Som många uppmärksammat blev nyligen Dalslands Litteraturförening, som driver en litterär året-runt-verksamhet med namnet Bokdagar i Dalsland, av med sponsorn till sitt poesipris, Dalslands poesipris. Men nu är det klart att Visit Dalsland går in som sponsor till priset fram till och med år 2028.

Senaste mottagaren av Dalslands poesipris, Tua Forsström, vid utdelningen av 2022 års pris på Baldersnäs herrgård. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Priset har tidigare tilldelats Claes Eriksson och Tua Forsström och delas sedan 2020 ut på Poesidagar i Dalsland, Bokdagar i Dalslands internationella poesifestival. Dalslands poesipris tilldelas en poet som uppfyller kravet att hen måste vara född i Dalsland eller någon annanstans. Priset delas ut av Dalslands Litteraturförening och består av ett inramat diplom, 10 000 kronor och äran att få skriva en dikt om Dalsland att framföra vid prisutdelningen. 

I år skulle festivalen ha hållits i mars, men på grund av litteraturföreningens svåra allmänna ekonomiska situation blev föreningen tvungen att ställa in årets poesifestival. Men priset kommer ändå att delas ut, fast under sommarfestivalen Bokdagar i Dalsland 24-27 juli. Årets poesipris går till poeten, läraren, möjliggöraren, översättaren, dramatikern, litteraturkritikern, antologiredaktörn, litterära arrangören och inspiratören Athena Farrokhzad.

Privatpersoner och en del föreningar och företag har hört av sig och undrat om de kan bidra till att priset kan fortsätta delas ut. En av de första att höra av sig var Dalslands turistorganisation, Visit Dalsland, som ägs av Dalslandskommunerna. Och nu har alltså Dalslands Litteraturförening och Visit Dalsland skrivit på ett sponsorkontrakt för priset.

– Så väldigt skönt, säger Dalslands Litteraturförenings verksamhetsledare Victor Estby. Vi befinner oss totalt sett i en besvärlig ekonomisk situation på grund av nedskärningar från stat och kommun och ökade kostnader på grund av omvärldsläget. Därför är det förstås extra glädjande att vi kunnat få till detta, och så snabbt. Vi är också så glada över att få utveckla och fördjupa samarbetet med Visit Dalsland.

– Dalslands Litteraturförening är en viktig aktör inom besöksnäringen i Dalsland, och vi är mycket glada att bidra till att litteraturens plats i Dalsland uppmärksammas, säger Kerstin Aronsson, verksamhetsutvecklare på Visit Dalsland.

Priset kommer att delas ut av representanter från prisjuryn och Visit Dalsland på Bokdagar i Dalslands sista förmiddag, lördag 27 juli, på Skafferiscenen i Åmål. Athena Farrokhzad, som är bortrest med sin familj, kommer då att medverka via länk, ta emot priset, framföra sin nyskrivna dikt om Dalsland och samtala med juryns och Dalslands Litteraturförenings Victor Estby om sin poesi och om priset.

Årets pristagare, Athena Farrokhzad, tar emot priset digitalt på sommarens Bokdagar i Dalsland 27 juli. Foto: Märta Thisner