Steve-Claesson-foto-Kimmy-BolkeStewe Claeson
f. 1942, Sverige                                                                                                             Författare, novellist, poet och översättare
Stewe debuterade 1969 med diktsamlingen Semantica, op 18. Hans tre  novellsamlingar återfinns i volymen Tröst. Genombrottet kom 1993 med romanen Pigan i Arras. 1999 nominerades romanen Stämma i havet till Augustpriset. Rönndruvan glöder från 2002 nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris och belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris. Han har varit verksam som lärare och rektor vid folkhögskolorna i Malung, i Skinnskatteberg och mellan 1994 och 2007 vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Stewe var en av initiativtagarna till och handledare vid Litterär gestaltning, Göteborgs Universitet. Stewe är kännare och introduktör av amerikansk lyrik

Baugstoe-Line-foto-Finn-Ståle-FelbergLine Baugstø
f. 1961, Norge
Författare, novellist och journalist
Att läsa Lines vardagsskildringar är nästan alltid lika med att möta en del av oss själva, vare sig vi vill eller inte. Hennes sinne för att fånga den lilla händelsen i livet, med ett enkelt språk, påkallar gång på gång frågan om hur självkritiska vi egentligen är. Förväntar vi oss för ofta att ”den andre” bör ta första steget till förändring? Med åtta romaner, novellsamlingar och barnböcker i ryggen är Line aktuell som en av Norges främsta författare med novellsamlingen Musik för rasande kvinnor. Här sätter Line fokus på vilken roll aggressionen har som drivkraft för den personliga utvecklingen.

 

Sandstrom-Peterfoto-Robert-SegerPeter Sandström
f 1963, Finland
författare, novellist och Journalist
Peter debuterade med novellsamlingen Plebejerna år 1998. 2002 fick han Svenska Litteratursällskapets pris för novellsamlingen Syster Måne. Tryggt vallas vi genom Peter sökande skildringar av den finländske pojken och mannen. Tonerna är dystra, roliga och brutalt ärliga. 2012 belönades hans novellsamling Till Dig Som Saknas med Svenska Yles litteraturpris och han nominerades också till Runebergspriset. Samlingen har hyllats för ett säreget språk som skildrar relationer mellan mödrar, fäder och söner efter kriget. Sökandet efter identiteten gestaltas både i den desillusionerade, försupne krigsveteranen och i den lämnade kärnfamiljen.

Johanna-Holmstrom-foto--OtavaJohanna Holmström
f. 1981, Finland
Författare, novellist och journalist
Med en aldrig vikande blick fokuserad på sin författargärning har Johanna etablerat sig på den finska och svenska författarscenen. 2009 erhöll hon SVD:s litteraturpris för sin novellsamling Camera Obscura. Läsare av Johannas noveller bör vara beredda på det oväntade. När hennes gestalter väljer fel, gör fel mot sig själva, straffar det sig. Då får de dö. Med en lust att vilja lära ut någonting genom sina berättelser är hon nu högaktuell med romanen Asfaltsänglar. Sex års research som mynnat ut i en familjeroman om patriarkatets makt, kulturkrockar och det smärtsamma i att slitas mellan identiteter.

Haavardsholm-Espen-Foto-Finn-Ståle-FelbergEspen Haavardsholm, f. 1945, Norge
Författare, novellist och litteraturkritiker
Nordiska Novelldagen presenterar stolt en av Norges mest aktade författare. Med 15 romaner och 7 novell/essä-samlingar i ryggen har Espen definitivt präglat det norska litteraturklimatet. Sedan debuten 1966 har Espen hyllats för bland annat personligt relaterade biografier av norska motståndsrörelsen under andra världskriget, sina skildringar av Norges 1960-tal samt återkommande behandlat far- och sonrelationen. När han mottog det prestigefyllda Aschehougpriset 2006 lyfte juryn fram Espens förmåga att förvandla personliga erfarenheter till allmänna, igenkännbara betraktelser. Det politiska 60-talet och generationskrockarna återfinns senast i novellsamlingen Dödsögonblicket som gavs ut 2012. Översatt till svenska, ryska, tyska, danska och franska.

Stina-StoorfotoPetter-StoorStina Stoor
f. 1982, Sápmi
Novellist, illustratör
Det går knappt att prata om höga förväntningar på litteraturåret 2013 utan att nämna Stina. 2012 mottog hon ett av Sveriges största kulturpriser, Novellpriset, vid Umeå Littfest för novellen För vår del. Samma år sände Sveriges Radio hennes novell Gåvan, som en av tolv specialbeställda radionoveller. Novellix ger nu ut Stina Stoors tredje novell, Ojura. I den återfinner vi den stil som novellprisjuryn hyllade i sin motivering: ”För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.”

Pia-Juulfoto-cato-leinPia Juul
f. 1962, Danmark
Författare, novellist och poet
Pia gästade Bokdagar i Dalsland 2008 och det är ett kärt återseende när hon nu kommer till Nordiska Novelldagen. Sedan debuten som poet i början av 1980-talet har Pia sett och varit med om att förändra det danska litteraturklimatet. I 2012 års novellsamling Af sted, til stede behandlar Pia temat om människor i rörelse i livet och hur vi förhåller oss till att alls vara närvarande i nuet. Som medlem i Danska Akademin är Pia oundvikligen en auktoritet på den nordiska författarscenen.

arne-dahl-foto-sara-arnaldArne Dahl
f. 1963, Sverige
Författare, novellist, litteraturkritiker
Nordiska Novelldagen kan stolt presentera en av Sveriges främsta och mesta deckarförfattare. Arne Dahls böcker är översatta till fler än 25 språk  bland andra engelska, tyska, italienska, holländska, danska, norska och finska. De har sålts i sammanlagt mer än 2 miljoner exemplar. Sedan 1998 har det blivit 11 böcker om den nu världskända A-gruppen inom den svenska Rikskriminalen. 2012 erhöll Arne pris för ”Årets bäst svenska kriminalroman” för Viskleken, den första i en ny serie. 2012 kom den specialskrivna novellen Migrän för Novelix Förlag, en berättelse om en mans upplevelser av att få ett migränanfall när han läser en bok av…? Just det. Arne Dahl.

merethe-lindstrom-foto-johannes-janssonMerethe Lindström
f. 1963, Norge
Författare och novellist
2012 mottog Merthe Nordiska Rådets Litteraturpris för romanen Dagar i Tystnadens Historia. Motiveringen löd ”I en stillfärdig, precis och eftertänksam prosa berättar Lindstrøm om hur en dramatisk dåtid långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande”. Samma år var hon invigningstalare vid Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. I år är det 30 år sedan hon debuterade med novellsamlingen Sexorcisten og andre fortellinger. I sina texter undersöker Merethe hur de nära relationerna och hur samtalet, eller bristen på samtal påverkar oss, enskilda och i familjen.

 författartexter Daniel London Larsson