Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa presenterar: Författarkväll med Klas Östergren på Mustadfors Folkets hus. Östergren återkommer för tredje gången till Dalsland för att medverka vid en av Bokdagar i Dalslands och Forum för poesi och prosas författarkvällar. Senast var strax innan pandemin 2020. Sedan dess har han gett ut en novellsamling och två romaner, bland andra den Augustnominerade ”Renegater”, som delvis utspelas i Tresticklans naturreservat i Dals-Ed. I slutet av september kommer nya romanen ”Större trygghet aldrig fanns”, som försläpps under författarkvällen i Dals Långed.

Dalslandsintresserade Klas Östergren återkommer för tredje gången till en författarkväll i landskapet och passar på att försläppa sin nya roman.

Klas Östergren är en av Sveriges främsta författare. Han har varit verksam i över fyrtio år, och har givit ut en lång rad prosaverk. Bland tidigare verk finns både brett upplagda romaner som trilogin  GentlemenGangsters och Augustnominerade Renegater, och mer reducerade, som berättelserna i Österlentrilogin och Plåster. Klas Östergren har hela tiden också skrivit prosa i det korta formatet, 2015 samlades hans kortprosa i en inbunden volym. Samlade noveller är en resa genom ett av vår tids mest betydande författarskap. Mellan 2014 och 2018 var han ledamot av Svenska Akademien. Hans senaste roman var Två pistoler (2021) och senaste novellsamlingen Julrevy i Jonseryd och andra berättelser (2021).

Han har framträtt vid två tidigare författarkvällar hos Bokdagar i Dalsland och Forum för poesi och prosa. Denna tredje gång passar han på att försläppa sin nya roman Större trygghet aldrig fanns. Författarkvällen äger rum på nyrenoverade Mustadfors Folkets hus i Dals Långed.

Klas Östergren har mottagit en rad priser, som Eyvind Johnson-priset, De Nios stora pris, Nöjesguidens pris bästa läsning, Sveriges Radios novellpris och Stiftelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris.

-Vi är så stolta över att få försläppa Klas Östergrens nya roman, säger Bokdagar i Dalslands Victor Estby. Det känns stort! Vid förra besöket hos oss strödde han en hel del beröm över Dalsland och vår verksamhet, vilket förstås gjorde oss mycket malliga. Att sedan Renegater – som kom ut samma höst – delvis utspelade sig i vårt landskap fick oss att förstå att Dalsland har en särskild plats i hans hjärta. Och när förlaget frågade om han tyckte att det var en bra idé att försläppa nya boken vid författarkvällen i Dals Långed svarade han: ”Den (boken) borde givetvis finnas tillgänglig alltid och överallt, men Dalsland är en bra början. Det är, när allt kommer omkring, just i Dalsland som allting alltid tar sin början.” Och vi kan förstår inte annat än hålla med.

Klas Östergrens nya roman är inspirerad av en modern myt, ett fiktivt inslag i en utställning av konstnären Björn Lövin på Liljevalchs konsthall för snart femtio år sedan.

Så här säger Klas Östergren själv om boken: ”För femtio år sedan hörde jag talas om en svensk som blivit skjuten på en flygplats i Tyskland. Han hette John Löwenskjöld och sades vara generalsekreterare för International Life Assurance Company, ett försäkringsbolag som beskrevs som något utöver de vanliga, med heltäckande åtaganden och garantier om ett långt och lyckligt liv för sina kunder. Ett liv i fullständig trygghet.    
Såväl mordet, offret och försäkringsbolaget var fiktiva inslag i en konstutställning av Björn Lövin. Så realistiskt och trovärdigt gestaltat att det hela blivit en modern myt. Värd att tolka och begrunda.”  
 

Evenemanget är ett samarbete mellan Forum för poesi och prosa, Bokdagar i Dalsland, Bengtsfors kommun, Bokförlaget Polaris och Mustadfors Folkets hus.
Kl 18 serveras soppa på Mustadfors Folkets hus.
Kl 19 Försläpp av Klas Östergrens nya roman ”Större trygghet aldrig fanns”. Klas Östergren berättar om boken och läser ur den. Kvällen slutar cirka kl 21. Ställ gärna frågor till författaren!

Förköp via Tickster.com, Bengtsfors bokhandel eller Åmåls bokhandel. Biljetter kan även köpas på plats kontant, eller med swish, men för att vara säker på att få tag på en biljett är det säkrast att förköpa. OBS! Begränsat antal platser. Kom i tid!

Klas Östergrens ”Större trygghet aldrig fanns” går förstås även att skaffa signerade vid författarkvällen på Mustadfors Folkets hus.

Ta bussen till författarkvällen 8 september! Mer information om bussturen finns här.