Shahad Ali Mohameds novell har tidigare uppmärksammats på Kristinebergsskolan och publicerats i Provinstidningen Dalsland. Under Bokdagar i Dalsland 29 juli mottar hon Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga för sin starka novell ”Borta bra men hemma bäst, men var är hemma?”. Foto: Privat

Femtonåriga Shahad Ali Mohamed belönas med Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga 2022. Shahad bor i Åmål och går på Kristinebergsskolan. Vinnarbidraget heter Borta bra men hemma bäst, men var är hemma? och beskrivs av Bokdagar i Dalslands jury bland annat så här: ”Att kunna skriva så träffande att varje mening blir som en dolkstöt av sanning är få förunnat. Att som tonåring kunna göra det vittnar om att ett stort författarskap har inletts.”

I våras uppmärksammades Shahad Ali Mohameds sensationellt välskrivna och starkt berörande novell Borta bra men hemma bäst, men var är hemma? på Kristinebergsskolan i Åmål, där Shahad går i åttondeklass. Texten publicerades sedan i Provinstidningen Dalsland som också gjorde en stor intervju. Hon prövade sedan att skicka in den till årets tävling om Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium och trots att juryn i år mottagit ovanligt många välskrivna texter tog Shahad hem stipendiet. Stipendievinnartexten handlar om att komma från ett annat land, i det här fallet Irak, till Sverige. Och om det utanförskap och smygrasism man kan känna här och om den samhörighet det kan finnas i hemlandet. Shahad kommer att läsa novellen på scenen vid utdelningen under Bokdagarna, den kan även läsas i höst i Dalslands Litteraturförenings tidning Korpgluggen.

Hela stipendievinnarmotiveringen lyder: ”Att kunna skriva så träffande att varje mening blir som en dolkstöt av sanning är få förunnat. Att som tonåring kunna göra det vittnar om att ett stort författarskap har inletts. Rotlösheten, stoltheten och tvivlet finns där i varje mening – meningar som nästan kokar av ungdomligt raseri, men också kärlek till en plats som är både hemma och borta på samma gång. Novellen tar läsaren från ’orten’ till ett främmande land som kanske inte är så främmande. Det är en erfarenhet många delar, men inte alla kan beskriva. Berättelsens avslutande mening – ’Det här är mitt hem’, har sällan levererats med sådan självklarhet.”

-Stort tack för vinsten! Kan fortfarande inte tro att det är sant! säger den lyckliga stipendiaten när hon får veta att hon tagit hem det hela.

Stipendiet består av 5.000 kronor, diplom och blommor och att ingå i juryn för det kommande årets stipendium. Dalslands Sparbanks Skrivarstipendium för unga och Dalslands Sparbanks Litteraturpris kommer att delas ut i Åmål 29 juli 2022.

Dalslands Sparbanks skrivarstipendium för unga är instiftat för att årligen uppmuntra en ung, skrivande person med anknytning till Dalsland att fortsätta och utveckla sitt skrivande.

Bakom stipendiet står Dalslands Sparbank och Bokdagar i Dalsland/Dalslands Litteraturförening. Stipendiet kan sökas av dig som har anknytning till Dalsland och är 15-25 år gammal det år stipendiet delas ut.

Juryn har bestått av: Peter Bergting, Ingrid GregertsenGunilla GustafssonPia Hagmar och 2021 års stipendievinnare, Joudy Olewi.