Nordiska Novelldagarna 2021: Novellradio, nordiska noveller och ”Tove”

Biljetter
Plats
Saga Bio i Åmål
Datum
26 nov - 27 nov

Novellen är en märkvärdig litterär form. En roman kan bli hur lång som helst. Och hur kort som helst, om man ser Ernest Hemingways berömda sexordning ”For sale: Baby shoes, never worn” som en roman.

Annars är gränslandet mellan novell och roman vad de lärde tvistar om. I Ingrid Elams och Jerker Virdborgs antologi Svenska noveller från Almquist till Stoor, som Elam presenterade på våra Nordiska Novelldagar 2019 konstaterar de att novellen som litterärt begrepp förkommer första gången i Sverige 1810 och att det som då benämndes novell var lång som en kortroman. I Sverige blev dock Hjalmar Söderberg, enligt Elam och Virdborg, den som med Historietter ”under inflytande av till exempel Guy de Maupassant, gav den svenska novellen en hanterlig och igenkännbar form, ibland med en överraskande vändning i slutet”.

Man brukar säga att novellen helst ska ha ett begränsat persongalleri och en handling begränsad i tid och rum. Men eftersom novellen är en märkvärdig litterär form låter den sig inte begränsas så. Också Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar är ett exempel på litterär gränslöshet. Många nordiska författare har här mött en svensk publik för första gången, på Sveriges äldsta och största novell- festival, nu den trettonde upplagan.

I år har vi på grund av pandemin fått förlägga festivalen, som brukar äga rum i mars, till november. Men vi bjuder som vanligt på den noblaste nordiska novellkonsten. I år inleds festivalen med en direktsänd inledning i samarbete med Sveriges Radios Radionovellredaktion och när det ordinarie programmet är slut visar vi och Åmåls Konstförening, Konstbild 82, Finlands Oscarsbidrag – Tove. Den bygger på en av Nordens främsta författares och konstnärers, Tove Janssons, liv.

På Nordiska Novelldagarna möter du skådespelaren Alma Pöysti, som gestaltar denna nordiska novellistikon i filmen och som läser klassiska Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om detta gestaltande. Oförglömliga dagar och kvällar väntar.

Varmt välkommen till Sagabiografen 26-27 november och Nordiska Novelldagarna!

Medverkande

Sigurbjörg Þrastardóttir (IS)

är författare, journalist och dramatiker. Debutdiktsamlingen, Blue Logiland, kom 1999. Hennes dikter har översatts till tolv språk och hon har uppträtt på poesifestivaler runt om i Europa. Hon har även gett ut romaner. 2009 nominerades hon till Nordiska Rådets litterarturpris för diktsamlingen Blysfarir. 2020 kom novellsamlingen Mæður geimfara (Astronauternas mammor), som hon läser ur och samtalar med John Swedenmark (sveriges främsta översättare av isländsk litteratur) om på Novelldagarna.

Joseph Knevel (SE)

producent på Radioföljetongen & Radionovellen i Sveriges Radio P1. Han håller även författar- samtal på olika scener runt om i Sverige. På Nordiska Novelldagarnas inledningskväll samtalar han på scenen i direktsändning om skrivande och novellformen med författaren Lina Wolff.
På lördagen samtalar han även med Lina Wolff, skådespelaren Alma Pöysti och Bokdagar i Dalslands Victor Estby om att skapa en radionovell.

Tone Schunnesson (SE)

är författare, dramatiker och journalist. Många känner igen henne från SVT:s Babel. Hon författardebuterade 2016 med Tripprapporter, som nominerades till Borås Tidnings debutant- pris och blev en försäljningsframgång. Hösten 2020 kom hennes andra roman, Dagarna, dagarna, dagarna. Strax innan medverkade hon i gatutidningen Faktums första Novell-nummer, tillsammans med debutanter och etablerade namn som Fredrik Backman, och Annika Norlin. Schunnesson bidrog med erotiska novellen På tisdagar kommer älskaren, som hon läser på Novelldagarna.

Lina Wolff (SE)

debuterade med novellsamlingen Många människor dör som du 2009. De polyglotta älskarna belönades bland annat med August- priset. Har mottagit en rad av Sveriges största litterära priser samt nominerats till Kulturhuset Stadsteaterns Internationella litteraturpris för översättningen av Natt i Caracas av Karina Sainz Borgo. På Nordiska Novelldagarna samtalar hon om skrivande och novellformen med Joseph Knevel. Hon samtalar även med Knevel, Alma Pöysti och Victor Estby om att skapa en radionovell.

Marie Aubert (NO)

Ett av Nordens senaste litterära stjärnskott. Debuterade 2016 med novellsamlingen Får jag följa med dig hem, som fick strålande mottagande och många läsare, och som kom på svenska 2020. Romanen Vuxna människor är Marie Auberts andra bok, som också kom ut förra året på svenska och var omtalad redan innan utgivningen. På Nordiska Novelldagarna samtalar hon med Yukiko Duke framför allt om – och läser ur – Får jag följa med dig hem.

Ida Hegazi Høyer (NO)

debuterade 2012 och har sedan dess gett ut fem romaner och en novellsamling. Hon har mottagit flera utmärkelser för sitt författarskap och 2015 tilldelades hon EU:s litteraturpris för romanen Unnskyld. Hegazi Høyer har översatts till en rad språk och med Historier om tröst, som utkom i Norge 2016 och i Sverige försommaren 2021, publiceras hon nu för första gången på svenska. Hon läser ur Historier om tröst på Novelldagarna.

Alma Pöysti (FI)

är finlandssvensk skådespelare. Har jobbat på flera teatrar i Finland; i Sverige på Göteborgs, Stockholms och Uppsalas Stadsteatrar och medverkat i en rad filmer och TV-serier. Har fått flera priser. Stora genombrottet på filmduken är huvudrollen i Tove, Finlands Oscars-bidrag 2021, som visas på Novelldagarnas avslutningskväll. På Novelldagarna samtalar hon med Joseph Knevel, Lina Wolff och Victor Estby om att skapa en radionovell och med Yukiko Duke om att gestalta Tove Jansson på film och genom läsning av hennes noveller på Novelldagarna.

Åke Smedberg (SE)

har publicerat poesi, noveller, romaner, kriminalromaner och dramatik. Gett ut sexton verk sedan debuten 1976. Belönats med en lång rad litterära priser. Augustnominerad för berättelsesamlingen Hässja. Kriminal-romanerna är översatta till ett flertal språk. Novellerna finns i urval på franska och engelska. Senaste boken är prosasamlingen Jag faller som en sten genom tiden genom livet, som utkom i maj 2021. Den samtalar han med Yukiko Duke om och läser ur på Novelldagarna.

Gunnar Källström (SE)

vissångare, bibliotekarie och författare och verksamhetsledare för Jönköpings Litteraturhus. Har gett ut nio skivor och sex böcker. För romanen Säg att du älskar mig, tre gånger nominerades han till Studieförbundet Vuxenskolans författarpris. Fyra senaste böckerna har han skrivit i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus. På Nordiska Novelldagarna läser han ur novellsamlingen Rivjärnet i Taberg, som släpptes i en digitalsändning från Nordiska Litteraturhuset i februari.

Program

26 november Saga Bio Åmål

Förkväll - fredag

Förkväll tillsammans med Sveriges Radio.

18.30
Välkommen Victor Estby Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening inleder
Invigning Sara Vogel-Rödin Åmåls kulturchef
19.00
Sveriges Radios Radionovellen sänder direkt Lina Wolff och Joseph Knevel (scensamtal)
20.15
Avslutning av Victor Estby (Preliminär tid)
27 november Saga Bio, Åmål

Novelldag - Lördag

Fullspäckad nordisk novelldag med avslutande bio.

10.00
Välkommen Victor Estby Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening inleder.
Presentatör Yukiko Duke tar över dagen
10.05
Tone Schunnesson
10.30
Lina Wolff – Alma Pöysti – Joseph Knevel – Victor Estby (scensamtal)
11.00
Paus
11.30
Åke Smedberg – Yukiko Duke (scensamtal)
12.00
Ida Hegazi Høyer (NO)
12.30
Sigurbjörg Þrastardóttir (IS) - John Swedenmark (scensamtal)
13.00
Lunchpaus
14.00
Gunnar Källström
14.30
Marie Aubert (NO) – Yukiko Duke (scensamtal)
15.00
Paus
15.30
Alma Pöysti (FI) läser Tove Jansson-noveller och samtalar med Yukiko Duke om filmen ”Tove” (läsning och scensamtal)
16.30
Victor Estby avslutar
19.00
Filmen ”Tove” visas, i samarbete med Konstbild 82, Åmåls konstförening