ADAlva Dahl

Alva Dahl Sverige

Alva Dahl, novellist, f 1985 översättare från engelska och norska, samt doktorand i nordiska språk vid Uppsala universitet. Hennes forskning handlar om interpunktionens roll i skönlitterär prosa. Som översättare har hon hyllats för sina tolkningar av bland andra David Foster Wallace och Zadie Smith.
Dahl är även verksam som kulturskribent och redaktör – och var dessutom med och grundade förlaget Novellix 2011. Hon har skrivit novellen Allt har sin tid för Novellix.

 fredag fr kl 19.30 


Ringell-Susanne foto anderslarssonSR Guiden

Susanne Ringell Finland

Susanne Ringell novellist och författare, f 1955 i Helsingfors.. Ringells roman Katt begraven utkom 2006. Hennes novell Mellan sylta och kompott ur En god Havanna, nominerades till Sveriges Radios Novellpris 2007. År 2010 fick Ringell Svenska YLEs litteraturpris för sin novellsamling Vattnen med motiveringen ”varje ord är slipat till perfektion och varje enstaka mening är laddad”. 2013 utkom novellsamlingen På utvägen var jag en annan, som Sveriges Radio valde till månadens bok i juli samma år. Susanne har tidigare besökt Nordiska Novelldagarna 2008 och 2011.

fredag fr kl 20.00 

foto Anders Larsson


Henriksen-Levi_Foto-Rolf-M-AagaardLH Julnoveller

Levi Henriksen Norge

Författare, journalist, musiker, f 1964 i Kongsvinger. Han har gett ut novellsamlingar och romaner, samt essäsamlingar och antologier. Han debuterade 2002 med novellsamlingen Feber. Sedan följde fler novellsamlingar och 2004 fick han sitt stora genombrott med romanen Snö ska falla över snö som fallit. Senaste romanen kom 2014, Ett kärntema i hans författarskap är musik, han är basist och låtskrivare.

2013 kom novellsamlingen Når plutselig en natt. 2014 kom romanen Harpesang som handlar om syskonen Thorsen, skildrade med värme, kanske kan man kalla den för en ”feelgood-roman”.

fredag fr kl 20.30 

foto Rolf M Aagaard


norborg_kerstin foto Sara MacKeyKN

Kerstin Norborg Sverige

Kerstin Norborg, författare, f 1961 och uppvuxen i Lund. Hon debuterade 1994 med diktsamlingen Vakenlandet, som 1998 följdes av en prosadiktsamling. 2001 kom hennes första roman, Min faders hus, August-nominerad och tilldelad Sveriges Radios romanpris. 2005 kom novellsamlingen Missed abortion. Flera av novellerna handlar om barn och barnlöshet Kerstin Norborg har i flera böcker utforskat kvinnors kroppsliga erfarenheter, känslor av främlingskap och kärlekslängtan. Detta märks även i hennes senaste roman Marie-Louise, 2015.

lördag fr kl 11.00 

foto Sara MacKey


Cecilia Davidsson foto cato lein.CD höga berg...

Cecilia Davidsson Sverige

Cecilia Davidsson, författare, journalist, f 1963. Uppvuxen i Småland, men är nu bosatt i Stockholm. Hon debuterade1994 med novellsamlingen En av dessa nätter, som hon fick Katapultpriset för som bästa debutant. Hon har skrivit ytterligare tre novellsamlingar samt två romaner. Hennes berättelser befolkas av ett brett persongalleri. Den gemensamma nämnaren är ofta kontaktlösheten och misstron människor emellan. Den senaste novellsamlingen kom 2015, Höga berg och djupa dalar. Flera texter är korta, kryddade med såväl absurditeter som diffusa obehagskänslor. Något har hänt, men vad?

 lördag fr kl 11.30 

foto Cato Lein


David Eriksson foto PATRIK PETTERSSONDE

David Ericsson Sverige

David Ericsson, författare och långtradarchaufför, f 1966, bosatt i Stockholm. Hans första bok, novellsamlingen Truck stop, kom 1999. Därefter har han skrivit tre romaner, bland annat Redlight, och otaliga krönikor och reportage. I april 2015 kom novellsamlingen Vad skulle vi göra om vi inte var rädda? I den novellsamlingen får vi möta några ur Europas brokiga befolkning. Den kvinnliga EU byråkraten, den prostituerade rumänska kvinnan, vi får uppleva en alldeles speciell natt i Venedig och möta en nattchaufför som ser döden på sin resa genom Tyskland.Han har bland annat tilldelats LO:s författarpris, våren 2008.

 fredag fr kl 12.00 

foto Patrik Pettersson


laila_stien_Tine PoppeLayout 1

Laila Stien Norge

Laila Stien, författare och översättare, f 1958. Hon är född i Nordland och har bott i norska Finnmark. Laila har studerat samisk etnografi vid Oslo Universitet. Hon har utmärkt sig som en kräsen och stilsäker novellist och har mottagit ett stort antal priser. för samlingar som Nyveien, Sånt som skjer, I det fri, Gjennom glass, Svømmetak, Veranda med sol
I flera av sina böcker har hon hämtat stoff från nordnorsk och samisk miljö. Laila Stien mottog, för novellen Besök, NRKs pris för årets bästa novell 2015. Hennes noveller är inte översatta till svenska.

 lördag fr kl 13.30 

foto Tine Poppe


airLVG fb

AIR Litteratur Västra Götaland Johanna Lindström

Kulturnämnden i Västra Götaland har beslutat att ge Strömstad i uppdrag att etablera ett författar- och översättarresidens med satelliter i Västra Götaland. Satelliterna är Åmål, Alingsås och Partille. Huvudort och satelliter kommer att ta emot svenska och utländska författare och översättare under kortare perioder och ge dem möjlighet att bo och arbeta i en lugn och inspirerande miljö.
Åmål kommer att välkomna sin första Artist in Residence under våren 2016.

 lördag fr kl 14.00 


Peter-Sandstrom foto Robert SegerPS Transp

Peter Sandström Åland

Peter Sandström, författare, journalist, f 1963 på Åland, debuterade 1998 med novellsamlingen Plebejerna. 2002 fick han Svenska Litteratur-sällskapets pris för novellsamlingen Syster Måne. Tryggt vallas vi genom hans sökande skildringar av den finländske pojken och mannen. 2012 kom novellsamlingen Till Dig Som Saknas. Den skildrar relationer mellan mödrar, fäder och söner. Romanen Transparante Blanche, 2014, handlar också om mannen och mannens problematik. Boken nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris.

 lördag fr kl 14.30 

foto Robert Seger


Åsa Foster foto Caroline AnderssonÅF

Åsa Foster Sverige

Åsa Foster, författare, f 1976, bor i Skåne. I sin debutbok Man måste inte alltid tala om det, en novellsamling från 2014, är miljön Sydafrika. Hon känner landet väl efter att ha studerat
där. Novellerna binds samman av ett tema. De handlar om ögonblicket då något övergår till något annat. Ofta är det män som hotar tillvaron, både för sig själva och andra. Nominerades till Borås Tidnings debutantpris. Hennes senaste novellsamling, Förresten gör folk så märkliga saker nuförtiden utspelar sig i Skåne. Åsa Foster är en av de nya svenska novellförfattarna och definitivt en författare att räkna med.

 lördag fr kl 15.00 

foto Caroline Andersson


bengt berg foto staffan jofjell4224

Bengt Berg Sverige

Bengt Berg, författare och poet, f 1946 i Torsby i norra Värmland. Han har skrivit ett stort antal böcker, poesi och prosa som är översatta till många språk. Han har turnerat kors och tvärs i Norden samt deltagit i olika internationella poesifestivaler bl. a i Colombia, Nicaragua. Bengt Berg är en folkkär författare som har mottagit många priser och stipendier. Han har bl a skrivit Mellan Nordkap och Syrakusa, Värmland-Världen tur & retur och 2014, Dikter genom 40 år som är ett urval av hans stora samling poesi. År 2015 utsågs Bengt Berg till årets värmlänning av Värmländska sällskapet, NWT och Provinsbanken Värmland.

 fredag fr kl 15.30 

foto Staffan Jofjell