Bokdagar i Dalsland och Judiska Salongen presenterar: Författarkväll och litterär salong med tema Hannah Arendt med skådespelarna Adriana Savin (Teater Tribunalen och Västanå teater) och Björn Söderbäck (Västanå teater) och författaren Kenneth Hermele och förläggaren David Karlsson (Bokförlaget Korpen) torsdagen den 17 november på Åmåls stadshotell. Kvällen är en del av Bokdagar i Dalslands och Judiska Salongens samarbete, som inleddes med Anna Grinzweig Jacobssons framträdande på sommarens Bokdagar i Dalsland och som pågår fram till och med åtminstone sommaren 2023. Evenemanget har fri entré.

Judiska salongen i samarbete med Bokdagar i Dalsland presenterar: Temakväll Hannah Arendt. Hannah Arendt var en tysk-amerikansk politisk teoretiker med judiskt ursprung. Hon växte upp i Heidelberg, flydde till Paris 1933 efter nazisternas maktövertagande i Tyskland och till USA 1941. Hon blev en intellektuell celebritet på 1950-talet och häftigt omstridd efter sin bok om nazisten och massmördaren Adolf Eichmann 1961.

I dag förknippar de flesta av oss Hannah Arendt med begreppet ”den banala ondskan”, som hon myntade i just den boken. Men i jämförelse med teoretiska verk som ”Människans villkor” (1958) och ”Totalitarismens ursprung” (1951) är Eichmannboken närmast en fotnot i hennes produktion. I dag är intresset för Arendt och hennes idéer stort.

Hennes motto var att tänka utan skygglappar, att ta ställning till tidens stora frågor och sedan ta konsekvenserna. Kan vi lära oss något av det idag? Vi hör en läsning av skådespelarna Björn Söderbäck och Adriana Savin ur pjäsen ”Hannah Arendts tio prövningar” och sedan följer ett samtal mellan författaren Kenneth Hermele och hans förläggare David Karlsson om Hermeles bok ”Den banala ondskan har Ni åter missförstått”, utgiven på bokförlaget Korpen. Boken är en del av en serie böcker, där Hermele med dramatikens och essäns hjälp lyfter fram kvinnor med judiskt ursprung som från 1900-talet satt sin prägel på vår värld. De övriga är Golda Meir och Ethel Rosenberg.

Evenemanget är en del av ett pågående, längre samarbete mellan Judiska Salongen, Bokdagar i Dalsland och Åmåls stadshotell. Med stöd av Kulturrådet.

OBS! Fri entre!

Kl 18 serveras soppmåltid på Åmåls stadshotell

Kl 19 Skådespelarna Björn Söderbäck och Adriana Savin läser ur pjäsen ”Hanna Arendts tio prövningar”. Därefter samtalar förläggaren David Karlsson med författaren Kenneth Hermele. Paus och signering vid kvällens slut ingår. Kvällen slutar cirka kl 21.

Passa gärna på att ställa frågor till författaren och förläggaren om boken, pjäsen eller Hannah Arendt och hennes begrepp ”den banala ondskan”!