I torsdags, den 9 juni, invigdes två nya bokskåp i Dalsland: Ett vid Ånimskogs Bygdegård och ett nytt vid gamla affären i Skåpafors. Vilket gör att Bokskåpsfamiljen – som förmodligen är Sveriges största – har växt från 22 stycken till 24. Och under sommaren tillkommer ytterligare skåp: Ett vid före detta församlingshemmet i Sundals-Ryr i Brålanda, ett centralt i Svaneholm i värmländska Svanskog och kanske ytterligare något.

Intresset för de dalsländska bokskåpen ökar stadigt. Sedan 9 juni finns ett nytt, välfyllt skåp vid Ånimskogs Bygdegård, som beställts och sköts av Ånimskogs Bygdegårdsförening.

Tidigare fanns en biblioteksfilial i Ånimskog, som lades ner för flera år sedan. Tack vare det nya bokskåpet finns nu möjlighet att mellan bibliotekets bokbussbesök få tag i läsning här regelbundet från maj till oktober, konstaterar Sven Albinson. Foto: Victor Estby/Bokdagar i Dalsland

-Jätteroligt att bokutlåningen, som varit borta under flera år i Ånimskog, tack vare det här samarbetet har kunnat återkomma, säger styrelseledamoten Sven Albinson, när han inviger det nya skåpet på traditionellt bokskåpsvis med att klippa ett blågult band. Ånimskog är ju en större ort med en hel del bofasta och bygdegården ligger alldeles invid E45:an och är välbesökt och har verksamhet året om, så vi hoppas att många ska använda skåpet och känna att det är deras.

Samma dag invigdes ett bokskåp vid gamla affären i Skåpafors. Där har tidigare suttit ett skåp, som Bengtsfors kommun beställt och som flyttats till Steneby antikvariat i Dals Långed. Det nya skåpet i Skåpafors har beställts av lokala företaget Boknätet i Skåpafors. Skåpet invigdes av Lena Grönlund, aktiv i Bokdagar i Dalsland och Dalslands Litteraturförening sedan starten och i bokskåpsverksamheten totalt i Bengtsfors kommun.

Skåp i Skåpafors på plats igen, välfyllt med massor av bra läsning. Lena Grönlund, en av Bokdagar i Dalslands volontärer och bokskåpsengagerade, inviger det nya bokskåpet. Foto: Victor Estby/Bokdagar i Dalsland

Bokskåp finns i Bengtsfors, Dals-Eds, Färgelandas, Melleruds och Åmåls kommuner. Och, tack vare ett samarbete med Sundals-Ryrs Byalag i Brålanda, snart även i Vänersborgs kommun. I sommar tar bokskåpssatsningen även klivet in i Värmland, när ett bokskåp invigs i Svaneholm i Svanskog i samarbete med Svanskogs Byalag, samverkande lokala föreningar och företag.

Möjligen tillkommer något ytterligare skåp under sommaren.

– Det är så fantastiskt att vurmen för bokskåpen fortsätter, säger Bokdagar i Dalslands och Dalslands Litteraturförenings verksamhetsledare Victor Estby. Vi såg att utlåningen tog fart så fort vi satte upp skåpen i år, det är inte otroligt att vi slår de tidigare rekorden. Och det är bra att poängtera att det här är böcker som dalslänningar och andra skänkt och som de inte haft plats för och skulle ha kastats annars. Nu når de istället nya läsare.

Som vi tidigare meddelat har det dalsländska bokskåpsprojektet inspirerat till liknande satsningar i Västerås och Strömstad. De ingår även i Västra Götalandsregionens kartläggning i anslutning till en rapport om Göteborg Unesco Litteraturstad, där hela Västsveriges litterära verksamhet är delaktig. I kartläggningen benämner regionen bokskåpen som mikrobibliotek.

Här mer information om bokskåpen och var alla finns.