2018 tillverkade Hasse W Alexanderson sitt första bokskåp. Sedan dess har det blivit ytterligare 28, som sitter uppe mellan maj och oktober i hela Dalsland. Två väntar på att skyltarna ska levereras innan de kan invigas och två har han gjort som dekoration till Bokdagar i Dalslands scenbyggen. Och så har Hasse, som är arkitekt till yrket, för säkerhets skull tillverkat ett extra eftersom han räknar med en fortsatt solig sommar. ”Jag passar på att jobba med skåpen när det är dåligt väder”, säger han.

Hasse W Alexanderson är arkitekt och har satt avtryck i offentliga och privata byggnader i hela Dalsland. Han är också arkitekten bakom Dalslands populära bokskåp, som han inte bara ritat, utan också tillverkat. Nu är han uppe i nästan 30 tillverkade bokskåp. Foto: Victor Estby, Bokdagar i Dalsland

För tre år sedan tillverkade Hasse W Alexanderson Dalslands första bokskåp. Ingen hade kunnat tro att de skulle bli så populära att han skulle behöva snickra till närmare trettio skåp ytterligare. Hasse, som är arkitekt med en oändlig rad av byggnader och byggnadsdetaljer i Dalsland bakom sig och sedan starten en av Bokdagar i Dalslands mest aktiva volontärer, har fått en viss rutin i bokskåpsskapandet.

– Jag har förbättrat konstruktionen vartefter, bland annat med en liten takplåt. För det mesta är det fortfarande roligt, säger han och ler. Och jag har satt en ära i att det ska bli så lite spill som möjligt när det gäller materielet till skåpen. Det har blivit en sport och en av de roligaste sakerna med att göra det här – att det ska bli så lite spill som det bara går! Spillet från tillverkningen av de tre senaste skåpen rymdes i en vanlig papperskasse.

Han är ingen person som vill stå i rampljuset, utan verkar helst i det tysta och har tidigare inte velat skylta med att det är han som är mannen bakom Dalslands populära bokskåp. Men nu när han närmar sig trettio stycken gick han med på att Bokdagar i Dalsland uppmärksammade honom och hans insats.

-Det är ju jätteroligt att skåpen finns runt om i hela Dalsland och snart också i Värmland! Och att de är så använda! säger Hasse Alexanderson, som alltid läst mycket själv – gärna historiska böcker.