Sveriges mest populära bokradioförfattare, en av landets mest framstående författare, tillika ledamot av Svenska Akademien och Värmlands och Dalslands mest framgångsrika och älskade deckarpar ansluter till sommarens Bokdagar i Dalsland.

Marie Lundström är journalist på Sveriges Radio och leder Lundströms Bokradio i P1. Hösten 2020 debuterade hon med romanen Sanningens kalas, en dråplig och drabbande bok om livsval och kärlek, om det svåra i att vara kvinna, mamma och dotter. Hon är nu aktuell med sin andra roman Alla måste söderut, en varm och vemodig skildring av kärlek och sorg, och om den identitetskris som ofta drabbar den som lämnat sin uppväxtort och klasstillhörighet för att påbörja ett nytt liv.

”Sanningens kalas är en drastisk och hjärtevärkande berättelse om kärlek med förhinder. Marie Lundström lyckas baka ihop både en uppväxthistoria, en medelålders uppgörelse med mamman och ett dråpligt drama om förbjuden passion på jobbet på 263 fartiga sidor. Inte dåligt för en 53-årig romandebutant!” skrev Aftonbladet i sin recension av debutromanen Sanningens kalas.

”Ett sätt att beskriva romanen är att den arbetar för att få ihop Eva till en person igen. Den processen är drabbande att följa”, skrev Dagens Nyheters recensent om Alla måste söderut.

Läsfrämjaren och bokradiofenomenet Marie Lundström debuterar i sommar på Bokdagar i Dalsland med sin andra roman, Alla måste söderut. Foto: Viktor Fremling
Alla måste söderut är Marie Lundströms andra roman.

Ellen Mattson är född i Uddevalla och bor utanför Ljungskile i Bohuslän. Det är också i Bohuslän åtta av hennes hittills tio romaner utspelar sig. (Den svarta månens år, hösten 2021, är den senaste.) Ellen Mattson debuterade 1992 med Nattvandring, och därefter har hon varit författare på heltid.

Hon skriver om relationer som ofta är knepiga, om ensamhet och gemenskap såväl i historisk som i modern tid. Hennes förtrogenhet med landskapet genomsyrar naturskildringarna, de präglas av dofter, ljud- och synintryck. Utmärkande för romanerna är också att var och en är ett nytt projekt – hon skriver inga två- eller trebandsverk.

Ellen Mattson har fått fin kritik för sina böcker och många litterära priser. 1998 fick hon Svenska Dagbladets litteraturpris, 2003 Göteborgs-Postens litteraturpris, 2009 De Nios Vinterpris, Doblougska priset samma år och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris 2011. ”Det underbart paradoxala med Ellen Mattsons författarskap är att hennes omsorgsfulla säkerhet i umgänget med ord används för att avslöja det fundamentalt osäkra i mänskliga relationer”, sade litteraturkritikern Ingrid Elam i pristalet när Ellen Mattson fick Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Den svarta månens år, 2021. En man söker något som gått förlorat, i en värld som inte sällan tycks styras av drömmens absurdistiska logik. Nominerad till Augustpriset 2021.

Ellen Mattson har också skrivit dramatik för scenen och radioteatern. Dessutom skriver hon kritik i GP. Hennes böcker är översatta till åtta europeiska språk. Sedan 2019 innehar hon stol nummer 9 i svenska Akademien. På årets Bokdagar i Dalsland kommer hon att framträda och berätta om Emilie Flygare-Carlén, bland annat känd som Sveriges första framgångsrika spänningsförfattare och som har viss Dalslandsanknytning. Programpunkten görs i samarbete med Litteraturbanken.

Ellen Mattson har framträtt på Bokdagarna två gånger tidigare, senast 2010. Foto: Kristin Lidell

Författarparet Peter Nyström och Peter Mohlin, båda uppväxta i Åmål, kommer i maj med tredje delen i spänningsromanserien om FBI-agenten John Adderley. Första boken, ”Det sista livet”, kom 2020 och med den medverkade de på våra digitala Bokdagar. Våren 2021 kom ”Den andra systern”, som vi fick äran att officiellt släppa i samarbete med Norstedts förlag på en gemensam turné mellan Dalslands bokhandlar. Böckerna har sålt i över 200 000 exemplar och till mer än tjugo länder. 2020 mottog de Crime Time Awards för årets debut på Bokmässan i Göteborg. De har berättat att de skrev sin första deckare tillsammans på Södra skolan i Åmål, när de gick i fjärde klass. Mohlin har en bakgrund som journalist och Nyström jobbar som manusförfattare och regissör. Med Den tysta fågeln medverkar de för första gången på våra Bokdagar helt utan pandemirestriktioner.

Peter Nyström och Peter Mohlin är uppväxta i Åmål och deras succéartade spänningsromaner om FBI-agenten John Adderley utspelar sig till stor del i Värmland och Karlstad. Böckerna har sålt i över 200 000 exemplar och är utgivna i mer än tjugo länder. Foto: Jonatan Fernström
Den tysta fågeln är deckarparet Mohlin & Nyströms tredje roman om den hårt drabbade och populära FBI-agent John Adderley.

Inom kort presenterar vi ytterligare författare till sommarens Bokdagar. Tidigare tillkännagivna medverkande till årets Bokdagar i Dalsland 26-30 juli är: Karin Smirnoff, Jimmy Alm och Elisabeth Åsbrink.

Fullständigt program presenteras på Bokdagar i Dalslands hemsida bokdagaridalsland.se i maj, då kommer det också gå att börja boka biljetter till evenemangsdelarna som inte äger rum i Åmål. Men redan nu går det att säkra sina biljetter till Bokdagar i Dalslands program på fredagen och lördagen i Åmål.

Till fredagen och lördagen köper man från och med i år enbart två- eller endagspass – inga enskilda programpunktsbiljetter. Fredagens och lördagens program kommer att äga rum i och kring Gamla kyrkan i Åmål. Två nya Bokdagarscener under fredagen och lördagen tillkommer dessutom på Dalsland Outdoors/Dalslands Skafferi och i Åmåls hembygdsmuseum. Programmen där kommer också att ingå i fredagens och lördagens Bokdagarpass. Inkluderade i de nya Bokdagarpassen är allt utom invigningen på onsdagsförmiddagen, onsdagkvällens litterära Pilgrimspop i Upperud, torsdagens eftermiddagsevenemang på Tollebols kvarn, lördagens författarfrukost på Åmåls stadshotell och söndagsförmiddagens avslutningsprogram. Till de senare evenemangsdelarna köper man separata biljetter när de släpps i maj. I samband med det nya biljettsystemet har vi även sänkt priserna, så att fler litteraturintresserade ska kunna ta del av våra sommar-Bokdagar i Dalsland.