Early Bird-biljetterna till Bokdagarnas fredags- och lördagsprogram i Gamla kyrkan och på Dalsland Outdoors/Dalslands skafferi i Åmål går åt och vi fyller nu på med fler namn på medverkande: Ingvild H. Rishøi, Maria Zihammou, Philip Teir och Bitte Westerlund. Som en julklapp till vår fina publik! Passa på, om du fortfarande inte skaffat sista julklapparna till dig själv eller någon annan, att komma över rekordbilliga biljetter till sommarens Bokdagar i Dalslands final fredag 26 och lördag 27 juli! Begränsat antal till det här priset! Passa på innan de är slut!

Ingvild H. Rishøi. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen.

Ingvild H. Rishøi är en av Nordens främsta novellister och romanförfattare. För sina tre novell­samlingar La stå (på norska 2007), Historien om Fru Berg (Flo, 2023) och Vinter­noveller (Flo, 2018) har hon bland annat vunnit Brage­priset, Sultpriset, Kritikerpriset och P. O. Enquists pris. Den svenska översättningen av Vinter­noveller tilldelades 2019 Kulturhuset Stads­teaterns internationella litteratur­pris.

Både Vinternoveller och romandebuten Stargate. En julberättelse (Flo, 2021) har fått en bred och hängiven läsekrets i Sverige och är på god väg att nå status som moderna klassiker i sina genrer. Boken filmatiseras just nu med manus av Rishøi. Den kommer upp på biograferna 2025.

Rishøis böcker är översatta till femton språk.

Hon framträdde på Bokdagar i Dalslands Nordiska Novelldagar på Sagabiografen i Åmål 2017 innan någon av hennes böcker ännu översatts till svenska och sålde ändå slut på alla exemplar av Vinter­noveller. I juli 2018 var hon och hennes man, författaren, översättaren, musikern och skrivpedagogen Jørn Henrik Svaeren AIR Litteratur Västra Götaland-stipendiater i Bokdagar i Dalslands Nordiska Litteraturhus i Åmål.

Till sommarens Bokdagar i Dalsland kommer hon med senaste boken översatt till svenska, novellsamlingen Historien om fru Berg. Boken har bland annat nominerats till Bragepriset i Norge och hyllats av svenska kritiker.

Maria Zihammou.

Maria Zihammou är frilansande journalist och matkreatör, bosatt i Göteborg.  Hon lagar gärna färgstark mat med grönsaker i säsong. I hennes inspirerande köksfilosofi är råvaran utgångspunkten, matlagningen är enkel och maten en njutning att äta.

Trots att hon är mycket produktiv och uppväxt i Åmål och gör hon först i sommar sin debut på Bokdagar i Dalslands scen. Till Bokdagarna i juli kommer hon med uppföljaren till omtyckta Vego till vardags. Den nya boken, Vardagsvego – Snabbt, enkelt, budget, allt-i-ett, kommer i slutet av mars. Hennes härliga recept gör det enkelt att bjuda på färgstark mat med grönsaker i säsong och överraskande smakupplevelser – det handlar om maximalt med smak och minimalt med krångel.

Det här är Marias nionde kokbok, enkel och lättlagad vegomat med smaker från hela världen.

Philip Teir. Foto: Marjo Tykkynen.

Philip Teir är uppvuxen i Jakobstad och bosatt i Rödbergen i Helsingfors. Han arbetade som kulturchef på Hufvudstadsbladet åren 2009 – 2014 och är sedan hösten 2014 fri författare och skribent. Han har redigerat antologier om manlighet och Österbotten, och syns ofta som skribent på svenska kultursidor.

Philip Teir har studerat filosofi och Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet.

Han har tidigare skrivit novellsamlingar och romaner, som har översatts till flera språk. Teir är välkänd hos Bokdagar i Dalslands publik, efter att ha medverkat vid Nordiska Novelldagarna. Nu återkommer han med boken J&B – Scener ur ett skenäktenskap, där han intervjuat Jörn Donners änka Bitte Westerlund, hennes söner och vänner. Westerlund gör honom sällskap på scenen på sommarens Bokdagar i Dalsland i ett samtal om boken.

J&B. Scener ur ett skenäktenskap. Änkan på jakt efter sanningen om Jörn Donner

Bitte öppnar Jörns dator för att leta upp hans utländska kontakter. I hans mejlkorg hittar hon 520 mejl som Jörn och H skrivit till varandra. Hon läser dem alla; hon kan inte låta bli.

Hela Finland kände till Jörn Donners och Bitte Westerlunds förhållande. Men kände Bitte sin man?

Bitte, som är nästan 30 år yngre än Jörn, ställs inför hans många hemligheter först efter hans död. Hon inleder en utforskning av den nästan 40 år långa relationen. Jörn var känd inte bara för sin kaxighet utan också för sina relationer med kvinnor. Hur många var de egentligen? För första gången drabbas Bitte av svartsjuka och besatthet. Vad var det för ett äktenskap hon levde i?

Bitte läser böcker, brev, besöker arkiv och kontaktar folk som kände Jörn. Samtidigt minns hon barndomen på landet, studieåren, tiden i Los Angeles, livet i Bromarv och komposten som Jörn hatade.

För boken har Philip Teir intervjuat Westerlund, och hennes söner och vänner.

På sommarens Bokdagar i Dalsland samtalar Teir och Westerlund om boken.

På Bokdagar i Dalslands Öppet hus-evenemang i Nordiska Litteraturhuset i Åmål på Nobeldagen 10 december presenterade verksamhetsledaren Victor Estby de första namnen på medverkande vid sommarens stora litteraturfestival 24-27 juli 2024. Hela tre Augustnominerade 2023 besöker Bokdagarna i sommar: Lena Andersson, Sami Said och Henrik Berggren. De får sällskap av Lars Lerin, aktuell med sin bok ”Lofoten”. Samtidigt släpptes tvådagarsbiljetter till fredagens och lördagens program, där de presenterade författarna medverkar, till Early Bird-pris. De går nu att skaffa via Tickster eller via Åmåls bokhandel och Bengtsfors bokhandel.