Författarpresentationer

Aino Trosell, Sverige, noveller, romaner, drama

aino

Aino Trosell är född och uppvuxen i Malung. Sedan 2012 bor hon i Göteborg.
Hon har kommit ut med 22 böcker sedan debuten, däribland tre novellsamlingar.
Aino Trosell har även skrivit för de digitala formaten, ett tjugotal publicerade e-noveller och mp3-noveller. Kortromanerna Isbränna, Nyårsnatt och På en öde ö i havet har kommit ut som originalljudböcker. Hon är därmed sannolikt den svenska författare med starkast kvalitativ utgivning inom dessa format.


Mårten Westö, Finland, noveller, poesi, översättningarwestö

Mårten Westö är född 1967 i Helsingfors. Debuterade 1990 med diktsamlingen Vid tröskeln och har gett ut ytterligare tre diktsamlingar. Han har gett ut flera novellsamlingar, bl.a. En sorts värme som nominerades till Sveriges Radios P1:s Novellpris 2006. Mårten Westös senaste novellsamling Som du såg mig då, kom 2014 handlar om att förändra livet innan det är för sent. Ska man låta drömmarna dö och acceptera att inget blev som man tänkte sig? Män och kvinnor försöker oupphörligt – och förgäves – förstå varandra.


Anna Karin Palm, Sverige, noveller, romanerpalm

Anna Karin Palm är född 1961, uppvuxen i Stockholm. Hon har gett ut flera romaner och novellsamlingar. Bland de mest välkända romanerna finns Målarens döttrar och Snöängel.  2014 kom hennes senaste novellsamling Jaktlycka, som blev lovordad av läsare och recensenter. Anna Karin Palms texter präglas av starka kvinnliga subjekt och ett intresse för människans inre. Hennes böcker är översatta till åtta språk. Hon mottog Samfundet De Nios Vinterpris 2015.


Einar Már Guðmundsson, Island, noveller, romaner, poesi, essäereinar

Einar Már Guðmundsson är född 1954 i Reykjavik. Debuterade som poet med två diktsamlingar 1980. Men framför allt är det som romanförfattare han blivit känd.

1995 mottog han Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Universums änglar. Boken har filmatiserats. Han fortsatte sitt författarskap med en släktkrönika i tre delar och räknas som en av de främsta isländska författarna i sin generation. 2012 mottog han Svenska Akademiens Nordiska Pris.

I januari 2015 kom hans kritikerrosade roman Kungar av Island. 


Hanne Ørstavik, Norge, noveller, romanerörstavik

Hanne Ørstavik är född 1969 i Finnmark, Norge, bor sedan många år i Oslo. Hon är en av Norges främsta och mest lästa författare och har sedan debuten 1994 gett ut elva romaner som översatts till många språk. Hyenorna, 2014 är den åttonde romanen som översatts till svenska. Den handlar om att komma tillbaka till sig själv, att ta tid till eftertanke och att bara våga vara för att kunna hitta kraften igen. Hon har fått en rad priser, bland andra Bragepriset, Sultpriset, P2-lyssnarnas romanpris.


Jerker Virdborg, Sverige, noveller, romaner, kulturskribentvirdborg

Jerker Virdborg är född 1971 i Lindome och bosatt i Stockholm. I 25-årsåldern började han skriva prosa. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt, 2001, utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris och översattes till sju språk. Han har därefter publicerat ett antal romaner och räknas som en av de intressantaste nya rösterna i svensk litteratur. För senaste novellsamlingen Skyddsrummet Luxgatan tilldelades Jerker Virdborg Samfundet de Nios Vinterpris 2015.


 

Katarina Mazetti, Sverige, noveller, romaner, ungdomsböcker, filmmanusmazetti

Katarina Mazetti är född 1944 i Stockholm. Hon presenterar sig själv som ”Författaren i alla genrer”. Hennes stora genombrott som författare kom 1998, Grabben i graven bredvid som följdes upp av Familjegraven. Andra framgångar är Tarzans Tårar och Mitt liv som pingvin.

Hösten 2013 kom Berättelser för till- och frånskilda, om skilsmässans och äktenskapets sorger och glädjeämnen. Har, bl.a. nnominerats till Augustpriset 1995 för sin bok Det är slut mellan Gud och mig och tilldelades Piratenpriset 2011. Hennes böcker är översatta till ett 30-tal språk.

 

Författarpresentationer 2014

Elin Boardy foto Lisa IrwallElin Boardy Mary Jones historia

Elin Boardy
Född 1979 FÖRFATTARE, BIBLIOTEKARIE

Debuterade 2008 med Allt som återstår och nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hennes andra roman som kom 2011 heter Mot ljuset och utspelas liksom den första i historisk tid och med en kvinna som huvudperson. Detta gäller även den aktuella Mary Jones historia, en fortsättning på Skattkammarön berättad ur en tjänsteflickas synvinkel.  Boardy har beskrivits som en mycket begåvad stilist.

asse Bengtsson foto Aja BruskelandLasse Bengtsson AfghanistanLasse Bengtsson
Född 1951 JOURNALIST, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE

Har varit Dagens Ekos utrikeskorrespondent i New York, arbetade i många år som programledare med nyheter och Nyhetsmorgon lördag på TV4. Reste till Afghanistan 2010 för att arbeta som informationssamordnare för Svenska  Afghanistankommittén.  Är nu aktuell med boken Afghanistan – om en yttre och inre resa. 

Lena Sundtröm foto Ola KjelbyeLena Sundström Världens lyckligaste folkLena Sundström
Född 1972 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Debuterade 2005 med Saker jag inte förstår och personer jag inte gillar. Belönades med Guldspaden och Publicistklubbens stora pris för Världens lyckligaste folk 2009. Nominerad till Stora Journalistpriset 2010. Varit Augustnominerad både 2009 och 2013, senast för boken Spår som handlar om det svenska utlämnandet av två asylsökande egyptier. Är debattör och har varit programledare för Kalla fakta på TV4.

Majgull Axelsson foto Ulla MontanMajgull Axelsson  Jag heter inte MiriamMajgull Axelsson
Född 1947 JOURNALIST, FÖRFATTARE

En mångsidig författare som tidigare arbetat som informationssekreterare på UD, varit chefredaktör, skrivit faktaböcker, dramatik och romaner. Mest känd för Aprilhäxan som belönades med Augustpriset 2007. Våren 2014 kom Jag heter inte Miriam som handlar om en romsk kvinnas liv och undanträngda minnen. En bok som hamnade direkt i den aktuella debatten kring romernas situation.

Liza Marklund foto Annika MarklundLiza Marklund Lyckliga gatanLiza Marklund
Född 1962 JOURNALIST, FÖRFATTARE, UNICEFAMBASSADÖR

Aktuell med Lyckliga gatan, den tionde romanen om journalisten Annika Bengtzon. Böckerna som sålts i mer än 15 miljoner exemplar, finns översatta till mer än 30 språk. Känd för sitt engagemang för kvinnors och barns rättigheter. Belönad med flera priser som Årets författare 1999, Svenska Litteraturpriset 2007, Eurocrime Read of the Year 2012. Kolumnist och debattör samt delägare i Piratförlaget.

Helena von Zweigbergk foto Anna-Lena AhlströmHelena von Zweigbergk  Än klappar hjärtanHelena von Zweigbergk
Född 1959 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Har skrivit om film, barnböcker och romaner samt en reportagebok om prostitution 1994. De senaste romanerna har handlat om människors nära relationer och utspelas i samtiden. Mest känd är Ur vulkanens mun från 2008, den fick sin fortsättning i Anna och Mats bor inte här längre 2012. I Än klappar hjärtan 2013 fördjupas insikterna i vardagslivets stora frågor. Välkänd radioröst i Spanarna i P1.

Bengt Ohlsson foto CarolineTibellBengt Ohlsson  SwingBengt Ohlsson
Född 1963 FÖRFATTARE, KRÖNIKÖR

Blev ung debutant 1984 med Dö som en man, sa jag. Fick sitt stora erkännande och belönades med Augustpriset för romanen Gregorius 2004. En roman som bygger vidare på Hjalmar Söderbergs Doktor Glas från 1905 på ett inkännande sätt. Nominerad till Augustpriset 2011 för Rekviem för John Cummings. Skriver krönikor och dramatik och är nu aktuell med romanen Swing.

 

BosseAndersson.MonicaAnderssonBosse "Bildkoktorn" Andersson  Whiskyresan

Bosse ”Bildoktorn” Andersson
Född 1953 BILMEKANIKER, LÄRARE, PROGRAMLEDARE, FÖRFATTARE

Årets smålänning 2003 som arbetar med att hålla föredrag, vara programledare, skriva artiklar och böcker. Har skrivit 19 böcker, de flesta tekniska läroböcker men i produktionen finns också två böcker om whisky. Den första kom 2009 och heter Whiskyresan: Skottlands destillerier och barer och den följdes av Svenska Whiskyresan – Sveriges destillerier och barer 2011.

 

Torsten Wahlund foto privaAlice Munro  För mycket lycka

Torsten Wahlund
Född 1938 SKÅDESPELARE

Utbildad på Dramatens elevskola, filmdebuterade 1956 i Rasmus, Pontus och Toker. Spelade Malins fästman Peter i filmerna som bygger på Astrid Lindgrens böcker om Saltkråkan. Är känd för sin karakteristiska röst och har gjort flera inläsningar av ljudböcker av Sjövall -Wahlööf, Håkan Nesser, Mons Kallentoft och Björn Hellberg. Läser ur nobelpristagaren Alice Munros novellsamling För mycket lycka.

Mustafa Can foto LarsTunbjörkMustafa CanomslagTätt intill dagarna: berättelsen om min morMustafa Can
Född 1969 JOURNALIST, FÖRFATTARE, FÖRELÄSARE, MODERATOR

Debattör och skribent, belönad med Stora Journalistpriset 2002 och Guldpennan, Publicistklubbens pris 2006. Debuterade som författare med romanen Tätt intill dagarna: berättelsen om min mor 2006. Romanen som handlar om moderns livsresa från en kurdisk by i Turkiet till den svenska staden Skövde blev mycket uppmärksammad och översatt till flera språk. Har varit sommarpratare i radion 2003, 2005 och avslutar årets sommar i P1 den 17 augusti.

Åsne Seierstad foto PrivatÅsne Seierstad omslag En av oss Åsne Seierstad
Född 1970 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Berest och med erfarenheter från Ryssland, Kina och Kosovo, välkänd för sina rapporter från Afghanistan och Irak. Belönad med Bokhandlarpriset 2002, Peer Gyntpriset 2003 och Torgny Segerstedts frihetspenna 2010. Slog igenom med reportageboken Bokhandlaren i Kabul: ett familjedrama 2002. Den senaste boken En av oss: en berättelse om Norge kom 2013 och handlar om attentatsmannen Anders Behring Breivik.

Negar Naseh foto MajaFlinkNegar-Naseh-omslag Under all denna vinter

 

 

 

Negar Naseh  
Född 1984 LÄKARSTUDERANDE, FÖRFATTARE

Debuterade 2014 med Under all denna vinter, en roman i två delar där den första handlar om en mor-dotterrelation och den andra är en arbetsdagbok skriven ur författarens synvinkel. Reflektioner över läsande, skrivande och liv kastar ett förklarande ljus över romanens teman. Boken har uppmärksammats för sitt enastående språk och sin speciella stil och författaren har beskrivits som en mogen debutant.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

 

Stinastoor.PetterStoor.2Stina Stoor omslag ny novell

 

Stina Stoor
Född 1982 FÖRFATTARE

Debuterade 2012 med novellen För vår del och vann då första pris i Umeå Novelltävling. Novellen Gåvan specialskrevs för Sveriges Radio 2013 och fick Sveriges Radios Novellpris samma år. Ojura är den senaste novellen, även den kom 2013. Hon har prisats för sin förmåga att skildra barndomen med ett detaljrikt och magiskt språk.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

Mats Kempe foto Maria AnnasMats Kempe omslag Det jag redan minnsMats Kempe
Född 1966 FÖRFATTARE, ÖVERSÄTTARE, LÄRARE, BIBLIOTEKARIE

Debuterade 1996 med novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar. Romandebuterade 1998 med Vänd dig mot de älskande och belönades med Partille Bokhandels författarstipendium. Har lovordats för sin prosalyriska stil och sitt sinne för vardagliga stämningar och känslor. Mottog Ludvig Nordströmpriset 2012. Novellsamlingen Det jag redan minns kom 2014 och den präglas av magisk realism och science fiction.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

StinaEkblad.KnutKoivistoNobelpristagaren Alice Munro omslag Brinnande livet

Stina Ekblad
Född 1954 SKÅDESPELARE, LÄRARE, PROFESSOR, RECITATÖR

Välkänd för sina rollprestationer både på teaterscenen och på film. Mottog Svenska Dagbladets Thaliapris 2006 för sin roll som Fedra på Dramaten.
Är nu aktuell som Kristina i uppsättningen av Utvandrarna i regi av Mats Ek på Dramatens stora scen.
Läser ikväll ur Nobelpristagaren Alice Munros novellsamling Brinnande Livet.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

Gun Ekroth foto Alex Ekroth

Gun Ekroth
Född 1941 RADIOPRODUCENT, FÖRELÄSARE, REDAKTÖR

Arbetade som producent på Sveriges Radio i mer än trettio år. Har prisats av Samfundet De Nio, Svenska Akademin och Författarfonden för sin förmåga att vara en god förmedlare mellan litteraturen och publiken. Har varit redaktör för flera novellsamlingar och är en av landets mest kompetenta när det gäller just noveller. Arbetar nu som frilansande föreläsare och radioproducent.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

VictorEstby & UllaOlsson fotoVictor Estby omslag VerstingVictor Estby
Född 1974 JOURNALIST, FÖRFATTARE

Har skrivit tre ungdomsromaner med sin far Stefan Estby; Beskjuten, Jagad, Plåtad. Varit redaktör för flera antologier. Hans senaste bok Versting kom 2013 med ett urval av hans hittills 1000 publicerade dagsverser.

Ulla Olsson
Född 1957 SÅNGERSKA, KÖRLEDARE

Har gett ut fullängdsskivan Av längtan och singeln Eldans röda strand.

Ulla och Victor uppträder med uppläsning och sång. Repertoaren består av Victors texter och tonsatta dikter av Dan Andersson, Nils Ferlin och Gustaf Fröding.
Medverkar under Novellkvällen torsdag 31 juli

 

Författarpresentationer

Lasse Berg
Författare, journalist, filmare f 1943 i Sundsvall
Under 1960 och -70-talet beskrev han främst Asien för oss genom böcker och dokumentärfilmer. Under 80-talet flyttades fokus till Afrika där han under många år bodde.
Med sina flerfaldigt prisbelönta böcker Gryning över Kalahari – Hur människan blev människa och Augustnominerade Skymningssång i Kalahari – Hur människan bytte tillvaro fick han en stor och intresserad läsekrets. Med engagerade texter tog han in evolutionen i debatten igen. Är hedersdoktor vid Lunds universitet och har vid tre tillfällen varit en mycket uppskattad sommarvärd i P1.
”Nyckeln ligger i den väldiga hjärnan.”
Foto deep sea productions

 

Stina Dabrowski

Journalist, författare f 1950 i Örebro
Hon började sin bana på Dagens Eko men blev snart erbjuden jobb som programledare på Nöjesmaskinen. Blev SVT trogen i många år och hennes intervjustil blev banbrytande. Hon har träffat de allra största, fått dem att öppna sina hjärtan och inte minst – fått dem att hoppa. 2006 kom Stinas möten. Den följdes upp av Stina om Stina och konsten att intervjua förra året. Är nybliven ordförande i Publicistklubben. Bland utmärkelser kan nämnas hederspriset på Kristallengalan och Stora journalistpriset. Hon är och förblir Sveriges intervjudrottning nr 1.
”Det går att läsa mitt liv i mina intervjuer.”
Foto Carl-Johan-Söder SVT

Stefan Einhorn

Författare f 1955 i Stockholm
Är professor vid Karolinska institutet och överläkare vid Radiumhemmet. 1998 kom religionsfilosofiska En dold Gud. 2003 gjorde han skönlitterär debut med Den sjunde dagen och efterföljaren Konsten att vara snäll toppade listorna och översattes till 17 språk. Medmänniskor och Vägar till visdom har även de ökat vårt intresse för etiska livsfrågor och i senaste boken Änglarnas svar belyser han den kluvna människan – om ondska och godhet. Är populär föreläsare inom bl.a etik och ledarskap. Välsedd gäst i radio och TV. Har varit sommarvärd i P1.
”De döda vilar och jag ska berätta allt för dig.”
Foto Thron-Ullberg

Morgan Larsson

Författare, journalist, programledare f 1970 i Trollhättan
Med bästa vännen, kollegan och På spåret – kamraten Christer bildar han den dynamiska duon i P3-programmet Christer. Med finurliga funderingar om vår samtid och våra relationer har de nått stora lyssnarskaror i alla åldrar.  2010 debuterade han som romanförfattare med boken Radhusdisco. En mycket kärleksfull, varm och hejdlöst rolig bok om uppväxten i Trollhättan på 1980-talet där Saab, snygga tjejer, nära relationer och ungdomlig osäkerhet hela tiden står i centrum. Det är en härlig barndomsskildring som 2011 fick Trollhättans stads kulturpris.
”Alla vägar bär till… Saab.”
Foto Nicholas Larsson-Kopp

 

Ulf Lindström

Författare f 1960 i Borås
Debuterade i antologin Novella-83 och utkom med novellsamlingen Soldimma 1985. Därefter har han skrivit flera dramatiska verk och kritiska essäer. Det var med En god man det stora genombrottet kom. För den tilldelades han Tidningen Vi:s litteraturpris för att ”Med mästerlig stilistisk precision, utmanande etiska frågeställningar och överraskande humor ställer den svenske samtidsmannen inför rätta i ett mörkt och skoningslöst småstadsdrama om makt och våld som utövas långt utanför kriminalgenrens gängse gränser”
”Jag blir så glad när någon tycker om det jag skriver att jag vill ta hem dem och bjuda dem på whisky.”
Foto Kristin Lidell

 

Birgitta Lindqvist

Författare, lärare f 1945 i Örebro
Med diktsamlingen Odelbarhet klev hon in på den litterära scenen 1986. Hon har gett ut flera ungdomsböcker men hennes specialitet har blivit de korta prosaberättelserna. 1990 kom Eldfast skål som följdes av Kinesisk ask, Genom porten och Ur hästens mun. Hennes kloka texter ger läsaren lust att resa, skriva och tänka. I flera år bodde hon i Kina, vilket märks i första romanen Där ingen kan nås, om kulturevolutionen. Den följdes förra året av uppmärksammade Grymhet. Boken ger en unik inblick i kinesiska kvinnors liv nu och då.
”Det är bara i kärlekens stund som döden inte finns.
Foto Nikolai Jakobsen

 

Herman Lindqvist

Författare, journalist f 1943 i Stockholm
Blott sju år har han bott i Sverige men ingen kan som han skildra vår historia. Med den omfattande serien Historien om Sverige har han på ett ovärderligt sätt skrivit oss vårt ursprung. Skönlitterärt debuterade han 1980 med Strax före deadline. Under 80-talet skrev han en mängd reportageböcker, roande kåserier och biografier. Under 2000-talet kom äventyrsromanerna Krokodilen och Rubinen. De senaste åren har gedigna biografier om bl. a Madame de Pompadour, Axel von Fersen, Jean Baptiste Bernadotte och senast Ludvig XIV lämnat hans penna.
”Dig har jag väntat på hela mitt liv. Kom, så går vi.”
Foto Johanna Jansson

 

Britt-Marie Mattsson

Författare, journalist f 1948 i Göteborg
Är en av våra tyngsta politiska reportrar. Hennes skarpa intellekt och vassa analyser har satt speciellt USA:s politiska liv på vår karta. Anställdes 1968 på GP och var under flera år dess utrikeschef. När första romanen Bländad av makten kom 2003 märktes hennes mångåriga erfarenhet både från medievärlden och utrikespolitiken. Uppföljarna Snöleoparden och Maktens kulisser blev stora framgångar. Förra året kom Vi tolererar inga förlorare: klanen Kennedy. Har fått Stora journalistpriset. Är förstereporter på Göteborgs-Posten.
”Hennes fotspår på trappan hade redan yrt igen när hon gick mot bilen.”
Foto Peter Knutson

 

Kristina Ohlsson

Författare f 1979 i Kristianstad
Debuterade 2009 med Askungar. Mottagandet blev enormt och både läsare och recensenter var överens. ”Det är spännande, nervkittlande och stundtals vidrig. Det är onekligen en stark debut och en bra deckare”. Huvudpersonen Fredrika Bergman är civilanställd akademiker som kämpar med jobb, liv och relationer. Uppföljarna Tusenskönor, Änglavakter och Paradisoffer har stadigt ökat läsarskaran. Är utbildad statsvetare och har arbetat som säkerhetspolitisk analytiker men det är inget hon har tid med nu. Sedan januari i år är hon författare på heltid
”En dag ska jag bli CIA-agent och författare.”
Foto Anna-Lena Ahlström

 

Hassan Loo Sattarvandi

Författare f 1975 i Teheran
Utbildade sig till fritidspedagog och studerade litteraturvetenskap och förlagskunskap innan debuten kom 2008. Romanen Still blev mycket uppmärksammad och beskrevs som en autentisk skildring av utanförskap och klasskillnader i Stockholmsförorten Hagalund. Boken belönades med Katapultpriset för 2008 års bästa debut och nominerades till ett flertal priser. I Belägring är han åter tillbaka i Hagalund men nu i ett tidigare tidsperspektiv. Boken hyllades av både kritiker och läsare och nominerades till flera priser bl a Sveriges Radios Romanpris.
”Vi svävade bort dit där inget stod still.”
Foto Cato Lein

 

Ninni Schulman

Författare, journalist f 1972 i Lesjöfors
När hon debuterade för två år sedan med spänningsromanen Flickan med snö i håret fick både läsare och kritiker en ny favorit. Boken utspelar sig i värmländska Hagfors och i centrum står journalisten Magdalena Hansson. Fick Föreningen Värmlandslitteraturs debutantstipendium 2011. Pojken som slutade gråta kom tidigare i år. Böckerna beskrivs med en blandning av vardagsrealism, spänning, trovärdiga personporträtt och bär samtidigt stråk av vemod och melankoli. Vilken tur för oss läsare att hon infriade löftet till sig själv- att skriva en bok.
Jag skulle nog ha svårt för att skriva en romantisk komedi.”
Foto Anna-Lena Ahlström

 

Johan Tell

Författare, journalist, föreläsare f 1959 i Helsingborg
Debuterade 1989 med boken Den lömska kon och har efter det gett ut ett 20-tal titlar. Under 18 år var han reporter, kåsör och redaktör på Resemagasinet Vagabond. Med ett nyfiket öga mot världen har han skildrat människors liv – ofta med mycket humor. Läs bara All inclusive! Ett allt större miljöintresse har resulterat i bl. a 100 sätt att rädda världen och Träd kan rädda världen. Senaste boken heter Trista sevärdheter, en mycket roande fotobok om 121 platser – alla ovärda en omväg. Har fått Svenska Publischingprisets verbala pris 2009.
”Därmed inte sagt att det är trist, för det är det inte.”
Foto förlaget Max Ström

 

Helene Tursten

Författare f 1954 i Göteborg
Hon började sin yrkeskarriär som sjuksköterska och tandläkare men övergick sedan till skrivandet på heltid. 2003 kom novellsamlingen Kvinnan i hissen och andra mystiska historier, men det är med kriminalinspektör Irene Huss hon har lagt Sverige, Europa och USA för sina skrivande händer. Efter debuten Den krossade tanghästen 1998 har ytterligare nio deckare kommit ut, den senaste med titeln I skydd av skuggorna. Hennes förmåga att spegla vår tids mörka sidor är pricksäker och genialisk. Böckerna har filmats med Angela Kovács som Irene Huss.
”Jag tar bara deras själar.”
Foto Peter Knutson

Ungas Bokdagar:

Henrika Andersson

Författare, skådespelerska f 1965 i Ekenäs, Finland
Debuterade 2005 med barnboken Nagu-Nalles egen bok, en fantasifull kapitelbok för barn. Året därpå kom Emma Gloria och de levande Varslarna, en psykologisk ungdomsbok med inslag av fantasy. Den nominerades 2006 till priset Finlandia Junior. Boken berättar om en ung tjejs känsla av övergivenhet, den fantasivärld som växer fram inom henne och det absurda vuxenlivet – allt skrivet med stor värme, humor och skarpsynthet. Uppföljarna riktar sig till äldre läsare – andra boken till tonåringar och i den tredje är hon redan 18 och flyttar hemifrån.
”Lär dig språk som inte finns.”
Foto Lena Malm

 

Peter Bergting Peter Bergting till Ungas Bokdagar i Åmål 2 augusti

Illustratör, författare f 1970 i Åmål
Han är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade illustratörer inom främst fantasygenren. Förutom omslag till barn – och ungdomsböcker har han gjort tre serieromaner med internationellt kända författarna Alex Irvine, Joe R Lansdale och Richard Morgan, ett samarbete som öppnat för USA-marknaden. Förra året kom första egna boken Legenden om Morwhayle – Häxmästaren. Under våren kom uppföljaren Demonprinsessan. När han fick frågan att göra omslaget till pocketutgåvan av Ronja Rövardotter tvekade han inte. Peter och Ronja hör hemma i Dalsland.
”Är man 42 år och sitter och ritar monster för brödfödan så har man knappast rätt att klaga”
Foto Caroline Andersson

Robin Paulsson

Programledare, komiker, manusförfattare f 1983 i Åkarp
Sedan 2006 har Robin regerat med sin egen talkshow Robins i SVT. Påläst, kvick och hejdlöst rolig varvar han kändisintervjuer, sketcher och dråpliga infall. Debuten i publika sammanhang skedde redan 2001 då han startade sin karriär som ståuppkomiker. Han har fått utmärkelsen Roligast i Skåne, blivit vald till Årets nykomling inom stand-upvärlden och nominerats till TV-priset Kristallen. Har medverkat i en rad underhållningsprogram både i radio och tv. Som manusförfattare kan han lägga Kvarteret Skatan, Extra allt och Time out till sitt CV.
”Sen jag såg filmen Fucking Åmål har jag alltid velat besöka staden.”
Foto Andreas Hillergren


Barnens Bokdagar:

Malin Eriksson

Författare f 1979 i Tydje, Åmål
Debuterade 2008 med boken Joanna får en egen häst. Hennes egen uppväxt utanför Åmål som hängiven hästtjej inspirerade till skrivande inom hästgenren. Uppföljaren kom 2010 med Vågar Joanna hoppa? Med Mia saknad tar hon upp viktiga ämnen, drogproblem, misshandel, vänskap, sorg och naturligtvis hästar. En stark bok som skapar underlag till diskussioner bland unga. I dagarna kommer hennes nya ”hästfantasy” Pegasa – hästen från Trapalanda. Hon håller skrivarverkstäder och skriver artiklar, noveller och seriemanus för tidningen Min häst.
”Hästvärlden är ett eget universum, och där finns allt som finns i den övriga världen.”

Martin Widmark

Författare, lärare f 1961 i Linköping
Ständig vinnare i Bokjuryn där barnen själva får rösta på sina favoriter. Med kapitelböckerna om LasseMaja och deras detektivbyrå ligger han i topp även på bibliotekens listor över mest utlånade författare. Debuten 2000 med Att fånga en tiger öppnade för hans makalösa karriär. Lättläst men inte lättlöst och hela tiden med barnet i fokus har blivit hans signum. LasseMaja -böckerna är översatta till ca 25 språk och har även filmats, bl.a för tv:s julkalender. Nya serien Lilla Extra är under arbete och handlar om fyra ungar som driver en tidning.
”Lyckligt det barn som får gå i En Läsande Klass”
Foto Andreas Apell

 

Abellis magiska teater

Bissa Abelli och Anders Olsson bildade Abellis magiska teater 1979. Med sina olika dockteateruppsättningar har de gästat svenska scener från norr till söder, deltagit i festivaler i Europa, USA, Indonesien, Kina och Japan.
Till Åmål kommer de gärna tillbaka med sin rullande salong. Med stor inlevelse och rik kunskap om både svenska och utländska folksagor, folkmusik och medeltida gyckelspel underhåller de små och stora med sina föreställningar i sin magiskt inredda teaterbuss.
Dockpelare: Fatima och Anders Olsson, dockmakare: Thomas Lundqvist

Presentationstexter Annika Andersson