Traditionsenligt invigdes litteraturvåren med nordiskt novellkalas i Dalsland.  En diger skara novellister från Norge, Finland, Åland och Sverige kom till Ed och delade med sig av sin novellkonst.

Klicka här för att komma till karta & vägbeskrivning till Hotell Dalsland i Ed.

Novellist och presentatör
Leo Lundberg Åland

Författare, journalist, musiker f. 1971
En av förra årets novellister återkommer nu som presentatör på årets Nordiska novelldag. Leo är uppväxt på Åland men bor idag i Stockholm. Han debuterade 2005 med novellsamlingen Den stora behandlingen Den innehåller tretton noveller som spänner från vardagsrealism till det fantastiska. 2010 kom Strandnäsprojektet, en samling prosadikter. Han har precis släppt en CD med sitt band Leo Med Lådan och kommer förmodligen och förhoppningsvis att dyka upp på ett flertal scener under våren.
”Det underlättar om man ibland tänker på att till och med Elvis Presley körde lastbil i början”.

NOVELLISTER

PROGRAMÄNDRING: Stewe Claeson (SE) som du ser på bilden  kommer att ersätta Johanna Holmström (FIN).

Stewe Claeson har ofta nämnts i Augustprissammanhang, bland annat för boken ”Rönnduvan glöder”, som är ett skoningslöst porträtt av Esaias Tegnér och innebar ett publikt genombrott. 2009 kom ”Än jublar fågelsången” som kretsar kring en kärlekshistoria, och som har förlagts till förra sekelskiftet. Det är ett Sverige präglat av folkrörelser som Stewe Claeson skildrar, nykterhetsrörelse och arbetarkamp, samt hotande storstrejk. Han har också gjort stora insatser för att sprida kunskap om amerikansk lyrik och har gjort tolkningar av Ezra Pound och Louis Simpson. Stewe Claeson är flerfaldigt belönad med litterära utmärkelser som Svenska Dagbladets litteraturpris, senast Tegnérpriset och Stina Aronssons pris (Samfundet De Nio. Hans senaste bok ”Mördaren är död” utkom februari 2011. / foto Ulla Montan

Mats Kempe Sverige

Författare, musiker, kulturskribent f. 1966 i Stockholm
Novelldebuten 1996 Jag minns aldrig mina drömmar kritikerrosades. Hans stil beskrivs ofta som prosalyrisk med stort sinne för vardagens stämningar och känslor, där det outtalade får stor betydelse. Saknar dig sällan så mycket som nu, Tiden angrips först resten är oviss väntan och senaste Nattlampan tänd och dörren på glänt kom 2011. Är även lärare, översättare och bibliotekarie. I februari i år fick han Ludvig Nordström-priset bla för att han ”på ständigt nya sätt har prövat novellgenrens möjligheter”
”Alldeles framför mig, intill mina händer”

Edvard Hoem Norge

Författare f. 1949 i Romsdal, Norge
Hans författande äger stor variation och de drygt trettio böcker som lämnat hans penna spänner över både biografier, dramer, bibeltexter, dikter och romaner. Debuterade 1969 med diktsamlingen Som grønne musikanter. Han omdiktningar och texter av och om Shakespeare och Bjørnstjerne Bjørnson har rönt stora framgångar och är ett arbete som ännu inte är avslutat. 2005 kom Mors och fars historia. Osentimentalt men med stor värme återskapar han föräldrarnas liv. Nominerades till Nordiska rådets pris 2006.
“Livet, annleis enn tenkt! Skrivinga: annleis enn tenkt!”

Sonja Nordenswan Åland

Författare f. 1958 i Ekenäs, Finland
Bor i Mariehamn, Åland
Är utbildad kart- och byggnadsritare men har provat på en mängd yrken, bl a som salongsuppassare på långfart. Med sina erfarenheter från sjön skrev hon 2005 den hyllade essän One More Cup of Coffee `Fore I Go. Skrivandet gav mersmak och romanddebuten 2007 bar namnet Stina och herr Saltarello. Romanen Blues från ett krossat världshus är en ömsint berättelse om tre generationer kvinnor från 1950-talet och framåt. Den nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2011. Förra året kom romanen Zimbardien.
”Ibland skriver jag noveller. Deras öde brukar bli att ingå i mina romaner”

Bjarne Breiteig Norge

Författare f. 1974 i Kristiansand, Norge
Debuterade 1998 med novellsamlingen Fantomsmerter. För den erhöll han Aschehougs debutantstipendium. Det dröjde bara två år tills nästa bok, Surrogater kom. Även den nominerades till flera priser. Breiteig är känd för att skriva i en stram koncentrerad och alldeles egen stil och har under de senaste åren seglat upp som en av Norges mest lovande författare inom sin genre.  2006 kom hans senaste novellsamling Folk har begynt å banke på. Han är medlem i norska Författarföreningens litterära råd.
”Jag kjente at jeg kunne ha bodd på ett slikt sted”

Johanna Holmström Finland

Författare, journalist f. 1984 i Sibbo, Finland
Debuterade 2003 med Inlåst och andra noveller. Med sina texter om att växa upp mottogs hon av en applåderande kritikerkår. Ett litterärt löfte hade anträtt scenen. Språket pendlade mellan sträng realism, bildspråket var målande surrealistiskt. För debuten nominerades hon till SR:s Novellpris. I uppföljaren Tvåsamhet 2005 var perspektivet mer vuxet. Tredje boken Camera Obscura kom 2009. Har fått Svenska Litteratursällskapets pris, Svenska Yles Litteraturpris samt Svenska Dagbladets litteraturpris.
”Det gäller att se allting, som om det hände första gången, alltid”

Per Planhammar Sverige

Författare, krönikör f. 1965 i Hörnefors
Debuterade 1990 med romanen Gryningshuset. Den följdes av bl a Sorgens öga, Nåden, Nattbarnet och Tims bok. Hans texter väjer inte för starka känslor som ensamhet, frigörelse, utsatthet, djup sorg och kärlek. I samarbete med Gunnar Harding har han översatt flera av de amerikanska beatförfattarna och med poesigruppen Wunderbaum har han haft uppläsningar i hela Norden. 2011 kom Efter honom, syndafloden. Förra året blev han nominerad till Sveriges Radios Novellpris med novellen Små vita kors.
”Det hände att jag inte kände igen mig längre.”

Levi Henriksen Norge

Författare, journalist, musiker f. 1964 i Kongsvinger, Norge
Med stor värme, förtvivlad humor och säker stil lotsar han in läsaren i den vanliga människans trista, galna, erotiska, vardagliga och smått kaotiska liv. Första novellsamlingen Feber kom 2002 och följdes av Ned, ned, ned, Bare mjuke pakker under treet, Hjertet är sin egen soldat och De siste meterne hem. 2004 fick han Bokhandlerprisen för romanen Snö ska falla över snö som fallit. Har även mottagit Kongsvinger och Hedmarks Kulturpris. 2011 kom romanen Dagen skal komme med blå vind.
”Ögonen som två spelkulor i en barnhand”

Oline Stig Sverige

Författare, dramatiker, kulturskribent f. 1966 i Göteborg
Med en till synes enkel och okomplicerad stil tar hon ett fast grepp om oss läsare och vår samtid.  Det vardagliga livet kan alltid belysas med dramatik och hennes noveller ger ibland uttryck för en obestämd längtan bort från just vardagen.  Första samlingen kom 1999 och bar namnet Ryggen fri. Den följdes upp av Ett familjeliv och nio andra 2003 och Den andra himlen 2007. 2010 kom romanen Jupiters öga. Har fått flera priser, bl a Tidningen Vi:s litteraturpris och Ludvig Nordström-priset
”Först gick vi arm i arm sen kom vi ifrån varann.”

författartexter Annika Andersson

 

 

Äta, bo, handla och uppleva under Nordiska Novelldagen 2012:

 

TACK TILL

finansiärer
Föreningen Norden i Bengtsfors och Dals-Ed
Kulturkontakt Nord
Västra Götalandsregionen
Statens Kulturråd
Dals Eds Kommun
Gränskommittén Östfold-Bohuslän-Dalsland
sponsorer
Dalslands Sparbank
Niklassons Tryckeri, Mellerud
Boknätet, Skåpafors
Åsa Carlsson Bild & Grafisk form, Åmål
Studieförbundet Vuxenskolan
och tack alla övriga som bidragit till genomförandet av Nordiska Novelldagen 2012

Anita K Alexanderson, huvudansvarig Nordiska Novelldagen / foto Åsa Carlsson

 

Huvudansvarig Anita K Alexanderson