Dalslands poesipris, tidigare Torkelsrudpriset, brukar under Poesidagar i Dalsland tilldelas en poet som uppfyller kravet att hen måste vara född i Dalsland eller någon annanstans. I år har Bokdagar i Dalsland tvingats ställa in festivalen på grund av den ekonomiskt pressade situationen. Men eftersom vi ändå har möjlighet att dela ut priset gör vi det istället under sommarens Bokdagar i Dalsland. I år går priset, det tredje i raden, till författaren, poeten, översättaren, litteraturkritikern, dramatikern, redaktören och litterära arrangören Athena Farrokhzad.

Athena Farrokhzad. Foto: Märta Thisner

– Vi hade inte svårt att enas om att den självklara mottagaren av vårt pris 2024 skulle vara Athena Farrokhzad, säger Victor Estby, som ingår i juryn. Få poeter i Sverige har de senaste decennierna haft en sådan mångsidig inverkan på poesins utveckling – både med egna verk och som lärare, möjliggörare, översättare, dramatiker, litteraturkritiker, antologiredaktör, litterär arrangör och inspiratör för så många som vars dikter och röster vi annars inte fått läsa och höra. Dessutom är hon en av dem som på kort tid utvecklat och vitaliserat en av Sveriges största internationella författarscener. Farrokhzad för poesin, de skrivande och läsarna, samman och gör litteraturten angelägen för fler. En mer värdig mottagare av vårt pris har jag svårt att tänka mig.

Athena Farrokhzad debuterade med Vitsvit 2013. Hennes böcker är översatta till femton språk och hennes dramatik har spelats på många scener. Farrokhzad arbetade länge på Biskops-Arnös författarskola och har översatt poeter såsom Adrienne Rich, Audre Lorde, Juliana Spahr och Natalie Diaz till svenska. Efter Trado (2016) och I rörelse (2019) kom hennes fjärde bok Åsnans år ut hösten 2022. Tillsammans med Kristofer Folkhammar gav hon 2019 ut antologin Berör och förstör – Dikter för unga, ”en introduktion till samtidspoesi för unga och inte så unga”. Hon är dessutom litteraturkritiker och driver idag tillsammans med Ida Linde Stockholms internationella författarscen på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Bokdagar i Dalsland instiftade 2020 ett litterärt pris till vår poesifestival, Poesidagar i Dalsland, som har ägt rum två gånger på Baldersnäs herrgård i Dals Långed. Första festivalen ägde rum precis innan pandemin bröt ut i Sverige 2020 och festivalen arrangeras vartannat år och priset delas ut under festivalen. Första poesiprisvinnaren blev Galenskaparnas Claes Eriksson, med motiveringen: ”För att i decennier med allsköns alster ha visat sina Bara B:n, gjort kväll efter kväll till en Kjell Brel-kväll, gett den lilla svalan en talan i pratet om klimatet och envisats med att göra poesin och ordglädjen till allas.”

Andra prisvinnaren var Tua Forsström, med motiveringen: ”För långsamhetens lov, tiden som måste ges att lära sig, för det stillsamma angelägna tilltalet och konsten att hålla upp sin bild mot det underjordiska dånet. Visst är det alltid en bit som blir över, men ur det grönskuggade vattnet dras en håv full av färgglada fiskar och vad du såg idag har ingen annan sett. Någonstans ligger en kvarglömd bok i gräset. Dalslands poesipris 2022 går till Tua Forsström. Fritt fram nu att odla potatis och anmäla sig till en utfärd!”

I år tilldelas Dalslands Poesipris alltså författaren, översättaren, dramatikern, poeten, redaktören, litteraturkritikern och litterära arrangören Athena Farrokhzad.

Motivering: ”Juryn för Dalslands poesipris, sa: Vi vill förära Athena
Farrokhzad vårt pris. Hon är en av Sveriges mest spännande och betydande poeter de senaste
decennierna. Juryn sa: Hon har också varit inspirationskälla och dörröppnare för en otalig rad
av spännande, betydande, nya litterära röster. Juryn sa: Hennes poesi är i ständig rörelse i en
vitsvit i åsnans år. Juryn sa: Hon ger världens främsta författare plats på en av landets mest
intressanta litterära scener. Athena Farrokhzads dikter sa: Berör och förstör.”

– I år blev vi, med anledning av ansträngd ekonomi på grund av olika politiska beslut, tvungna att pausa Poesidagar i Dalsland, säger Victor Estby. Men ville ändå dela ut priset och beslutade att göra det under sommarens Bokdagar i Dalsland, under någon av finaldagarna 26-27 juli i Åmål. Vi hoppas att Athena Farrokhzad har möjlighet att motta priset på plats och framföra sin Dalslandsdikt samtidigt. Hon är småbarnsförälder och håller på att förhandla med familjen.


Juryn har bestått av: Victor Estby, författare och verksamhetsledare för Dalslands
Litteraturförening och Bokdagar i Dalsland. Gunnar Källström, författare, bibliotekarie och
trubadur. Olav Magnusson, före detta bokhandlare i Kungsbacka, tidigare ordförande för
Augustprisets skönlitterära jury.

Här kan man se och höra Claes Eriksson framföra sin dikt han skrev till Dalsland och framförde vid prisutdelningen på festivalen 2020: Dalslandsdikten ”Hymn till Dalsland” av Claes Eriksson – YouTube.

Och Tua Forsström på festivalen 2024: Tua Forsström Till Dalsland (youtube.com)

Priset delas ut av Dalslands Litteraturförening.

Dalslandspoesipris – Bokdagar i Dalsland