Poesidagar i Dalsland 2022

Biljetter
Plats
Baldersnäs herrgård, Dals Långed
Datum
11 mars - 12 mars

Nu är programmet för andra upplagan av Bokdagar i Dalslands poesifestival Poesidagar i Dalsland – Dalslands internationella poesifestival klart. Bokdagar i Dalsland gästas för första gången av den utomnordisk författare, slovenska poeten Lucija Stupica, Dalslands poesipris delas ut till en av Nordens främsta poeter, som presenterar en exklusiv dikt om Dalsland och Py Bäckman berättar och samtalar om sin låtlyrik. Och inte minst: senaste tidens mest omtalade poet, Dalslandsbördiga Jimmy Alm, Sveriges första kommunpoet kommer också!

Strax innan pandemin nådde Sverige i mars 2020 genomförde vi vår första internationella poesifestival på Baldersnäs herrgård. Ett evenemang som fått mycket beröm. Vår första poesipristagare Claes Erikssons urframförande av sin Dalslandshymn på festivalen har visats över 20 000 gånger på Youtube och Facebook. Och nu är det märkligt nog så att den festival vi genomförde på tröskeln till pandemin äger rum igen just efter att den klingat av.

11-12 mars bjuder vi in till den andra Poesidagar i Dalsland-festivalen och för första gången gästar en utomnordisk författare oss. Det blir den slovenska poeten Lucija Stupica, som får sällskap av en rad kända och nya namn. Även denna gång alltså en minnesvärd och storslagen festival, med invigning redan på fredagskvällen 11 mars genom synnerligen Bokdagarbekanta Bengt Berg. Då möter vi även en av Sveriges främsta poesiförläggare, Jonas Ellerström, känd från bland annat SVT:s Helt lyriskt, och en av landets mest spännande poesiinspiratörer, Casia Bromberg, som båda samtalar med Py Bäckman om hennes låtlyrikskatt.

Årets pristagare, som framför sin exklusivt skrivna Dalslandsdikt på festivalen, är finlandssvenska poeten och ledamoten av Svenska Akademien, Tua Forsström. Vi arbetar för att lyfta fram lokal litteratur också och kanske har det aldrig varit lättare: Sveriges första kommunpoet, Jimmy Alm, är uppväxt i Dalsland. Han kommer under Poesidagarna berätta om sitt numera rikskända poetiska arbete och ge prov på sina dikter.

Den ideella föreningen Kvinnlig prioritet, med sin kurs i kreativt skrivande för unga kvinnor i psykisk ohälsa, kommer även att medverka under festivalen. Lina Arvidsson och Jimmy Alm kommer under fredagen också hålla poesiworkshops för elever från Karlsbergsgymnasiet och Kristinebergsskolan i Åmål.

-Varmt välkommen till Poesidagar i Dalsland – Dalslands Internationella Poesifestival! Ännu ett festligt och sprakande Bokdagarevenemang du inte får missa! säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening.

Som tidigare meddelats är finlandssvenska poeten och ledamoten i Svenska Akademien, Tua Forsström, 2022 års mottagare av Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris. Motivering: ”För långsamhetens lov, tiden som måste ges att lära sig, för det stillsamma angelägna tilltalet och konsten att hålla upp sin bild mot det underjordiska dånet. Visst är det alltid en bit som blir över, men ur det grönskuggade vattnet dras en håv full av färgglada fiskar och vad du såg idag har ingen annan sett. Någonstans ligger en kvarglömd bok i gräset. Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris 2022 går till Tua Forsström. Fritt fram nu att odla potatis och anmäla sig till en utfärd!”

Program

11 mars Baldersnäs herrgård, Dals Långed

Invigningsfredag

Invigning av Poesidagar i Dalsland. Fribiljett krävs, som hämtas ut via Tickster.

18.00         

Välkommen. Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, inleder
Invigning Bengt Berg, poet och bokförläggare

18.10

Py Bäckman – Jonas Ellerström – Casia Bromberg (scensamtal)

19.00

Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, avslutar

12 mars Baldersnäs herrgård, Dals Långed

Lördagspoesi

Poesidagar i Dalsland.

9.55

Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, inleder
Presentatör Casia Bromberg tar över dagen

10.00

Einar Már Gudmundsson (IS) – Bengt Berg (scensamtal)

10.30

Lina Arvidsson

11.00

Paus

11.30

Sam Carlquist

12.00

Lucija Stupica (SI) – Henrik C. Enbohm – Casia Bromberg (scensamtal)

12.30

Jesper Högström

13.00

Lunchpaus

14.00

Tua Forsström (FI) – Casia Bromberg (prisutdelning Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris och scensamtal)

15.00

Paus

15.30

Karoline Braendjord (NO) – Jonas Ellerström (scensamtal)

16.00

Jimmy Alm – Victor Estby (scensamtal)

17.00

Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, avslutar

Vilka medverkar?

Py Bäckman

Einar Már Guðmundsson (IS)

Bengt Berg

Lina Arvidsson

Sam Carlquist

Lucija Stupica (SI)

Jesper Högström

Tua Forsström (FI)

Karoline Brændjord (NO)

Jimmy Alm

Funderar du på något mer?