångsidig författare, fotograf och journalist samt tidigare Dalslandslitteraturpristagare klara för sommarens Bokdagar i Dalsland.

Ingrid Elam doktorerade på en avhandling om den romantiska versberättelsen och har sedan dess varit verksam både på det litteraturvetenskapliga fältet och inom kulturjournalistiken. Hon har varit kulturchef på Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter samt dekan vid Göteborgs universitets konstnärliga fakultet. Hon har tidigare bland annat givit ut böckerna Min obetydliga beundran. Martina von Schwerin och den moderna läsarens födelse och Jag. En fiktion.

Hon har gjort sig känd som tung, vass och omtyckt kritiker i Göteborgs-Posten, Borås Tidning och Sveriges Television. På Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar 2019 gjorde hon ett oförglömligt framträdande när hon presenterade sitt och Jerker Virdborgs praktverk Svenska noveller: Från Almqvist till Stoor. Sedan dess har hon legat högt upp på önskelistan för medverkande vid våra evenemang. Nu debuterar hon på sommarens Bokdagar med lika spränglärda som underhållande och hyllade Romanens segertåg.

Vad är det för bok du läser nu? Svaret på frågan är nästan alltid ”en roman”.

Ändå är romanen en förhållandevis ung genre – först mot slutet av 1700-talet blev romanen den helt dominerande litterära genren. I vår egen tid är den, trots hårdnande konkurrens från nya medier, alltjämt vad vi oftast menar när vi säger att vi håller på med en bok.

Hur blev det så? Den här boken försöker ge ett svar genom att berätta historien om romanens segertåg, från föraktad kvinnosyssla till genrernas genre. Den visar hur romanen frodas där det finns en offentlighet, nya kommunikationsmedel och social rörlighet. Den belyser romanens oemotståndliga förmåga att synliggöra storheten i helt vanliga människor erfarenheter. Den visar också vilka litterära genrer och traditioner romanen sugit upp eller kvävt under sin framryckning. Slutligen visar den romanens oändliga variationsuttryck, genom mängder av inspirerande exempel från såväl klassiska som mindre kända författare – en guldgruva för den som behöver goda lästips.

Boken har hyllats i en lång rad recensioner. ”Elam har skrivit något så ovanligt som en läsvärd, tillgänglig och lärorik essä om litteraturhistoria, lika uppmärksam på teknologiska förändringar som romantekniska detaljer, inomlitterära relationer som samhälliga”, skrev Expressen. Aftonbladets kririker fyllde i: ”Att kalla en bok för ett ”intellektuellt äventyr” är en klyscha – men det kan inte hjälpas – för Romanens segertåg är verkligen det. Elam skriver en fackboksprosa som är en fröjd att läsa.” Och Dagens Nyheter menade: ”Med sin gedigna, spränglärda och fascinerande genomgång av romanens trehundra år långa historia lyfter Elam fram ett delvis nytt narrativ som sätter både kvinnan och genrerna i centrum. Det är lysande! Romanens segertåg kommer vara en självklar klassiker för lång tid framöver.”

På sommarens Bokdagar kommer Elam även att samtala med Elisabeth Åsbrink om dennas Victoria Benedictsson-biografi, Mitt stora vackra hat.

Dagens Nyheters och Göteborgs-Postens tidigare kulturchef Ingrid Elam är en av landets mest kunniga, välkända och beundrade kritiker, moderatorer och författare av litteraturvetenskapliga böcker. Foto: Natalie Greppi
Recensionerna av Ingrid Elams senaste bok är ett lika stort segertåg som romanens hon skriver om.

Marcus Haraldsson debuterade år 2007 med boken En linje över Kina. Historien bygger på två cykelturer längs en diagonal tvärs över Kina med sju års mellanrum (år 1999 och 2006). Han har magisterexamen i freds- och konfliktkunskap på Uppsala Universitet, är utbildad journalist från JMK i Stockholm och Columbia University i New York och fotograf från Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Han har genomfört flera långa projekt i Kina, Latinamerika och Ryssland och arbetar regelbundet för bland andra Svenska Dagbladet och Utemagasinet. Han är baserad i Dals Långed i Dalsland.

Han mottog Dalslands Litteraturpris 2008 och nu är han högaktuell med kommande reportageboken Barnen som ville rädda världen, som han gästar Bokdagar i Dalsland med i sommar. Boken tar avstamp i hans egen uppväxt och tidiga klimatengagemang i dalsländska Steneby.

Berättelsen om Barnens Regnskog

Nioårige Roland Tiensuu hade ett naivt förslag: »Kan vi inte köpa en bit av regnskogen?«
Insamlingen som strax därefter startade på Fagerviksskolan i lilla Sorunda inspirerade elever och lärare över hela jorden, och Roland och hans klasskamrater träffade presidenter, hyllades av FN:s miljöchef och tilldelades världens finaste miljöpris.

Marcus Haraldsson gick på en av de över fyratusen svenska skolor som engagerade sig i Barnens Regnskog, och som tolvåring åkte han med sin mamma till naturreservatet som skapats i Costa Rica. Drygt trettio år senare återvänder han. Vad blev det egentligen av barnen och deras »för evigt« skyddade skog?

Han upptäcker en sagolik historia om hur skolelever, politiker och världsledande forskare fann varandra i ett syfte som var större än de själva. Tillsammans har de lagt grunden för en grön omställning som nu har blivit ett globalt föredöme – och rymmer konkreta lösningar på ödesfrågor som klimatkrisen och  artutrotningen.

Mångbegåvade Marcus Haraldsson är en av Dalslands etablerade författare, nu aktuell med personligt präglade reportageboken Barnen som ville rädda världen. Foto: Ola Kjelbye
Ur bokens förord av Christiana Figueres, 2010–2016 chef för FN:s klimatförhandlingar, som ledde till Parisavtalet:
”Vi känner till problemen och vi har hittat lösningarna. Vår generation är därför den enda med både kunskap och möjlighet att agera – före oss fanns inte kunskapen, efter oss kommer möjligheten inte att finnas. Det enda som saknas är övertygelse och beslutsamhet. Därför är den sanna historien om hur små barn i Sverige och 43 andra länder bidragit till långsiktig förändring i ett litet men viktigt skogsområde i Costa Ricas berg så angelägen. Berättelsen visar att åtgärder är möjliga och kan göra skillnad.”

Isländska Einar Kárason är känd bland annat för trilogin DjävulsönGuldön och Det förlovade landet, varav de två första delarna filmatiserades i mitten av 1990-talet. Utöver romaner har han även skrivit lyrik, barnböcker och filmmanus.

Efter romansuccén Stormfåglar, som fick stor uppmärksamhet både i hemlandet och internationellt, inte minst i Sverige – Stormfåglar tilldelades Kulturhuset Stadsteaterns pris som bästa översatta bok 2019 –, och uppföljaren Tunga moln är Einar Kárason nu tillbaka med en ny roman. Som alltid i svensk tolkning av den prisbelönte översättaren John Swedenmark.

Stormfåglar är en dramatisk berättelse om en grupp isländska fiskares desperata kamp mot naturens skoningslösa krafter. En kamp på liv och död.

Tunga moln är dels en gastkramande skildring av en allvarlig flygolycka och räddningsarbetet; dels en berättelse om en autistisk pojke som blir hjälte och hittar ett sätt att ta vara på sina specialbegåvningar. En kortroman om en händelse som det isländska folket aldrig glömmer, en flygkrasch i oländig terräng 1947.

Isländska kultförfattaren Einar Kárason debuterar på Bokdagar i Dalsland och passar på att samtidigt Sverigesläppa sin nya roman tillsammans med svenska översättaren John Swedenmark. Foto: Gassi

John Swedenmark är välkänd för Bokdagar i Dalslands publik, liksom för hela Nordens litteraturscener. Han är essäist, redaktör, kritiker och översättare. Sveriges främsta översättare av isländsk litteratur och har introducerat en lång rad isländska författarskap för de svenska läsarna. Flera via Bokdagar i Dalslands evenemang senaste åren. Han har bland annat mottagit Svenska Akademiens översättarpris och Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris tillsammans med Einar Kárason. Därutöver är han riddare av Isländska Falkorden.

John Swedenmark gör en efterlängtad återkomst på sommarens Bokdagar i Dalsland, där han tillsammans med Einar Kárason släpper och presenterar dennes nya roman på svenska.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar. Tidigare tillkännagivna medverkande till årets Bokdagar i Dalsland 26-30 juli är: Karin Smirnoff, Jimmy Alm och Elisabeth Åsbrink. Samt Marie Lundström, Mohlin & Nyström och Ellen Mattson.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då kommer det också gå att börja boka biljetter till evenemangsdelarna som inte äger rum i Åmål. Men redan nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program på fredagen och lördagen i Åmål.

Till fredagen och lördagen köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass. Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter när de släpps i maj. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.