”Vi är stolta över att kunna presentera dessa författare, som har valt att avbryta sin egen ledighet, rest långt och som nu finns här för oss att ta till oss. Resa deras resor, äta deras favoritmat, njuta av kärlekens välbehag och rysa av mord och intriger. Förundras över den fantasi och verklighet som finns innanför böckernas pärmar.
Vi önskar er två fantastiska dagar här vid Vänerstranden.”

SIGRID COMBÜCHEN GUNILLA LINN PERSSON TOMAS BANNERHED CLAUS BECK NIELSEN ASTRID SEEBERGER LARS LERIN MUSTAFA CAN  KRISTINA SANDBERG POONEH ROHI HANS GUNNARSSON MARTINA MONTELIUS ARNE DAHL KRISTINA KAPPELIN BARNENS BOKDAGAR som du kan läsa mer om här
Boksignering och Åmåls Bokhandel, Tösse Bokcafé, Dalslands Litteraturförenings Bokbord m m

Sigrid Combüchen foto Andreas RasmussonSG-omsl-den-umb

Sigrid Combüchen Född 1942
Författare
Debuterade tidigt, redan 1960 med romanen Ett rumsrent sällskap. Fick sitt stora genombrott 1988 med den historiska romanen Byron. Hyllad och flerfaldigt prisbelönad, med bland andra Augustpriset för romanen Spill 2010. Hösten 2014 kom Den umbärliga, vilket firades med boksläpp och författarkväll i Åmål. Boken handlar om författaren och utrikeskorrespondenten Ida Bäckmann, uppvuxen i Åmål.
Sigrid Combüchen tilldelades nyligen Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015. Juryns motivering till priset lyder:
”Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2015 går till Sigrid Combüchen för hennes insiktsfulla, kärleksfulla och osentimentala biografi över Ida Bäckmann,
Den umbärliga. Här lyfter hon ett kvinnoöde som berör oss på många plan och berikar vår litteratur genom att synliggöra en mångsidig och omstridd men orättvist bortglömd dalslandsförfattare. Genom sin bok om Ida Bäckmann är Sigrid Combüchen själv numera ett oumbärligt inslag i Dalslands litterära liv.”

Prisutdelning Dalslands Sparbanks Litteraturpris fredag fr kl 10.15
Författarframträdande fredag kl 11.00

Läs mer / hämta pressbild http://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/C/Sigrid-Combuchen/


Gunilla Linn Persson foto Eiler Frithiofsen

Gunilla Linn Persson omslag

Gunilla Linn Persson Född 1956
Författare
Har skrivit manus till flera välkända och omtyckta TV-serier såsom Skärgårdsdoktorn, Hästens öga och Allis med is. Har också skrivit barnböcker, dramatik och nio romaner. Debuterade 1989 med Skuggorna bakom oss. Är nu aktuell med boken Hemåt över isen, en skärgårdsskildring där en tragisk händelse som utspelades för hundra år sedan får verkningar långt in i vår tid.
Författarframträdande fredag kl 12.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.wwd.se/forfattare/p/gunilla-linn-persson/


 

Tomas Bannerhed omslagTomas Bannerhed foto Sara Mac Key

 

 

 

 

 

 

 

Tomas Bannerhed Född 1966
Författare, lärare, redaktör
Debuterade 2011 med romanen Korparna som belönades med både Augustpriset 2011 och Borås Tidnings Debutantpris 2012. En klassisk utvecklingsroman med stark förankring i den svenska litteraturtraditionen. Boken har uppmärksammats för det nerviga språket och den har blivit omtalad som en mycket mogen debut. I oktober 2015 kommer nästa bok, I starens tid i samarbete med fotografen Brutus Östling.
Författarframträdande fredag kl 14.00 scensamtal med Svante Weyler
Läs mer / hämta pressbild http://www.weylerforlag.se/bocker/i-starens-tid/
http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/tomas-bannerhed_1_(copyright_sara-mac-key).jpg

Tomas Bannerhed "I starens tid" utk sep 2015Utkommer i september http://www.weylerforlag.se/bocker/i-starens-tid/

 

 

 

 

 


Svante Weyler foto Sofia Runarsdotte

Svante Weyler Född 1953
Förläggare, journalist
Har en bakgrund som kritiker och kulturjournalist och som Sveriges Radios korrespondent i Berlin 1991-1994, har varit förläggare på Norstedts Förlag i mer än tio år. Grundade Weyler Förlag 2007. Weyler Förlag ger ut både svensk och utländsk skönlitteratur och sakprosa. Gästar Bokdagar i Dalsland i två scensamtal med två av sina författare Astrid Seeberger och Tomas Bannerhed.

Scensamtal med Tomas Bannerhed fredag kl 14
Scensamtal med med Astrid Seeberger fredag kl 16
Läs mer / hämta pressbild http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/svante-weyler_1_(copyright_sofia-runarsdotter).jpg


Författarfoton-9x9

CBN-omsl

Claus Beck Nielsen Född 1963
Författare, konstnär, performanceartist, dramatiker
Mångsidig och originell med en helt egen röst har Nielsen arbetat med existentiella frågor på många olika sätt. Har varit nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris två gånger, för romanerna Självmords-aktionen 2006 och för Mina möten med de verkliga författarna som utkom på svenska 2014. Boken har beskrivits som en förtvivlat rolig identitetskris som skildras med en sällsynt språklig säkerhet. .
Författarframträdande fredag kl 15.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.aftonbladet.se/kultur/article19457136.ab
http://www.kabusabocker.se/forfattare/clausbecknielsennet
http://nielsen.re

 


Astrid Seeberg foto Sofia Runarsdotter

Astrid Seeberger omslag

Astrid Seeberger Född 1949
Författare, läkare
Har skrivit om mötet mellan läkare och patient i Den skamlösa nyfikenheten 2010. Är nu aktuell med boken Nästa år i Berlin. Med stor inlevelse och smärta men även med nödvändig distans skildras här moderns livsöde i Tyskland under andra världskriget. Det är en berättelse om liv och död skriven på skimrande prosa, av en säker stilist och driven berättare.
Författarframträdande fredag kl 16.00
 scensamtal med Svante Weyler
Läs mer / hämta pressbild http://www.weylerforlag.se/bocker/nasta-ar-i-berlin http://www.weylerforlag.se/pressbilder/foto/astrid-seeberger_2_(copyright_sofia-runarsdotter).jpg


Lars Lerin omslag Naturlära

Lars Lerin foto BiD Kimmy Bolke

Lars Lerin Född 1954
Konstnär, författare
Räknas som en av Nordens främsta akvarellister. Utbildad vid Gerlesborgsskolan och Valands Konsthögskola i Göteborg. Har skrivit och illusterat ett stort antal egna böcker med olika teman som naturen, resor och möten. Den senaste boken, Naturlära belönades med Augustpriset i fackboksklassen 2014. Nästa bok Axels tid kommer i oktober 2015. Har ett eget museum i Karlstad som heter Lars Lerin Sandgrund.
Författarframträdande fredag kl 17.00 scensamtal med Mustafa Can
Läs mer / hämta pressbild http://sandgrund.org/litterar-produktion/ http://sandgrund.org/radio-tv/ http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Memoarer-och-biografier/N/Naturlara/


Mustafa Can foto Åsa CarlssonMustafa Can Född 1969
Journalist, författare, samtalsledare
Debuterade som författare med romanen Tätt intill dagarna 2006. Har varit uppmärksammad sommarpratare i radions P1 2003, 2005 och 2014. I slutet av året höll han ett Vinterprogram som handlade om syriska flyktingars livsöden och drömmar. Skriver reportage för bland andra SvD och Dagens Nyheter samt är samtalsledare och konstnärlig rådgivare för ett antal nordiska litteraturfestivaler.

Scensamtal med  Lars Lerin fredag kl 17.00 
Författarframträdande lördag kl 10.00
Scensamtal med Pooneh Rohi lördag kl 12.00
Scensamtal med Martina Motelius lördag kl 15.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.manpocket.se/Bocker/Bokpresentationssida/?isbn=9789172320604 http://www.talarforum.se/mustafa.can


 

 

KS-omslagKristina Sandberg foto Maria Annas

Kristina Sandberg Född 1971
Författare
Debuterade 1997 med I vattnet flyter man. Mest känd för trilogin om hemmafrun Maj: Att föda ett barn, 2010, Sörja för de sina, 2012, Liv till varje pris, 2014. Sista delen belönades 2014 med Augustpriset, SvD:s litteraturpris samt Moa Martinsson-stipendiet. Serien kallas en modern feministisk klassiker. Sandbergs berättarteknik beskrivs som en prosa med både sund distans till och stor empati för huvudpersonen. berättare.
Författarframträdande lördag kl 11.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.norstedts.se/bocker/utgiven/2014/Host/sandberg_kristina-liv_till_varje_pris-inbunden/
http://www.norstedts.se/forfattare/Alfabetiskt/S/Kristina-Sandberg/pressbilder: http://bilder.norstedts.se/index2.aspx


PR-omslagPooneh-Rohi-Linda-Gren

 

 

Pooneh Rohi Född 1982
Författare, doktorand i lingvistik
Debuterade som författare med romanen Araben 2014. Den utspelar sig på två olika plan som visar sig ha ett samband. Det är samtidslitteratur, en finStockholmsskildring och det handlar om integration och rotlöshet, om människors liv och hur livet formas av omständigheter som man inte alltid kan styra över. Romanen har beskrivits som en stark och engagerande debut.
Författarframträdande lördag kl 12 scensamtal med Mustafa Can
Läs mer / hämta pressbild http://ordfrontforlag.se/uploads/images/b24f94f705167efb2e24fd1043bbb587.jpg
http://ordfrontforlag.se/book/Araben-Pooneh-Rohi_1745


Han sGunnarsson foto Martin StenmarkHans Gunnarsson omslag

Hans Gunnarsson Född 1966
Författare, manusförfattare
Har skrivit noveller, romaner och manus till två av filmerna om Arn. Den senaste boken heter All inclusive och handlar om en författare med skrivkramp som får uppdraget att skriva en roman på en charteranläggning i Guadeloupe. Kritikerna har uppmärksammat den välskrivna prosan med referenser till litteraturhistorien och författarens skickligt utförda balansgång mellan det komiska och det djupt oroande.
Författarframträdande lördag kl 14.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/Svensk-skonlitteratur/A/all-inclusive/
http://www.albertbonniersforlag.se/Forfattare/G/hans-gunnarsson/


MMomsl-OscarLevertin

Martina Montelius foto bokförlaget Atlas

Martina Montelius Född 1975
Författare, dramatiker, regissör
Har skrivit ett stort antal pjäser och är sedan 2011 konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm. Romandebuterade 2013 med Främlingsleguanen och är nu aktuell med romanen Oscar Levertins vänner. Beskrivs som en författare med en helt egen stil när det gäller berättarteknik och språk. Böckerna genomsyras av humor och en underhållande och nyskapande stilistik med allvarsamma undertoner.
Författarframträdande lördag kl 15.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.bokforlagetatlas.se/forfattare/montelius-martina/ http://www.bokforlagetatlas.se/2014/11/20/varens-utgivning/ http://www.bokforlagetatlas.se/bok/oscar-levertins-vanner/


Arne Dahl foto Sara ArnaldArnde Dahl omslag

 

Arne Dahl Född 1963
Författare, kritiker, litteraturvetare
Heter egentligen Jan Arnald men är mest känd som den internationelle deckarförfattaren Arne Dahl. Under denna pseudonym har han skrivit ett stort antal kriminalromaner om A-gruppen och Opcop-kvartetten. Flera av böckerna har filmatiserats och vistas på SVT. Är nu aktuell med Sista paret ut, den sista och fristående delen av Opcopsviten. Belönad av Svenska Deckarakademin både 2007 och 2011.
Författarframträdande lördag kl 16.00
Läs mer / hämta pressbild http://www.albertbonniersforlag.se/forfattare/d/arne-dahl/ http://www.albertbonniersforlag.se/bocker/deckare-thrillers-och-spanning/s/sista-paret-ut/


Kristina Kappelin foto Casia BrombergKK-omsl

Kristina Kappelin Född 1958
Journalist, författare
Bor och arbetar i Italien sedan 1985. Skriver för Dagens Industri, Sydsvenskan, Aftonbladet samt gör reportage för SVT. Rapporterar om sport, samhällsfrågor, ekonomi och kultur. 2011 tilldelades hon Johan Hansson-priset för boken Berlusconi – italienaren. Ett pris som ska ”understödja och uppmuntra samhällsdebatten”. Andra böcker är Rom: Maten, människorna, livet, 2007 och Italiensk dagbok, 2014.
Författarframträdande lördag kl 17.00
Läs mer / hämta pressbild http://brombergs.se/titel/italiensk-dagbok/593
http://brombergs.se/Document/Person/170_PressImage1.jpg