Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Olav Fumarola Unsgaard och Rosa Liksom torsdagen den 7 september på Upperud 9:9. Rosa Liksom är en av Finlands största kulturpersonligheter, verksam som konstnär, författare, dramatiker och seriemakare. Olav Fumarola Unsgaard är frilansjournalist, förlagsredaktör. och programansvarig för Göteborgs Litteraturhus. Båda är aktuella med nya kritikerrosade och uppmärksammade böcker som tar avstamp i dåtiden och på olika sätt undersöker och skildrar samtidens Norden, båda är debutanter i Bokdagar i Dalsland-sammanhang.

Olav Fumarola Unsgaard har tidigare medverkat i böckerna Globalisering hur då?, Skitliv, Den stora omvandlingen, Lösa förbindelser och Nya Småland. Han är även ordförande för tidskriften Ord&Bild. I Lilla Valparaiso – Nätter och dagar i Göteborg skildras i 102 korta kapitel en stad med ena benet i 1900-talet och det andra i 2000-talet. Skrivna av en förälskad stockholmare som blivit kvar. Om hur klubbfixare, affärsinnehavare, poeter, byråkrater, freaks, affischerare, entreprenörer, hökare, hustlers, förskolepersonal, spårvagnschaufförer, kommuntjänstemän, klottrare och restauratörer tillsammans skapar en stad. Varje kapitel berättar om en plats och dess människor. Fram växer en berättelse om 1900-talets stad som en plats där excentriker och eldsjälar drev affärer, startade klubbar, öppnade restauranger och skapade kultur. Där allmänningar och gemensam välfärd var viktiga ingredienser i det goda livet. Men ryms detta i den väv av skyskrapor, marknadshyror och förordningar som växer fram under 2020-talet? Kanske är Lilla Valparaiso en guidebok till en svunnen stad lika mycket som en berättelse om en befintlig.

Rosa Liksom är pseudonymen för Anni Ylävaara som föddes 1958 i Lappland i Finland. Vid 17 års ålder flyttade hon till Helsingfors och studerade antropologi. Hon har även bott i Frankrike, Danmark, Island, Norge och Sovjetunionen. 2011 mottog hon Finlandiapriset för Kupé nr 6, som även blivit en uppmärksammad film. 2015 utkom Sånt är livet.
Hon belönades med Svenska Akademiens nordiska pris 2020 och nominerades till Finladiapriset 2021. Hon är aktuell med romanen Älven, som kan beskrivas så här: Lapplandskriget 1944. Flickans pappa är ute i kriget som redan tagit hennes bröder och hennes gravida mamma har lämnat gården tillsammans med Farbror. Tillsammans med en piga, själv evakuerad från Karelen, och granngårdens kopiga och en liten pojke samt all deras boskap, ansluter flickan sig till den stora vandringen genom det krigshärjade finska Lappland, för att komma i säkerhet på andra sidan vattnet. Det är en marsch fylld av strapatser; hunger, kyla, höstens framfart och ett virrvarr av människor och djur på väg undan kriget. ”Älven” är på en gång tidlös och dagsaktuell. Rosa Liksom skildrar ett stycke närhistoria som belyser en undanskymd företeelse – de svenska flyktinglägren under krigsårens slutskede och evakueringen av den finska Tornedalens befolkning.


Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland och Upperud 9:9.
Kl 18 serveras en soppmåltid på Upperud 9:9.
Kl 19 Olav Fumarola Unsgaard berättar om och läser ur sin aktuella bok Lilla Valparaiso. Därefter framträder Rosa Liksom med sin aktuella roman Älven, på Upperud 9:9. Paus och signeringar efter författarnas framträdanden ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.


Ställ gärna frågor till författarna!


Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant eller med swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa.

Ta bussen till författarkvällen 7 september! Mer information om bussturen finns här.