Författarpresentationer

Aino Trosell, Sverige, noveller, romaner, drama

aino

Aino Trosell är född och uppvuxen i Malung. Sedan 2012 bor hon i Göteborg.
Hon har kommit ut med 22 böcker sedan debuten, däribland tre novellsamlingar.
Aino Trosell har även skrivit för de digitala formaten, ett tjugotal publicerade e-noveller och mp3-noveller. Kortromanerna Isbränna, Nyårsnatt och På en öde ö i havet har kommit ut som originalljudböcker. Hon är därmed sannolikt den svenska författare med starkast kvalitativ utgivning inom dessa format.


Mårten Westö, Finland, noveller, poesi, översättningarwestö

Mårten Westö är född 1967 i Helsingfors. Debuterade 1990 med diktsamlingen Vid tröskeln och har gett ut ytterligare tre diktsamlingar. Han har gett ut flera novellsamlingar, bl.a. En sorts värme som nominerades till Sveriges Radios P1:s Novellpris 2006. Mårten Westös senaste novellsamling Som du såg mig då, kom 2014 handlar om att förändra livet innan det är för sent. Ska man låta drömmarna dö och acceptera att inget blev som man tänkte sig? Män och kvinnor försöker oupphörligt – och förgäves – förstå varandra.


Anna Karin Palm, Sverige, noveller, romanerpalm

Anna Karin Palm är född 1961, uppvuxen i Stockholm. Hon har gett ut flera romaner och novellsamlingar. Bland de mest välkända romanerna finns Målarens döttrar och Snöängel.  2014 kom hennes senaste novellsamling Jaktlycka, som blev lovordad av läsare och recensenter. Anna Karin Palms texter präglas av starka kvinnliga subjekt och ett intresse för människans inre. Hennes böcker är översatta till åtta språk. Hon mottog Samfundet De Nios Vinterpris 2015.


Einar Már Guðmundsson, Island, noveller, romaner, poesi, essäereinar

Einar Már Guðmundsson är född 1954 i Reykjavik. Debuterade som poet med två diktsamlingar 1980. Men framför allt är det som romanförfattare han blivit känd.

1995 mottog han Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Universums änglar. Boken har filmatiserats. Han fortsatte sitt författarskap med en släktkrönika i tre delar och räknas som en av de främsta isländska författarna i sin generation. 2012 mottog han Svenska Akademiens Nordiska Pris.

I januari 2015 kom hans kritikerrosade roman Kungar av Island. 


Hanne Ørstavik, Norge, noveller, romanerörstavik

Hanne Ørstavik är född 1969 i Finnmark, Norge, bor sedan många år i Oslo. Hon är en av Norges främsta och mest lästa författare och har sedan debuten 1994 gett ut elva romaner som översatts till många språk. Hyenorna, 2014 är den åttonde romanen som översatts till svenska. Den handlar om att komma tillbaka till sig själv, att ta tid till eftertanke och att bara våga vara för att kunna hitta kraften igen. Hon har fått en rad priser, bland andra Bragepriset, Sultpriset, P2-lyssnarnas romanpris.


Jerker Virdborg, Sverige, noveller, romaner, kulturskribentvirdborg

Jerker Virdborg är född 1971 i Lindome och bosatt i Stockholm. I 25-årsåldern började han skriva prosa. Efter debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt, 2001, utkom året därpå romanen Svart krabba som tilldelades tidningen Vi:s litteraturpris och översattes till sju språk. Han har därefter publicerat ett antal romaner och räknas som en av de intressantaste nya rösterna i svensk litteratur. För senaste novellsamlingen Skyddsrummet Luxgatan tilldelades Jerker Virdborg Samfundet de Nios Vinterpris 2015.


 

Katarina Mazetti, Sverige, noveller, romaner, ungdomsböcker, filmmanusmazetti

Katarina Mazetti är född 1944 i Stockholm. Hon presenterar sig själv som ”Författaren i alla genrer”. Hennes stora genombrott som författare kom 1998, Grabben i graven bredvid som följdes upp av Familjegraven. Andra framgångar är Tarzans Tårar och Mitt liv som pingvin.

Hösten 2013 kom Berättelser för till- och frånskilda, om skilsmässans och äktenskapets sorger och glädjeämnen. Har, bl.a. nnominerats till Augustpriset 1995 för sin bok Det är slut mellan Gud och mig och tilldelades Piratenpriset 2011. Hennes böcker är översatta till ett 30-tal språk.