Den nordiska novellens scen finns i Dalsland. Här samlas årligen Nordens främsta novellister för att dela med sig av det bästa inom novellkonsten. En spännande blandning av norska, svenska, finska, danska berättelser väntar. 

Evenemanget som genomförs för sjunde året har utvecklats med dess besökare och platser. I år är scenen Baldersnäs Herrgård i Dals-Långed. En alldeles speciell plats med en historik värt sin egen berättelse.

BILJETTFÖRSÄLJNING

Hitta till Nordiska Novelldagen på Baldersnäs Herrgård

Läs våra pressmeddelande här

NNprogram

FREDAG fr kl 18  Scensamtal med Litteraturpristagaren och Gun Ekroth

NNfre-Kristian Petri
f. 1956, Sverige
Regissör, författare, novellist, kulturjournalist och kritiker
Nordiska Novelldagen presenterar stolt årets mottagare av Dalslands Litteraturpris. Med rötter i det dalsländska Ärtemark har Kristian skrivit en rad reportageböcker och novellsamlingar. 1996 kom novellsamlingen Den stulna novellen, en samling vardagligt gåtfulla berättelser. 1999 kom nästa novellsamling, Nattboken. Våren 2013 är Kristian dubbelt aktuell med novellen Träsket samt nya boken Pappan. Som regissör och manusförfattare är Kristian känd för flera svenska filmer och tv-serier och har flerfaldigt nominerats och belönats med Guldbaggen. Den 10:e maj får vi ta del av Kristians egna ord och betraktelser när han tar emot priset på Baldersnäs Herrgård.

Gun Ekroth
f. 1941, Sverige
Journalist, redaktör
Det är ett kärt återseende när Gun åter gästar oss 2013. Gun är utan motstycke en av Sveriges allra främsta förespråkare och kännare av novellformatet. Mellan 80-talet och 2008 var Gun en starkt drivande kraft inom Sveriges Radio i att stärka bron mellan litteraturen och publiken. Hon har varit producent för programmen Leva i SverigeDet vill jag höraGränslöstCafé Cosmopolite och Novellen. Gun har även producerat programmen Sommar i P1 och Vinter i P1, radioföljetonger och radioteater. Parallellt har hon även stått som redaktör för flera novellantologier. Till oss kommer hon för att berätta om sitt arbete och vad som egentligen kännetecknar en novell.

Lördagen bjuder på en heldag med novellister från bl a Sverige, Norge, Danmark och Finland. Vi hoppas på majsol och försommar i denna underbara omgivning. Välkommen att ta del av den nordiska novell-eliten.

Novelllisterna presenteras här i turordning enligt programmet

LÖRDAG fr kl 10.45 

Steve-Claesson-foto-Kimmy-BolkeStewe Claeson
f. 1942, SverigeFörfattare, novellist, poet och översättare
Stewe debuterade 1969 med diktsamlingen Semantica, op 18. Hans tre  novellsamlingar återfinns i volymen Tröst. Genombrottet kom 1993 med romanen Pigan i Arras. 1999 nominerades romanen Stämma i havet till Augustpriset. Rönndruvan glöder från 2002 nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris och belönades med Svenska Dagbladets litteraturpris. Han har varit verksam som lärare och rektor vid folkhögskolorna i Malung, i Skinnskatteberg och mellan 1994 och 2007 vid Nordiska folkhögskolan i Kungälv. Stewe var en av initiativtagarna till och handledare vid Litterär gestaltning, Göteborgs Universitet. Stewe är kännare och introduktör av amerikansk lyrik

Baugstoe-Line-foto-Finn-Ståle-FelbergLine Baugstø
f. 1961, Norge
Författare, novellist och journalist
Att läsa Lines vardagsskildringar är nästan alltid lika med att möta en del av oss själva, vare sig vi vill eller inte. Hennes sinne för att fånga den lilla händelsen i livet, med ett enkelt språk, påkallar gång på gång frågan om hur självkritiska vi egentligen är. Förväntar vi oss för ofta att ”den andre” bör ta första steget till förändring? Med åtta romaner, novellsamlingar och barnböcker i ryggen är Line aktuell som en av Norges främsta författare med novellsamlingen Musik för rasande kvinnor. Här sätter Line fokus på vilken roll aggressionen har som drivkraft för den personliga utvecklingen.

 

Sandstrom-Peterfoto-Robert-SegerPeter Sandström
f 1963, Finland
författare, novellist och Journalist
Peter debuterade med novellsamlingen Plebejerna år 1998. 2002 fick han Svenska Litteratursällskapets pris för novellsamlingen Syster Måne. Tryggt vallas vi genom Peter sökande skildringar av den finländske pojken och mannen. Tonerna är dystra, roliga och brutalt ärliga. 2012 belönades hans novellsamling Till Dig Som Saknas med Svenska Yles litteraturpris och han nominerades också till Runebergspriset. Samlingen har hyllats för ett säreget språk som skildrar relationer mellan mödrar, fäder och söner efter kriget. Sökandet efter identiteten gestaltas både i den desillusionerade, försupne krigsveteranen och i den lämnade kärnfamiljen.

LÖRDAG fr kl 13.30 

Johanna-Holmstrom-foto--OtavaJohanna Holmström
f. 1981, Finland
Författare, novellist och journalist
Med en aldrig vikande blick fokuserad på sin författargärning har Johanna etablerat sig på den finska och svenska författarscenen. 2009 erhöll hon SVD:s litteraturpris för sin novellsamling Camera Obscura. Läsare av Johannas noveller bör vara beredda på det oväntade. När hennes gestalter väljer fel, gör fel mot sig själva, straffar det sig. Då får de dö. Med en lust att vilja lära ut någonting genom sina berättelser är hon nu högaktuell med romanen Asfaltsänglar. Sex års research som mynnat ut i en familjeroman om patriarkatets makt, kulturkrockar och det smärtsamma i att slitas mellan identiteter.

Haavardsholm-Espen-Foto-Finn-Ståle-FelbergEspen Haavardsholm, f. 1945, Norge
Författare, novellist och litteraturkritiker
Nordiska Novelldagen presenterar stolt en av Norges mest aktade författare. Med 15 romaner och 7 novell/essä-samlingar i ryggen har Espen definitivt präglat det norska litteraturklimatet. Sedan de

buten 1966 har Espen hyllats för bland annat personligt relaterade biografier av norska motståndsrörelsen under andra världskriget, sina skildringar av Norges 1960-tal samt återkommande behandlat far- och sonrelationen. När han mottog det prestigefyllda Aschehougpriset 2006 lyfte juryn fram Espens förmåga att förvandla personliga erfarenheter till allmänna, igenkännbara betraktelser. Det politiska 60-talet och generationskrockarna återfinns senast i novellsamlingen Dödsögonblicket som gavs ut 2012. Översatt till svenska, ryska, tyska, danska och franska.

Stina-StoorfotoPetter-StoorStina Stoor
f. 1982, Sápmi
Novellist, illustratör
Det går knappt att prata om höga förväntningar på litteraturåret 2013 utan att nämna Stina. 2012 mottog hon ett av Sveriges största kulturpriser, Novellpriset, vid Umeå Littfest för novellen För vår del. Samma år sände Sveriges Radio hennes novell Gåvan, som en av tolv specialbeställda radionoveller. Novellix ger nu ut Stina Stoors tredje novell, Ojura. I den återfinner vi den stil som novellprisjuryn hyllade i sin motivering: ”För att hon i sin egensinniga prosa med djup omsorg och detaljskärpa gestaltar människor och miljöer som i sin närmast fysiska närvaro etsar sig fast i läsarens minne.”

 

 

LÖRDAG fr kl 15.30 

Pia-Juulfoto-cato-leinPia Juul
f. 1962, Danmark
Författare, novellist och poet
Pia gästade Bokdagar i Dalsland 2008 och det är ett kärt återseende när hon nu kommer till Nordiska Novelldagen. Sedan debuten som poet i början av 1980-talet har Pia sett och varit med om att förändra det danska litteraturklimatet. I 2012 års novellsamling Af sted, til stede behandlar Pia temat om människor i rörelse i livet och hur vi förhåller oss till att alls vara närvarande i nuet. Som medlem i Danska Akademin är Pia oundvikligen en auktoritet på den nordiska författarscenen.

arne-dahl-foto-sara-arnaldArne Dahl
f. 1963, Sverige
Författare, novellist, litteraturkritiker
Nordiska Novelldagen kan stolt presentera en av Sveriges främsta och mesta deckarförfattare. Arne Dahls böcker är översatta till fler än 25 språk  bland andra engelska, tyska, italienska, holländska, danska, norska och finska. De har sålts i sammanlagt mer än 2 miljoner exemplar. Sedan 1998 har det blivit 11 böcker om den nu världskända A-gruppen inom den svenska Rikskriminalen. 2012 erhöll Arne pris för ”Årets bäst svenska kriminalroman” för Viskleken, den första i en ny serie. 2012 kom den specialskrivna novellen Migrän för Novelix Förlag, en berättelse om en mans upplevelser av att få ett migränanfall när han läser en bok av…? Just det. Arne Dahl.

merethe-lindstrom-foto-johannes-janssonMerethe Lindström
f. 1963, Norge
Författare och novellist
2012 mottog Merthe Nordiska Rådets Litteraturpris för romanen Dagar i Tystnadens Historia. Motiveringen löd ”I en stillfärdig, precis och eftertänksam prosa berättar Lindstrøm om hur en dramatisk dåtid långsamt bryter in i en äldre kvinnas liv och medvetande”. Samma år var hon invigningstalare vid Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. I år är det 30 år sedan hon debuterade med novellsamlingen Sexorcisten og andre fortellinger. I sina texter undersöker Merethe hur de nära relationerna och hur samtalet, eller bristen på samtal påverkar oss, enskilda och i familjen.

 författartexter Daniel London Larsson

 

Finansiärer

NNfinans

Föreningen Norden i Bengtsfors och Dals-Ed

Västra Götalandsregionen

Statens Kulturråd

Bengtsfors Kommun

Gränskommittén Östfold-Bohuslän-Dalsland

Föreningen Norden i Bengtsfors och Dals-Ed

Västra Götalandsregionen

Statens Kulturråd

Bengtsfors Kommun

Gränskommittén Östfold-Bohuslän-Dalsland

Sponsorer 

Dalslands Sparbank

Niklassons Tryckeri, Mellerud

Boknätet, Skåpafors

Åsa Carlsson Bild & Grafisk form, Åmål

Studieförbundet Vuxenskolan

och tack alla övriga som bidrar till genomförandet av Nordiska Novelldagen 2013

 

Kontakter

Huvudansvarig Anita K Alexanderson
0532-125 23 anita.k.alex@bokdagaridalsland.se
Koordinator Frida Stålhandske
070-440 11 91 frida@bokdagaridalsland.se
Controller Kerstin Nilsson
0531-424 27 kerstin@bokdagaridalsland.se
Författarkontakter Nils-Erik Janson
08-766 29 53 nils-erik@bokdagaridalsland.se
Författarkontakter Agneta Gip
0532-60 73 45, 073-732 11 65 agneta@bokdagaridalsland.se
Dalslands Skrivarstipendium Maj-Lis Dolk
0532-186 35, 070-564 60 21 maj-lis@bokdagaridalsland.se
Dalslands Litteraturpris Lena Grönlund
070-683 38 89, 0531-405 25 lena@litteraturdalsland.se
Pressansvarig Moa Björnsson
070-356 02 87 moa@bokdagaridalsland.se
Presentatör / Textpresentationer Daniel London Larsson
070-271 26 89 daniel.larsson111@gmail.com
Grafisk formgivare / Webbadministratör Åsa Carlsson
070-664 75 59 info@asacarlsson.se

Anita K Alexanderson, huvudansvarig Nordiska Novelldagen / foto Åsa Carlsson