Istället för litterär Pilgrimspop i Upperudsskogarna bjuder Bokdagarnas torsdagseftermiddag på ett nytt inslag: Poetisk promenad i parken runt Dalslands konstmuseum i Upperud och litterär konsert på Upperud 9:9. Poeter på den poetiska promenaden blir Dalslandsbördiga och kritikerrosade debutanten A.V. Hernandez, prisade, mångsidiga debutanten Channa Riedel och synnerligen Dalslandsbekanta och hyllade veteranen Lina Ekdahl. Den avslutande litterära konserten står författaren, scenpoeten och artisten Emil Jensen för i en intim enmanssättning.

Bokdagar i Dalsland arrangerade en författarkväll i Dalslands Konstmuseum 2019 och museet och Bokdagar har sedan diskuterat nya evenemangsmöjligheter. Och nu tar litteraturen och poesin plats i museets vackra park. Tre poeter dyker upp och läser ur sina aktuella verk under promenaden: Musikern, kompositören och debuterande författaren Channa Riedel, aktuell med Karlsbad, en poetisk sudettysk-judisk familjehistoria och flykt från Tjeckien under andra världskriget. I kritikerrosade Jag är en man som inte vill någonting tar A.V. Hernandez, född i Färgelanda, med läsaren längs Adriatiska havets kust, Sarajevos kullar och genom kärleken till kvinnor och män. Lina Ekdahl, som bland annat driver det landsomfattande Brunnslockpoesiprojektet och gett ut en rad diktsamlingar återvänder med två aktuella böcker: Helt egna Du är inte full, du är fylld och kommande Hur var det i Söderköping?, som hon skrivit tillsammans med Thomas Tidholm. Eftermiddagens program avslutas med en litterär konsert med Emil Jensen på Upperud 9:9, där Bokdagar i Dalsland arrangerat ett antal författarkvällar senaste åren och dit även den poetiska promenaden flyttar vid sämre väderlek.

Channa Riedel. Foto: Noomi Riedel

Channa Riedel har en master i litterär gestaltning från HDK-Valand och är verksam som musiker samt skribent i bland annat Arbetaren. 2023 utkom hennes poesidebut Karlsbad, som nominerades till Katapultpriset. 2024 mottog hon arbetsstibendium ur Albert Bonniers Stipendiefond för Yngre och Nyare författare. Om Karlsbad skrev Göteborgs-Posten i sin recension: ”En uppiggande och okonstlad debut som ställer frågan om vem som kommer bli den sista som minns oss när vi är döda, och vilken betydelse detta har.”

A.V. Hernandez. Foto: Louise Halvardsson/Poesiwerken

A.V. Hernandez  är född i Dalsland och har sitt ursprung i Chile. Han är journalist och fotograf och verksam i Göteborg. Han är tidigare publicerad i Tidskriften Staden. Om debutdiktsamlingen Jag är en man som inte vill någonting skrev Svenska Dagbladets recensent: ”För det mesta skriver Hernandez med en säkerhet och tonkänsla som gör hans dikter sällsynt välljudande. Jaget, han som är en hjärtlös varelse utan lust som fäller avlagringar som blir till damm som förs bort i vinden’, må vara plockad ur ett kabinett av överdrivet olyckliga vagabonder. Men att sådana här böcker skrivs, och ges ut, ger hopp om den svenska litteraturens undervegetation.”

Lina Ekdahl. Foto: Lina Ikse

Lina Ekdahl är poet och dramatiker. Sedan 1984 har hon läst sina dikter inför publik, i och utanför Sverige. Hon debuterade i bokform 1994 med diktsamlingen Fram på dagen. 2022 utkom hennes åttonde diktsamling Du är inte full du är fylld. Hennes poesi är översatt till bland annat tyska, ukrainska, spanska och khmer. 2016 gav hon tillsammans med Emma Hanquist ut barnboken Vi smular vi härmar en gök. Hon skriver även dramatik för barn och vuxna, libretto till körverk. Hon har skrivit för Folkteatern, Stadsteatern, Backateatern och Masthuggsteatern i Göteborg, samt för Regionteatrarna i Uddevalla, Borås, Varberg och Växjö. Hon har arbetat med och skrivit för radio, bland annat för Kulturradion, Obs, Biblioteket, Tankar för dagen.

Genom åren har Ekdahl samarbetat med konstnärer och musiker i en rad olika projekt, utställningar, föreställningar och på skiva. Hon har bland annat arbetat med Not Quites kör, Not Quiet, vid flera tillfällen. 2019 släpptes Anna Ahnlunds inspelningar av tonsatta dikter ur Fyrahundrafyrtio år. Hon har även framträtt vid Bokdagar i Dalslands evenemang, senast på Poesidagar i Dalsland 2020.

Lina Ekdahl har tilldelats en rad olika priser, som: Werner Aspenström-priset, Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris, Sveriges Radios novellpris för novellen Rent bord, Samfundet de nios särskilda pris och Västra Götalandsregionens kulturpris.

I maj 2024 kommer hennes och Thomas Tidholms poetiska brevväxling Hur var det i Söderköping?

Emil Jensen. Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Emil Jensen är artist, skådespelare och estradpoet. Han har gett ut åtta album, fyra böcker och genomfört tolv föreställningar på egen hand och ihop med andra. Vidare har han varit sommarvärd i P1, vunnit SM i Poetrys Slam två år i rad och tagit hem förstapriset i Berlin Poetry Slam. Han har även belönats med flera andra priser, som: Evert Taube-stipendiet, Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris och Hoola Bandoola-priset till Björn Afzelius minne. Dagen innan framträdandet på årets Bokdagar i Dalsland mottar han Ferlinpriset. Det här är första gången han framträder i Bokdagarsammanhang och det blir en intim, musikpoetisk enmansföreställning.

Mer information och biljetter till evenemanget hittar du här.