Poesidagar i Dalsland 2022

Biljetter
Plats
Baldersnäs herrgård, Dals Långed
Datum
11 mar - 12 mar

Nu är programmet för andra upplagan av Bokdagar i Dalslands poesifestival Poesidagar i Dalsland – Dalslands internationella poesifestival klart. Bokdagar i Dalsland gästas för första gången av den utomnordisk författare, slovenska poeten Lucija Stupica, Dalslands poesipris delas ut till en av Nordens främsta poeter, som presenterar en exklusiv dikt om Dalsland och Py Bäckman berättar och samtalar om sin låtlyrik. Och inte minst: senaste tidens mest omtalade poet, Dalslandsbördiga Jimmy Alm, Sveriges första kommunpoet kommer också!

Strax innan pandemin nådde Sverige i mars 2020 genomförde vi vår första internationella poesifestival på Baldersnäs herrgård. Ett evenemang som fått mycket beröm. Vår första poesipristagare Claes Erikssons urframförande av sin Dalslandshymn på festivalen har visats över 20 000 gånger på Youtube och Facebook. Och nu är det märkligt nog så att den festival vi genomförde på tröskeln till pandemin äger rum igen just efter att den klingat av.

11-12 mars bjuder vi in till den andra Poesidagar i Dalsland-festivalen och för första gången gästar en utomnordisk författare oss. Det blir den slovenska poeten Lucija Stupica, som får sällskap av en rad kända och nya namn. Även denna gång alltså en minnesvärd och storslagen festival, med invigning redan på fredagskvällen 11 mars genom synnerligen Bokdagarbekanta Bengt Berg. Då möter vi även en av Sveriges främsta poesiförläggare, Jonas Ellerström, känd från bland annat SVT:s Helt lyriskt, och en av landets mest spännande poesiinspiratörer, Casia Bromberg, som båda samtalar med Py Bäckman om hennes låtlyrikskatt.

Årets pristagare, som framför sin exklusivt skrivna Dalslandsdikt på festivalen, är finlandssvenska poeten och ledamoten av Svenska Akademien, Tua Forsström. Vi arbetar för att lyfta fram lokal litteratur också och kanske har det aldrig varit lättare: Sveriges första kommunpoet, Jimmy Alm, är uppväxt i Dalsland. Han kommer under Poesidagarna berätta om sitt numera rikskända poetiska arbete och ge prov på sina dikter.

Den ideella föreningen Kvinnlig prioritet, med sin kurs i kreativt skrivande för unga kvinnor i psykisk ohälsa, kommer även att medverka under festivalen. Lina Arvidsson och Jimmy Alm kommer under fredagen också hålla poesiworkshops för elever från Karlsbergsgymnasiet och Kristinebergsskolan i Åmål.

-Varmt välkommen till Poesidagar i Dalsland – Dalslands Internationella Poesifestival! Ännu ett festligt och sprakande Bokdagarevenemang du inte får missa! säger Victor Estby, verksamhetsledare för Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening.

Som tidigare meddelats är finlandssvenska poeten och ledamoten i Svenska Akademien, Tua Forsström, 2022 års mottagare av Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris. Motivering: ”För långsamhetens lov, tiden som måste ges att lära sig, för det stillsamma angelägna tilltalet och konsten att hålla upp sin bild mot det underjordiska dånet. Visst är det alltid en bit som blir över, men ur det grönskuggade vattnet dras en håv full av färgglada fiskar och vad du såg idag har ingen annan sett. Någonstans ligger en kvarglömd bok i gräset. Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris 2022 går till Tua Forsström. Fritt fram nu att odla potatis och anmäla sig till en utfärd!”

Medverkande

Py Bäckman

Sångerska, musiker, låtskrivare och översättare. Har turnerat med rockbandet NQB och samarbetat med Dan Hylander. Hon fick ett genombrott med
albumet Sista föreställningen. Som låtskrivare har hon samverkat med en rad artister. Hon har medverkat flera gånger i Melodifestivalen och skrev Stad i ljus, som Tommy Körberg vann svenska tävlingen med, och som numera även är en psalm. Hon har skrivit många av Nordmans texter och populära Koppången och Gabriellas sång.

Einar Már Guðmundsson (IS)

är en av Islands främsta, mest produktiva och mångsidiga författare. Han har mottagit flera priser, som Nordiska Rådets Litteraturpris och Svenska Akademiens nordiska pris. En rad av hans böcker har blivit översatta till svenska och han har framträtt på de flesta nordiska festivaler och medverkat vid flera av Bokdagar i Dalslands evenemang. På svenska är han aktuell med diktsamlingen Till dem det angår, som kom 2021. På Poesidagarna läser han ur den och samtalar med sin förläggare Bengt Berg.

Bengt Berg

Författare och förläggare. Har gett ut ett fyrtiotal egna böcker, mest poesi och många i samarbete med olika bildkonstnärer. Hans dikter finns översatta till över 20 språk. Belönad med en lång rad priser, som: Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris, Ferlinpriset och De
Nios Vinterpris. Har sin utgångspunkt i värmländska Fensbol. En av de författare som medverkat vid flest Bokdagar i Dalsland-evenemang genom åren. Senast på Bokdagar i Dalsland 2021.

Lina Arvidsson

Författare, skrivpedagog, estradpoet och kassörska på Ica. Hon debuterade 2012 med barn- och ungdomsromanen Det borde finnas regler. 2014 kom hennes andra roman Säg inte det här till någon, skriven under pseudonymen Ariel Held. 2020 kom novellsamlingen Aldrig ensam och 2021 kom fjärde boken, diktsamlingen Vänligen bygg inga berg: betraktelser från kassan. Den har blivit hyllad och uppmärksammad bland annat i SVT:s Babel.

Sam Carlquist

Tidigare regissör vid Riksteatern och programansvarig i Kungsträdgården, har givit ut Brev från Sevastopol (2014), Gud bodde i Rågsved (2015), I morgon skall jag vara lycklig (2016) och Skamsamlarens vagn (2019). Han är aktuell med sin femte diktsamling, De namn  våra döda minns, som kom 2021. Sam har en hängiven beundrarskara på Facebook och har framträtt med sina dikter på en rad festivaler och scener, mest i Stockholmstrakten.

Lucija Stupica (SI)

är poet från Slovenien, idag bosatt i Stockholm. Över ett decennium sedan sin senaste diktsamling återvänder hon till poesin med Flyktpunkter, som när den utgavs i Slovenien hyllades av kritiker som en betydande litterär händelse och nominerades till två av landets mest prestigefulla litterära priser. Hon läser ur den och samtalarpå Poesidagarna med sin svenska översättare Henrik C. Enbohm och Casia Bromberg.

Jesper Högström

Journalist, författare och översättare. Han skrev 2004 romanen Den andra stranden och har gett ut en rad fotbollsböcker. Han har deltagit i flera stora litteraturdebatter och har skrivit kritik i Expressen och är nu kritiker i DN. Hans breda och djupa litterära kunnande
visade han prov p på i Lusten och ensamheten – en biografi över Hjalmar Söderberg (2017) och han fortsättermed det med nu aktuella och mycket uppmärksammade Jag vill skriva sant: Tora Dahl och poeterna på Park- vägen, som kom 2021.

Tua Forsström (FI)

är finlandssvensk författare och en av Nordens mest framstående poeter. Sedan 2019 är hon ledamot av Svenska Akademien. Hon har gett ut ett femtontal diktsamlingar och tilldelats en rad priser. På Poesidagarna mottar hon 2022 års Torkelsrudpris – Dalslands poesipris och samtalar med Casia Bromberg om priset, sitt författarskap och senaste diktsamlingen Anteckningar. Forsström kommer också att för första gången framföra en exklusivt skriven dikt om Dalsland, något som ingår i priset.

Karoline Brændjord (NO)

är författare. Jag vill vakna till världen är hennes debut, som fått kritiker och läsare på fall. Den tilldelades både Kritikerprisen och Tarjei Vesaas debutantpris 2020. på Poesidagarna läser hon ur den och samtalar med sin förläggare Jonas Ellerström om sitt författarskap och hur det är att göra en sådan succé med första boken.

Jimmy Alm

Poet med dalsländskt ursprung. Blev 2021 rikskänd som Sveriges första kommunpoet. Hans uppdrag är att gestalta Tranemo kommun i en serie dikter baserade på mötet med kommunens olika beståndsdelar. Dikterna kommer att presenteras på nya sätt och tillsammans med aktörer som vanligtvis inte associeras med poesi. Allt konstnärligt material som produceras i projektet är tänkt att bilda ett porträtt av kommunen och sammanställas till en publikation.

Program

11 mars Baldersnäs herrgård, Dals Långed

Invigningsfredag

Invigning av Poesidagar i Dalsland. Fribiljett krävs, som hämtas ut via Tickster.

18.00         
Välkommen. Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, inleder
Invigning Bengt Berg, poet och bokförläggare
18.10
Py Bäckman – Jonas Ellerström – Casia Bromberg (scensamtal)
19.00
Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, avslutar
12 mars Baldersnäs herrgård, Dals Långed

Lördagspoesi

Poesidagar i Dalsland.

9.55
Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, inleder
Presentatör Casia Bromberg tar över dagen
10.00
Einar Már Gudmundsson (IS) – Bengt Berg (scensamtal)
10.30
Lina Arvidsson
11.00
Paus
11.30
Sam Carlquist
12.00
Lucija Stupica (SI) – Henrik C. Enbohm – Casia Bromberg (scensamtal)
12.30
Jesper Högström
13.00
Lunchpaus
14.00
Tua Forsström (FI) – Casia Bromberg (prisutdelning Torkelsrudpriset – Dalslands poesipris och scensamtal)
15.00
Paus
15.30
Karoline Braendjord (NO) – Jonas Ellerström (scensamtal)
16.00
Jimmy Alm – Victor Estby (scensamtal)
17.00
Victor Estby, Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening, avslutar