Tjugoåriga Kajsa Lindqvist från Åmål är mottagare av 2023 års Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga. Hon har med sina känsliga och utlämnande dikter i sviten ”Livets former” golvat juryn, som liknar hennes spirande författarskap vid en komets. Utdelningen sker under sommarens Bokdagar i Dalsland. Stipendiesumman består av 5000 kronor.

Årets mottagare av Dalslands Sparbanks skrivarstipendium, Kajsa Lindqvist från Åmål. Foto: Privat

Juryns motivering lyder: ”Poesi är något av det svåraste man kan skriva. Texterna från årets vinnare är utlämnande; ibland som ett öppet sår in i själen, i andra strofer som en blomma som full av liv pressar sig upp genom hårdaste betong. Texter som berör, slungar läsaren in i mörker för att i nästa stund väcka hopp och tröst. Att ett så betydande författarskap kan ruva i en så ung människa vittnar om något stort. Vi har bara sett början på detta stjärnskott – nej, inte ett stjärnskott – det här är en komet som landat mitt ibland oss med dunder och bång.”

Juryn har utgjorts av: Peter Bergting, Ingrid Gregertsen, Gunilla Gustafsson, Pia Hagmar och förra årets stipendiat, Shahad Ali Mohamed.