Äntligen är Barnens Bokdagar tillbaka! Med skrivar- och tecknarworkshops, sångstunder, bokbuss, berättatält, tipspromenad och litterär och musikalisk barnteater! Lokala, populära författarna Pia Hagmar och Malin Eriksson Sjögärd deltar för första gången samtidigt på Barnens Bokdagar med lika populära lokala författaren och illustratören Peter Bergting. Hagmar och Bergting bjuder också på smygsläpp av en gemensam bok i en helt ny serie. Lokala sångerskan Ulla Olsson återkommer också med sina efterfrågade, litterära sjung med-stunder. Återvänder gör även 2018 års Barnens Bokdagar-succé, Mamma Mu & (kanske Kråkan), nu med ett sjung med-program. Det blir två späckade dagar för små och stora barn.

Barnens Bokdagars logga är skapad av Kajsa Bergström Feiff.

Bokdagar i Dalslands verksamhetsledare Victor Estby är nöjd:

– Så väldigt roligt att vi återigen kan ha program för barnen under Bokdagarna för första gången sedan 2019. Vi har kunnat hålla Bokdagarverksamheten igång under pandemin, men program för barnen har varit svåra att få till. Därför är vi glada att nu kunna ordna två fullmatade dagar i Kulturparken
kring Gamla kyrkan med välkända inslag för små och stora barn. Och vilken bredd vi fått till i år! Bland annat tack vare vårt fina samarbete med Bibliotek Dalsland och Åmåls bibliotek. Så många uttryck och så roligt att få visa upp vilken rikedom vi har vad gäller litterär barnkultur i Dalsland!

Mamma Mu & (kanske Kråkan) kommer till Barnens Bokdagar och sjunger med barnen.

Båda dagarna, fredag 29 och lördag 30 juli, kan man i Kulturparken utanför Gamla kyrkan i Åmål gå litterär tipspromenad, kika in i Dalslands och Åmåls biblioteks berättartält och bokbuss, skriva en egen berättelse på skrivmaskin och göra dockteaterföreställningar i Barnens Bokdagar-tältet.

Och allt är självklart gratis.

– Vi vet ännu inte om Mamma Mu lyckas få med sig Kråkan till Dalsland, säger Victor Estby. Det är en av sakerna som skapar spänning för publik och arrangörer. Den som dyker upp kl 13 på Barnens Bokdagar-lördagen får veta.

Pia Hagmar är ofantlig produktiv och är inte minst älskad av läsarna för serien Dalslands-Deckarna. Foto: Bengt Öberg

Pia Hagmar är lokal författare som återkommer till Barnens Bokdagar med en skrivworkshop.
Hon är den författare som medverkat flest gånger vid Bokdagar i
Dalslands evenemang och är en av Sveriges mest produktiva och lästa författare. Det blir även boksläpp av första boken i en ny serie av Pia Hagmar och Peter Bergting, Maggot & Molly: Rädda
hunden
. Hon ingår i juryn för vårt skrivarstipendium för unga, Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, och kommer ihop med Peter Bergting dela ut stipendiet till vinnaren på årets Bokdagar.

Åmålsbördiga Peter Bergting har Augustnominerats två gånger. Foto: Caroline Andersson Renaud

Peter Bergting är lokal författare och illustratör som återkommer till Barnens Bokdagar med en
teckna fantasy-workshop. Har varit Augustnominerad två gånger. Ingår i juryn för vårt skrivarstipendium för unga, Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium, och kommer tillsammans med Pia Hagmar att dela ut stipendiet till vinnaren under fredagsmorgonen på årets Bokdagar. Det blir även boksläpp av första boken i en ny serie av Pia Hagmar och Peter Bergting, Maggot & Molly: Rädda hunden.

Ulla Olsson återkommer med sina efterfrågade sjung med-stunder vid årets Barnens Bokdagar. Foto: José Figueroa

Ulla Olsson har rötter i värmländska Svanskog. Numera boende både i Stockholm och Värmland, med den professionella musikaliska arenan på båda ställena. Har tidigare medverkat på flera av Bokdagar
i Dalslands evenemang, på förra årets Bokdagar tolkade hon litterärt präglade sånger vid programdelen på Tollebols kvarn. Hennes sjung med-stunder med litterära sånger för små och stora barn på Barnens Bokdagar är mycket efterfrågade. Hon bjuder alla sångsugna till Barnens Bokdagar-tältet en stund på förmiddagen och en på eftermiddagen under fredagen på årets Bokdagar.

2020 mottog produktiva Malin Eriksson Sjögärd Dalslands Sparbanks Litteraturpris. Foto: Anna Eriksson Sjögärd

Malin Eriksson Sjögärd är lokal författare som återkommer till Barnens Bokdagar. Har blivit alltmer favoritförfattare hos barnen i och utanför Dalsland. Har på fredagen en aktivitet varje halvtimme med start kl. 12.00. I anslutning till Bibliotek Dalslands bokbuss samlar hon små och stora barn och berättar om boken Kattvännen, sitt författarskap och håller workshops. Boken handlar om glesbygdens utmaningar och förändringar, utifrån Malins perspektiv som uppvuxen i Dalsland.

Succén från Barnens Bokdagar 2018 är tillbaka med en ny föreställning för alla från två år och uppåt.

Teater Twiga. Äntligen är Mamma Mu & Kråkan (förhoppningsvis!) tillbaka i Dalsland och på Barnens Bokdagar! De gjorde stor succé 2018 med föreställningen Är du min vän?. Nu återvänder de med en interaktiv föreställning, Mamma Mu & (kanske Kråkan) sjunger med barnen, med många av de välkända sångerna blandat med historier från ladugården. Föreställningen är cirka 35 minuter lång och passar alla från två år och uppåt.

Årets Barnens Bokdagar-program väcker fantasin, skriv-, sång-, berättar- och tecknarlusten hos små och stora barn i dagarna två.