Författarpresentationer 2014

Elin Boardy foto Lisa IrwallElin Boardy Mary Jones historia

Elin Boardy
Född 1979 FÖRFATTARE, BIBLIOTEKARIE

Debuterade 2008 med Allt som återstår och nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hennes andra roman som kom 2011 heter Mot ljuset och utspelas liksom den första i historisk tid och med en kvinna som huvudperson. Detta gäller även den aktuella Mary Jones historia, en fortsättning på Skattkammarön berättad ur en tjänsteflickas synvinkel.  Boardy har beskrivits som en mycket begåvad stilist.

asse Bengtsson foto Aja BruskelandLasse Bengtsson AfghanistanLasse Bengtsson
Född 1951 JOURNALIST, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE

Har varit Dagens Ekos utrikeskorrespondent i New York, arbetade i många år som programledare med nyheter och Nyhetsmorgon lördag på TV4. Reste till Afghanistan 2010 för att arbeta som informationssamordnare för Svenska  Afghanistankommittén.  Är nu aktuell med boken Afghanistan – om en yttre och inre resa. 

Lena Sundtröm foto Ola KjelbyeLena Sundström Världens lyckligaste folkLena Sundström
Född 1972 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Debuterade 2005 med Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar. Belönades med Guldspaden och Publicistklubbens stora pris för Världens lyckligaste folk 2009. Nominerad till Stora Journalistpriset 2010. Varit Augustnominerad både 2009 och 2013, senast för boken Spår som handlar om det svenska utlämnandet av två asylsökande egyptier. Är debattör och har varit programledare för Kalla fakta på TV4.

Majgull Axelsson foto Ulla MontanMajgull Axelsson  Jag heter inte MiriamMajgull Axelsson
Född 1947 JOURNALIST, FÖRFATTARE

En mångsidig författare som tidigare arbetat som informationssekreterare på UD, varit chefredaktör, skrivit faktaböcker, dramatik och romaner. Mest känd för Aprilhäxan som belönades med Augustpriset 2007. Våren 2014 kom Jag heter inte Miriam som handlar om en romsk kvinnas liv och undanträngda minnen. En bok som hamnade direkt i den aktuella debatten kring romernas situation.

Liza Marklund foto Annika MarklundLiza Marklund Lyckliga gatanLiza Marklund
Född 1962 JOURNALIST, FÖRFATTARE, UNICEFAMBASSADÖR

Aktuell med Lyckliga gatan, den tionde romanen om journalisten Annika Bengtzon. Böckerna som sålts i mer än 15 miljoner exemplar, finns översatta till mer än 30 språk. Känd för sitt engagemang för kvinnors och barns rättigheter. Belönad med flera priser som Årets författare 1999, Svenska Litteraturpriset 2007, Eurocrime Read of the Year 2012. Kolumnist och debattör samt delägare i Piratförlaget.

Helena von Zweigbergk foto Anna-Lena AhlströmHelena von Zweigbergk  Än klappar hjärtanHelena von Zweigbergk
Född 1959 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Har skrivit om film, barnböcker och romaner samt en reportagebok om prostitution 1994. De senaste romanerna har handlat om människors nära relationer och utspelas i samtiden. Mest känd är Ur vulkanens mun från 2008, den fick sin fortsättning i Anna och Mats bor inte här längre 2012. I Än klappar hjärtan 2013 fördjupas insikterna i vardagslivets stora frågor. Välkänd radioröst i Spanarna i P1.

Bengt Ohlsson foto CarolineTibellBengt Ohlsson  SwingBengt Ohlsson
Född 1963 FÖRFATTARE, KRÖNIKÖR

Blev ung debutant 1984 med Dö som en man, sa jag. Fick sitt stora erkännande och belönades med Augustpriset för romanen Gregorius 2004. En roman som bygger vidare på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas från 1905 på ett inkännande sätt. Nominerad till Augustpriset 2011 för Rekviem för John Cummings. Skriver krönikor och dramatik och är nu aktuell med romanen Swing.

 

BosseAndersson.MonicaAnderssonBosse "Bildkoktorn" Andersson  Whiskyresan

Bosse ”Bildoktorn” Andersson
Född 1953 BILMEKANIKER, LÄRARE, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE

Årets smålänning 2003 som arbetar med att hålla föredrag, vara programledare, skriva artiklar och böcker. Har skrivit 19 böcker, de flesta tekniska läroböcker men i produktionen finns också två böcker om whisky. Den första kom 2009 och heter Whiskyresan: Skottlands destillerier och barer och den följdes av Svenska Whiskyresan – Sveriges destillerier och barer 2011.

 

Torsten Wahlund foto privaAlice Munro  För mycket lycka

Torsten Wahlund
Född 1938 SKÅDESPELARE

Utbildad på Dramatens elevskola, filmdebuterade 1956 i Rasmus, Pontus och Toker. Spelade Malins fästman Peter i filmerna som bygger på Astrid Lindgrens böcker om Saltkråkan. Är känd för sin karakteristiska röst och har gjort flera inläsningar av ljudböcker av Sjövall -Wahlööf, Håkan Nesser, Mons Kallentoft och Björn Hellberg. Läser ur nobelpristagaren Alice Munros novellsamling För mycket lycka.

Mustafa Can foto LarsTunbjörkMustafa CanomslagTätt intill dagarna: berättelsen om min morMustafa Can
Född 1969 JOURNALIST, FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE, MODERATOR

Debattör och skribent, belönad med Stora Journalistpriset 2002 och Guldpennan, Publicistklubbens pris 2006. Debuterade som författare med romanen Tätt intill dagarna: berättelsen om min mor 2006. Romanen som handlar om moderns livsresa från en kurdisk by i Turkiet till den svenska staden Skövde blev mycket uppmärksammad och översatt till flera språk. Har varit sommarpratare i radion 2003, 2005 och avslutar årets sommar i P1 den 17 augusti.

Åsne Seierstad foto PrivatÅsne Seierstad omslag En av oss Åsne Seierstad
Född 1970 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Berest och med erfarenheter från Ryssland, Kina och Kosovo, välkänd för sina rapporter från Afghanistan och Irak. Belönad med Bokhandlarpriset 2002, Peer Gyntpriset 2003 och Torgny Segerstedts frihetspenna 2010. Slog igenom med reportageboken Bokhandlaren i Kabul: ett familjedrama 2002. Den senaste boken En av oss: en berättelse om Norge kom 2013 och handlar om attentatsmannen Anders Behring Breivik.

Negar Naseh foto MajaFlinkNegar-Naseh-omslag Under all denna vinter

 

 

 

Negar Naseh  
Född 1984 LÄKARSTUDERANDE, FÖRFATTARE

Debuterade 2014 med Under all denna vinter, en roman i två delar där den första handlar om en mor-dotterrelation och den andra är en arbetsdagbok skriven ur författarens synvinkel. Reflektioner över läsande, skrivande och liv kastar ett förklarande ljus över romanens teman. Boken har uppmärksammats för sitt enastående språk och sin speciella stil och författaren har beskrivits som en mogen debutant.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

 

Stinastoor.PetterStoor.2Stina Stoor omslag ny novell

 

Stina Stoor
Född 1982 FÖRFATTARE

Debuterade 2012 med novellen För vår del och vann då första pris i Umeå Novelltävling. Novellen Gåvan specialskrevs för Sveriges Radio 2013 och fick Sveriges Radios Novellpris samma år. Ojura är den senaste novellen, även den kom 2013. Hon har prisats för sin förmåga att skildra barndomen med ett detaljrikt och magiskt språk.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

Mats Kempe foto Maria AnnasMats Kempe omslag Det jag redan minnsMats Kempe
Född 1966 FÖRFATTARE, ÖVERSÄTTARE, LÄRARE, BIBLIOTEKARIE

Debuterade 1996 med novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar. Romandebuterade 1998 med Vänd dig mot de älskande och belönades med Partille Bokhandels författarstipendium. Har lovordats för sin prosalyriska stil och sitt sinne för vardagliga stämningar och känslor. Mottog Ludvig Nordströmpriset 2012. Novellsamlingen Det jag redan minns kom 2014 och den präglas av magisk realism och science fiction.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

StinaEkblad.KnutKoivistoNobelpristagaren Alice Munro omslag Brinnande livet

Stina Ekblad
Född 1954 SKÅDESPELARE, LÄRARE, PROFESSOR, RECITATÖR

Välkänd för sina rollprestationer både på teaterscenen och på film. Mottog Svenska Dagbladets Thaliapris 2006 för sin roll som Fedra på Dramaten.
Är nu aktuell som Kristina i uppsättningen av Utvandrarna i regi av Mats Ek på Dramatens stora scen.
Läser ikväll ur Nobelpristagaren Alice Munros novellsamling Brinnande Livet.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

Gun Ekroth foto Alex Ekroth

Gun Ekroth
Född 1941 RADIOPRODUCENT, FÖRELÄSARE, REDAKTÖR

Arbetade som producent på Sveriges Radio i mer än trettio år. Har prisats av Samfundet De Nio, Svenska Akademin och Författarfonden för sin förmåga att vara en god förmedlare mellan litteraturen och publiken. Har varit redaktör för flera novellsamlingar och är en av landets mest kompetenta när det gäller just noveller. Arbetar nu som frilansande föreläsare och radioproducent.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

VictorEstby & UllaOlsson fotoVictor Estby omslag VerstingVictor Estby
Född 1974 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Har skrivit tre ungdomsromaner med sin far Stefan Estby; Beskjuten, Jagad, Plåtad. Varit redaktör för flera antologier. Hans senaste bok Versting kom 2013 med ett urval av hans hittills 1000 publicerade dagsverser.

Ulla Olsson
Född 1957 SÅNGERSKA, KÖRLEDARE

Har gett ut fullängdsskivan Av längtan och singeln Eldans röda strand.

Ulla och Victor uppträder med uppläsning och sång. Repertoaren består av Victors texter och tonsatta dikter av Dan Andersson, Nils Ferlin och Gustaf Fröding.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli