Barnens Bokdagar under fredagen och lördagen är i år samlat på ett nytt Barnens torg i Kulturparken utanför Gamla kyrkan. Bägge dagarna kan du gå litterär tipspromenad, kika in i bibliotekets berättartält och bokbuss, pröva att slöjda i trä och svetsa saker relaterade till böcker och litteratur hos Not Quites Sloydtrukk, vara med på Bokdagars bokgympa och prova bokvikning och blackout poetry. Dessutom blir det litterära sånger för alla åldrar, två Bokdagardebuterande Dalslandsförfattare på besök och Alfons Åberg-teater! Och hela Barnens Bokdagar-programmet är helt gratis, som vanligt!

Inte mindre än två Bokdagardebuterande författare med Dalslandskoppling medverkar på årets Barnens Bokdagar:

På fredagen kan man möta Eva Petrén, dalsländsk författare och prisad kulturell mångsysslare, sedan flera år bosatt och verksam i dalsländska Dals Rostock som debuterar på Barnens Bokdagar. Hon har nyligen kommit ut med sin tredje bok för barn mellan 0 och 100 år, Får ekorren vara med? Om den och sina tidigare böcker Vad ska lilla nallen göra nu? och Varför är stora apan så arg? berättar hon om och läser ur på fredagseftermiddagen i bibliotekets berättartält i Kulturparken och det nya barntorget på Barnens Bokdagar. Lär känna lilla nallen, stora apan och ekorren och de andra djuren vid en rolig och tankeväckande sagostund!

Eva Petrén. Foto: Privat

Frida Naemi Persson deltar i år för första gången på Barnens Bokdagar. Hon är författare och bibliotekarie med fokus på språkutvecklande och läsfrämjande verksamhet för barn. Frida är uppvuxen i dalsländska Ödskölt och Bengtsfors. Under Barnens Bokdagar bjuder hon under lördagsförmiddagen på sagostund och berättar om och läser ur sina böcker ”Alla våra vagnar” och Rysligt mysigt Halloween. Du hittar Frida i bibliotekets berättartält i Kulturparken och det nya Barntorget på Barnens Bokdagar. Njut av rimsagor och en rytmisk sagostund för barn mellan 3 och 103!

Frida Naemi Persson. Foto: Alice Johansson

Återkommer till Barnens Bokdagar gör Ulla Olsson, som är sångerska med rötter i värmländska Svanskog. Hon har länge varit verksam i en rad musikaliska sammanhang och från soloframträdanden till medverkan i orkestrar i både Stockholm och i Värmland, dit hon nu flyttat tillbaka för gott. Hon har tidigare medverkat på flera av Bokdagar i Dalslands evenemang. Hennes sjung med-stunder med litterära sånger för små och stora barn på Barnens Bokdagar är mycket efterfrågade. I år hör vi hennes fina stämma vid två tillfällen under fredagens Barnens Bokdagar. Välkomna, alla sångsugna små och stora barn!

Ulla Olsson. Foto: José Figueroa

Debuterar på Bokdagarna gör även Not Quites Sloydtrukk, som är en slöjdverkstad på hjul. En slöjdverkstad som är tillgänglig för dem som har behov av och vill slöjda. Sloydtrukkens Elin Guldåker,  möbelsnickare och formgivare, och Jessica Fleetwood, konstsmed, hjälper alla som vill att tälja och smida – under Barnens Bokdagar under hela fredagen och lördagen på det nya barntorget i Kulturparken – blir det inriktning på täljande och smide med bokanknytning. Med slöjdens tekniker i ryggen ser vi många möjligheter med de material vi har.

Not Quites Sloydtrukk. Foto: Malin Robertson Harén

Ännu en Barnens Bokdagardebutant är Comedy Art Theatre, som startade 2005 och spelar 500-900 föreställningar om året – mordgåtor, spökvandringar och barnteater. Och nu gästar man årets Barnens Bokdagar på lördagen. Föreställningen heter Knutar och Spökeri med Alfons Åberg. Alfons har precis lärt sig knyta knutar och rosetter, och nu knyter han allt. Överallt! Men det är lite otäckt att vara ensam hemma. Vad är det som låter? Är det ett spöke? Eller ett monster? Eller är det bara pappa som hänger lakan på tork? Men mest spännande är att Alfons har träffat en trollkarl. En som kan trolla fram allt! Till och med en riktigt hund. Det hoppas i alla fall Alfons. Om det blir så får ni veta om ni besöker föreställningen!