Två synnerligen populära och prisade succéförfattare, tillika starka Dalslandsprofiler, får Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023. Priset är Dalslands största litterära pris, vars mottagare utses av Bokdagar i Dalslands jury, sponsras av Dalslands Sparbank och delas ut på sommarens Bokdagar i Dalsland-festival. I år går det till två prisbelönta författare, vars böcker toppar Sveriges största ljudbokslista och älskas av hundratusentals läsare i över tjugo länder: Peter Mohlin och Peter Nyström!

Årets mottagare av Dalslands Sparbanks Litteraturpris: Peter Nyström och Peter Mohlin. Foto: Jonatan Fernström

2023 års Dalslands Sparbanks Litteraturpristagare är utsedd. Det blir i år två författare som delar på priset, nämligen framgångsrika författarparet Peter Mohlin och Peter Nyström, uppväxta i Åmål och nu högaktuella med sin nya bok, som de även kommer att framträda med och presentera på sommarens Bokdagar i Dalsland.

Juryns motivering: ”Dalslands Sparbanks litteraturpris 2023 tilldelas Åmålsbördiga Peter Mohlin och Peter Nyström. Genom skickligt samarbete har de placerat Dalsland med omnejd på den svenska deckarkartan. Med en skrivteknik som skapar liv och dramatik, i en värld av hemligheter och oväntade vändningar, leder de läsaren på jakt efter sanningen. Deras enastående förmåga att skapa spänning lockar hela tiden nya läsare såväl i Sverige som i över tjugo olika länder – hittills!”

Vi passade på att ställa några frågor till pristagarna:

Grattis! Vad var er första reaktion när ni fick veta att ni tilldelas Dalslands Sparbanks Litteraturpris 2023?

-Vi satt på kontoret och skulle just bryta för lunch, då samtalet kom. Det var självaste bokhandlaren Jürgen Picha som ringde och eftersom vi nyligen varit och besökt honom i Åmåls bokhandel någon vecka tidigare trodde vi att vi (som vanligt) hade glömt något i butiken. När det visade sig att han ville meddela oss att vi vunnit  Dalslands Sparbanks Litteraturpris jublade vi högt i telefon. Det var överraskande och väldigt roligt!

Vad har priset för betydelse för er och ert författarskap?

-Det betyder allt att människor läser våra böcker, annars hade vi inte kunnat fortsätta skriva. Det enorma stöd vi fått från vår hemmapublik värmer våra hjärtan oerhört. Priset är ytterligare ett bevis på att våra trogna Dalslandsläsare håller oss om ryggen. Vi kan inte vara stoltare och mer tacksamma.     

Vi avslutar med den obligatoriska sportfrågan: Ni har tidigare berättat att ni länge haft som mål att framträda på Bokdagar i Dalslands stora sommarfestival inför publik. Nu får ni äntligen göra det och dessutom i samband med det ta emot Dalslands största litteraturpris – hur känns det?

-Det känns fantastiskt. Under många år hängde vi utanför Gamla kyrkan i Åmål och såg de ”riktiga författarna” signera böcker och träffa sina läsare. Vi sa till varann att ”en dag ska vi minsann också få vara med”. Sedan gick vi hem och jobbade vidare med vårt manus. Att det nu har blivit verklighet är både roligt och en smula overkligt.

Peter Mohlin och Peter Nyström mottar priset på sommarens Bokdagar i Dalsland. De kommer dessutom under Bokdagarna att ha en separat gemensam programpunkt, där de presenterar sin tredje spänningsroman om FBI-agent John Adderley, Den tysta fågeln. Här om veckan meddelades det att alla deras tre hittills utkomna böcker finns med bland de tio mest lyssnade böckerna hos ljudboksströmningsjätten Storytel, den största i landet.

Priset består av diplom, blommor och 10 000 kronor.

Tidigare pristagare är bland andra: Sigrid CombüchenPia HagmarPeter BergtingChristine FalkenlandKristian PetriLars-Åke Augustsson och Marianne Tufvesson.

Årets jury har bestått av: Lena GrönlundJürgen Picha och Annelie Särud.

Här kan du läsa mer om våra tidigare pristagare.