Författarkväll med Stina Stoor och Karolina Ramqvist 3 september 2015

Nu välkomnas du till ännu ett nytt evenemang i Bokdagar i Dalslands regi. Vi vågar utlova en fantastisk författarkväll med Stina Stoor och Karolina Ramqvist när Café XO i Åmål slår upp dörrarna den 3 september.

Författarkväll 150903

Stina Stoor

Stina Stoor, född 1982, bor och verkar i sin barndomsby, Balåliden, utanför Bjurholm. Hon tilldelades Umeå novellpris 2012 och publicerade den uppmärksammade novellen Ojuraåret därefter. För novellen Gåvan mottog hon Sveriges Radios novellpris. Bli som folk är hennes första novellsamling. Novellerna utspelar sig i gränstrakterna mellan samtid och dåtid, barndom och vuxenlandskap. Flickor försöker bli fulländade, pojkar måste bli män. Och så beskaffenhetens alla gåtor. läs mer här 

Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist, född 1976 i Göteborg, är en svensk journalist och författare. Hennes första bok När svenska pojkar började dansa utkom 1997. Sedan dess har hon givit ut flera romaner, publicerat noveller, essäer och kritik, varit chefredaktör för tidskriften Arena och medarbetare i DN. År 2012 kom romanen Alltings början, som blev en stor läsar- och kritikerframgång. Ramqvist är nu aktuell med Den vita staden, som är en fristående fortsättning på romanen Flickvännen(2009). Flickvännen nominerades till Sveriges Radios romanpris och fick VI:s litteraturpris samt dramatiseras för Stockholms stadsteater under 2015. Ramqvist debuterade som manusförfattare 2014 med den internationellt prisbelönade kortfilmen Cupcake. läs mer här

Biljettpris 60 kr
Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré. Begränsat antal platser.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan Dalsland. Med reservation för ev ändringar.

forfkv-5_3-A3omsl2

Linda Olsson, född 1948 i Stockholm, är jurist och författare. Hon slog igenom med debutromanen Nu vill jag sjunga dig milda sånger (2006), som gick rakt in i hjärtat på miljoner läsare runt om i världen. Därefter har hon utkommit med relationsromanerna Sonat till Miriam och Det goda inom dig. 2014 kom fjärde romanen I skymningen sjunger koltrasten, en berättelse om ensamhet, vänskap, litteraturens kraft och de hisnande möjligheter som ryms i varje människas liv. Linda Olsson bor sedan många år i Auckland, Nya Zeeland.

Gabriella Håkansson, född 1968, är författare, litteraturkritiker och skribent. Hon blev mycket uppmärksammad för sin debutroman Operation B (1997). Den etablerade hennes säregna berättande och följdes upp av de prisnominerade Fallet Sandemann och Hjärnmänniskan. 2013 utkom Aldermanns arvinge, som är den första delen i en episk, historisk romantrilogi som utspelar sig i London under tidigt 1800-tal. Håkanssons romaner är kända för sina egensinniga psykologiska porträtt, avancerade intriger, gotiskt svarta humor och klaustrofobiska dissektion av det inre mänskliga landskapet. De har översatts till tyska, holländska, tjeckiska, danska och norska.

Biljettpris 60 kr
Café XO serverar en soppmåltid mellan kl 18–19 för 79,-.
Författarframträdande fr kl 19.
Ej förköp, endast kontant betalning i entré. Begränsat antal platser.
Författarkvällarna är ett samarbete mellan Bokdagar i Dalsland och Café XO med stöd från Poesi och Prosa, Författarcentrum Väst och Studieförbundet Vuxenskolan Dalsland. Med reservation för ev ändringar.

ffkvV15

 

 

Programändring på författarkväll 5 februari

Åke Edwardson Marconi ParkÅke Edwardson foto Thomas AndersenProgramändring på säsongens första författarkväll torsdag 5 februari. Beate Grimsrud ersätts av Åke Edwardson, som får sällskap av poeten Linus Gårdfeldt.

Åke Edwardson född 1953 i Småland, debuterade 1995 och fick då Svenska Deckarakademins debutantpris för Till allt som varit dött. I Dans med en ängel(1997) introducerades kriminalkommissarie Erik Winter som huvudperson, denna roman tilldelades även Svenska Deckarakademins stora pris för 1997 års bästa svenska kriminalroman. Åke Edwardson är en av våra mest lästa författare och hans internationella rykte är stadigt stigande. Hans böcker är översatta till över tjugo språk och har bland annat utkommit i England och USA. Aktuell med Marconi Park.

Läs mer om Åke Edwardsson här

 

 

 


Författarkväll Åmål 5 februari 2015

Linus Gårdfeldt

Linus Gårdfeldt, född 1981, är uppvuxen i Värmland, dit han just har återvänt efter att ha bott i Göteborg och Malmö. Han debuterade 2009 med diktsamlingen Men golvet har ingen mun, som mottogs varmt av kritikerna. Gårdfeldt betraktas som en originell och stark röst i sin generation. 2012 kom hans andra diktsamling, Gråbergssång. 2015 är han aktuell med Lys med apan, även det en diktsamling, där ett nytt liv har börjat växa och ett hem börjat ta form mitt i en ström av intryck.

Beate Grimsrud foto Henrik Lindal / Linus Gårdfeldt foto Cato Lein
Linda Olson foto Caroline Andersson / Gabriella Håkansson foto Anders Meisner

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud fick sitt stora genombrott med romanen En dåre fri (2010) som nominerades till Nordiska rådets pris både av Sverige och Norge. Romanen tilldelades en mängd priser bland annat Sveriges radios romanpris. Grimsrud är född och uppvuxen i Norge men bor nu i Stockholm. Förutom prosaförfattare är hon även dramatiker och har skrivit manus för scen, radio och film. Hon har även regisserat egna kortfilmer som visat på Göteborgs filmfestival och i SVT. 2015 är hon aktuell med den nya romanen Evighetsbarnen.