Som tack för Novellfestivalen 2010 skickade en person ur publiken denna text:
Jag minns, det var tusentals år sedan, vid elden om kvällarna. Vandrare som kom. Berättelser om märkliga platser, farliga djur, sällsamma möten, gudar man trodde fanns. För mig var vandrarna gudar. Deras historier så gnistrande rena, så lockande. Jag var barn när vandrarna kom. Eldarna brann, skuggorna dansade, rösterna, världen öppnades. Jag minns nu. Städernas tid. Bruset, rytmen, tempot. Ekon av ord mellan husen.Jag minns en by vid en sjö. Vandrare som kom med tåg, bil, buss. De berättade om nutida ting.Om rastlös okärlek bland barbord, saknadens hjulspår i snön, mod på en skolgård, banklån, poeter,spöken, en kyss……
Jag hörde dessa vandrare, deras berättelser tagna ur nuet, som vackra troféer: Titta vad jag fann! Ord är vibrationer i luft burna av en människas röst. Jag minns jag hörde berättarnas röster på språk med nordiska klanger. Det var vid en sjö. Det var alldeles nyss.
Novellfestival, jag var där.
Romaner kan man läsa, noveller kan man höra.
Jag hörde….
Det var så enkelt det behövdes bara ord.
Novellistpresentationer 2010
texter sammanställda av Lena S Carlsson
Beate Grimsrud författare, dramatiker och regissör, f 1963 i Norge. Debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår. Sitt genombrott fick hon med barndomsskildringen Jag smyger förbi en yxa. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Beate Grimsrud har gjort flera filmer, bl a Bollen i ögat och En film om boxning. Hennes pjäser har spelats i Radioteatern och på scener runt om i Sverige. 2007 den kritikerrosade romanen Har någon sett mig någon annanstans? Hösten 2010 är hon aktuell med romanen En fri dåre. “Jag är författare. Det är inget yrke. Det är ett liv.”
Birgit Carlstén skådespelare, clown, regissör och sångare född 1949. Konferencier Nordiska Novellfestivalen, Birgit Carlstén, skådespelare, clown, regissör och sångare, född 1949. Utbildad vid Malmö scenskola. Hon har haft engagemang på Riksteatern, Helsingsborgs stadsteater och Värmlandsoperan. Kanske är hon mest känd för sina Edit Piaftolkningar. Birgit Carlstén har gjort krogshow med Povel Ramel och revy med Hagge Geigert samt medverkat i radio och TV. Hon har regisserat Skinnarspelet och Himlaspelet i Dalarna. Hon framför ofta Alf Henriksons sånger, dagsverser och historier. Birgit Carlstén ingår i styrelsen för Alf Henriksonsällskapet, är invald i Smålands Akademi samt Artista Donna, ett nätverk för kvinnliga konstnärer i Skåne. “Som Alf Henrikson säger: ‘En del har aptit men ingen mat, andra har mat men ingen aptit.’
Hans Gunnarsson författare och manusförfattare, f 1966 i Finspång. Debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas, som belönades med Katapultpriset. Romanen En jävla vinter kom 2003. Debuterade som manusförfattare med filmen Leva livet som byggde på novellsamlingen Bakom glas. Hans Gunnarsson skrev även manus till Jan Guillous Ondskan samt filmerna om Arn. 2009 kom romanen Albatross, vilken Gunnarsson betecknar som en ”golfroman”, ytterst sett en roman om besatthet. Till en ung författare “Dröj kvar, vänd och vrid och ge utrymme för det oväntade att ske, /./ Gör publiken nyfiken, engagera. Våga hålla publiken i ovisshet.”
Helen Tursten författare, leg sjuksköterska och tandläkare, f 1954 i Göteborg. Hon sadlade om till författare efter en sjukdom och debuterade 1998 med kriminalromanen Den krossade tanghästen. Hennes böcker utspelar sig i den tidigare hemstaden Göteborg och återkommande karaktär är kriminalinspektören Irene Huss. Oftast handlar hennes böcker om aktuella fenomen som sexbrott, nätgrooming och trafficking. Hennes böcker är översatta till tio språk, bland annat tyska, engelska och norska. 2010 är Helene Tursten 2010 aktuell med Den som vakar i mörker, som släpps i augusti. “Jag vill i likhet med många kriminalförfattare spegla samtiden”
Katarina Mazetti journalist och författare, f. 1944. Hon kallar sig ”författare i alla genrer”. Tidigare var Katarina Mazetti reporter och producent på Sveriges Radio, med program som fokuserades på kvinnors problem som det populära ”Radio Ellen” och uppföljaren ”Freja”. Hon debuterade med barnboken Här kommer tjocka släkten. Sitt stora genombrott fick hon 1999 med romanen Grabben i graven bredvid, som 2002 blev film i Kjell Sundvalls regi. Hennes böcker har översatts till ett tjugotal språk. Hon har även en välbesökt blogg Mazettiposten. “Ny blogg. Det är som att gå i våt cement.”
Christina Hesselholdt författare, f. 1962 i Köpenhamn. Hon har varit redaktör för tidskrifterna Banana split och Den blå port. Debuterade 1991 med Køkkenet, gravkammeret & landskabet, som är den första delen i en trilogi som kretsar kring romanfiguren Marlon. Senare kom Hovedstolen, 50 fiktioner om en barndom som beskriver barnets upplevelser när pappan lämnar familjen för att leva med en annan kvinna. Flera av hennes böcker finns på svenska, känsligt översatta av författaren och novellisten Ninni Holmqvist. Senast utgiven är Kranielådan som kom 2009 på Kabusa förlag. ”Kom världen, rakt i mina armar.”
Karl Erik Andersson författare, grafiker och reporter, f. 1947. Bosatt i Dals Ed. Karl Erik Andersson debuterade med kåserisamlingen ”Dé hände på Dal” och kom senare med boken I skuggan av ett mejeri. En av initiativtagarna till Dalslands Skrivarförening. Han har medverkat i samtliga utgåvor av Dalpennan. Karl Erik Andersson har skrivit krönikor i dagspress och noveller i fackförbundspressen, Kvällsstunden samt en följetong i Bohusläningen. Erhöll ett stipendium från Författarförbundet 2001. ”Om man tänker sig den svenska litteraturen som en vårflod, stark och mäktig, vild och brusande, vore jag möjligen en vattendroppe, skild från floden, som i kvällens tystnad långsamt upplöses till flyktig dimma.”
Levi Henriksen journalist, författare och musiker, f. 1964 i Kongsvinger. Debuterade 2002 med novellsamlingen Feber. Romansuccén Snø vil falle over snø som har falt översattes 2005 till svenska av Lotta Eklund. Henriksen förlägger handlingen i sin bok till den fiktiva orten Skogli, där Levi Henriksens hemort Granli är förebilden. Romanen var hans första efter två rosade novellsamlingar och den tilldelades det norska bokhandlarpriset, motsvarigheten till svenska Augustpriset. Levi Henriksen har också gjort karriär som basist och låtskrivare, framför allt i bandet Heart of Mary. ”Hör kraften. Den rockar.”
Philip Teir journalist, kritiker och författare, f. 1980 i Jakobstad, Finland. Debuterade 2007 med diktsamlingen Någonting ur hennes mun faller i min mun, med motiv som utgår från barndomens seriehjältar som Stålmannen samt den egna familjen. Tillsammans med Mårten Westö var Philip Teir 2006 redaktör för essäboken Mandomsprov: en antologi om manlighet. Philip Teirs bidrag hade titeln Mina rosa shorts, där han iakttar det androgyna draget hos sig själv. Philip Teir är kulturredaktör på Hufvudstadsbladet. ”En modersdröm är en varm filt, ett näste klätt/ i bomull, där barnen sover och kurar tätt”
Sara Öberg poet, f. 1991. Debuterade med diktsamlingen ”Nervtrådar” 2009. Hon tilldelades samma år Arctic Paper Håfreströms AB:s stipendium ”till en ung dalslänning med litterära ambitioner”. Juryns motivering löd: ”I Sara Öbergs rikt orkestrerade poesi samsas det vardagsnära med närmast filosofiska spetsfundigheter. I hennes lyriska byggen är paradoxen granne med gåtfullheten, med livsbejakelsen i centrum. Hon tar gärna humorn till hjälp för att desarmera det mänskliga livets förtretligheter, men tolkar också med finstämd lyhördhet de sköraste relationer av personlig närhet. ” Ordens djup har slät yta, stå på trampolinen, ta sats Dyk i”.
Steinunn Sigurðardóttir författare, och journalist, f. 1950 i Reykjavik. Hon debuterade med diktsamlingen Sífellur (sv. ”Återkommanden”) 1969, som följdes upp av novellsamlingar och lyrik. Romanen TímaÞjófurinn filmatiserades i Frankrike och fick i denna tappning titeln Le Voleur de vie (sv. ”Tidstjuven”). En annan stor framgång var romanen Hjartastaður ett slags road movie som utspelar sig på olika orter på Island. Hennes senaste roman Godi elskhuginn kom ut 2009 och har blivit en storsäljare i hemlandet. ”Det är sant. Du kommer att fortsätta finnas. Men kanske inte för alltid. Jöklarna har börjat smälta så hastigt.”
Stewe Claeson författare, översättare, f. 1942.Han debuterade 1969 med diktsamlingen Semantica, op 18. Denna följdes av tre novellsamlingar. 1993 gav Stewe Claeson ut sin första roman Pigan i Arras. Romanen Rönnduvan glöder från 2002 är ett skoningslöst porträtt av Esaias Tegnér och innebar ett publikt genombrott. 2009 kom Än jublar fågelsången, förlagd till förra sekelskiftet och ett Sverige präglat av folkrörelser. Han har även gjort tolkningar av Ezra Pound och Louis Simpson. Stewe Claeson är flerfaldigt belönad med litterära utmärkelser. ”Lusten är tillvarons inre rotationsordning.”