Susanna Alakoski
Fredag kl 11.00
Lördag kl 13.15 Rum för barn
f.1962 i Vasa, Finland Författare, krönikör, redaktör
Susanna är kanske en av vår samtids viktigaste författare. Med sin Augustprisade bok Svinalängorna från 2006 har hon starkt bidragit till samhällsdiskussionen om social utsatthet. Svinalängorna blev både film och teater liksom boken Håpas du trifs bra i fengelset blev teater. 2011 debuterade hon som barnboksförfattare med Dagens Harri, därefter utkom Guldfisken. I augusti 2013 kommer Dagens Skräckis. Susanna är aktuell med den biografiska dagboksessän Oktober i Fattigsverige, här försöker hon förstå sin sociala förhistoria och hur den påverkade hennes barndomsupplevelser av fattigdom.
Foto E Ohlson Wallin
Mats Söderlund
Fredag kl 12.00 scensamtal med Tara Moshizi
f. 1965 i Sundsvall Poet, författare
Som flerårig ordförande i Sveriges Författarförbund har Mats etablerat sig som flitig debattör på den svenska litteraturscenen. Som poet har han gett ut åtta diktsamlingar. 2012 kom essän Göra kärlek om manlighet och relationer, en utmaning för dig som tror att du lever jämställt, och som verkligen vill det. Nu, efter 10 års arbete, är den lovordade romanen Observatoriet klar. En skakande uppväxtskildring från en liten norrländsk by. Om den ensamma, mobbade Eriks utsatthet i familjen och bland okänsliga vuxna och deras skrämmande sexualitet och gränslöshet.
Foto Caroline Andersson
Lars Andersson
Fredag kl 13.00
f. 1954 i Karlskoga Författare
Många recensenter anser att han skriver Sveriges vackraste prosa. Orden kränger, bråkar, vrenskas och viskar stillsamt, varsamt, går från det sprödaste finstämda till det våldsamt frustande och vulgärt vitala. Den nya boken De levandes land är andra delen i Lars släkthistoria. Ett värmländskt bygdeepos om man så vill, om det slit som ledde fram till modernitet och välfärdsstat. Denna avslutade del sätter fokus på byn Nolkul och kvinnornas förutsättningar under denna tid. Om balansgången och gränsen mellan frihet och tillhörighet och landsbygdens tid av uppbrott och förändring..
Foto Kari Lovaas
Karin Alvtegen
Fredag kl 14.00 scensamtal med Dorotea Bromberg
f. 1965 i Huskvarna Författare
Alla som läst Karin Alvtegens kriminalromaner vet att de inte går att jämföra med en klassisk deckare. Titlarna Skuld, Saknad, Svek, Skam och Skugga har kommit att muta in ett drag av psykologisk problematisering som tar det hela lite längre, lite högre och lite bättre. Karins böcker är översatta på fler än 30 språk och den senaste, Fjärilseffekten, handlar om våra gärningars verkan långt utanför våra egna liv. Om den fria viljans kamp och om vår ovilja att försonas med tillvarons villkor.
Foto Micke Lundström
Nils Uddenberg
Fredag kl 15.00
f. 1938 i Lund Författare, Läkare, psykiatriker
Kan vi förstå människan genom att skaffa en katt? Kanske. Denna prisade och välpublicerade folkbildare, med ett brett register inom gränsområdet mellan humaniora och biologi/medicin, hade aldrig kunnat tänka sig ett husdjur. Men plötsligt dyker kissekatten upp från ingenstans. Det är väldigt underhållande när Nils Uddenberg i sin bok Gubbe och katt, 2012 fördjupar sig i kissens själsliv utifrån sin bakgrund som psykiatriker.
Nils verk i två band, Idéer om livet belönades med Augustpriset för bästa fackbok 2003 och 2009 kom boken Gränsvarelser.
Foto Jan Nordén
Birgitta Lillpers
Fredag kl 16.00 OBS inställt p g a sjukdom
f. 1958 i Orsa Poet, författare
Stämnoja. Det är titeln på Lillpers diktsamlingsdebut från 1982 och vittnar om ett ordflöde som ter sig lustigt, snirkligt. 31 år senare är hon hyllad med 11 av de främsta priserna i Litteratursverige och många nomineringar därtill. Hon har utforskat och omformat våra språkliga dimensioner. Det lyriska språkets släktskap med musik har lett henne till flera nära samarbeten med musiker. Ofta har hon skildrat människor i småstäder och glesbygd med ett säreget, förtätat språk. Hennes senaste diktsamling heter Industriminnen, 2012.
Foto Gunnel Johansson
Björn Hellberg
Lördag kl 9.30 Café XO Frukost med Björn
f. 1944 i Laholm Författare, journalist
Det är ett mysterium varför Svenska Akademien inte skrivit in Björn Hellberg som synonym till ordet ”trevlig”. Tennis-Björn, På-Spåret-Björn. Skriva-25-deckare-Björn? Addera ca 30 noveller så anar vi omfånget på denna folkkäre konnässörs bredd. Årets författarfrukost med Björn blir den trevligaste morgonstund du haft på länge, trots att nära 70 personer har fått sätta livet till i hans böcker. Det är som tidningen Östran skrev i en recension: ”Hellberg kan konsten att ha ihjäl folk så att läsarna säger att boken var trivsam!”
Foto PeO Persson
Johanne Hildebrandt
Lördag kl 11.00
f. 1964 i Lycksele Författare, kolumnist, fd krigskorrespondent
Med totalt 20 år som krigskorrespondent i bland annat Irak, Jemen, Sudan och Somalia samt 10 år i det krigshärjade Balkan har Johanne som ingen annan skildrat krigets grymma sidor. 2010 följde hon de svenska soldaterna FS19 i Afghanistan under sex månader vilket resulterade i boken Krigare, en ytterst viktig och unik skildring av Sveriges roll i världen. Hon har även skrivit de tre succéromanerna Freja, Idun och Saga, vilka ingår i trilogin Sagan om Valhalla. De har sålt i över 800 000 exemplar och i år kom beskedet att en ny Valhalla-serie är på gång.
Foto Anna-Lena Ahlström
Qaisar Mahmood
Lördag kl 12.00
f. 1973 i Pakistan Författare, krönikör, debattör
Ett middagssamtal i Värmland var starten på en 900 mil lång mc-resa genom Sverige och blev både bok och film Jakten på svenskheten.
Han har varit i storstäder, på mindre orter och i ännu mindre avfolkade samhällen. Qaisar fann ingenting som förenade de människorna han mötte, och som kunde skilja dem från individer i andra delar av världen. Varken när det gäller åsikter, lynne, värderingar, normer eller ens utseende.
Foto Lorna Bartram
Cilla Naumann
Lördag kl 13.00 scensamtal med Tara Moshizi
f. 1960 i Varberg Författare, journalist
Cilla Naumann skriver i sin roman Springa med åror om det avgörande mötet mellan en bonddotter och en stadsflicka i en svensk sommaridyll. Flickorna balanserar på samma skälvande gräns mellan barn och vuxen som tonårspojken Tom gör i ungdomsboken 62 dagar. Böckerna knyter an till varandra men berättas ur olika perspektiv. Nyfikenheten på hur en historia ändrar sig beroende på vem som berättar och vilken position den personen har, är central för detta författarskap som har nominerats till Augustpriset två gånger, 2009 och 2012.
Foto Sofia Runarsdotter
David Lagercrantz
Lördag kl 14.00
f. 1962 i Stockholm Författare, journalist, föreläsare
Tänk dig att spendera 100 timmar med Zlatan och därefter skildra hela hans liv. David gjorde det och det gick minst sagt bra. 500 000 sålda exemplar på mindre än 60 dagar. 2012 nominerades Jag är Zlatan till Augustpriset i avdelningen Årets svenska fackbok. 20 länder har köpt rättigheterna att ge ut boken. David har gått från att vara kriminalreporter på Expressen via den internationellt hyllade biografin om äventyraren Göran Kropp till Zlatan. Här skildras en mans dröm om att frigöra sig från strömmen och den griper tag i läsarens hjärta.
Foto C Andersson
Martina Haag
Lördag kl 15.00
f. 1964 i Stockholm Författare, skådespelare
Botemedlet mot gråa löparrundor är här! I nya boken Heja Heja blir stegen lättare och lättare för varje sida. Ingen kan skildra vardagens dråpligheter och familjelivets förunderligheter som Martina. Hennes krönikor har hög igenkänningsfaktor och filmatiseringen av Underbar och älskad av alla (och på jobbet går det också jättebra) har setts av tusentals. Till bokdagarna kommer denna På Spåret-mästare för andra gången.
Foto Anna-Lena Ahlström
Göran Hägg
Lördag kl 16.00
f. 1947 i Stockholm Författare, docent i litteraturvetenskap
Det är en konst att med humor lära ut allvarliga saker. Som historiker har Göran gjort det om och om igen. Som Italien-kännare har han gett oss stora verk om Vatikanens påvar och Mussolinis hemska välde. Görans bidrag till den svenska folkbildningen och kulturarvet finns bland annat i hans stora kartläggning av Sveriges 200 viktigaste kyrkor. Lägg därtill flera titlar om retorik och prisade skönlitterära romaner med satirens sting, så kan du räkna med att ert möte på årets Bokdagar kommer bli en mycket angenäm lektion!
Foto Cato Lein