Bokdagar i Dalsland, Forum för poesi och prosa, Flo förlag, Bengtsfors kommun och Studieförbundet Vuxenskolan Väst presenterar: Författarkväll med Chika Unigwe och Aase Berg torsdagen den 9 november på Brukskällan Bryggeri i Bäckefors.

Nigerianska Chika Unigwe är född i Nigeria och flyttade till Flandern 1995. Hon har gett ut fyra romaner och även publicerat noveller, essäer, lyrik och läroböcker. Hon skriver både på flamländska och engelska. Migration, identitet och diaspora är återkommande teman i hennes författarskap. 2012 tilldelades hon Nigeria Prize for Literature för romanen On Black Sisters’ Street. Unigwe är för närvarande bosatt i Atlanta i Georgia i USA.

Chika Unigwe är ett av den nigerianska exillitteraturens främsta namn och hon har fått stor uppmärksamhet internationellt. Med novellsamlingen Bättre aldrig än sent introduceras hon på svenska.

Hon är just nu på Sverigeturné, där hon besöker Malmö, Göteborg, Stockholm och Bäckefors.

Om novellsamlingen: I en mosaik av tio sammanhängande berättelser skildrar Chika Unigwe i Bättre aldrig än sent en grupp nigerianska invandrare och deras liv i belgiska Flandern. Det handlar om olyckliga skenäktenskap och förlorade möjligheter, hemlängtan och ensamhet, passion och kärlek, religiös fanatism och excorcism och dagliga absurditeter och motgångar. Med stor värme och insiktsfullhet tecknar Unigwe exilens vardag, ständigt färgad som den är av såväl den djupa förlusten som av jakten på en bättre framtid.

Översättare till svenska: Hanna Axén.

Om boken skrev Yukiko Duke i sitt tips i Vi Läser: ”Det här är en mångbottnad novellsamling – eller kanske snarare episodroman – som lyckas vara både hjärtskärande och bitskt ironisk. Den handlar om en grupp nigerianska invandrare i Belgien och deras försök att skapa sig ett nytt liv. Ramberättelsens huvudpersoner, Prosperous och hennes man Agu, tillhörde eliten i Nigeria och levde ett bekymmerslöst liv. Men när politiska oroligheter bröt ut, fick de fly för sina liv. I ­Belgien befinner de sig på ­samhällets botten, men Agu fortsätter att bjuda hem vänner på storslagna middagar. Prosperous är inte road. Medan parets äktenskap knakar i fogarna strömmar gästerna till. En efter en berättar de om sina sorger och glädjeämnen – och den stora längtan tillbaka. De har alla lämnat Nigeria i jakten på ett bättre liv, men inser att priset varit för högt.”

På författarkvällen i Bäckefors samtalar Chika Unigwe med Elisabeth Hjorth, prisad författare, kritiker, doktor i etik och professor i litterär gestaltning. Hon är programansvarig för masterprogrammet i litterär gestaltning och ledamot i utskottet för etiska frågor på Göteborgs universitet.

Samtalet sker på engelska.

Aase Berg är svensk författare, som debuterade 1997 med diktsamlingen Hos rådjur” Därefter har hon gett ut allt från essäer och romaner till ungdomsböcker och sakprosa. Berg är även litteraturkritiker och har bland annat tilldelats Dagens Nyheters kritikerpris Lagercrantzen och Aftonbladets litteraturpris.

Nyutkomna Aases död är hennes trettonde bok och hennes återkomst till poesin och har fått en rad lovord. ”Aase Berg kan konsten att utvinna ettrig språkenergi även ur liknöjd hopplöshet. Och det gör hon, i dikt efter dikt”, tyckte Sveriges Radios kritiker.

Kvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Forum för poesi och prosa, Flo förlag, Studieförbundet Vuxenskolan Väst, Bengtsfors kommun och Brukskällan Bryggeri.

Kl 18 serveras en soppmåltid inkl. smör och bröd för 120:- på Brukskällan Bryggeri.
Kl 19 Aase Berg presenterar och läser ur sin senaste bok Aases död. Därefter samtalar Chika Unigwe med Elisabeth Hjorth om sin aktuella bok Bättre aldrig än sent, på Brukskällan Bryggeri. Samtalet sker på engelska. Signering vid Bengtsfors bokhandels bokbord efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.30.

Ställ gärna frågor till författarna!

Begränsat antal platser! Förboka gärna för att vara säker att få plats! Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant eller med swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.

Ta bussen till författarkvällen 9 november! Bokdagarbussen går från Säffle och Åmål tur och retur! Mer information och bussresan och tidtabell hittar du här.