Artonåriga Fatma Harb från Åmål är mottagare av 2024 års Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Hon har med sin ”Bara fem minuter mellan glädje och evig sorg” berört juryn, som beskriver hennes poetiska röst som unik. Utdelningen sker under sommarens Bokdagar i Dalsland, där hon kommer att intervjuas om sitt skrivande och läsa sin vinnande text. Stipendiesumman består av 5000 kronor. Stipendiet är ett samarbete mellan Dalslands Litteraturförening och Dalslands Sparbank.

Fatma Harb. Foto: Victor Estby/Bokdagar i Dalsland.

Fatma Harb pluggar andra året på ekonomiprogrammet på Karlbergsgymnasiet. Vid sidan av studierna arbetar hon och i sommar har hon fått jobb på Tollebols kvarncafé. På fritiden gymmar hon, pluggar och läser massvis med böcker. Hon är flitig kund i bokhandeln, berättar hon.

-De bästa böckerna handlar om verkligheten. Lånar böcker gör jag sällan, utan jag sparar tills jag kan köpa. Jag vill kunna markera stycken i böckerna, så att jag, om jag mår dåligt, kan ta en bok ur hyllan och läsa styckena. Det brukar hjälpa. Och då stärks jag i känslan att man inte behöver acceptera saker man inte tycker om.

Så här beskriver hon själv vinnarbidraget: ”Texten skrev jag med sanna minnen, med saker jag har levt och känt. Läs texten med ditt hjärtas ögon och var säker på att detta har hänt, händer än idag och alltid kommer att hända i vår värld.

Hon och hennes familj har flytt från kriget i Syrien och hon har förlorat sin storebror där. Stoffet till sin text har hon hämtat från verkliga livet – ur egna och andras upplevelser. Texten var en skoluppgift hon hade i nionde klass på Kristinebergsskolan. Hon berättar att hennes lärare grät när han läste den.

-Jag tycker inte att det går att skriva något bättre än det man själv har gått igenom.

Hon blev chockad när hon fick veta att hon tagit hem stipendiet.

-Jag hade aldrig trott att jag skulle vinna, jag skickade bara in texten. Men att jag vunnit är en motivation, en bekräftelse på att någon annan tycker att jag kan. Någon gång skulle jag vilja skriva en hel bok som bygger på saker jag har upplevt, men jag vill leva mer innan jag försöker mig på något sådant.

Hon hörde av sig till sin högstadielärare och berättade att hennes text fått pris.

– Jag är skyldig honom ett tack för hans uppmuntran och för hans respons på texten, som hjälpte mig att utveckla den.

Juryns motivering lyder: ”I en tid där krigshot kommit närmare Dalsland än på väldigt länge ger årets vinnare en verklighetstrogen och drabbande gestaltning av den lilla människans plats och utsatthet i stridens centrum. Texten rör sig från den varma tryggheten i hemmet, där drömmar om framtiden tränger sig ut och trotsar hopplösheten samtidigt som krigsflygplanen tjuter, till att allt krossas. I spänningen mellan livslängtan och skräck byggs en berättelse som gör det obegripliga verkligt. Slutets poetiska liknelse visar upp vinnarens unika röst: ’växter som delas på mitten kommer aldrig läkas. De dör, precis som jag: en levande kropp med dött hjärta.”

Juryn har utgjorts av: Malin Eriksson SjögärdIngrid GregertsenVictor Ville JohannessonAnnelie Särud och förra årets stipendiat, Kajsa Lindqvist.

Här kan du läsa mer om Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga.