Digital författarkväll från First Hotel Bengtsfors torsdagen den 20 maj. Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar en prisad Ortenpoet och senaste Augustvinnaren i facklitterära klassen vid vårens sista författarkväll i Dalsland: Mariama Jobe och Elin Anna Labba. Jobe är aktuell med diktsamlingen ”En svart flickas handbok” och Labba med Augustprisade sakprosaboken ”Herrarna satte oss hit”. Samtalsledare: Yukiko Duke.

Mariama Jobe har skrivit sedan hon var liten, men först för några år sedan förstod hon att en del av det hon skrev var poesi, trots att det inte handlade om violer och förgätmigej. Hon vann överlägset finalen i tävlingen Ortens Poesi som avgjordes i Stockholmsförorten Kista 2016. Hon har sagt:

”Jag skriver om livet omkring mig, om folk och sådant som inte får plats i vita medier”.

2018 kom debuten Sannu: en diktsamling. Så här beskriver förlaget boken: ”Sannu betyder guld på Mandinka vilket ger prov på varför Jobes bok till guldtacka innehar ett så högt värde och vikt. Boken består av dikter, essäer, krönikor, reflektioner och ett flertal gästskribenters röster som alla bidrar till dess många dimensioner. Sannu är även den första bok i sitt slag med avsiktliga stavfel och den Mariama Jobes debutbok. Diktsamlingen har besökt scener som kvinnohistoriska museet, bokmässor, skrivskolor och alla de läsare som författaren förmår att nå genom hennes ord.”

Hon har även gett ut diksamlingen Imane och har framträtt på Dramaten & Spoken Word.

Nu är hon aktuell med sin tredje bok, diktsamlingen En svart flickas handbok.

Under två års tid har hon arbetat med boken och samlat in berättelser och upplevelser från svarta kvinnor i sin närhet. Hon har själv beskrivit boken som ett garnnystan av berättelser där hennes egen poesi ramar in kvinnornas biografiska kapitel. Den yngsta deltagaren är Jobes elvaåriga syster.

Jobe har bett gästskribenterna att skriva om något som betyder mycket för dem. ”Det är inte deras, eller vårt ansvar att utbilda någon i rasism”, har hon sagt. Och: ”Boken handlar inte om rasism, den handlar om att finna styrkan att orka fortsätta. Alla har vi barn inom oss som behöver läka sår och jag har gett dem plattformen att få skriva om vad de vill. Med den här boken ville jag ge unga, svarta kvinnor en möjlighet att bli representerade.”

Elin Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. Idag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Hon kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia. 

Tilldelades Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok för debutboken, Herrarna satte oss hit.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka.

Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från dem som inte längre kan berätta.

Allt är upplagt och planerat för att Bokdagarpubliken ska känna igen sig så mycket som möjligt och för att minska smittspridningen. Därför livesänds författarsamtalet utan publik på plats. Samtalet livesänds via Bokdagar i Dalslands Facebook- och Youtubesidor. Youtubesändningen går att nå via hemsidan: www.bokdagaridalsland.se.
Ställ frågor till författarna direkt under sändningen!

Författarnas böcker köper du via din lokala bokhandel.

Författarkvällen är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland, Författarcentrum Väst, Bengtsfors kommun, Studieförbundet Vuxenskolan, Ingemar Media, Ljudmakaren och First Hotel Bengtsfors.

Med reservation för eventuella ändringar.

Gillar du oss? Vi tar tacksamt emot bidrag för att kunna fortsätta bjuda på Bokdagar i Dalsland. Bg: 5267-3282. Swish: 123 369 90 14.