Fortfarande finns några Early Bird-biljetter kvar till Bokdagarnas fredags- och lördagsprogram i Gamla kyrkan och på Dalsland Outdoors/Dalslands skafferi i Åmål går åt. Vi presenterar nu ännu fler namn på medverkande: Lasse Berg, Nino Mick och Peter Kadhammar. Passa på att komma över rekordbilliga biljetter till sommarens Bokdagar i Dalslands final fredag 26 och lördag 27 juli! Begränsat antal till det här priset! Snart är de slut!

Det är en tung litterär trio som nu ansluter till sommarens Bokdagar i Dalslands final på fredagen och lördagen.

-Ja, herregud! säger Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby. Det här blir bara bättre och bättre! Vilket gäng! Ibland är det extra roligt att leda den här verksamheten. Och ändå är vi långtifrån klara med programmet. Lasse Berg är en av vår publiks absolut främsta favoriter genom tiderna – som författare, scenpersonlighet och som person. Så fantastiskt glädjande att han nu återkommer till oss. Sedan är det särskilt roligt att lokala storheter som Peter Kadhammar och Nino Mick gör entré hos oss. Tänk, vilka rika litterära bygder vi har ändå! Roligt att få ge så konkreta bevis på det!

Lasse Berg har kallats Sveriges mest optimistiske journalist och i decennier beskrivit världen för oss i böcker, tv-filmer, reportage och radioprogram. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och Sommarpratare. 60- och 70-talen ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för sin bok Skymningssång i Kalahari.

Våren 2015 kom Vårt inre Afrika, en film- och fotoexpedition Lasse Berg gjorde tillsammans med fotografen Carl Douglas genom Afrika i den mänskliga evolutionens spår.

Tidigare har han gett ut den prisbelönade boken Gryning över Kalahari : Hur människan blev människa som sålt i nästan 60 000 exemplar och nu även finns översatt till engelska. Därefter följde Skymningssång i Kalahari, som utkom i februari 2011 och nominerades till Augustpriset. I mars 2014 utkom den tredje och avslutande delen i Kalahariserien, Ut ur Kalahari : Drömmen om det goda livet.

2019 släppte han Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa (pocket 2020).

Våren 2024 är han aktuell med Tillsammans – Människan som människans räddning, där han utifrån sina egna unika erfarenheter som rapportör från ett halvsekels vistelser i Asien och Afrika, där tre fjärdedelar av mänskligheten bor, och sin inblick i krig, tyranners världsbild och massvält, samt i en mänsklighet som fick det allt bättre, försöker förklara samtiden. Lasse Berg vandrar med hjälp av bioarkeologer och bushmanvänner i fotspåren av vår afrikanska uppväxt och ser bilden av vårt ursprung framträda. De enskilda drag i vår medfödda natur som kan bli vår undergång – eller vår räddning. Som kan skapa vågor av folkmord eller leda oss mot en bättre tillvaro.

Han är även aktuell med återutgivningen av sina prisbelönta och omtalade böcker om hur människan blev människa, Gryning över Kalahari och Skymningssång i Kalahari, som ges ut i danskt band våren 2024.

Lasse Berg tycker allra bäst om att ligga i den afrikanska bushen, titta på stjärnorna och höra hur det prasslar i gräset.

Berg har medverkat vid Bokdagars evenemang flera gånger, senast han besökte oss var på en författarkväll 2014.

Lasse Berg gör ett efterlängtat återbesök på Bokdagar i Dalsland i sommar med aktuella boken Tillsammans – Människan som människans räddning. Foto: Emma Larsson

Nino Mick är uppmärksammad och uppskattad scenpoet och lokförare. 2013 blev hen svensk mästare i poetry slam och debuterade med diktboken Tjugofemtusen kilometer nervtrådar 2018. Nu aktuell med hyllade romandebuten Vulcan, en historisk arbetarskildring om tändsticksfabriken i Tidaholm strejkåret 1909. En roman som inte liknar någon annan, lite som att Ådalen 31 möter Karin Boye. Boken har kritikerrosats. Bland annat menade SVT/Kulturnyheternas recensent: ”Nino Mick har uppdaterat den klassiska arbetarlitteraturen. Det är lite som om Moa Martinsons ande, som en vrång och skarp röst, har kommit till liv.”

Mick skulle ha medverkat vid en av Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkvällar med sin debutdiktsamling, som bland annat nominerades till Borås Tidnings debutantpris våren 2020. Kvällen ställdes in på grund av pandemin. Medverkan vid sommarens Bokdagar blir därför hens debut vid våra evenemang. Extra stolta är vi över Micks medverkan eftersom hen nyligen blivit sommardalslänning och vi kan tillgodoräkna vårt landskap ännu ett starkt författarskap.

Poetry slam-mästaren, romandebutanten och nyblivna sommardalslänningen Nino Mick gör äntligen entré på Bokdagar i Dalslands scen med aktuella Vulcan. Foto: Nadim Elazzeh

Peter Kadhammar är författare och mångårig medarbetare på Aftonbladet. Han har fått Stora journalistpriset två gånger: 2000 och 2021. 2007 mottog han Publicistklubbens Guldpenna.

Peter Kadhammar har gett ut nio böcker, det här blir hans tioende och debut som skönlitterär författare.

Maos hibiskus är en underhållande och rasande samtidsskildring i thrillerformat om lojalitet, politik och krafterna som styr våra liv. Boken har hyllats av en rad kritiker.

”Mycket underhållande, mycket välskriven… den sticker ut”, menade Leif GW Persson.

”Som thriller fixar Maos hibiskus besiktningen med beröm. Intrigen lunkar smidigt på och går i lås på de sista sidorna, dystert à la neo noir”, skrev Sven Olov Karlsson i Expressen.

Och Tidningen Vi:s recensent tyckte bland annat: ”Hans deckare är inte bara spännande. Den är också en tänkvärd och rätt sorgsen historia om idealism, krossade illusioner och girighet på högsta nivå.”

Peter Kadhammar är uppvuxen i Säffle och debuterar vid Bokdagar i Dalslands evenemang.

Legendariska, mångprisade journalisten och författaren Peter Kadhammar, bördig från Säffle, debuterar på Bokdagar i Dalsland med sin första skönlitterära bok, thrillern Maos hibiskus. Foto: Sofia Runarsdotter

Tidigare presenterade medverkande till Bokdagarnas fredags- och lördagsprogram: Lena Andersson, Henrik Berggren, Lars Lerin, Sami Said, Ingvild H. Rishøi, Maria Zihammou, Philip Teir och Bitte Westerlund.

Här hittar du mer information och biljetter.