I år bjuder Barnens Bokdagar på ett maxat program under fredagen och lördagen med utökat Barnens torg i parken kring Gamla kyrkan i Åmål: Bokbuss, berättartält, slöjdtruck med både täljning och smide, bokgympa, tipspromenad, litterära sjung med-stunder, litterär barnteater, litterär ansiktsmålning och häxkolloworkshops. Som vanligt är allt på Barnens Bokdagar gratis att delta i.

Nytt för i år är besök under hela fredagen och lördagen av författarna till boken Handbok för unga häxor, Linda Spåman och Håkan Westesson, som håller en rad olika häxkolloworkshops: ”Gör din egen ouijibräda”, ”Knyta drömfångare”, ”Månvatten” och ”Lär dig spå med tarot”. Allt för barn och deras vuxna med mycket magi och glimten i ögat.

Bokdagardebutanterna Håkan Westesson och Linda Spåman, författare till boken Handbok för unga häxor, håller häxkolloworkshops på Barnens torg på Barnens Bokdagar under både fredagen och lördagen.

Förmiddag och eftermiddag fredag som lördag Bokdagardebuterar även Åmålsbekanta ukrainska konstnären Dana Babenko på Barnens torg och gör ansiktsmålningar med litterär prägel.

Lördagens litterära barnteater står Obanteaterns Tomas Fingal och Magnus Ödéhn för. Föreställningen Jag vill ha min hatt rekommenderas särskilt för barn mellan fem och tio år och deras vuxna och bygger på kandeniska succéförfattaren och illustratören Jon Klassens bok. Han har legat på New York Times Bestseller-lista och vunnit ett flertal priser för sina böcker. Jag vill ha min hatt, som gavs ut på engelska 2011, var den första boken han både skrev och illustrerade. Den har blivit översatt till fler än tjugo språk och sålt i över en miljon exemplar världen över.

Obanteaterns föreställning ”Jag vill ha min hatt” är en mycket rolig och dramatisk föreställning, som bygger på Jon Klassens världssuccébok.

På plats är som vanligt Bibliotek Dalslands bokbuss och berättartält med böcker, bokvikning, blackout poetry och litterär tipspromenad, där alla vinner. Återkommer gör även populära och synnerligen Bokdagarbekanta sångerskan Ulla Olsson med litterära sjung med-stunder i berättartältet under fredagen. Not Quites slöjdtruck, som var med för första gången förra året återvänder nu med utökad kapacitet – med såväl litterär trätäljning med Elin Guldåker som litterärt smide med Jessica Fleetwood.

Synnerligen Bokdagarbekanta sångerskan Ulla Olsson återkommer med sina efterfrågade litterära sjung med-stunder i bibliotekets berättartält under Bokdagarfredagen. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media
Not Quites slöjdtruck följer upp förra årets Bokdagardebut med att i år på Barnens Bokdagars Barntorg utöka kapaciteten till både slöjd och smide med litterär prägel under fredagen och lördagen. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media
Även i år kommer Bokdagar i Dalslands Pierre Anderberg bjuda in till Barnens Bokdagars egna bokrörelser på Barnens torg. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media
Inga Barnens Bokdagar utan Bibliotek Dalslands bokbuss och berättartält. Vi och alla barn och deras vuxna är så glada att alla spännande aktiviteter kring bokbuss och i berättartält återkommer också i år! Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

Program Barnens Bokdagar 26-27 juli, Kulturparken Åmål

Fredag 26 juli kl 11-16, Barnens torg i parken kring Gamla kyrkan på festivalområdet i Åmåls gästhamn

Bägge dagarna kan du vara med i Linda Spåmans och Håkan Westessons (författare till boken ”Handbok för unga häxor”) häxkolloworkshops: ”Gör din egen ouijibräda”, ”Knyta drömfångare”, ”Månvatten” och ”Lär dig spå med tarot”, gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, pröva att slöjda i trä och svetsa saker relaterade till böcker och litteratur hos Not Quites Sloydtrukk, vara med på Bokdagars bokgympa och prova bokvikning och blackout poetry.

11.00-13.00 Litterär ansiktsmålning med Dana Babenko.

11.30 Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält

14.00-15.00 Litterär ansiktsmålning med Dana Babenko.

14.30 Ulla Olsson, kända och mindre kända litterära barnsånger – sjung med!, bibliotekets berättartält

Lördag 27 juli kl 11-16, Barnens torg i parken kring Gamla kyrkan på festivalområdet i Åmåls gästhamn

Bägge dagarna kan du vara med i Linda Spåmans och Håkan Westessons (författare till boken ”Handbok för unga häxor”) häxkolloworkshops: ”Gör din egen ouijibräda”, ”Knyta drömfångare”, ”Månvatten” och ”Lär dig spå med tarot”, gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, pröva att slöjda i trä och svetsa saker relaterade till böcker och litteratur hos Not Quites Sloydtrukk, vara med på Bokdagars bokgympa och prova bokvikning och blackout poetry.

11.00-13.00 Litterär ansiktsmålning med Dana Babenko.

13.00 Litterär Barnteater – Obanteatern: ”Jag vill ha min hatt”, en mycket rolig och dramatisk föreställning efter Jon Klassens bok (rekommenderas särskilt för barn mellan 5 och 10 år och deras vuxna).

14.00-15.00 Litterär ansiktsmålning med Dana Babenko.

Lördagens litterära barnteaterföreställning brukar vara mycket populär. Här 2023 års besök av Alfons Åberg. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media