Provinstidningen Dalsland-journalisten Andreas Dagström mottar Dalslands Sparbanks Litteraturpris under sommarens Bokdagar i Dalsland för sina gedigna böcker om Åmåls bebyggelsehistoria.

Andreas Dagström smygsläppte sin förra bok på 2023 års Bokdagar i Dalsland. Foto: Niklas Eriksson/Ingemar Media

– Det är fantastiskt kul att bli uppmärksammad och uppskattad på det här viset, säger en glad Andreas Dagström. Jag ser ju av motiveringen att man förstått att en stor del av arbetet gått åt till ett omfattande researcharbete. Det jobbet är både frustrerade och lustfyllt. Frustrerande för att det tar så lång tid och handlar så mycket om att tålmodigt ”gräva” i gamla handlingar och böcker – utan att hitta det man söker. Och lustfyllt förstås när pusselbitarna faller på plats och själva skrivandet tar vid. Den första boken arbetade jag med under pandemin som råkade sammanfalla med föräldraledighet. All denna tid tillgodo triggade mig till att sätta igång med skrivandet.

Den andra boken, ”När Åmål ville bli modernt – en liten stadshistoria”, kom 2023 och handlar framförallt om kvarteren som byggdes upp efter den stora branden 1901. Han avslöjar samtidigt att han har en ny bok på gång och säger med ett skratt:

– Det finns många kvarter kvar att skildra i Åmål!

Andreas Dagström är också en duktig tecknare och har själv illustrerat sina böcker. Lätta tuschteckningar pryder sidorna. Just nu målar han mer i akryl, men tecknandet finns förstås alltid kvar.

– Jag är mycket konstintresserad och sitter i styrelsen för Dalslands Konstförening. Det är roligt och stimulerande att få en inblick i en annan värld.

På frågan om vad han ska göra med prispengarna svarar han att han och familjerådet inte riktigt har bestämt det. Kanske blir det en köksrenovering i det vackra huset på Karlstadvägen.

Juryns motivering lyder: ”Dalslands Sparbanks litteraturpris 2024 tilldelas författaren och journalisten Andreas Dagström för hans betydande insatser med att göra lokalhistoria lättillgänglig för invånarna i Åmål och andra intresserade. Med gediget bakomliggande arbete och en känsla för estetik lyckas Andreas Dagström föra oss närmare byggnader, platser, händelser och människor i Åmål. Han har skapat böcker som tål att bläddras i och läsas gång på gång.”

Juryn har utgjorts av Lena Grönlund, Annelie Särud och Jürgen Picha.