På Bokdagar i Dalslands Öppet hus-evenemang i Nordiska Litteraturhuset i Åmål på Nobeldagen 10 december presenterade verksamhetsledaren Victor Estby de första namnen på medverkande vid sommarens stora litteraturfestival 24-27 juli 2024. Hela tre Augustnominerade 2023 besöker Bokdagarna i sommar: Lena Andersson, Sami Said och Henrik Berggren. De får sällskap av Lars Lerin, aktuell med sin bok ”Lofoten”. Samtidigt släpptes tvådagarsbiljetter till fredagens och lördagens program, där de presenterade författarna medverkar, till Early Bird-pris. De går nu att skaffa via Tickster eller via Åmåls bokhandel och Bengtsfors bokhandel.

Victor Estby presenterar de första namnen till sommarens Bokdagar i Dalsland 24-27 juli. En av de inbokade författarna är Augustnominerade Henrik Berggren, aktuell med sista delen i serien ”Landet utanför – Sverige och kriget”. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

– Vilket startfält! säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby. För att travestera en av Henrik Berggrens boktitlar: Vi har underbara Bokdagar framför oss! Och det här är bara början! I januari presenterar vi fler fantastiska namn. Och vi har bara ett begränsat antal biljetter till early bird-pris, som redan börjat gå åt, så det kan vara klokt att skaffa sina redan nu. Perfekt julklapp också!

Lena Andersson. Foto: Jan Danielsson.

Lena Andersson romandebuterade 1999 med barndomsskildringen Var det bra så?, som fick mycket uppmärksamhet för sin klara, humoristiska och kritiskt granskande blick av hur samhället sett på och behandlat Stockholms förorter och dess invånare från sjuttio- och åttiotalen och framåt. År 2013 tilldelades hon Augustpriset för Egenmäktigt förfarande, som redan betraktas som en modern klassiker. Nu är hon aktuell med Augustnominerade novellsamlingen Studie i mänskligt beteende. Hon är även uppmärksammad krönikör i de stora svenska dagstidningarna och är ständigt aktuell i samhällsdebatten. Bokdagar i Dalslands evenemang har hon besökt flera gånger, senast vid en författarkväll på Åmåls stadshotell våren 2019.

Sami Said. Foto: Sofia Runarsdotter.

Sami Said debuterade med kritikerrosade romanen Väldigt sällan fin 2012. För den tilldelades han Katapultpriset och Stora läsarpriset. Han nominerades även till Borås Tidnings debutantpris. 2013 utkom hans andra roman, Monomani. I augusti samma år var han Sommarvärd i P1 och framträdde på en av Bokdagar i Dalslands författarkvällar, som blev fullsatt och där det framkom att han delvis växt upp i Åmål. 2019 medverkade han på sommarens Bokdagar med Augustnominerade romanen Människan är den vackraste staden, som också nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris. I sommar gästar han återigen litteraturfestivalen Bokdagar i Dalsland med en Augustnominerad roman, nämligen aktuella Satansviskningar.

Henrik Berggren. Foto: Göran Segeholm.

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter och har också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, som: Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (2006, med Lars Trädgårdh), Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme (2010), Dag Hammarskjöld: att bära världen (2016), 68 (2018) och Historien om New York (2019). Han är även författare till historiska thrillern Det röda arvet (2014), om spanska inbördeskriget. Och nu är han aktuell med tredje och sista delen i trilogin Landet utanför – Sverige och kriget 1943-1945, som Augustnominerats och som han gästar sommarens Bokdagar i Dalsland med.

Lars Lerin. Foto: Lars Lerin.

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och är känd för sin enastående begåvning och produktivitet. Han har numera en egen konsthall – Sandgrund Lars Lerin i Karlstad. Lars är även en begåvad författare med en helt egen stil, en nära och stark gestaltande berättandeform, inte sällan med dokumentära inslag från då och nu. I Lars Lerins skrivande möts livet och konsten i en helhet, precis som i hans målningar, och han har sedan sin debut 1983 med Utpost publicerat över femtio verk i bokform. Lars tilldelades Augustpriset för Årets svenska fackbok 2014 för sin bok Naturlära, och han är hedersdoktor vid Karlstads Universitet, en titel han tilldelats för sitt stora konstnärskap både som författare och bildkonstnär. 2016 ärades Lars Lerin med den kungliga medaljen Litteris et Artibus för framstående konstnärliga insatser som författare och konstnär, samt tilldelades två Kristallen-statyetter för programmet Vänligen Lars Lerin (SVT), Årets livsstilsprogram samt Årets manliga tv-profil. 2019 tilldelades Lars Lerin Visa vägen-priset i kategorin Årets eldsjäl. 2022 tilldelades han Mårbackapriset, som vartannat år delas ut till en person som verkat i Selma Lagerlöfs anda.

I februari 1978 kommer en ung Lars Lerin för första gången till Lofoten. Han är där för att måla, men möter kärleken och blir kvar i tolv år. I denna bok möter målningar och skisser personliga betraktelser om årstidernas danser, livets villkor, längtan, oro och gråskalans rikedom. Där och då föddes det Lerinska ljuset. Detta skildras i bild och text i aktuella boken Lofoten, som han besöker våra Bokdagar med.

2015 gästade han sommarens Bokdagar i Dalsland, orsakade en av de längsta köerna i Bokdagar i Dalslands historia och Gamla kyrkan fylldes till sista plats.