Dalslands populära bokskåp är nu uppsatta för säsongen och har redan börjat användas flitigt. Och skåpfamiljen som har växt stadigt sedan starten 2018 får ytterligare tillökning. Ett bokskåp kommer inom kort upp vid Ånimskogs Bygdegård och skåpet i Skåpafors har flyttats till Steneby antikvariat i Dals Långed och ersätts snart av ett nytt i samarbete med Boknätet i Skåpafors. Från och med i år finns totalt 24 bokskåp i Dalsland.

Bokdagar i Dalslands volontär Anne Bengtsson fyller på en första laddning böcker i skåpet på Ida Bäckmanns plats, invid
Nordiska Litteraturhuset i Åmål när säsongen startar i maj 2022. Foto Victor Estby, Bokdagar i Dalsland

Bokdagar i Dalslands satsning på bokskåp blev en succé 2019 med invigning av nio nya skåp och nästan 700 utlånade böcker, vilket uppmärksammades i radio, tidningar och SVT:s Rapport. 2020 utökades satsningen med fler skåp och i alla kommuner i landskapet utom i Färgelanda och Vänersborg och totalt nästan 1400 utlånade böcker. I Västerås har bokhyllor satts upp för allmänheten i ett köpcentrum och boktelefonkiosker har öppnats i Strömstad med inspiration av Dalslands bokskåp. 2021 har tio nya bokskåp satts upp i Dalsland, två av dem i Färgelanda kommun. De totalt 22 skåpen har haft sammanlagt drygt 2700 boklån under året – alltså en fyrdubbling på två år. Och nu blir alltså skåpen ännu fler och de som redan sitter uppe har även i år börjat användas flitigt.

En lista över de snart 24 bokskåpen i Dalsland hittar du här.

Vill du veta mer om bokskåpen? Läs gärna Historien om bokskåpen.