Ungas Bokdagar torsdag 2 augusti, är en smygstart på 2012 års författardagar. Tara Moshizi värmer upp inför helgens författardagar tillsammans med gästerna Henrika Andersson, Peter Bergting, Robin Paulsson och Katarina von Bredow. Vi delar ut Stora Skrivarstipendiet till en lovande och blivande författare med anknytning till Dalsland. Efter ses vi på Strand Café som ligger ett stenkast från Kulturmagasinet!

Var? Kulturmagasinet

När? den 2e augusti, start kl. 19.30 (insläpp från 19.00)

Hur? med skratt och kärlek!

Program: Start 19.30 med Tara Moshizi som är presentatör under kvällen

Först ut är en intervju med Peter Bergting och Henrika Anderrson. Samtalet kommer beröra olika teman till exempel hur rollkaraktärer skapas, varför de började skriva och så vidare…kanske heliga knep och trix kommer avslöjas till er som sitter i publiken.

Efter intervjun kommer Katarina von Bredow dela ut Stora skrivarstipendiet och vi lovar uppläsning av de vinnande bidragen. I år delas även ett hederspris ut.

Sist ut är Robin Paulsson, som verkligen vill komma till Åmål. ”Sen jag såg filmen Fucking Åmål har jag velat besöka staden”. Hoppas han blir imponerad av Dalslands enda stad. En dryg halvtimma med stand-up bjuder han på!

Slut i Kulturmagasinet ca. 21.30-22.00. Peter och Henrika kommer sälja sina böcker och signera efter programmets slut.

Men kvällen slutar inte här. På väg till Strand Caféet erbjuds en tipsrunda gjord av Textival.

På Strand Café kommer inte bara Ungas Bokdagar finnas, utan även Textival och Kf Vidundret. DJ, graffiti, ljudbok, trevligt sällskap, underbar Vänerutsikt, goodiebags, café med fullständig rättigheter är några av saker vi erbjuder här.

Kostnad? 20kr. (Antingen direkt i kassan den 2e, eller på kansliet på kyrkogatan 14 mellan 25-31 juli, kl. 12-14.)

Varför? Ungas Bokdagar finns till för att peppa och inspirera unga människor att fortsätta eller börja skriva. Det kan handla om dikter, romaner, poetry-slam, rap eller varför inte manustext!? Därför har vi denna kväll bjudit in personer med olika bakgrund. Komiker, manusförfattare, skådespelare, författare, programledare samt illustratör är titlar de bär.

Vårt arbete med Ungas Bokdagar görs på en mängd olika sätt, men vi befinner oss fortfarande i uppbyggnadsfasen. Genom att dela ut skrivarstipendier till dalsländska förmågor fyller vi ett tomrum, som vi ska fylla med ÄNNU mer bra saker på sikt! Så denna kväll får ses som ett startskott på detta arbete, vill ni vara med?

Under kvällen kommer Stora skrivarstipendiet att delas ut av författarinnan Katarina von Bredow till en dalslandsanknuten ung skrivare som skickat in sitt bidrag till tävlingen. Priset är 5 000kr.

 

 

 

Vi ses den 2 augusti!

Kontakta någon av oss för frågor!

Projektledare Frida Stålhandske, 070440 11 91 eller Anna Ekelund 076 807 62 32

Textpresentationer Annika Andersson:

Robin Paulsson

Programledare, komiker, manusförfattare f 1983 i Åkarp
Sedan 2006 har Robin regerat med sin egen talkshow Robins i SVT. Påläst, kvick och hejdlöst rolig varvar han kändisintervjuer, sketcher och dråpliga infall. Debuten i publika sammanhang skedde redan 2001 då han startade sin karriär som ståuppkomiker. Han har fått utmärkelsen Roligast i Skåne, blivit vald till Årets nykomling inom stand-upvärlden och nominerats till TV-priset Kristallen. Har medverkat i en rad underhållningsprogram både i radio och tv. Som manusförfattare kan han lägga Kvarteret Skatan, Extra allt och Time out till sitt CV.
”Sen jag såg filmen Fucking Åmål har jag alltid velat besöka staden. (foto: Andreas Hillergren)

Henrika Andersson

Författare, skådespelerska f 1965 i Ekenäs, Finland
Debuterade 2005 med barnboken Nagu-Nalles egen bok, en fantasifull kapitelbok för barn. Året därpå kom Emma Gloria och de levande Varslarna, en psykologisk ungdomsbok med inslag av fantasy. Den nominerades 2006 till priset Finlandia Junior. Boken berättar om en ung tjejs känsla av övergivenhet, den fantasivärld som växer fram inom henne och det absurda vuxenlivet – allt skrivet med stor värme, humor och skarpsynthet. Uppföljarna riktar sig till äldre läsare – andra boken till tonåringar och i den tredje är hon redan 18 och flyttar hemifrån.
”Lär dig språk som inte finns.” (foto: Lena Malm)

 

Peter Bergting

Peter-Bergting- Fotograf-Caroline-AnderssonIllustratör, författare f 1970 i Åmål
Han är en av Sveriges mest anlitade och uppskattade illustratörer inom främst fantasygenren. Förutom omslag till barn – och ungdomsböcker har han gjort tre serieromaner med internationellt kända författarna Alex Irvine, Joe R Lansdale och Richard Morgan, ett samarbete som öppnat för USA-marknaden. Förra året kom första egna boken Legenden om Morwhayle – Häxmästaren. Under våren kom uppföljaren Demonprinsessan. När han fick frågan att göra omslaget till pocketutgåvan av Ronja Rövardotter tvekade han inte. Peter och Ronja hör hemma i Dalsland.
”Är man 42 år och sitter och ritar monster för brödfödan så har man knappast rätt att klaga” (Foto: Caroline Andersson)

Se ett filminslag med Peter här i inledningen på filmen  Event Dalsland 1/Niklas Eriksson
Peter Bergting – Dalslands Litteraturpristagare 2012

2012 samarbetar Ungas Bokdagar med Textival och Kf Vidundret.