Nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program på fredagen och lördagen i Åmål. Till fredagen och lördagen köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass. Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter när de släpps – senast i maj. Då kommer också hela programmet för alla fem dagarna att presenteras. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.

Sommarens Bokdagar i Dalsland äger även i år rum i tre kommuner under fem dagar i slutet av juli. En av årets nyheter blir att de enskilda programbiljetterna på fredagen och lördagen försvinner och ersätts enbart med endags- och tvådagarspass, där det mesta ingår. Samtidigt sänks priserna för att fler ska kunna ta del av programmet.

Hittills presenterade medverkande för fredagens och lördagens program:

Karin Smirnoff återvänder till Bokdagar i Dalsland med första delen i sin Millennium-serie, Havsörnens skrik. Foto: Johan Gunséus

Karin Smirnoff är bosatt i Hertsånger Västerbotten och jobbade som journalist innan hon tröttnade och köpte en träfabrik. Efter några år längtade hon tillbaka till skrivandet och sökte till Lunds universitets författarskola med det som skulle komma att bli hennes debut: Jag for ner till bror. Den fick ett jublande mottagande och nominerades till Augustpriset 2018 i den skönlitterära klassen. Bok två, Vi for upp med mor, utkom våren 2019 och 2020 avslutades trilogin med Sen for jag hem. Sviten om jana kippo har sålt i över en halv miljon exemplar. Våren 2021 kom Sockerormen ut. I november 2022 utkom Havsörnens skrik, den sjunde boken i Millenniumserien. 2019 debuterade hon på Bokdagar i Dalsland, i maj 2022 medverkade hon vid en av våra författarkvällar i Bengtsfors och i juli återkommer hon till sommarlitteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland med just Havsörnens skrik.

Tidigare Augustprisade Elisabeth Åsbrink debuterar på Bokdagar i Dalsland med sin Victoria Benedictsson-biografi, Mitt stora vackra hat. Foto: Sören Vilks

Elisabeth Åsbrink är författare och journalist, tidigare anställd på Sveriges Television. Hon debuterade 2009 med Smärtpunkten, om Lars Norén och polismorden i Malexander. 2011 kom Och i Wienerwald står träden kvar, om en pojke som levde i Sverige under andra världskriget, åtskild från sina föräldrar i Wien. Boken riktade också ljuset mot Ikea-grundaren Ingvar Kamprads nazistiska förflutna. 1947 från 2016 är en krönika över ett år där vår samtid formades, och Orden som formade Sverige (2018) är en exposé över svenska ord, uttryck, talesätt, värderingar. Elisabeth Åsbrink har nominerats till Augustpriset tre gånger och vunnit det en gång, för Och i Wienerwald står träden kvar. Nu är hon aktuell med sin kritikerrosade biografi över författaren Victoria Benedictsson, Mitt stora vackra hat. Med vilken hon debuterar vid Bokdagar i Dalslands evenemang.

Sveriges första kommunpoet, Dalslandsbördiga Jimmy Alm kommer till sommarens Bokdagar i Dalsland. Foto: AnnaCarin Isaksson

Jimmy Alm är poet, uppväxt i dalsländska Stigen. Blev 2021 rikskänd som Sveriges första kommunpoet. Hans uppdrag har sedan dess varit att gestalta Tranemo kommun i en serie dikter baserade på mötet med kommunens olika beståndsdelar. Dikterna har presenterats på nya sätt och tillsammans med aktörer som vanligtvis inte associeras med poesi. Allt konstnärligt material som produceras i projektet har bildat ett porträtt av kommunen. Sommaren 2022 debuterade han med vem bor i Uddebo? – dikter om invånare i en by. Hösten 2022 kom så boken Sveriges första kommunpoet, som presenterar och gestaltar projektet Kommunpoesi och de omfattande reaktionerna på det. Han medverkade vid Bokdagar i Dalslands Poesidagar i Dalsland våren 2022 och debuterar nu på vår sommarlitteraturfestival Bokdagar i Dalsland.